17. května 2013

Jak reagovat na odpůrce konspiračních teorií

Díky několika čtenářům, kteří mi zaslali odkaz na zajímavý článek.

Argumenty jsou to výborné, ale v praxi je metoda diskuse podle mého názoru v českých poměrech nepoužitelná. Ve světě byste měli šanci, odpůrce by si v klidu poslechl vašich 5 - 10 moudrých vět, a pak by slušně reagoval, nebo sklapl ... Ale typický neprobuzený občan ČR rozhodně tu trpělivost nemá, po prvních vašich slovech vás počastuje nevybíravými slovy a dále neposlouchá, natož aby o tom ještě přemýšlel ...

Nicméně, třeba se vám přece jen naskytne příležitost tyto formulace použít, jsou opravdu dobře sepsané.

Jak reagovat na odpůrce konspiračních teorií

Zdroj:
http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2134-jak-reagovat-na-odpurce-konspiracnich-teorii, 16. 5. 2013


„Mluvíš jak zastánce konspiračních teorií.“
ODPOVĚĎ: „Zastánce konspiračních teorií? Řekni mi popravdě, kde jsi tento termín slyšel... v televizi? (Smích). ... Pojďme si to objasnit. Myslíš si, že lidé, kteří jsou u moci, nejsou schopni páchat zločiny a lhát veřejnosti? Vážně jsi tak naivní?“ (Smích).
„Netvrdím, že vlády nelžou, takové spiknutí by se ale muselo týkat 100 procent lidí. Něco takového se nedá utajit.“
ODPOVĚĎ: „Máš naprostou pravdu. Souhlasím s tebou na 100 procent. Tak velké spiknutí se nedá ututlat. Proto o tom vím! Musíš ale pochopit, že oni vlastně nemusí nic tutlat. Dokonce i s vědrem, které na některých místech teče, se dá přenášet voda! Potřebují jen obalamutit 80 procent lidí, což není takový problém, když ovládáš hlavní televize a noviny. Těch 10-20 procent, kteří si to uvědomují (a ještě méně těch, kteří se o tom odváží mluvit), lze velmi snadno odsunout na okraj společnosti a dát jim propagandistickou nálepku „zastánci konspiračních teorií“. Oněch 80 procent lidí nebude brát jedince s kritickým uvažováním nikdy vážně, protože chtějí patřit k většině. Říká se tomu syndrom skupinového myšlení. (*Poznámka: Když říkáte „zastánce konspiračních teorií“, zvedněte vždycky ruce a prsty naznačte sarkastické uvozovky).
(Trik s výsměchem) „To je k smíchu (obrací oči v sloup). Vážně tomu nesmyslu věříš?“
ODPOVĚĎ: „Můžu ti dát osobní otázku? (Vyčkejte, až řekne „ano“) Považuješ se za otevřeného, kriticky uvažujícího člověka – ano, nebo ne? (vyčkejte, až řekne „ano“) Tak jak se můžeš vysmívat mému názoru, když ses tím tématem nezabýval ani 10 minut? Je to trochu ignorantské, nemyslíš?“ (Vyčkejte na odpověď).
„Ne všechno, co se děje ve světě, je spiknutí!“
ODPOVĚĎ: „Ano, stejně tak se ale nedá říct, že NIC není spiknutí. Nemyslíš, že bychom měli každý případ posuzovat indivudálně, s otevřenou myslí?“ (Vyčkejte na odpověď).
„Vlády jsou tak neschopné, že nedokážou ani doručovat poštu včas nebo mít vyrovnaný rozpočet. Takových spiknutí nejsou prostě schopné!“
ODPOVĚĎ: „Musíš rozlišovat mezi svým neschopným, natvrdlým poslancem či senátorem a lidmi v pozadí. Temné síly, které režírují tyto události, dovedou velmi sofistikovaně své záměry realizovat a utajit. Vezmi se například Projekt Manhattan. Stovky nejlepších světových vědců byly celé měsíce zavřeny v poušti, kde pracovaly na vývoji atomové bomby. Tento komplot byl tak utajený, že když zemřel Roosevelt a jeho nástupcem se stal Truman, Rooseveltovi poradci jej museli informovat o existenci projektu! Jak vidíš, temné zpravodajské elementy v pozadí vlád jsou VELMI schopné!“
(Trik s chybějícími podrobnostmi) „Jestli to bylo spiknutí, vysvětli mi, jak to celé provedli.“
ODPOVĚĎ: „Nemám všechny kousky této skládačky. Mám jich ale dost na to, abych VĚDĚL, že verze vlády-médií je lživá! Představ si, že ti dám puzzle se všemi kousky a řeknu ti, že na obrázku je pláž na Hawaji. Jenže když poskládáš 30 kousků, zobrazí se ti lední medvědi, zasněžené hory a lidé v kožiších. I když ti ale bude ještě 70 kousků chybět, budeš jich mít dost na to, abys VĚDĚL, že na obrázku NENÍ pláž na Hawaji. S řešením konspirací je to stejné. Nemusím znát všechny detaily, poskládal jsem ale dost kousků skládačky na to, abych věděl, že oficiální verze je nepravdivá. Dává ti to smysl? (Vyčkejte na odpověď).
„No a? To, že se něco stalo nebo že někdo něco řekl, ještě neznamená, že jde o spiknutí. Vytváříš si teorii spiknutí na základě několika náhod.“
ODPOVĚĎ: „Kdyby se jednalo jen o několik náhod, souhlasil bych s tebou. Když ale zaznamenáš sérii 10, 15 nebo 20 různých odchylek od normálu, podle zákonů statistiky se NEMŮŽE jednat jen o „náhody“. Když budeme třeba hrát kostky a já hodím vítězných „7“, neznamená to, že moje kostky jsou cinknuté. Jedná se jen o pravděpodobnost 1 ku 6. Když ale hodím „7“ osmkrát po sobě, půjde o pravděpodobnost 1 ku 150 000. Musel bys být blázen, kdyby sis myslel, že ty kostky jsou v pořádku! Vyznáš se v teorii pravděpodobnosti, nebo ne?“ (Vyčkejte na odpověď).
(Trik s chybějícími důkazy) „Místo toho, abys mi povídal o nějakých historických událostech, měl bys mi předložit nějaký důkaz, že šlo o spiknutí. Dej mi aspoň jeden důkaz.“
ODPOVĚĎ: „Chceš mě nachytat! Když ti dám „aspoň jeden důkaz“, okamžitě toho využiješ a odmítneš to jako „náhodu“. Chci ti předložit DVACET DŮKAZŮ! Jenže ty jsi ve svém uvažování příliš zatvrzelý na to, abys celou věc dokázal posuzovat globálně! Nepustíš si ani video na Youtube, natož aby sis o tom něco přečetl! Doufám, že se nikdy nestaneš porotcem u soudu! Stačí ti přežvýkané mediální zkratky. Dokud nebudeš ochoten věnovat alespoň několik hodin studiu daného tématu, budu s tebou ztrácet čas. Proč se tak bojíš se tomu věnovat? (Vyčkejte na odpověď).
„Kdyby to byla pravda, média by po tom šla! Bylo by to na titulních stranách všech amerických deníků.“
ODPOVĚĎ: „Média, vláda, mezinárodní bankéři, Hollywood a akademická obec, to všechno je jeden velký incestní systém. Média jsou součástí spiknutí, tak proč by ti měla sdělovat pravdu?“ (Vyčkejte na odpověď).
„Není možné zkorumpovat tolik lidí. Museli by v tom „jet“ všichni politici a reportéři, aby se to mohlo ututlat.“
ODPOVĚĎ: „Korupce nepřichází z vnějšku, ale postupuje od vyšších pater k nižším. Když se majitelé velkého média rozhodnou, že určité téma bude ignorováno nebo naopak medializováno, zbytek organizace se tomu podřídí. Jestliže se některý z reportérů postaví šéfům na odpor, přijde o práci a octne se na černé listině. Pamatuješ si případ Helen Thomasové? Po 50 letech, kdy byla zpravodajkou z Bílého domu, ji odkopli jako psa, protože veřejně kritizovala Izrael. Stejný systém zastrašování funguje i ve vládě a v akademickém světě.
„To je šílené. Nevěřím konspiračním teoriím.“
ODPOVĚĎ: „Nevěříš, nebo NECHCEŠ věřit? Je v tom velký rozdíl. Lidská mysl je plná různých komplexů. Jedním z nich je snaha schovávat se před nepříjemnými pravdami. Bojíš se, že kdybys o tom přemýšlel, došel bys k tomu, že je to pravda. A největší strach máš z toho, že když se mnou budeš souhlasit, i ty dostaneš nálepku „zastánce konspiračních teorií“. Je to STRACH, co ti brání otevřít svou mysl a nechovat se jako ovce. Začni se chovat jako chlap a zkus o věcech víc přemýšlet!“
„Konspirační teorie jsou vlastní nevzdělaným lidem, protože jim přinášejí zjednodušující odpovědi na složité otázky.“
ODPOVĚĎ: „Je to přesně NAOPAK! Zkoumání konspiračních teorií vyžaduje nejen mnoho času a studia, ale i logické a kritické myšlení. Intelektuálně leniví lidé, jak jsi ty, raději spolknou a papouškují jakoukoli zjednodušující báchorku, kterou jim televize naservíruje. Pochybuješ vůbec někdy o tom, co ti tvrdí v televizi?“ (Vyčkejte na odpověď).
„Lidé mají rádi konspirační teorie, protože je uklidňují.“
ODPOVĚĎ: „Zase je to přesně NAOPAK. Je mnohem jednodušší věřit tomu, že se tragické události odehrály přesně tak, jak říkali v televizi, než věřit monstrózním spiknutím, na která nemáme žádný vliv. Myslíš si, že mě těší věřit tomu, že takové zlo existuje? Domníváš se, že mě baví, když se mi posmívají příbuzní a přátelé? Zkus to vzít z mého pohledu, život „zastánce konspiračních teorií“ je občas dost těžký!“
„Nevěř všemu, co si přečteš na internetu.“
ODPOVĚĎ: „Nevěřím všemu, co si přečtu na internetu. To ty zjevně věříš všemu, co vidíš v televizi! Věřím jen tomu, co lze ověřit a co je v souladu s mým logickým myšlením. Krása internetu, na rozdíl od televize, kterou tak uctíváš, spočívá v tom, že na internetu jsou prezentovány všechny aspekty daného tématu. Díky tomu může člověk s kritickým uvažováním dojít k tomu, co je pravda. Televize ti tuto možnost nedává. Opravdu věříš tomu, že ti média poskytují celý příběh? To jsi tak naivní? (Smích) Pamatuješ si na tu pohádku o zbraních hromadného ničení v Iráku? Média nám tu lež doslova vnutila. Proč tedy věříš tak slepě médiím a internetu ne?
Překlad: Tomáš Piňos
Zdroj: zengardner.com, 15. 2. 2013

18 komentářů:

  1. nasadit si GOOGLE GLASS od konkurence a provest KONEČNÉ ŘEŠENÍ reptiliární otázky...tak by to řekl Eichmann http://www.youtube.com/watch?v=inZUDMGJsKo

    OdpovědětVymazat
  2. Připomíná mi to rozhovor s Jehovistou. Je ztráta času vyvracet lidem jejich víru. Pokud neškodí, je mi to jedno. Je to jejich boj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíše to připomíná rozhovor jehovisty s katolíkem. Oba mají svou pravdu a zkoušejí různými triky podchytit toho druhého.

      Vymazat
  3. Ľudia prosím vás nesmejte sa pri konverzácií z iným človekom pretože to pôsobí zle a urážlivo.
    Zachovajte chladnú hlavu a skúste pôsobiť uvoľnene a mať otvorenú myseľ aby ste pôsobili lepšie neoplatí sa začínať konflikt kvôli hlúpej chybe. Treba si uvedomiť základnú vec každý je na určitom stupni vývoja a treba to z plnou vážnosťou rešpektovať že ak druhý človek nieje schopný priať určitú vec alebo pravdu ešte nedospel tam kam by mal. Je však dobré ho s tým oboznámiť dať mu zopár info a stránok kde by sa dočítal čo by mal a dať mu čas na premyslenie. Ak to nieje schopný priať netískajte ho do toho a nechajte to tak je to každého rozhodnutie čomu bude veriť. Prepáčte ale tento článok je trošku veľa toto nieje úplne v súlade s tým čo by som očakával od ľudí ktorý chcú niekam postúpiť.

    OdpovědětVymazat
  4. Konsiprácia?

    Napríklad http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=2086

    Fínske dieta zomrelo po vakcinácii. Rodicia museli cakat na protokol o prícine smrti jeden rok!!! A to museli íst na súd, aby tento protokol dostali. Kto tu tahá za nitky? V Argentíne zomrelo na tú istú vakcínu v roku 2008 14 detí!!! Preco sa fínske orgány takéto nieco nedozvedeli a tak zakázali vakcínu? Tu vidíme jasne ze konspirácia existuje. Konsprirácia zabudovaná v systéme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už nejsou pouhé konspirace , ale přímo reálné ďábelské spiknutí !!!

      Vymazat
  5. Nemůžu si pomoct, ale toto mi připadá jako marketingové školení, podobně vypadá školení "obchodních zástupců" - zesměšnit klientovy argumenty a dávat vnutit mu ty své. Nevím no, mně osobně se tento článek vůbec nelíbí. Já se s nikým nebavím o tom, čemu věřím, každý má právo na svůj názor a tak respektuji druhé a svůj názor nikomu nenutím. A když někdo začne mít blbé kecy, tak ho nechám být, s takovými lidmi nemá vůbec smysl se hádat. Toť můj jednoduchý recept ;o) Hezký den všem, Radka

    OdpovědětVymazat
  6. Už první odstavec zní strašně arogantně. A to je špatně. Je nesmysl přesvědčovat někoho o něčem čemu neveří. Každý si na všechno musí přijít sám. Ano malé rady, info, náhled dávat. Ale nikoho o ničem nepřesvědčovat. To je ego, to je špatně.

    OdpovědětVymazat
  7. Někdo si dal pěknou práci s PR! Nicméně kdo se přikloní k těmto soubojům, prakticky podporuje zase jen dualitu "lež/pravda". Skutečná pravda nepotřebuje žádnou obhajobu, ba jediné slovo! PRAVDA si vystačí s tichem. Buď jsi jsme pravdy vědomi a je jasná=nezpochybnitelná, nebo ji nevíme a plácáme se ve lži. Pravda se koná a ne, že se vysvětluje (už jsou toho zase plné knihovny - které se brzy budou pálit, či mazat), jak tomu bylo mnohokrát v minulosti...
    Ten kdo má skutečnou odvahu žít život takový jaký je, tak to prostě postojem ukazuje! Např.:
    - Komunikuje a sdílí život s lidmi, především s těmi, kteří tvoří hodnoty. Ne, s úřady a orgány.
    - Neplatí výpalné (daně), ale počká, jestli si loupežníci přijdou osobně, pak budou v daleko těžší pozici! Ať si na všechno přijdou sami bez naší pomoci.
    - Nechodí po doktorech. Miluje své tělo i duši a mění svou životosprávu podle tělesných signálů (půst, relaxace, pramenitá voda, kontakt s přáteli). Při tom je často v kontaktu s léčivou přírodou.
    - Neustále se vzdělává a snaží se SÁM v sobě pochopit jak věci kolem něj fungují. Nepotřebuje se u nikoho utvrzovat. Pravda je prostá a děti ji chápou okamžitě, než jim ji násilím někteří zatemní!
    Těch projevů pravdy je nespočet a záleží jen na nás jak se k ní postavíme.
    Pro některé jsem blázen, naivka, konspirátor, atd. Ostatní mě milují. Já pak miluji a odpouštím všem. S úžasnou pokorou pozoruji zázrak života. Děkuji za každou lekci kterou mi dává, kde strach je pomocníkem, nikoli pánem!
    Děkuji za Orgonet. Děkuji, že se zde mohu projevit. Děkuji za lidi, kteří si přečtou můj názor. DĚKUJI

    OdpovědětVymazat
  8. Vždyť je to jasné jako facka.Kdysi lidem co hledali pravdu a tvrdili něco jiného,než byl hlavní proud tak říkali dali nálepku kacíř a rovnou s nim na hranici.Dnes mají nálepku konspirační teoretik a stávají se obětí posměchu a popř. likvidace.lvicek77

    OdpovědětVymazat
  9. to moc děkuju, protože zrovna dnes jsem se dostala do situace, kdy jsem musela vyslechnout, že konspirace jsou vytvářeny za účelem senzace a tedy i zisku, že nadělají více škody než ekologické hrozby a obdržela jsem varování, abych při opozici vůči používání roundupu (jen proto, že čas je důležitější na televizi než na ohnutí se a vytržení plevele rukou...)neskončila na psyciatrii. Není to nic nového, že lidé tak dají na reklamu a ve spánku sladce ukolébáni médii hlavního proudu dávají sobě, dětem i své zahradě jíst jedy... ale výsledek debaty byl takový, že informace musí člověk chtít hledat, musí mít touhu žít ve zdravém prostředí ... když jsem podala nevyžádanou info, byl to prostě spam, který se navíc nesetkal se souhlasem a už to bylo - konflikt. Lidé, kteří chtějí vědět si tyto weby najdou sami (vděčnost orgonetovi tímto vyjadřuji) a které naopak baví konzumní pohodlnost a nezvednou ruku k podpisu petice, ani když jde o budoucnost zahrádkaření nebo dokonce o život, který by bez včel zahynul...tak prostě tam je podávání informací stejně k ničemu jako podávání nevyžádané pomoci - jen ztráta energie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť vám to povídám, že lidi budou bránit Matrix jako svého boha ! V tom spočívá jejich tragédie a pád současné civilizace!

      Vymazat
    2. http://barboraopelkova.blog.cz/1305/aa-michael-nove-galakticke-napojeni-a-galakticka-evoluce-2013-a-dale

      Vymazat
  10. vsadim se, že za ten text dokonce i zaplatili nějakému psacímu rutinérovi; ostatně koukám překlad Tomáš Piňos, kolik asi dostal za normostranu překladu; živil se psaním co ho pamatuju od roku 95 v lidovkách.
    r.m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inzerce na brigády je plná poptávek po psavcích nejrůznějšího druhu. tak bych se ani nedivil, kdyby tomu bylo i v tomto případě !

      Vymazat
  11. Tak na Nově se opět pustili do další konspirační teorie. Do HAARPU. Tentokrát neříkají, že je to nesmysl, protože HAARP existuje. Závěr je, že by na tom mohlo něco být. Už to trochu připouštějí. My zde víme, co vše už způsobil.

    http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/konspiracni-teorie-americky-vysilac-haarp-je-tajna-zbran-vyvolava-zemetreseni.html

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě mě napadlo, že když se na té nově najednou pouštějí do těch konspiračních teorií, jest-li se letos něco nechystá a potřebují to upravit k obrazu s vému (těch mocných,....). Že by konečně to odhalení? Nebo se bojí toho filmu od S. Geera? (Sirius).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To spíš chystají nějakou velkou lumpárnu, a haarp se jim hodí do krámu jako zástupný problém ! Pamatujte, že temnáři vždycky vypouštějí nějakou podezřelou kachnu, když se chystají k nějakému svinstvu, kterého si pokud možno nikdo nepovolaný nemá všímat !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.