30. října 2010

Dohoda OSN zakáže chemtrails?

Jednání OSN v Japonsku o moratoriu na geoinženýrství - oni se tam snad opravdu dohodli!!! (První, ještě nevěřícný článek o zahájení jednání zde.) Že by zdravý rozum opravdu zvítězil a geoinženýrské projekty byly zastaveny, čímž by zmizely chemtrails? 
Zní to parádně. Uvidíme. Pokud většina toho, co máme nad hlavou, jsou opravdu geoinženýrské projekty, pak je to nadějné. I kdyby vojenské projekty zůstaly, mělo by té chemie ubýt.
A vida, jak akční skupina ETC  (zabývající se různými globálními snahami) dokázala ovlivnit OSN - důkaz, že jde pohnout i zdánlivě nemožným. (Viz  např. zde uvedená jejich fotopetice proti geoinženýrství -  Hands off Mother Earth zde.)

Dohoda na schůzce ministrů OSN v Japonsku: moratorium na geoinženýrství

28. 10. 2010
Překlad: Orgonet


Nagoya, Japonsko: 193členná Konvence OSN o biologické diversitě (CBD) uzavře svou desátou schůzi, konající se každé dva roky, faktickým moratoriem na geoinženýrské projekty a experimenty. „Jakékoliv soukromé nebo veřejné experimentován či avanturismus zaměřený na manipulace s planetárním termostatem bude porušením tohoto pečlivě vytvořeného konsensu OSN,“ prohlásila Silvia Ribeiro, latinskoamerická ředitelka skupiny ETC (http://www.etcgroup.org/en) (Akční skupina pro udržitelný rozvoj se sídlem v Mexiku).

Dohoda, dosažená v ministerské části dvoutýdenní schůzky, které se zúčastnilo 110 ministrů životního prostředí, žádá vlády,  aby zajistily, že se nebudou provádět žádné geoinženýrské aktivity do té doby, než budou řádně posouzena rizika vlivů na životní prostředí, biodiversitu a s tím spojené sociální, kulturní a ekonomické vlivy. Sekretariát CBD byl také instruován, aby oznamoval různé geoinženýrské návrhy a možná mezivládní regulační opatření.

Nezvykle silný konsensus staví na dohodě o moratoriu fertilizace oceánů z roku 2008. Tato dohoda, projednaná na COP9 v Bonnu, omezuje množství „nezdařených“ pokusů, soukromých i veřejných izolovat atmosférický CO2 v hlubině oceánu tím, že se budou rozptylovat živiny na hladinu. Od té doby se pozornost přenesla na celou řadu futuristických návrhů, jak zablokovat určité procento solární radiace prostřednictvím rozsáhlých zásahů do atmosféry, stratosféry a vnějšího vesmírného prostoru, aby se změnila globální teplota a srážkové modely.

„Toto rozhodnutí jasně staví řízení geoinženýrství v OSN tam, kam patří,“ řekl Pat Mooney, výkonný ředitel ETC Group.

„Toto rozhodnutí je vítězstvím zdravého rozumu, a je to i prevence. Nebrání legálnímu vědeckému výzkumu. Rozhodnutí o geoinženýrství nemohou být činěna malými skupinami zemí, které si stanoví „dobrovolné směrnice“ o nabourání klimatu, sloužící jen pro ně samé. I když takové pokusy možná měly jakousi kredibilitu v některých politických kruzích na globálním Severu, byly rozbity touto diskusí. Královská společnost UK a její partneři by měli zrušit svou Iniciativu o řízení solární radiace (Solar Radiation Management Governance Initiative) a respektovat, že světové vlády se kolektivně rozhodly, že budoucí rozhodnutí o geoinženýrství by se měly konat v OSN, kde všechny země mají misto u stolu a kde občanská společnost může sledovat a ovlivňovat, co dělají.“

Delegáti v Nagoyi nyní jasně pochopili potenciální hrozbu, kterou znamená užití – či polní testování – geoinženýrských technologií pro ochranu biodiversity. Rozhodnutí bylo ukováno v dlouhých a pozdně nočních sezeních skupiny „Friends of the Chair“, s účastí ETC Group, a přijato na plenárním zasedání Pracovní skupiny 1, 27. října 2010. Předseda jednání o klimatu a biodiversitě nazval závěrečný text „vysoce delikátním kompromisem“. Vše, co zbývá,, je odklepnout text v závěrečném plenárním zasedání v pátek v 6 odpoledne (nagojského času).

„Rozhodnutí není dokonalé,“ řekl Neth Dano z ETC Group z Filipín. „Některé delegace jsou pochopitelně znepokojeny tím, že dosavadní definice geoinženýrství je příliš úzká, protože nezahrnuje technologie jímání CO2 a jeho uchovávání. Do příští schůzky bude dostatek příležitostí ke zvážení těchto otázek detailně. Ale klimatická technologická řešení se nyní stala pevným bodem jednání OSN a to povede k důležitým jednáním, protože se blíží 20. výročí Summitu Země. Změna kurzu je nezbytná, a geoinženýrství zřetelně není cestou vpřed.“

Významné části textu dohody (anglicky) najdete z odkazu na originální článek. 

7 komentářů:

  1. Díky za potěšující zprávu! Doufejme, že brzy uvidíme čistou oblohu, bez chemtrails.

    OdpovědětVymazat
  2. takové zprávy je příjemné číst

    OdpovědětVymazat
  3. Přání otcem myšlenky - nikde se v tom článku ani dohodě nepíše o ničem, co by definovalo chemtrails jak o nich neustále píšete vy. Jde o zákaz aplikace určitých technologií a postupů, které existují buď pouze teoreticky, nebo byly testovány v malém měřítku a není jisté, zda použití v měřítku globálním by nemělo negativní důsledky. I já s tím omezením souhlasím, protože sypat něco dalšího do moře nebo zamořovat nejbližší kosmický prostor dalším smetím je hazard (druhou otázkou je, jesti by to samo o sobě bylo ekonomicky únosné).
    Takže pro výskyt kondenzačních sledů toto nic nemění, obloha bude čistá jen tehdy, pokud letadla zůstanou na zemi. Možná by stálo za to si přečíst vcelku zajímavý dokument o vlivu leteckého provozu, který někdo postnul na orgoforum (taky jsem se z něj o lecčems poučil) a pokud vám o tu oblohu tak moc jde, zkusit to z jiné strany než konspirační teorií - na jiné řešení by hlavně bylo ochotno přistoupit mnohem větší množství lidí...

    Verthandi

    OdpovědětVymazat
  4. Mno, asi tak, jak píše Verthandi - žádný oficiální výsledky oficiálních jednání nemůžou zastavit něco, co oficiálně neexistuje... Zůstávám nožičkama na zemi... O.

    OdpovědětVymazat
  5. Některým lidem asi někdo vydloubl oči a nebo to schválně nechtějí vidět!Mají strach,že by to byla pravda a na to jim už rozum prostě nestačí..!!

    OdpovědětVymazat
  6. Mno, asi tak, jak píše Verthandi - žádný oficiální výsledky oficiálních jednání nemůžou zastavit něco, co oficiálně neexistuje...
    A dokonce ani to, co neexistuje vůbec.

    OdpovědětVymazat
  7. http://books.nap.edu/books/0309043867/html/index.html

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.