6. května 2013

Radikalizace počasí a zásobování potravinami

Pěkný článek z amerických poměrů (snadno můžeme aplikovat na naše či evropské) na téma extrémního počasí. Nevíme sice přesně, zda je radikální (extrémní) počasí způsobeno klimatickými zbraněmi či přírodně či obojím, ale závěr je jednoznačný: kdo ovládá počasí (koloběh vody), ovládá celé státy, kontinenty, planetu ... A jak nám ukazují naše zdejší pozorování, klimateroristé již mají pod kontrolou celý cyklus koloběhu vody v přírodě od vypařování po srážky ...


Počasí se stále více radikalizuje, globální zásobování potravinami je stále více ohroženo regionálními výpadky


3. květen 2013
by Mike Adams, the Health Ranger
Zdroj: Natural News
Překlad: OrgoNet


Pokud žijete v USA, pravděpodobně jste pocítili některé dopady fronty studeného počasí a sněhových bouří, které se prohnaly mnoha státy Severní Ameriky. Před pár dny bylo počasí jako v létě, a najednou je horní Středozápad pokryt sněhem a v šoku z mrazivých teplot.

Z meteorologického webu weather.com :
V posledních dvou dubnových dnech byla teplota v texaském Amarillu přes 32°C, 30. dubna večer byla rekordní teplota přes 36°C. Do 24 hodin spadly teploty až na 0°C a 2. května byla dokonce zimní teplota -7°C. 

Wunderground.com dodává:

Historicky výjimečná květnová sněhová bouře se stále prohání státy Iowa, Minnesota a Wisconsin a přináší rekordní sněhovou nadílku: v Rochesteru v Minnesotě napadlo 18 cm sněhu, což smetlo předchozí rekord z 4. - 5. května 1944, který byl 5 cm. V Omaze napadlo 8 cm sněhu, což překonalo sněhovou bouři z 9. května 1945, při níž napadlo 5 cm. Všude v Iowě napadlo o 3 cm více než při při bouři, která poprvé přinesla více než 3 cm sněhu v r. 1967.
Města v Kansasu, Missouri a Iowě mají dostat ještě další 3 cm sněhu. V těchto městech půjde o druhou vůbec kdy zaznamenanou sněhovou bouři.

Ale jak to, vždyť je květen? Nemělo by být jaro?


Je tu radikalizace počasí

Vítejte v podivném světě radikalizace počasí. Rozvíjí se přímo před našima očima. Extrémní sucho, 500leté povodně, ohně a sněhové bouře, to vše je nyní daleko horší, než kdokoli z lidí pamatuje. Není to tím, že dnes máme více technologie, která dokáže odhalit a nahlásit tyto bouře. Bouře se skutečně stávají horšími a častějšími.


Je mnoho teorií, které se snaží vysvětlit příčiny radikalizace počasí. Podle toho, komu a čemu věříte.

  • Globální oteplování a emise oxidu uhličitého. To vše míří k tomu, aby globální vláda mohla omezovat lidské aktivity a provádět omezující opatření za účelem záchrany planety.
  • Ovládání počasí pomocí HAARPu a jiné experimenty kontroly počasí, prováděné vládou, za účelem zničení zásobování potravinami a získání moci v případě potravinové krize.
  • Účinky solárního počasí, které má větší vliv na planetu z důvodu oslabení magnetických polí, které také může ukazovat na „magnetický přemet“ v blízké budoucnosti.
  • Chemtrails sprejované do atmosféry za účelem změny globálních vzorců počasí.
  • Klimatické a meteorologické zbraně, používané nepřátelskými státy jako forma ekonomických zbraní.

Upřímně řečeno, nejsem si jist, ke které teorii se přiklonit. Počasí je nesmírně složité, a zjistit příčiny meteorologických událostí je nesmírně obtížné. Ale jedno je jisté: počasí se stává radikálnějším (a tím méně spolehlivým) než kdykoli v zaznamenané historii. ¨

Co to znamená pro zásobování potravinami

Radikalizace počasí má nesporný vliv na globální zásobování potravinami. Radikální vzorce počasí způsobují pokles produkce potravin.

Jednoduše, když se příroda odchýlí od svých normálních cyklů, produkce potravin se dostane do chaosu. Například jediná noc teploty pod bodem mrazu na Floridě může zničit veškerou úrodu citrusů. Nedávné extrémní sucho na Středozápadě zničilo tamější produkci kukuřice, a podobné sucho před dvěma lety v Texasu způsobilo kolaps růstu trávy, což mělo za následek masové vybíjení hladovějících krav, které se nemohly uživit. Tím došlo k pádu cen hovězího, a příští rok k raketovému vzestupu cen, protože stáda byla snížena pod normál.

Jak je to s počasím a cenami potravin

Stabilní počasí – levné jídlo
Radikální počasí – drahé jídlo (nebo vůbec žádné jídlo)

Prodleva mezi radikálním počasím a výslednými cenami potravin je jeden měsíc (pro čerstvé potraviny) až rok (pro zpracovávané potraviny). To znamená, že dnešní bláznivé počasí může vyhnat ceny nahoru až příští rok, v závislosti na plodinách.

A protože počasí je stále radikálnější, ceny potravin mají ostře se zvedající trend. USDA sledující z politických důvodů inflaci cen potravin připouští, že v r. 2011 vzrostly ceny potravin o 3,7%, v r. 2012 o 2,6% a v r. 2013 stoupají o 3%. Tato čísla jsou uměle snížena, samozřejmě, což je každému zřejmé v každém potravinářském obchodě. Ale i když jsou uměle snižována, vytvářejí obraz alarmujícího scénáře, uvážíme-li, že k těmto nárůstům dochází každoročně. To znamená, přidávají se k nárůstům předchozího roku, a tak se ceny zvedají rychleji, než by se zdálo pouhou intuicí.

Například, když se ceny potravin zvednou za rok o 3,5%, tak se každých 20 let zdvojnásobí.

Ale skutečná inflace cen potravin, které lidé nakupují, je téměř 6%. Takže se ceny zdvojnásobí každých 12 let.

Výroba potravin je nesmírně náročná na zdroje

Aby klesly ceny potravin, musí klesnout ceny vstupů do jejich výroby a vzorce počasí se musejí stát více předvídatelnými. A to je v blízké budoucnosti extrémně nepravděpodobné, zejména pokud jde o sladkou vodu, ornou půdu a palivo, které jsou stále vzácnější a tím dražší.
Pokud to nevíte, zemědělství je nesmírně náročné na zdroje, potřebuje obrovské množství vody a fosilních paliv. Například výroba 1 litru mléka spotřebuje 1000l vody.

Na produkci 1 kg hovězího je potřeba 15 400 litrů vody.

Spotřebu vody vysvětluje velice důkladně web: http://www.waterfootprint.org,
http://www.worldwater.org/data.html

Tato zpráva ukazuje, že „vodní stopa“ typického amerického občana je pozoruhodných 2 842 kubických metrů vody za rok.

Jakmile si uvědomíte tento vztah, pochopíte, proč jsou srážky a vzorce počasí tak životně důležité pro zásobování potravinami. Pouhý jeden palec (2,54 cm) srážek na jeden akr země dá půdě 6,2 miliónu kubických palců vody.

V době sucha mají obrovské plochy půdy obrovský deficit vody v miliardách kubických metrů. Za takových podmínek jedlé rostliny prostě nemohou růst, a pasoucí se zvířata si nemohou ani uchovat svou váhu.

A to vysvětluje, proč řízení počasí může být tak mocnou zbraní. Ovládáním počasí, ovlivňováním intenzity a trvání srážek může být dosaženo obrovského vlivu na celé státy. A řízení počasí je v r. 2013 realitou. Každý, kdo říká, že řízení počasí je konspirační teorie, je směšně dezinformován.

To samozřejmě neznamená, že každý výkyv počasí je výsledkem lidské manipulace. Zde poukazuji na neuvěřitelnou moc, kterou mají modifikace počasí nad stavem celých států. Kdo si myslí, že vlády světa by této možnosti nevyužily ke skrytým ekonomickým a environmentálním válkám, je naivní.

Závěr: Kdo chce jíst, bude platit víc

Výsledkem toho všeho je, že potraviny budou měsíc od měsíce dražší.

Je zajímavé, že tím více se vyplatí domácí technologie výroby potravin. Například aquaponie je úžasnou technologií, jíž vypěstujete potraviny za zlomek ceny, kterou zaplatíte v obchodě. I když počáteční náklady se mohou zdát vysoké, často se vrátí už za dva roky či méně.

Pokud se zajímáte o akvaponii, doporučuji knihu Aquaponic Gardening: A Step-By-Step Guide to Raising Vegetables and Fish Together by Sylvia Bernstein.

To byla první kniha, kterou jsem přečetl, když jsem začal budovat svůj akvaponický systém, a stále na něm pracuji. Zkuste navštívit i www.BIhydro.com

Dříve či později se lidé, kteří chtějí přečkat období finančního zmatku, budou muset naučit, jak si pěstovat významnou část své potravy. Akvaponie je současná nejlepší technologie, při níž získáte proteiny z rybího masa, léčivé rostliny, ovoce, zeleninu, brambory, koření a mnoho dalšího.

32 komentářů:

  1. Mnohé z toho, co uvádí autor článku může být pravdivé.
    Jak jinak se dá odůvodnit nepřetržité odklánění výroby potravin pod jednu střechu. Správně se tomu říká koncerny. Odůvodňuje se nám to už léta poučkami, že např. Španělsko má výborné klima na pěstování jablek, tudíž většina jablek na evropských trzích pocházejí z jablečných velkoplantáží ve Španělsku, naopak ostatní státy byly nuceny své sady zlikvidovat z důvodů nemožnosti konkurovat těm Španělským obrům.
    Ale to byl jen jeden malý příklad. Ve skutečnosti má každá komodita "určený" svůj rajón, kde "smí " růst.
    A tak.. jak lehké a velmi účelové pak může být, způsobit nedostatkovost ne-li neexistenci jisté poraviny na evropském trhu ! A následek ? Samozřejmě hlad...snížení populace Slovanských národů. Jak jednoduché.
    Až z toho člověku mrazí v zádech.

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tomu čelit je jednoduché. Vždy byly při silnicích ovocné stromy. Je zjištěno, že u méně frekventovaných silnic splodiny ovoci neškodí. Co parky a jiné plochy k využití třeba pro ovocné stromy? Ve Velké Británii jsou lidi "posedlí" zelení, což jim závidím. Chovají včely ve městě na střechách, dokonce BBC rozdávalo semena pro zájemce o pěstění zdarma. U nás lidé všude stromy kácejí, zeleň likvidují, aby se pak postavily satelity, parkoviště ap. Vidím to okolo Prahy. Dříve tu hospodařil Státní statek Praha, tedy v oboru zemědělském. Dnes je okolo Prahy obludná zástavba. Lidé do práce dojíždějí a tím ničí ovzduši. Taky proč naše úřady dovolují tak snadno zabírat ornou půdu pro dálnice a průmyslové zóny? Vím, že jsou v tom všudy přítomné úplatky, ale škody za nenávratnou ztrátu ornice nedozírné. V mnoha městech místo zeleně, beton. Nemám nic proti pokroku, ale nejde do nekonečna používat zaklínadlo o infrastruktuře a pracovních místech, která stejně nevznikají. Investorům, převážně cizím, se dávají zbytečně daňové prázdniny, na které tuzemský podnikatel nedosáhne. Je v tom úmysl. Naši politici nepracují pro nás, ale pro cizí zájmy, proto to tak vypadá. Ještěže jsem shlédla Inelii Benz, která mi dodala spoustu naděje v lepší budoucnost. S láskou JanaR.

      Vymazat
    2. Na vyhlazení Slovanstva se tu "pracuje" už několik tisíc let. A doufejme, že se nám tu na Zemi podaří udržet dalších 1000 let ne-li více.

      Vymazat
    3. Apropo, to víte, že se našly mumie lidí starých kolik tisíc let nápadně podobných slovanům (či spíše Praslovanům - jsou též bílé pleti a evropských rysů) v čínských pyramidách ? Historičtí topografové již několikrát předeslali, že Slované alias Praslované mají svůj původ v oblasti povodí řeky Amu-Darja, Syr-Darja, a z oblastí podhůří Pamíru a Himálaje. Takže např. Tibet Praslovanům není neznámý !

      Amu Darjá - je území v současnosti ruské,v generální gubernii turkmenistánské ve střední Asii. Prostírá se mezi Aralským jezerem na severu, řekou Amu na západě, chanátem Bucharou na jihu a územím řeky Syr-Darjá na východě, zaujímajíc rozlohu 103.535 km2 s přibližně půl milionem obyvatel. Většina krajiny obsahuje pouze rozlehlé stepi nebo pouště, maje přitom úrodnou půdu pouze při obou zmiňovaných řekách. Ze současného obyvatelstva pak, jež se skládá z Uzbeků, Sartů, Karakalpaků, Ata-Turkmenů, Kirgizů, nečetných kozáků a Rusů, je pouze asi 1/2 usedlá. Ostatní pak kočují se stády svými z místa na místo. V moc Rusů dostalo se toto území r. 1873 následkem vojenské výpravy chívské. Sídlem správy je Petro-Alexandrovskoje na řece Amu-Darja; dále pak Šurachán na jihu a Čimbaj v deltě řeky Amu-Darja jsou středem jednotlivých okrsků.

      Sídelní enkláva Praslovanů sledovala osu SZ - JV od řek Amu-Darja a Syr-Darja (kdysi na části území současných států Turkmenistán, Tadžikistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Kazachstán, na které jako korálky na niti navazovala JV směrem k Číně četná údolí a podhůří pohoří Pamír a Himálaj (dnes části států Tadžikistán, Afganistán, Pakistán, Nepál, pohraniční hory severní Indie a západní a jižní Číny. Dá se tedy říci, že Praslované byli jak horalé,tak stepní kočovníci i usazení zemědělci. A právě u nich se zemědělství objevilo jako první archeologicky doložené. Je ještě starší než v Babyloně, Sumeru nebo Chorézmu !

      Vymazat
    4. tam ale dorazili ze severu podél Uralu , z potopených ostrovů, Hyperborea

      Vymazat
    5. Ještě nakonec řekněte, že Praslované přišli až z duté Země :-)))

      Vymazat
    6. Západní vědci jsou posedlí lidskou DNA a haploskupinami. Dělali také test DNA z Tutanchamonova zubu. Zjistili, že byl po mužské linií z oblasti severního Kavkazu. Také se dobrali toho,že některé západní země jsou se 60 až 70% s ním "spřízněné". Když se to dozvěděli někteří Britové, tak z toho byli příjemně překvapení, ale současně naštvaní, že se o tom mlčí. Proč asi? Kvůli svým spoluobčanům. My na tom nejsme vůbec špatně. O naší DNA se móóc zajímají a to už od konce osmdesátých let.

      Vymazat
    7. Abychom nedopadli kvůli DNA jako Arijci v Iráku a Afghanistánu. Jsou tam tajně před veřejností elitními vojenskými jednotkami NATO vybíjeny celé jejich populace v různých částech zmíněných zemí. A nikdo to nezastaví, tu hnusnou doslova fašistickou genocidu ! Podobně někdo tuze nemá rád domorodé obyvatelstvo v české kotlině ! A Schwarzenberk je hlavou toho lstivého hada v ČR !

      Vymazat
  2. A v červnu to zkusej tady. Čekám chemomrazíky a divně nic. Co vymyslí letos? Plísně, kobilky, parazity, schválně opožďěnou vegetaci, aby nic nedozrálo, mutované plzáky, co sežerou vše (ty už na zahradě mám. jsou jiní než loni). Tak uvidíme, hlídám.
    N.

    OdpovědětVymazat
  3. A nebo si dělat jídlo z plevelů, které rostou pořád a dostatečně. Zeptejte se nějakého botanika,a uvidíte, co všechno se dá jíst a je to dokonce i dobré. Monsanto produkty to však nezachrání,

    OdpovědětVymazat
  4. kolik promile má nedělní počasí??? http://kamery.humlnet.cz/cz/videa/snezka/20130505

    OdpovědětVymazat
  5. a sobotní šabes-gojim taneček http://kamery.humlnet.cz/cz/videa/snezka/20130504

    OdpovědětVymazat
  6. Halooo, víte někdo, jak zjistit, co mi lítá nad hlavou a dělá děsný rámus? Není to vidět, protože jsou mraky, ale podle hlomozu to musí být velmi nízko a někdy to dělá snad kruhy nebo se to dokonce nehýbe? To je blbost, že. Nicméně, když jsem koukl na flightradar24, tak tam v daný čas nic neletělo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si všiml, že tihle řvouni lítají jen když je deka a nejsou vidět.

      Vymazat
    2. A mohou to být ty létající plošiny ? Někde jsem o nich zachytil článek. Prý mohou i stát na místě. Je to možná něco na způsob plošin, co se objevují ve filmu Svět zítřka. V tom filmu jich je celá flotila, a jsou větší než letadlové lodě, skoro jak fotbalový stadion.

      Vymazat
    3. létají i když je vidět jsou to turbo vrtulové dopravní

      Vymazat
    4. Plošiny z filmu létají jen v tom filmu. V reálu by byl problém v poměru výkon-plošné zatížení-hmotnost.
      To, co létá a řve, bude buď vrtulové letadlo nebo vrtulník. A jen vrtulník může stát na místě (vzácné VTOL nepočítám).

      Vymazat
    5. Taky velice často slyším něco nad námi hučet, ale vidět to není.

      Vymazat
    6. Houbelec turbovrtulové dopravní. Tyhleti řvouni nejsou NIKDY vidět. Koukám se nad sebe už pár let. V bývalém bydlišti nad náma často lítaly vrtulníky - nebylo to nic příjemného, ale rozhodně to znělo jinak než toto. Nedávno jsem pobýval v zahraničí v místě cvičného prostoru stíhaček a bombarďáků a ty byly vidět. Lítaly nízko a zatraceně rychle. Zvuk se z jemna objevil, pak rozeřval a pak ztichl a to během pár vteřin. Byl v tom jasně patrný pohyb.
      TOHLETO je jiné. Rámus je vždycky za mraky, někdy vznikne z ničeho nic, jako by to někdo zapnul a někdy se pohybuje jakoby v kruzích. Příště zavolám na armádu, jestli mají cvičení nebo co...

      Vymazat
    7. Vždyť to říkám, že temná strana cosi v chemodekách, za nebo nad chemodekami skrývá !

      Vymazat
    8. Něco tu nad námi poletuje, a letadla to nejsou !!!!

      Vymazat
  7. hmm....má dobře napsané a pravdivé. Jenže co s tím? Už je toto i tady, v Evropě- výkyvy počasí na hlavu :-/ I když vždy zemědělství bylo sázkou do loterie, jeden rok se urodilo toto, a né toto, druhý rok zas jinak. Ale takové extrémy si nepamatuju. A ceny potravin byly vždy stabilnější a kvalitnější, Dnes? Ceny stoupají úměrně s chemii v nich, chjo.Pokud se opravdu lidi neprobudí, nevidím to zářivě (přechodně).
    http://bydleni.tiscali.cz/zahrada/realizace-zahrad/ekologicka-farma-v-krameterhofu.html ► tento pán je skvost, jeho systém farmy je jedinečný, s tím, že má zásobárnu původních semen a zrn, které nejsou tak choulostivé a náročné, rostou a dozrávají v nádherné symbioze, k učitku všem a všemu. Tento systém je budoucnost pro přežití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://barboraopelkova.blog.cz/1305/mistr-hilarion-poselstvi-pro-tyden-5-5-2013-12-5-2013


      tak jak se tu píše , mění se klima hlavně kvůli tomu že se Země dostává do jiné polohy, a do vlivu jiných silnějších energií, možná dojde i k přepólování, tak že to je hlavní příčina změn na Zemi, teprve až na druhém místě do toho zasahují lidé !!!!

      Vymazat
    2. Údajně jsme se dostali vlivem gravitačních sil centra naší galaxie blíže k jejímu středu od původní polohy na okraji galaktických ramen. To znamená, že jsme v oblasti, kde jsou kosmické síly silnější, intenzivnější a pronikavější. Zdá se také, že mají i transformační účinky na život jako takový v kvantových cyklech, čemuž Darwin mylně říkal evoluce přirozeného výběru druhů. Proto i lidská těla budou muset projít proměnou, pokud zde budou chtít i nadále setrvat. Proto ta transformace, probuzení.

      Vymazat
    3. To s gravitačními silami nejspíš nebude pravda. Slunce sice urazí za rok asi 10 miliard kilometrů, ale pohybuje se po oválu kolem galaxie - nikoliv po radiále ke středu. Jeden oběh trvá přes 200 milionů let. Změna za staletí je celkem nepatrná, a ani po tisíciletích se nijak podstatně nepřiblížíme ano nevzdálíme od středu.

      Vymazat
    4. nejde jen o gravitační síly..ve vesmíru jsou i jiné zákonitosti

      Vymazat
    5. Já jsem spíš reagoval na to, že jsme blíž centru Galaxie. Slunce se pohybuje kolem toho centra po skoro kruhu, takže se vzdálenost příliš nemění.
      Zákonitostí je samozřejmě mnohem mnohem víc, než jen gravitační zákon. Namátkou jmenujme zákony zachování, nebo třeba Stefan-Bolzmannův zákon, dávající do souvislosti zářivou energii a teplotu těles.

      Vymazat
    6. jsou zákony i fyzikální které člověk ještě vůbec nezná a ani by je dnes nebyl schopen pochopit

      Vymazat
    7. Reagoval jsem jen a pouze na zmínku o gravitaci.

      Zákony, které se projevují, člověk schopen pochopit je.

      Vymazat
  8. plně souhlasím s tím to člověkem který ten článek napsal, děkuji _orgonete, že sem tyto lidé dáváš, protože je to pravda.
    víte mě babičkaco přešla dvě války a hodně hladu, učila mít rezervy a dělám to dodnes, nejenom, protože žiji v horách, být soběstačná a mít zásoby. jenže hodně lidí dnes na zimu nemá ani brambory doma uskladněné, protože se jim to nevyplatí, v supermarktetu vypadají jako čerstvé vždy když je koupíte, to je ale velký omyl, tímto vychovávají nás a další generace a neučí je mít doma zásoby. zlepšilo se však pěstování, lidé co dříve z chléva postavili garáž, tak dnes své nové auto mají venku a v chlévku kozy a prase. na anglickém trávníčku který je k ničemu jen na pokoukání, jsou nahnojené záhony kozím a králičím hnojem a rostou tam brambory. my pěstujem jen pro rodinu a nejbližší babičky, tetičky, soběstačnost je důležitá. máme jak červené brambory, tak žlutomasé a letos i z Peru fialové, také pěstuji 6 druhů dýní, vyrostou z ničeho voda a hnůj a dají nám až několik stovek kilo ročně jídla a uskladněné vydrží celou zimu až do jara.pěstovali je i indiáni a vydrželi jim po celou zimi, měli pořád co jíst, dýně má blahodárné karoteny, vitamíny, děláme džemy, kompoty co chutnají jak ananas, tak i pečeme ji i s masem zeleninou, polévky, moučníky, dále pěstujeme indiánskou ačokču, tu můžete pěstovat i v hlubokém květináči na balkoně a dá vám jedna rostlina až 300 okurko-papriček, nakládáme jako okurky, ale jí se i s masem, sýrem, čerstvá. na rodinu máme doma ročně 40 kg rýže a 60 kg mouky, dále své tři úly na včely, a med jen pro sebe. Na kašel nakládám byliny do slivovice, kterou nám oficiálně vypálí za stovku litr z našich pláňat hrušek či co sebereme u polí z ovoce.a používám i propolis z pláství. musí člověk si ale podmínky přizpůsobit, jde to dělat i v bytě, když máte balkon ale v malém měřítku. možná bychom měli myslet a opět ti co nemají koupit zahrádkářské kolonie a přijít na to co chceme, pohodu bez práce nebo zdraví. Protože je možné, že příjde doba, kdy mnozí na to mít nebudeme. Tento rok je rok 6 a znamená, že začínáme zvedat rodiny z bahna a opět se shlukovat k sobě, abychom v těžkých časech si všichni pomáhali. a je to o tom, člověk by měl pomáhat druhému. proto tento článek beru jako moc dobrý a autora chválím, jen více těchto lidí.

    OdpovědětVymazat
  9. Na co si vy američané stěžujete? Tohoto hada na plících jste vychovali vy. Pentagon, agresivní armáda, která nenechá nikoho volně dýchat, genetické manipulace, manipulace počasí, genetické úpravy plodin, chemie, Monsanto, a tak dále... Nedivte se, když železná pěst dopadne na vás prvně. Zlikvidujte proto tyto komodity a pak se uvidí.

    OdpovědětVymazat
  10. http://inner-light.ning.com/profiles/blogs/transkript-rozhovoru-s-cobrou-duben-2013

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.