31. května 2013

Rusko dokazuje, že organické zahrádkaření může uživit svět

Rusko dokazuje, že malé organické zahrádkaření 
může uživit svět
Zdroje: 
Překlad, úprava: OrgoNet


Když někdo řekne, že potravní systém západních zemí by mohl být složen z miliónů malých organických zahrad, je to pokládáno za nerealistické. Řekne se: „Žádným způsobem není možné uživit rostoucí světovou populaci jenom zahradami, a k tomu ještě organickými.“

Je tomu skutečně tak? Řekl o tom někdo Rusku? Pokud jste prošli ekonomickým kolapsem, tak asi víte něco o tom, jak uživit svou rodinu s málo penězi. A navíc se obejdete bez pesticidů, fungicidů a GMO osiva.


35,5 miliónu ruských rodin má zahrady o celkové rozloze přibližně 8 miliónů hektarů, kde pěstují v malém měřítku organickou potravu. Většinou je to v chatových oblastech (dača), mimo město. Pěstování své vlastní potravy je v Rusku dlouhodobou tradicí, a to i mezi bohatými.

Na základě statistik z r. 1999 tyto rodiny na svých zahradách vyprodukovaly:

  • 38% celkové zemědělské výroby Ruska 
  • 41% dobytka a zvířat 
  • 82% medu 
  • 79% prodaného dobytka 
  • 65% prodaných ovcí a koz 
  • 59% mléka 
  • 31% prodané drůbeže 
  • 28% vajec 
  • 91% brambor 
  • 76% zeleniny 
  • 79% ovoce 

Když ruské rodiny dokážou zajistit takovou produkci v jejich zemi, kde je velmi krátká pěstební sezóna (přibližně 110 dní), představte si možné výnosy ve většině světa. Bohužel, v USA zaujímají pěstěné trávníky více než dvakrát větší rozlohu než ruské zahrady.

P. S. Orgonet: 
Malá vzpomínka ze studentských let: někdy v 70. letech jsme byli na mezinárodní brigádě na ruském venkově, pomáhali jsme tam na stavbě. Nebylo tam skoro co jíst. Na jídelníčku jsme měli pouze krupičnou kaši (svátek byl, když byla z mlíka) s chlebem, bramborovou kaši s chlebem a okurkou, kysel a čaj, po mase ani památky. Nechali jsme tam celkově hodně kilo váhy. Ve vesnici, kde jsme bydleli, lidi byli odkázáni na jediný obchod, kde vůbec nic neměli, jen jednou za týden sýry a pár uzenin, a jinak tam stála jen ovocná šťáva v pětilitrovkách.
Lidi měli zahrady s polámanými ploty, ale nic tam nepěstovali. Maximálně někdo pár okurek. Půda je tam nesmírně úrodná. Tak jsme se jako studenti divili, proč oni si tam něco nezasadí, ale tam to tenkrát nikoho nenapadlo, nebo se tolik spoléhali na (nefungující) systém, nebo snad nesměli ... neměli odpověď, proč.
Takže se to muselo od té doby změnit. Když jim tam pak bylo ještě hůř, zase se naučili pěstovat jídlo ...


35 komentářů:

  1. K tomu bude dotlačeno veškeré obyvatelstvo na planetě zemi. Velice rozumné a moudré. Top článek.
    Václav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vracíme se k tomu, co dělali naše babičky a dědečkové. Myslím, že my máme našlapnuto dobře. Naše zahradkářské kolonie je výborné. Jen bychom mohli být více efektivní. My si už se sousedy vyměnujeme sazeničky a semínka. Mám hodně jablek, tak nabídnu zdarma a dostanu báječný česnek na přístí výsadbu, atd. Také nainternetu je tolik odkazů jak začít s pěstováním a chovem. Jen opravdu chtít.

      Vymazat
    2. Bohužiaľ až na výnimky to neni celkom pravda.Záhradkárske kolónie sa čoraz viac stávajú zónou odpočinku. Vysievajú sa trávniky a na zeleninu ostáva veľmi málo miesta.Potešiteľné je že vo Vašom okolí to neplatí.U nás sledujem skôr zvyšujúci sa trend vysievania trávnikov. Hlavne mládež dnes presadzuje, že zemiaky a zeleninu sa neoplatí pestovať lebo lacnú kúpia v reťazcoch. Vôbec sa nezaujímajú o jej kvalitu.

      Vymazat
  2. u nás dělá výbornou osvětu tímto směrem pan Jaroslav Svoboda: http://www.ekozahrady.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Super zpráva. Zajímalo by mě, nakolik v tom "má prsty" Anastasia :) (viz.V.Megre-série Zvonící cedry...)
    Jedna věc je pěstovat, ale dobré je i vědět, že spousta "potravin" roste volně kolem nás v podobě bylin, keřů a stromů, v nesrovnatelně lepší kvalitě, s obsahem "živin" o kterém si běžné zemědělské produkty můžou nechat leda tak zdát. Otázkou je, jak se příroda vyrovná s tím nanohnojením shůry :(
    Některé jedlé byliny lze nastudovat např. zde: http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
    B.T.

    OdpovědětVymazat
  4. V Rusku ale i USA by tohle asi fungovat mohlo. Co ale u nás, kde je několikanásobně vyšší hustota obyvatel (a tedy i patřičně menší plocha na osobu)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád vychází cca 4000m2(obdélník 100 x 40m) zemědělské půdy na každého občana ČR. To je jedna věc. Druhým faktem je, že se slušně přežíráme, vetšinou "potravinami"(nebo spíše výrobky chemicko-potravinářského průmyslu) s minimálním využitím pro tělo. Za třetí, na výrobu 1 kg bílkoviny z masa je třeba cca 8kg bílkoviny rostlinné.... atd.

      Vymazat
    2. Pod toto bych se podepsal. Ryby a drůbež...to bohatě stačí na potřebu masa. Dobytek a prasata bych klidně omezil. Moc toho sežerou. Já mám kus pozemku a využívám ho pro vlastní pěstování stále více. Tip na brambory: Na nezrytou půdu-trávu se položí brambora(u větší rozkrojená půlka) a překryje se hromádkou posekané trávy i kompostu. Po vyrašení listů se přihrnuje dále. Při sklizni se vezmou hrábě a pohodlně si brambory sklidíte!

      Vymazat
  5. Proto asi Rusko většinu potravin dováží a většina lidí tam trpí hladem. Rusko není jenom Moskva a okolí. Ti lidé si musí něco vypěstovat, protože v obchodě to nekoupí.
    Nesmyslů o sovětském hospodářství jsem se naposlouchal dost, abych cokoliv, co přijde z východu, nebral vážně. Co přišlo od Rusů, stálo vždycky za pendrek. Napřed nám tu zaváděli kolchozy, teď zase otočili. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že výplach mozku o Rusku stále funguje. Proč všem cpou do hlav o ohrožení ze strany Ruska? Protože hrozba jde přesně z opačné strany. Kohopak Rusko napadlo za posledních 20 let? A kam vyvezly svou demokracii válkou USA? Měl/a byste si přečíst sérii Anastasia od Megreho. A pak něco napište. Je vidět, že vůbec netušíte, co bylo připraveno na Rusko za Jelcina. Jenže Putin jim plány překazil.

      Vymazat
    2. A to nám ještě z Moskvy za minulého režimu posílali výkazy, kde chtěli vědět, kolik chováme sobů a jaků :-))))

      Vymazat
    3. asi neumíš číst nebo si ...

      Vymazat
    4. To, co napsal Anonymní 31. května 2013, 15:40 je naprostá pravda o těch sobech a jacích !!!

      Vymazat
    5. tak jen namátkou po Afghanistánu, Čečensko, Gruzie , Karabach atd .

      Vymazat
    6. Nepřekrucujte fakta ! Čečensko, Gruzie, Karabach, a řada dalších historických zemí SZ Asie se DOBROVOLNĚ poddalo v minulosti pod svrchovanou moc Ruska, které je pak chránilo proti nepřátelům jako svoje země. To jen anglo-americký imperialismus (který dosud nevyhasl, ba právě naopak !) a celosvětově podvratný sionismus, způsobil války v těchto zemích v posledních 20-30 letech s cílem se odtrhnout od Ruska. Afghanistán se s tím svezl, poněvadž zdejší muslimové se rádi zapojovali do možné vize rozšířit islám do těchto rebelujících zemí, a posílit tak imperialistické a korporátní zájmy Západu ! Takže Rusko mělo a má legitimní nárok tomu zabraňovat, a chránit tím i samo sebe ! Jen hlupáci nebo servilní slouhové Západu mluví a píšou opak !

      Vymazat
    7. Rusko a USA jedno jsou...respektive jsou to také loutky.

      Vymazat
    8. Ne, nejsou jedno, ale tahají "za oponou" za společný provaz. To je velký rozdíl! A lidé jim na to skočili (zápas Východ vs.Západ a naopak), a žerou jim to denně i s navijákem !

      Vymazat
  6. a proto pracuji na své oblíbené bio zahradě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrady a zahrádky jsou většinou bio, jen farmy to bio vidí jenom z rychlíku :-)))

      Vymazat
    2. je vidět že žádnou takovou neznáš , tak neplkej

      Vymazat
    3. Zahrádky byly, jsou a dále budou vždy bio, tak proč lidi nepoužíváte prosté slovo zahrádka. To korporátní bio laskavě vynechte u všeho podobného. Proč musíte papouškovat blby z médií a reklam ?!

      Vymazat
  7. Len by bolo treba nahradiť tie repkové, pšeničné a kukuričné polia PASIENKAMI pre zvieratá..... Lebo to toto naše "pasenie" sa na obilí z nás urobilo ovce.

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
  8. Právě proto, že "zahrádkaření" soukromníků by mohlo zachránit svět, je postupně zakazováno - http://www.bio-info.cz/zpravy/konec-zahradkaru-v-cechach - v Americe už i trestáno. Monsanto upevňuje svoje pozice. Patentuje si nejen rostliny, (snaha je patentovat i živočichy) ale už má zájem i o patent na lidskou DNA.
    O privatizaci vody, které požaduje WHO a chce ji - jako svůj majetek - Nestlé, se psalo všude - http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2122-sef-nestle-voda-neni-lidskym-pravem-mela-by-se-prvatizovat. Cílem je vyhladit pár milionů lidí.
    Ono to tak "krásně" do sebe zapadá.
    Pokud Rusko povolí organické zahrádkaření, mají tam lidé šanci na záchranu. Na rozdíl od "zbytku světa".
    Zdravím Ali

    OdpovědětVymazat
  9. Orgo, na www.ulozto.cz je velmi zajímavá prezenatce

    (http://ulozto.cz/xhPZE6Tk/hiroshima-ou-detroitcz-pps)

    , pojednávající o tom, jak se atomová agrese jejím původcům vrací jako bumerang. Na konci 2.sv.války americká agrese zničila dvě velká japonská města Hirošimu a Naggasaki. V té době se ve velkých městech jako byl New York, Detroit, Chicago,Buffalo, Philadephie, Baltimor a řada dalších prudce rozvíjel průmysl navazujíc na ten válečný. Stavěly se nové továrny, nové čtvrtě, nové obchody, divadla, kina atd. Když se podíváme, jak vypadá Hirošima po 65 letech od atomového útoku, mnozí z nás budou zírat na futuristickou megapolis jak na obrázky ze sci-fi filmu. Naopak bude pro mnohé neuvěřitelné k vidění, jak například vypadá kdysi superprůmyslové americké město Detroit po stejných 65 letech, ale zde udeřila místo bomb globální krize - samé trosky, polozbořené budovy, ulice jak ze syrských válkou sužovaných měst, opuštěné celé rozsáhlé městské čtvrti, infrastruktura téměř žádná nebo v žalostném a nebezpečném stavu. Tak se vrací údery atomových bumerangů těm, kdo je se zlou vůlí proti nic netušícím lidem na opačném konci světa vyslali !

    OdpovědětVymazat
  10. Pěstěné trávníky, thuje a mulčovací kůra pod nimi je už i u nás málem národní tradice. A přitom není potřeba zorat celou zahradu od zdi ke zdi, aby si člověk mohl vypěstovat dostatek zeleniny a ovoce. A může to i vypadat pěkně:-)
    Něco pro inspiraci: http://www.youtube.com/watch?v=fMY3mM9CteA

    OdpovědětVymazat
  11. http://leva-net.webnode.cz/products/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova/
    ahoj - zajímalo by mě, co VY na to....
    Je pravda, že v diskusi je příspěvek, že je v zelenině více dusíku....
    Takže - co si o tom myslíte??
    veronika

    OdpovědětVymazat
  12. jenže kde je pravda- na ukrajine nesmeli pěstovat nic jinak velike pokuty ( není to oveřené) proto hlad na ukrajine žadné domací zahradky

    OdpovědětVymazat
  13. http://leva-net.webnode.cz/products/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova/

    OdpovědětVymazat
  14. Tak se mi s tím pěstováním vybavil jeden starý vtip... sejde se Čech a Rus na Zemi živitelce a Rus praví " to u nás v Sovětském svazu máme kukuřici jako telegrafní sloupy..." Čech se diví " tak vysokou ?" ... "ne tak daleko od sebe..."
    Jinak samozřejmě zahrádkaření je naprosto super, i já tomu propadám.
    Marcel

    OdpovědětVymazat
  15. a ještě k Igoru Iljadovi - kdysi jsem takto pěstovala jahody a opravdu výnosy byly obrovské...
    veronika

    OdpovědětVymazat
  16. a ještě k tomu dusíku...
    Moje stará moudrá teta koupila lísku a pěsovala ji na dvorku, kde měla zavřený slepice... ta měla ořechůůůů, a jak velkých......
    veronika

    OdpovědětVymazat
  17. Protože k článku "Film na víkend - Pomlouvání - Defamation není povolena diskuze, vkládám sem odkaz z ULOZ.TO, odkud si lze film stáhnout.

    http://www.uloz.to/xpbhGeT/defamation-kpt-rocor-sktitulky-avi

    PS: podivná doba, kdy se mnozí klepou jako sulc před agresorskými Chazary, kteří terorizují celý svět
    Něco je hodně špatně a 5.dimenze jen snem, jenž není ani na dohled.

    OdpovědětVymazat
  18. Pěstovat si zdravou zeleninu a ovoce na své eko-zahrádce je to nejlepší, co může člověk pro svou rodinu udělat. To je ta ZDRAVÁ VÝŽIVA, kterou všichni chceme, abychom byli zdraví. Půdy je i v České republice dost pro všechny. Zjistěte si na internetu plochu zemědělsky využívané (a využitelné) plochy u nás a uvidíte - vychází to skoro půl hektaru na osobu včetně kojenců. Takže hlavu vzhůru. Já s manželem a dvěma dětmi si zakládáme zahradu na třetině hektaru. Sázíme ovocné stromy, okrasné keře do živého plotu, a zařídila jsem si i zeleninovou zahrádečku 60 m2 a krásný květinový záhon. Ani nevíte, jak to děti baví a co všechno se při tom naučí :-) Docházíme tam pěšky 3 km z městského bytu. A máme se dobře.

    OdpovědětVymazat
  19. Byl jsem na kurzu permakulturní Zakládání jedlého lesa. Doporučuje se používat staré osvědčené odrůdy stromů a keřů a nebo rezistentních odrůd. Svoje postřehy jsem popsal zde http://www.inspir.cz/permakultura-ve-sluknovskem-vybezku/

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.