3. října 2012

Čas neexistuje, tvrdí respektovaný fyzik

Když nám Matthew, Plejádani, Matka Země a Eckhart Tolle říkají, že čas neexistuje, tak tomu málokdo věří.. Třeba někdo další uvěří respektovanému fyzikovi. Díky čtenářce za tip! Je to dobře vysvětleno ...

Převzato z:
http://www.national-geographic.cz/detail/cas-neexistuje-vsechno-probiha-najednou-tvrdi-respektovany-fyzik-30808/

Čas neexistuje. Všechno probíhá najednou, 
tvrdí respektovaný fyzik

Čas neexistuje. Všechno probíhá najednou, tvrdí respektovaný fyzik

Čas – existuje snad záhadnější a podivnější fenomén našeho vesmíru? Přestože se s ním každý z nás setkává každý den a fyzici ho usilovně zkoumají už sto let, vlastně jeho podstatu pořád nechápeme.
Jeden z respektovaných fyziků přišel s neobvyklou teorií. Místo, aby se ptal, co je vlastně čas, říká: „Nic jako čas neexistuje.“ 
Čas je relativní. Ale pro sportovce je ještě relativnější
Standardní model vesmíru pracuje už od dob Alberta Einsteina s tím, že čas je jedním z rozměrů našeho vesmíru, podobný prostorovým rozměrům. Brian Greene to v knize Elegantní vesmír popisuje velmi pochopitelně: „Když se s někým chceme setkat, popíšeme mu, kde v prostoru ho očekáváme – například v 9. patře budovy na rohu 53. ulice a 7. avenue v New Yorku. Máme zde tři díly informace odrážející konkrétní pozici ve třech prostorových dimenzích vesmíru. Stejně důležité ale je, kdy ho očekáváme – například v 15. hodin. Tento díl informace říká, kde v čase se naše setkání uskuteční. Události jsou tedy určeny čtyřmi díly informace: třemi o prostoru a jedním o čase.“ 

„Co je čas?“ je špatná otázka. Čas totiž není


Tohle všechno je ale jen iluze – alespoň podle fyzika Juliana Barboura„Když se pokoušíte chytit čas, vždycky vám proklouzne mezi prsty,“ tvrdí. „Lidé si jsou jistí, že čas existuje, ale nejsou schopní ho nijak uchopit. Myslím si, že je to proto, že čas ve skutečnosti vůbec neexistuje.“ Fyzik k tomu samozřejmě nedospěl jen tak při přemýšlení někde v hospodě; dostal se k této myšlence studiem toho, jak věda vnímala čas. A to od Isaaca Newtona, pro kterého byl čas řekou, která teče vždy a všude stejně, až po nejmodernější exotické teorie superstrun
Pro Barboura čas není součástí čtyřrozměrného časoprostoru. Fyzik ho chápe jen jako iluzi způsobenou tím, že se všechno kolem nás mění. Barbour chápe všechny jednotlivé momenty v čase jako jeden celek, kompletní a existující sám o sobě. Nazývá tyto momenty výrazem „Nyní“. 
Popisuje je takto: „Jak žijeme, zdá se nám, že se pohybujeme sérií Nyní. Otázkou však je, co jsou zač.“ Pro Barboura je každé Nyní souhrnem všeho ve vesmíru. „Máme silný dojem, že věci vůči sobě zaujímají jisté pevné postavení. Rád bych od toho oddělil vše, co nevidíme (přímo i nepřímo) a držel se myšlenky, že mnoho různých věcí koexistuje současně. Jsou prostě Nyní – nic víc, nic méně.“Přijde vám tato představa jen těžko pochopitelná? Barbour si proto představil i popisy, které se dají představit i pro mozek ne-fyzika. 
Jeho Nyní se dají představit jako stránky z povídky, které jsou vytržené z knihy a náhodně poházené po podlaze. Každá stránka je oddělená entita existující bez času, vně času. Pokud se stránky nějakým způsobem seřadí a pak se krok po kroku procházejí, vzniká z nich příběh. Ale ať už stránky uspořádáme jakkoliv, přesto je každá z nich kompletní a nezávislá. Jak Barbour říká: “Kočka, která vyskočí, není tou stejnou kočkou, která dopadne na zem.“ Neexistuje tedy žádný okamžik v minulosti, který by změnil v okamžik v budoucnosti. Všechny možné konfigurace vesmíru, každé možné místo atomu ve vesmíru existují současně. 
Podivné? Připravte se,protože to excentričtější ještě přijde. Podle Barboura existují všechna možná Nyní v obrovském platonovském kontinuu, které se obejde zcela bez času. „Co mě opravdu fascinuje,“ popisuje Barbour svou vizi, „je, že všechna ta existující Nyní mají speciální strukturu – dala by se představit jako krajina. Každý bod v této mapě je jedno Nyní – celek pak nazývám Platonie. Proč? Je totiž bezčasá a tvořená dokonalými matematickými zákony – podobně jako svět idejí, jaký popisoval antický filosof. “

Co bylo před Platonií?

Pokud se svět popisuje pomocí Nyní a Platonie, odpadají úplně otázky jako „Co se stalo před Velkým třeskem?“V této kosmologii totiž čas vůbec neexistuje – takové otázky pak vůbec nemají smysl. Velký třesk není pro fyzika velká exploze v naší dávné minulosti, ale jen jeden z mnoha bodů v krajině Platonie. 

Naše představa o existenci času vzniká proto, že v Platonii existují i objekty, kterým Barbour říká záznamy. Fyzik svůj koncept vysvětluje takto: “Jediným důkazem, že existoval minulý týden, je naše paměť. Ale paměť, to je vlastně jen stabilní struktura neuronů v mozku. Podobně jediným důkazem, jaký máme o minulosti Země, jsou kameny a zkameněliny. Ale to jsou všechno jen struktury minerálů, které dnes prozkoumáváme. Důležité je, že my máme jen jakési záznamy a máme je jen Nyní.“ 
Barbourova teorie vysvětluje existenci těchto záznamů jako vztah mezi Nyní v Platonii. Některá nyní jsou propojena s jinými Nyní v Platonii, a to přesto, že všechna existují najednou. Tato propojení budí zdání času – a to přesto, že plynutí mezi jednotlivými Nyní se nedají dokázat. 
Minulost, budoucnost i konec – to všechno s v Barbourově fyzice stává zcela zbytečným. Přestože tato teorie vypadá velmi filosoficky, až esotericky, pořád jde o čistou fyziku. „Chápu, že moje myšlenka je šokující. Ale dají se pomocí ní vytvářet předpovědi, které popisují svět,“ kontruje Julian Barbour. Se svými spolupracovníky už vydal několik článků, které ukazují, jak z exotické fyziky jeho Platonie přirozeně vyplývají teorie relativity i kvantová mechanika. 
Nechceme tvrdit, že právě tato teorie je v přehršli fyzikálních pohledů na svět ta správná. Ilustruje však, jak moderní věda dokáže měnit úhel pohledu na realitu a vytváří stále nové interpretace vesmíru. Že se jednou spojí nejmodernější fyzikální rovnice a Platonova představa o jeskyni a světě idejí, to by asi zaskočilo každého vědce 19. století…
FOTO:  Wikimedia Commons




21 komentářů:

  1. Dík za zveřejnění! Potěšilo :-) Tak teď už můžeme směle říkat, že "nemáme čas" :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krajina Platonie - připomíná to knihu Richarda Bacha Jediný... "Takže jsme turisté! Netvoříme krajinu, jen si z ní vybíráme část, kterou chceme vidět..."

    OdpovědětVymazat
  3. Jistě, že čas neexistuje... o tom se nemusí filosofovat, vidí to i idiot.

    Je to paradox, věci stárnou, rozbíjí se, formy se rozpadají ale vše se děje teď. Lidi si to můžou i ověřit, pokaždé když se kouknete na hodiny nebo děláte cokoli jiného, vždycky si můžete říct teď. - Nemůžete říct teď (nebo dokonce vůbec něco říct) v minulosti nebo budoucnosti, vždykcy to bude teď. Tedy existuje jen přítomnost, ve které se mění formy, (věci se ozbíjí, lidi umírají), ale vždycky se to děje teď. Není snad tato destabilita (čas), díky které vše umírá a rodí se nové jen odrazem toho, že existuje něco stálého, něco trvalého? Jasně že je. Jediná stálá konstanta je, že se to děje teď. A jak řiká E. Tolle, na nejhlubší urovni jste tím samým čím je i přítomnost, věčné, nezničitelné, Tao, duch, prázdnota, Bůh, átman aj. názvy.

    Proto vskutku je nemocí nesoustředit se na přítomnost, je to absolutní prohřešek a nemoc nechtít být tam, kde jste. Pak nakonec čekáte na "spásu", přílet nový dimenze. Jediné co se stane, je že zemřete, každý zemře, jak smítko ve větru jste nedůležití. Není nad čím plakat, není nic k očekávání, není nic k čekání, ke vzpomínání. Všechno to je jen lpění na čase, které se musí lidé zbavit, aby pochopili, že vše je už takové jaké to má být :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A k čemu jsou pak zkušenosti? Pokud bys neakceptoval minulost, byl bys jako Houmer Simpson. Sáhneš v "teď" šroubovákem do zásuvky a dostaneš ránu. Protože bys nehodlal žít minulostí, sáhneš tam znovu a zase rána a tak pořád dokola.
      Zkušenost je o času, je o minulosti, abys se s podle toho mohl zachovat v někdy budoucím "teď". Žít jen v "teď" je z mého pohledu proti přírodě, ta se taky na základě minulosti mění (vývoj). Bez zkušeností by nebyl vývoj a kde není vývoj, nemůže být Univerzum a to je všude.
      Čas asi nebude takový jak ho vnímá západní společnost (chronos), ale je naší součástí, jen jinak, než si myslíme.

      Vymazat
    2. Jistě že čas (=myšlenky, protože myšlení existuje jen v čase, nikdy teď) potřebuješ pro praktický život, ale jestli tě čas ovládá, pak nehorázně trpíš. Orgonet do nedávno definova moc dobře "Jestli nejste v přítomném okamžiku, hodně trpíte, to vás tam tlačí" - přesně tak to cítím i já na sobě. Je to jednoduché, utrpení bude tak moc gradovat dokud tě to nedokope do přítomnosti, jednoduché a účinná evoluce :-)

      Čas existuje jen v tom, že věci stárnou a v tvý hlavě. Proto ty nemáš čas, čas má tebe, nemáš myšlenky, myšlenky mají tebe (analogie s bytostmi/démony kteří umí lidi posednout... jednoduše že vykváknou myšlenku, který uvěříš protože si myslíš že je ta myšlenka tvoje, myšlenka vyvolá emoci, což provází úbytek energie, kterou se živí tzv. temné bytosti... nebo těla bolesti, je víc názvů :-)), pak už je i jednoduché předvídat chování lidí, protože se děje podle stálého egoického vzorce, nedívím se že vládnoucí složky tak jednoduše manipulují lidmi, je to opravdu jednoduchý když každej člověk vykazuje úplně stejný vzorce chování, který mu vštípí společnost.

      Vlastně jsi pořád v přítomnosti, i nevědomý člověk je pořád v přítomnosti... Proč? Protože přítomnost je jediný co existuje, je mimo čas, vše se děje teď, jen ty si myslíš že to tak není, prtoože to nevidíš :-D O tom není třeba filosovat, kdo vidí vidí, kdo nevidí, ten má moc hustej filtr myšlení. Taky jsem to nechápal, ale to pujde časem, utrpení k tomu lidi snadno dokope.

      Vymazat
    3. Beru. Já ale žiju v realitě, kde čas je důležitý. Kdo žije ve vzdušných zámcích, ten ho zřejmě nevyužije. A můj život je natolik úžasný, že o nějakém trpení vím jen od Vás, neb zprávy nesleduji. Čas nepotřebují třebas autisté a jsou ve své podstatě daleko šťastnější než my "normální", jenže byli jsme tu předhozeni takoví jací jsme a je potřeba se s tím srovnat. Někdo k tomu potřebuje trpět, jiný si to přetvoří k obrazu svému. Já si vychutnávám minulost, rád na to vzpomínám a probírám se fotkami mých dětí, psů, koní, zachycených zážitků z dovolené atd. Rozhodně tyto fotky nespálím a rád se ně kouknu během života ještě mockrát.
      Náš mozek má možnost filtrovat informace. Kdo toto vědomě ovládá, může si žít minulostí, přítomností i současností, dle toho, co hrdlo ráčí.

      Vymazat
  4. viem ze moj komentar je mimo temu ale nejak nic som nezaznamenal o komete ktoru mame uvidiet

    http://earthsky.org/tonight/orionid-meteors-are-debris-from-famous-comet-halley

    asgard

    OdpovědětVymazat
  5. jasne čas neexistuje:)len mi stárneme v prostoru a to je prúser,lebo tak de čas

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.youtube.com/watch?v=adX9RpddoaY&feature=related

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když mám Ryvolovy písničky v oblibě, nevidím jediný důvod, proč sem na ně házet odkazy...

      Vymazat
    2. Myslím si, že abysme sa zastavili :-)) ?

      Vymazat
  7. už kdysi davno sem rozmýšlal nad tým ,čo bysa stalo ,keby všetky hodinky na svete ,ale úplne všetky prestali merať čas,zmenil by sa život na večenosť?tým že ho merame tvorime niečo čo ho možna tvori, proste realitu, že čas de,lebo čas je relatívný,niekedy leti a nekedy sa vlečie,ale hodiny ho vždy odratávaju presne,a to keby sa nedialo na zemi a všetky hodiny stali,zastal by čas?a bola by večnosť?hm škoda niikda sa to nedozviem,lebo vždy by sa našiel niekto ,kto by ho meral,a tak nas posuval ku svojemu koncu,

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.youtube.com/watch?v=gaqN4Xgs7a8&feature=related

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. miluju jarního kurýra...
      ...myslíš, že tento víkend je poslední?

      Vymazat
  9. Čas jsou peníze. A pokud nám Ilumináti chtějí zrušit peníze tak dojde ke zrušení času.

    OdpovědětVymazat
  10. To je zase tak hluboká myšlenka, která jistě nakrmí miliardy, případně nás jich zbaví. Viz. Jára C.

    OdpovědětVymazat
  11. Když si tak představím ty rozházené stránky jedné knihy - přijít tak na způsob, jak skákat z jedné na druhou, přestalo by být cestování vesmírem na velké vzdálenosti problémem. A vysvětelené je to opravdu dobře, když jsem to pobrala i já, která s fyzikou na škole fakt krutě bojovala... :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Čas je funkce pohybu v prostoru. Nezfil

    OdpovědětVymazat
  13. Tohle už přece dávno věděl Jan Werich: "..čas si vymysleli lidi, aby věděli od kdy do kdy a za kolik." :-)

    LK

    OdpovědětVymazat
  14. Toto téma již přeložil a nám do pochopitelného stavu vysvětlil Eduard Tomáš v Tajných tibetských naukách." Bůh žije v Teď a nikoliv ve sledu událostí. Není proto nic na světě, než věčné Teď." Je dobře, že je to slyšet z více stran jak od vědců, tak Eckharta atd."Žijeme ve věčném, živém, nenapodobitelném stavu a ničím nenahraditelném, avšak také nepopiratelném stavu, v jediném okamžiku Nyní."
    Citáty jsou z knihy E. Tomáše
    Jarda

    OdpovědětVymazat
  15. Ano. I Lakotové na prériích (bez hodinek :))) to nazývali Taku Skan Skan, což je Všudypřítomné, Všeprostupující, Právě Teď....
    Waste!
    sioux

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.