9. dubna 2010

Mraky, vyrovnat! Pochodéééém vchod!

Vojsko musí mít ve všem pořádek, i v mracích. Proto si je rádo řadí pěkně po vojensku. A to třeba do rovných linií, rovnoběžných rovných linií "streets", čtverců a pravých úhlů. Jako na cvičišti.

Pár příkladů (snímky zvětšíte kliknutím - skoro všechny).:

Malé čtverečky - statické:
Haarpovou oblačnost složenou z chomáčků ve tvaru přibližných nebo zřetelných čtverců vidíme nad hlavou často. Stojí na místě, nehybně. V  menší vrstvě slouží jako sluneční clona, která při dalším nafukování může vytvořit souvislou univerzálně použitelnou oblačnost (třeba hustou clonu, nebo bouřkový mrak, nebo cokoli potřebují.)
Velké čtverce - dynamické:
Oblačné fronty rovněž rády dynamicky vytvářejí tvary čtverců, plných i prázdných, o rozměrech tisíců kilometrů, viz rohy v Evropě dnes na sv. Obamu:

Rovnoběžné řady - streets - dynamické:
(Někdo prý ten pojem nezná, tak ať si vyhledá "cloud streets", je toho plný internet. To je tak podivný útvar, že si ho všimnou i lidé, co nemají tušení o manipulacích počasí.)
Jsou to řady mraků - souvislé nebo rozdělené na čtverce, které pochodují jako husy za sebou, jako oblačná pěchota, rychlostí vzdušného proudění. 
Tady jsou jedny extrémní nad Beringovým mořem:

Loni ještě byly streets kuriozitou, letos jsou už běžné všude, i u nás. Třeba včera byly takové menší (podotýkám, že vznikly z ničeho nic, náhle, během několika minut - jakmile zapnuli příslušné vlnění ...)

Ještě jednou streets nad Amsterodamem, pohled z letadla:
A nad Ochotským mořem:

Oficiální meteorologové samozřejmě mají jakási svá vysvětlení pro tento jev, ale je zbytečné to číst ...

Rovnoběžné řady: vlny statické (wave clouds) v mikroměřítku:
To jsou vlny, které vidíme často stát nad hlavou. Říkáme jim haarpové vlnění. Meteorologové je vydávají za "orografické vlnění".

Rovnoběžné řady: vlny statické v makroměřítku:
To je vlnění ze země nepozorovatelné, na satelitních snímcích vytváří "traktorový vzor". Stojí nehybně, i když přes něj jde silné proudění. Často kopíruje území států - asi rozbíjí souvislou oblačnost, z níž by mohly přijít srážky. Je rovněž vydáváno za "orografické".Zde nad Skotskem traktorový vzor, nad Anglií streets.
Včera bylo vidět nad Německem, jak původně nehybné traktorové vlny se daly do pohybu a přeměnily se na pochodující streets.

A to by myslím pro dnešek stačilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.