19. listopadu 2009

Záhady teploměru: co když nám falšují i teplotu?


Předloňský Ježíšek mi nadělil meteorologickou stanici Hyundai. Je to takový display střední velikosti a má spoustu solidních funkcí. Ven si umístíte čidlo, které vám zobrazuje venkovní teplotu. Čidlo taky měří tlak vzduchu - to se ukázalo okamžitě jako věc naprosto zbytečná, protože počasí už dávno nesouvisí s tlakem vzduchu, jak tomu bývalo dříve. Jak už se tu dříve psalo, oblíbeným cvičením meteovýrobců v současné době je produkovat déšť za extrémně vysokého tlaku a jasnou oblohu za extrémně nízkého tlaku.

Můžete si taky nastavit hodnoty pro sluníčko nebo mráčky nebo déšť, které by se měly měnit v závislosti na tlaku/teplotě/vlhkosti. Tak tohle mi nefunguje už absolutně vůbec - ať jsou naměřené hodnoty jakékoliv, pořád tam jenom prší z mraku. Je tam i přesný čas, řízený rádiově na dálku. A pak jediná pro mě využitelná funkce - východy a západy slunce (i měsíce). Podle východu slunce si totiž občas spočítám tattvy, aby vše bezproblémově fungovalo, když mám nějakou dlouhou cestu nebo důležité zařizování.

Teď k té záhadě: vedle zmíněné stanice jsou v domácnosti od dřívějška asi tři další venkovní teploměry levného vietnamského původu, které s příchodem stanice sice zůstaly na místech, ale samozřejmě pozornost se dále soustřeďila na moderní techniku. Po nějaké době jsme si párkrát všimli, že stanice ukazuje obvykle teplotu přibližně o 3 stupně vyšší než okenní teploměry. Ty teploměry byly ale fakt levné, a trochu staré, z nich jeden na spirálu, ostatní lihové (rtuť se dnes dává jen do vakcíny a žárovek), tak jsme jim nevěřili. Ale trochu mi to začalo vrtat hlavou.

Nedávno si říkám, že by se mohl koupit aspoň jeden pořádný teploměr, aby se zjistilo, kde je pravda. Ptám se v drogerii na kalibrovaný, ten sice neměli, ale měli teploměry české výroby, celkem solidně vypadající, dvakrát dražší než ty vietnamské. Doma za oknem tento poněkud důvěryhodnější měřič ukázal opět o 3 stupně méně než čidlo! A ať je dávám kam chci, vždycky je ten rozdíl kolem 3 stupnů, někdy i více!

O svátku studentů bylo v ČB krásné počasí, a meteorologové zde naměřili údajně teplotní rekord, 20,4°C. To nemohu potrvrdit, protože jsme ten den trávili na Vysočině, a nad naší vesnicí bylo pěkně hnusně, i když o 5 km dále byla již jasná obloha ... nestěžuju si, za tu hnusnou mlhu si můžeme sami, poněvadž jsme jim den předtím obložili orgonitem slušný kousek Vysočiny a tím si vysloužili agregát na mlhu zapnutý od rána na plný výkon... (Aspoň teď vím, kde ho mají ;-))) )

Následující den se probíralo v práci počasí, vládla spokojenost, přišla řeč i na teplotní rekord. Přitom asi 3 kolegové nezávisle na sobě řekli: prý bylo 20 stupňů, no u nás nebylo dvacet, asi jenom 16 - 17, ale bylo krásně... Zase ten rozdíl 3 stupně.... (nevím, jestli kolegové mají meteostanice, ale s největší pravděpodobností mají běžné liháky.)

Takže v rámci své chronické paranoidní poruchy mám teď utkvělou myšlenku tuto: Moje meteostanice má radiově řízený čas. Proč by nemohla mít i radiově řízenou teplotu? Proč by nemohly být radiově nastavovány na zfalšovanou teplotu i oficiální meteostanice? Jaký by mohl být nejsnadnější důkaz globálního oteplování? Když (dálkově nastavitelný) teploměr ukáže očividně vysokou teplotu mimo teplou sezónu, a dá se to do všech desinformačních prostředků...

Ponechávám stranou fakt, že globální manipulace počasí v těchto dnech spočívá v pumpování velmi dlouhého pásu velmi teplého vzduchu od jihozápadu do střední Evropy, což vytváří i tak nezvykle vysoké teploty.

Jestli někdo můžete moje spekulace potvrdit nebo vyvrátit, napište prosím komentářík.

Já zatím sháním pořádný kalibrovaný teploměr, a zkusím se taky podívat, jestli náhodou se i to meteočidlo nějak nemá ručně kalibrovat ohledně teploty. Uvidíme.

13 komentářů:

  1. Shodou okolní jsem již takřka 4. rokem vlastníkem meteostanice Hyundai WS 1815 s 2 teplotními čidly a jednoho teploměru lihového a jednoho rtuťového. Právě nyní ve 12:50 ukazuje jedno čidlo stanice +10,7°C, druhé +10,2°C, lihový teploměr +9,7°C a rtuťový +9,5°C. Čidla jsou na různých stranách domu, vždy ale ve stejné výšce. Vliv na naměřenou teplotu má odstínění teploměru a okolní proudění vzduchu. Lihový teploměr je starý skoro 25 let a vždy ukazoval nižší teplotu než ostatní. Navíc záznamem počasí se zabývám již 19 let a při přechodu z jednoho typu teploměru na druhý jsem nezaznamenal žádný nárůst teploty v řádu stupnů (jak by tomu muselo být v případě platnosti Vaší teorie).
    P.S Dvacet stupňů bylo jen na jihu bez inverze, tady nappříklad bylo jen jedenáct.

    OdpovědětVymazat
  2. Upozornenie: niekde ste písala že skutočná veda je tak 50 rokov pred konvenčnou. Ak však pri tomto výpočte berieme do úvahy - koľko času by nám trvalo kým by sme to zaviedli (čo je samozrejme hlavné kritérium), táto predstava sa ukáže ako mylná. Skutočná veda je preto tak 1000 rokov napred. Snáď vám to pomôže, preto každú akokoľvek sci-fi informáciu môžte brať ako únik, tak to je.

    OdpovědětVymazat
  3. Neviem či prešiel môj odkaz, tak ho posielam ešte raz.
    Čidlo teplomeru treba zabaliť do mikroténového sáčku a vložiť do nádoby s ľadom. Sklenený pohár a ľad z mrazáku to je presne 0°C. Nesmie sa tam priliať voda, to je už o 1 - 2 °C viac.

    OdpovědětVymazat
  4. Sorry, ale Hyundai není záruka kvality:) To je dneska otázka spíš ceny než nějakých značek. Takhle zjistíš jak čidlo vlastně měří: čidlo strč do vody a tu zmraž, stačí i částečně. Rozmrzající nebo zamrzající voda má vždycky pouze teplotu 0°C. Teprve až všechna rozmrzne, se začně ohřívat na vyšší teplotu. Takže když bude nádoba zabalená v hadrách a bude rozmrzat pomalu, čidlo by mělo ukazovat přesně nulu.
    O.
    To mizení kurzoru je pěkně na H.

    OdpovědětVymazat
  5. Závada na mém aparátu, po restartu už kurzor nemizí... O.

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes ráno byl rozdíl teplot na mých teploměrech menší, jen asi 1 stupeň. To by bylo přijatelné, teploměry nemůžou ukazovat přesně stejně, nemůžeme chtít po Číňanech, aby lepili tu trubičku ke stupnici přesně ... Ale navečer už byl rozdíl zase 3 stupně. Zkusím vodu s ledem, díky za rady.
    Hyundai možná za nic nemůže, jak může chudák stanice něco naměřit, když se se vším manipuluje.

    OdpovědětVymazat
  7. Chcelo by overiť si kalibráciu tej stanice namiesto výmýšlania rôznych paranoidných fantazmagórií ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Paranoidní fantasmagorie jsou neoddělitelnou součástí tohoto blogu, komu se to nelíbí, může číst novinky nebo idnes, tam jsou všichni normální ;-)

    Ověření kalibrace, to je to první, co mě napadlo, samozřejmě. Ale ještě to nemám.

    Zatím pozoruju: ráno, když je kolem nuly, jsou teploty na digitálním i normálním teploměru, které jsou vedle sebe, shodné. Odpoledne je na digitálním teploměru minimálně o 3 stupně víc (např. 10/11° a 7°C.)). Večer se to zase srovnává. Tak co je blbě?

    OdpovědětVymazat
  9. nevíš že teploměry se můžou rozjíždět při různých teplotách? Ty liháče rači rozflákni a vychlastej... O.

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem tak rád, že tyhle stránky existují, vždycky se skvěle pobavím. Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak co je blbě?
    Možno teplotná charakteristika čidla (linearita).

    OdpovědětVymazat
  12. Vážení, z interních údajů výrobce je zřejmé, že u nekompenzovaného teploměru je přesnost měření +/- 3 stupně Celsia.

    OdpovědětVymazat
  13. Problém není v čidle,ale v podmínkách pro měření.Je třeba zamezit dopadu ultrafialových paprsků na čidlo.Nejen slunce,ale i samotné odlesky od oblohy zvyšují naměřenou teplotu.Proto je přes den ten rozdíl vyšší.A rada?Čidlo překryjte nějakým plastovým krytem.Záleží na tvaru,já používám ořízlou plastovou lahvičku od šamponu.Co je ale důležité,tento obal musí být obalen alobalem,který právě odráží ultrafialové záření.Zkuste a uvidíte sám ten rozdíl..

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.