11. dubna 2013

Petice proti patentování přírodních potravin

Ahoj Orgo, 

nejdřív velice moc děkuji za Tvou neutuchající a nepolevující práci, přes všechny možné přízně i nepřízně osudu:) Držím palce a jen tak dál!

Proč píšu? Prosím o uveřejnění linku na petici proti další absurdní aktivitě známé firmy Monsanto - tentokrát v Evropě chtějí patentovat zeleninu... ať nad tím přemýšlím jak chci, zůstává nad tím rozum stát, ale vypadá to, že už se jim to alespoň zčásti povedlo. Běžně petice moc nešířím, ale myslím si, že tady to už zachází do krajnosti a jde to proti zdravému rozumu všech myslících bytostí. Sám jsem to už podepsal a taky hodil link na FB stránku svojí firmy, ale čím více se to bude šířit, tím lépe.

Posuď sám co a jak a jestli to uveřejníš, ale jestli ano, tak Ti velice děkuji! 

Nejsem si jist, jestli petice pomáhají či nikoliv, ale je to to minimum, co můžeme udělat a věřím, že můžeme přispět k zastavení aktivit jak proti zdravému rozumu, tak hlavně proti zdraví celkově. Je třeba se zodpovědně rozhodnout, zda budeme jednat či nikoliv, protože takové rozhodnutí nemusí ovlivnit jen nás teď a tady, ale i naše děti a celou planetu. Věřím, tomu, že jsme děti Země a děti Matky Přírody a k tomu se vážou jisté zodpovědnosti (pravda, lidstvo jako celek není zrovna nejzodpovědnější správce, ale už svítá na lepší časy) a přirozená práva - jako právo na produkty přírody, a naprosto nedává smysl jak by si mohla jedna společnost, jak chce velká uzurpovat vlastnictví těchto produktů, nebo lépe řečeno - darů Země. Ono celkově celé patentové právo je postavené na hlavu, ale to je na jinou debatu a jindy. 

Možná si někdo myslí, že tohle je víceméně malicherná záležitost nebo že se ho to netýká (byť když dojde na potraviny, tak se to tak či onak dotýká všech a tohle už nejsou nějaké okrajové potraviny, ale základ jídelníčku), budiž, každý má právo na svůj názor a každý se rozhoduje dle svého. Ale je třeba taky myslet, že velice efektivní způsob jak člověka zbavit všech jeho přirozených práv je pomaličku, potichoučku, krok po kroku, aby si toho ideálně nikdo nevšiml nebo když, tak až pozdě. Tak to nenechme tak daleko dojít.

Myslím, že o firmě Monsanto a jejich aktivitách už leckdo slyšel a mohl si udělat obrázek a to ještě aktivity, které koná v Evropě nejsou zdaleka tak "progresivní" (rozuměj diktátorské, manipulující, ziskuchtivé, bezohledné a zdravý-rozum postrádající) jako v Americe. Tak kdoví, jestli se je podaří zastavit v Evropě, třeba to dá podnět s nimi něco pořádně dělat i v USA!:) (ano, jsem idealista:D)

Dobrá, stačilo slov, nyní akce. Petici najdete zde:


Pokud se rozhodnete podepsat, tak prosím uvažte další šíření. 

Děkuji Vám za Váš čas a pozornost.

Přeji hezký den, pevné nervy a Láska a Světlo s námi všemi!


Orgonet: Přidávám překlad textu z petiční stránky:

9. 4. 2013

Je to neuvěřitelné, ale Monsanto a spol. jsou zase tady. Tyto biotech společnosti hladové po zisku si našly způsob, jak exkluzívně "vlastnit" něco, co nám svobodně patří - naši potravu! Pokoušejí se patentovat si naši každodenní zeleninu a ovoce, jako okurky, brokolici a melouny, a nutit pěstitele, aby jim platili, a žalovat je u soudu, pokud nebudou.

Ale my je můžeme zastavit, aby skupovaly Matku Zemi. Společnosti jako Monsanto našly skuliny v evropském právu, aby s tímto pronikly, a my jim potřebujeme uzavřít cestu, než bude nastolen nebezpečný globální precedens. A k tomu potřebujeme klíčové země jako Německo, Francii a Nizozemí - kde již narůstá opozice - abychom vyzvali k hlasování a zastavení plánů Monsanta. Komunita Avaaz již dříve dosáhla posunů u vlád, a můžeme to dokázat zase.

Mnoho zemědělců a politiků je již proti tomu - pouze potřebujeme přimět lidi u moci, aby tlačily na Monsanto, aby dalo ruce pryč od naší potravy. Podepište hned, a sdílejte se všemi, abyste pomohli podpořit historicky největší výzvu na obranu potravin.


Vládám Německa, Francie a Nizozemí, a všem státům Evropské patentní konvence:

"Jako občané, kterých se to týká, vás naléhavě žádáme, abyste zahájili nápravu evropského patentního práva, tím, že vyzvete Správní radu Evropské organizace pro patenty, aby vyplnila mezery, které umožňují korporacím patentovat si druhy rostlin a konvenční metody chovu. Je třeba efektních opatření a zákazů, aby spotřebitelé, zemědělci a chovatelé byli ochráněni před tím, aby korporace převzaly kontrolu nad naším potravním řetězcem."



11 komentářů:

  1. díky, zrovna dnes máme takové kamarádské posezení ohledně sázení a pěstby,rozešlu to dál.
    Dita

    OdpovědětVymazat
  2. Je to opravdu hnus to to. Na druhou stranu jsem velice rád za petici. Je vidět, že se lidé zajímají čím dál více o své blízké i daleké okolí. Za 5 minut co jsem sledoval, kdo a od kud petici podepsal. Přibilo cca 700 podpisů. :) Po 15 už snad o 4000!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem to poslal. Skutečně neuvěřitelné, co vše si dovolují.

    OdpovědětVymazat
  4. Již jsem podepsal. Co takhle petice za zrušení open sky?! (chemtrails)

    OdpovědětVymazat
  5. No to snad ne, ta drzost korporací nezná mezí! Za chvíli se pokusí patentovt vzduch a vodu. Jak mohou patentovat něco, co nevyrobili ani nevymysleli, co roste samo o sobě??????! Nehoráznost. Jdu podepsat

    OdpovědětVymazat
  6. Podepsala jsem a rozposlala dál mezi své kamarády a známé - tohle už je opravdu za hranou toho, co si kdo na této planetě může dovolovat...

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím všechny a děkuji za podepsání a šíření. Jak tak koukám, tak petice dosáhla původně požadovaného minimálního množství podpisů za 36 hodin, nyní se "atakuje" milion a půl, tak jen tak dál:)

    Držme si palce, pevné nervy a hlavně pozitivní pohled na Svět:)

    Přeji hezký den!

    Richard

    OdpovědětVymazat
  8. Joooo, elity si chtějí postupně privatizovat a patentovat úplně vše - viz.: rostliny - viz. např. tento článek nebo kodex alimentarious, vzduch - viz. uhlíková daň a kjótský protokol, vodu - viz. nedávné články o požadavcích majitelů vodáren, aby vlastnící parcel platili za dešťovou vodu dopadající na jejich pozemky... Již jistě přemýšlí, jak privatizovat slunce a fotovoltaicko-solární bussines je jistě významným krokem tímto směrem... Podařilo se jim omezit naše práva vůči našim tělům, když prosadili omezení bylin (kdy dle příslušných norem již na krabičce např. heřmánkového čaje již nenajdete informaci o tom, na co to je...) a kdy usilují o kontrolu vitamínů atd... Kdy se jistě snaží postupně dostat do prostoru v našich hlavách a v budoucnu si patrně zprivatizovat i ten... Fuj, nás čeká díky mnoha lhostejným spoluobčanům asi divná budoucnost... Takže díky Orgonetu, že není lhostejný a že zde uveřejnil tento článek...

    OdpovědětVymazat
  9. Musíme už proti tomu fakt něco dělat. Posílám to dál. Co nejvíce lidem a dáme ji na zadek. Naše zemědělce likvidujou a cpou nám svoje jedovaté produkty.

    OdpovědětVymazat
  10. A víte,že už skupují také pitnou vodu na planetě-podzemní zásoby vody? To bude teprv překvapení,až bude všechna voda v jejich rukách! K tomu petice není ?

    OdpovědětVymazat
  11. Kdo se chcete aktivně postavit patentování semen a dalším aktivitám společnosti Monsanto, můžete se účastnit Pochodu proti Monsanto 25. května 2013.
    více info na: http://enamont.blogspot.nl/2013/05/mate-zahradku-vcely-snazite-se-byt.html, anglicky:
    https://www.facebook.com/events/147274678766425/

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.