10. dubna 2014

Ekonomická válka o vodu v ČR




Díky čtenáři za tip na poučný článek z blogu Voda lidem. Štve vás, že platíte za vodu čím dál více? Změňte to: Viz http://www.vodalidem.cz/


EKONOMICKÁ VÁLKA O VODU JIŽ ZAČALA. JEN TO NENÍ VIDĚT.

Zdroj: http://www.vodalidem.cz/ekonomicka-valka-o-vodu-jiz-zacala-jen-to-neni-videt/







1) ROZDĚL

Systém stojí na jediném kritériu – ZISKU. Monopol je pro jeho dosažení ideální. V 90 letech se nejprve cca 12 státních vodáren (velikosti krajů) rozdělilo na cca 70 malých podniků (velikosti okresů a měst).

Lidé na Ministerstvu zemědělství a FNM v 90. letech připravili půdu koncernům. Byli, včetně vlády, upozorněni na nesmyslnost drobení propojených vodárenských soustav, i na riziko ztráty kontroly nad strategickým odvětvím. MĚLI JINÉ „POLITICKÉ“ ZADÁNÍ. Úředník na ministerstvu neudělá nic, dokud nemá politické zadání.

Všem muselo být jasné, že starostové z malých obcí oboru nerozumí, nemají odborníky, zázemí, ani prostředky. Právě proto dostaly malé obce a města , cca 50-70% podíly v nových okresních vodárnách.

2) PANUJ

Drobní informace ani zázemí nemají. Teď to chce „motivovat“ vedení velkých měst, což není složité, ani drahé – korupce v podobě placení volební kampaně, posouvání v kandidátce, zastrašování, jindy post v soukromé vodárně ….. 

S koncerny kooperující nebo kolaborující (dle úhlu pohledu) primátor či náměstek, již s vhodně zvolenými podklady a připravenými materiály udělá práci za koncerny sám a ochotně. Ti, co chápou, že to je nesmysl, jsou z vodáren a z vedení měst vytlačeni. Když nejdou dobrovolně přichází – zastrašování a gangsterské metody. Primátora jednoho města přepadnou a zmlátí. Na své postavení rezignuje a ostatní vidí, co může přijít. 

Korporace mají taktiku postavenou na jednoduché psychologii – většina lidí problematice nerozumí, všichni máme chuť si práci usnadnit, neradi přemýšlíme o věcech, kterým nerozumíme a nemáme čas.

3) VYDĚLÁVEJ

Vše je připraveno a přichází korporátní psychopati,
se svým DEJTE NÁM MOC A MY VÁM DÁME ILUZI, ŽE SE O VŠE POSTARÁME:www.vodalidem.cz/…/ , a skutečně nabízí zastupitelům a starostům:

  • 1) o nic se nebudete muset starat
  • 2) cena vody po privatizaci poroste o inflaci
  • 3) nebojte se, trubky vám zůstanou
  • 4) zajistíme vám dotace a vše pro jejich přípravu

4) DŮSLEDEK

Rychlé peníze za předání vodního monopolu korporacím, které přišly městům, byly v řádu desítek milionů korun. Města tímto přišla o stovky miliónů korun ročně. V době, kdy u nás stál kubík vody 10 Kč, bylo jasné, že cena vody poroste na úroveň cen v západní Evropě. Na 100-120 Kč/m3. Šlo o to, kde peníze z růstu ceny skončí – v infrastruktuře nebo z velké části na účtech zahraničních korporací.

70% trhu vod v ČR bylo privatizováno a cena je dnes u 90 korun. Cena roste každý rok, městské vodárny přitom stále nemají dost peněz na infrastrukturu.

Mnohé městské vodárny jsou dnes nepodnikající slupky, které ovšem stále financují investice, které pro své podnikání potřebují koncerny. Obdobně fungují veřejné rozpočty měst a obcí.

Lidé platí čím dál více, ale jejich peníze tečou na účty do zahraničí na místo do infrastruktury. Městské vodárny mají zisky ve výši 5-10 mil.Kč a koncernům oddaní politici odsouhlasují korporacím ve stejnou dobu zisky 70-90 mil. Kč za rok.

Titíž politici omílají lidem mantru, že EU nechce do tohoto systému dávat dotace a proto peníze na investice schází. Lidem, ale neříkají, jaké zisky schválili korporacím a informace o ziscích ve vodném a stočném tají.
www.vodalidem.cz/…/

Podívejte na stránky Veolie, EAG, či ONDEA, kde najdete přístupnou kalkulaci vodného a stočného (v ní je započten i zisk počítaný % z nákladů)?

Cíl korporací jsou zisky. Peníze do vody tečou výhradně z peněženek lidí a z veřejných či stáních rozpočtů (dotace). Systém je nastaven tak, že došlo k privatizací zisků a zestátnění nákladů.

Důsledkem je ztráta kontroly nad peněžními toky, ztráta možnosti čerpat dotace a čím dál dražší voda.

VŠE PLATÍ LIDÉ

Včera jsme se o provatizaci prodeje vody bavil v Anglii s Arabským studentem angličtiny. Jeho reakce byla neopakovatelná: What? The water is a basic!
I don´t belive you.

11 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím. Největší paradox je v tom, že se pitná voda vyrábí z vody, kterou dodává stát (přehrady, vrty atd. ) a čističky jsou zase v majetku obcí a měst.
    Podobná situace je i s komunálním odpadem, u nás si nelze zvolit velikost popelnice, ta je daná povinně vyhláškou a svozová firma je z Holandska. Cena nebyla vysoutěžena, údajně se nikdo jiný nepřihlásil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokuste se sledovat magistrát m. Jihlavy. Snad předloni ke složenkám za K odpad připojil koherentní blábol, že každý občan je povinen zabránit vzniku odpadků. Už toto stačí abyste zvěděli, že v Jihlavě je věhlasná Psychiatrická léčebna, zv. Na kopečku. Letos prý je dopis mnohem delší a mj. se v něm volá po dalším zákoně, který by upravoval K odpad. V JI neví, že novela zákona byla poměrně nedávno, že K odpad už upravují 3-4 zákony, že se tříděným odpadem "živí" 4 akciové společnosti, tj. 4 správní rady, tj. 4 dozorčí rady... To je nějakých radních přisátých k tomuto vemínku... Pohlédněte do příkopů u silnic, jsou plné odpadků (našich), pohlédněte do lesů, jsou plné odpadků...
      Ze svého pracovního života vím, že jihlavší úředníci, to je něco. Problémy řešit neumí, zato je excelentně dovedou vytvářet...

      Vymazat
  2. Souhlasím. Je potřeba Krakonoš, aby všem Trautenberkům kšeftování s vodou zatrhl, nebo Hloupý Honza, aby zlikvidoval "žábu na prameni".Politici nezmění nic a je jedno, z které jsou partaje.Voda údajně zdražuje proto, že klesá její spotřeba(a tím i zisky)a proto je potřeba zdražovat,aby se vodárny vyplácely-hezké "zdůvodnění", že?

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně že máme banány a toaletní papír, ten se bude hodit až se s toho po..

    OdpovědětVymazat
  4. Pro doplnění, František Ringo Čech o politice a o vodě: http://www.youtube.com/watch?v=nT1631rL_Qk

    OdpovědětVymazat
  5. Autentické svědectví svědka, který u toho byl - Pražské vodárny ►http://www.youtube.com/watch?v=CtzQDantj6A
    a to je zlomek co se dílo, děje..a bude....:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Znova se to vykupuje zpět. Z některých zemí už je vyhnali.

    OdpovědětVymazat
  7. V nasej obci Lidköping (Svédsko) To funguje tak, ze dodávky vody vlastní obec, ako aj cistenie odpadovej vody. Je nejaký zákon ktorý zakazuje obci aby robila na takýchto cinnostiach zisky. To znamená ze cena sluzby zodpovedá nákladom. (Tu netreba zabúdat na to ze ak si obec pozicia na investície tak tu treba platit úroky a koniec koncov na tom zbohatne banka) Okrem toho je na vodu pridané DPH 25%, cize aj stát má svoj podiel z vody ktorú pijeme.

    Poplatky vyzerajú takto. Vodomer o 2,5 m3 stojí 1 715 SEK rocne. Voda za kubík 5,72 a stocné 8,58 SEK. Spolu teda stojí kubický meter vody 14,30 SEK

    Aby sme si zobrali iný príklad tak na severe kde je málo obyvatelstva a tým pádom vela metrov potrubia a cisticiek na obyvatela tak tam v jednej obci ktorá sa volá Hassela a ktorá má dodávky vody vo vlastnej rézii má nasledovné poplatky: Tu majú rocnú taxu 6 280 SEK a okrem toho polatok za vodné a stocné 24:80.

    Samozrejme ze ludia mali pred tym svoju vlastnú studnu a cisticku, ale politika je taká ze v rámci ochrany prostredia donútia cloveka pripojit sa!

    OdpovědětVymazat
  8. Zakoupené stavení, někdy z r. 1850, má vlastní a velmi vydatnou studnu. Nelze ji ochránit před kontaminací vypouštěných odpadních vod ze sousedního rekreačního stavení. Místní úředníci totálně selhali, zprvu se tvářili jako věcně a místně příslušní, ale po zhlédnutí, jaký marasmus se v pidiobci nachází, doslova utekli. Bylo by nutné přebagrovat celou vesnici, protože všichni vypouští svoje fekálie aj. do kanalizace a ta je ihned předává potůčku, ten říčce, ta řece... a zpět se jim to vrací jako pitná voda. Přizvaní inspektoři ČIŽP se mohli umrkat na méně chápavého starostu... Výsledek? Nikdo, nic, nijaký, ničí, žádný... Obyvatelstvo nedaleké obce má stejný problém, vodoprávní úřad ale neví, že je vodoprávním úřadem. Víska přifařená k osmitisícovému městečku dodnes nemá obecní, a pitnou, vodu. Zato konšelé v městečku dumají, jak vytrhají koleje ze zrušeného vlaku a zřídí zde cyklostezku, je to boom nebo omezené IQ? Faktem je, že chalupáři jsou všichni Mgr., ale barbaři. Např. každý chalupník v Jihomoravském kraji ví, že musí svoje odpadní vody jímat a vyvážet do ČOV, zatímco v sousedním kraji univerzitně vzdělaní chalupáři toto "nevědí"... Zdravé prostředí na vesnici? To snad už dávno ne... Připojme neustálé hrčení letitých traktorů, tu a tam hromádka hnoje na silnici, kterou nikdo neuklidí, rozježděná kočka tamtéž...

    OdpovědětVymazat
  9. O těch rozježděných kočkách. liškách, zajících, ježkách atd. mi vyprávějte ! Sám čerstvě rozježděná zvířata na silnicích potkávám obden ! Nedávno v únoru se mi pod kola připletlo divoké prase, a nechtěně jsem jej přemlel jak v mlýnici pod celým autem na délku. Ten řev, co postižené prase vydávalo, byl nelidský až hrozivý.

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký den.To je pláča nad rozlitým mlékem.Vždyť všichni tu verbež volíte.Voda je jeden náš strategický cíl.
    Tak se pokuste podpořit www.nova-narodni-strana a něco pro národ ,pro sebe,pro svoje děti udělejte.
    Sned na těchto stránkách nejsou samí "Češi" loajální Izraeli.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.