26. října 2012

Eckhart Tolle: Jste základní částečkou probouzení vesmíru


Z Eckhart Tolle TV, říjen 2012
Překlad: OrgoNet

O pádu člověka
"Moc vám děkuji, že mám takové privilegium ptát se vás … V Kurzu zázraků se mluví o vzniku individuálního vědomí, o tom, že bylo pádem člověka. Můžete o tom říci více?"

Omyl, že jsme oddělenou entitou, je součástí vzestupu a převládnutí ega. Je to omyl, že nejsme spojeni mezi sebou, ani s přírodou, a zejména, že nejsme spojeni se zdrojem života, který je někdy nazýván Bohem. Je to velice rozšířená iluze, většina lidí, kteří nyní žijí na planetě, jsou chyceni v pasti iluze oddělenosti. Například, lidé říkají, že existují VE vesmíru. Jako že tady jsem já, a tady je vesmír a ostatní lidé. Pravda je taková, že nejsme VE vesmíru, ale že my jsme vesmír. Jsme neoddělitelnou součástí reality, ne v ní. Když si myslíme, že jsme v ní, jsme odděleni … (:-))) Takže vesmír jste vy. Nejste VE vesmíru, ale vy jste vesmír.

Vesmír se probouzí. A vy jste maličká částečka, základní částečka probouzejícího se vesmíru. Vědomí přicházejícího z bezčasovosti do této dimenze. Vědomí vyzařuje do světa času, do naší dimenze, a můžeme tomu říkat probouzení. A vesmír se probouzí skrze formy života, a životní formy se stávají stále více způsobilými pro probouzení vesmíru. Vy jste toho součástí, i vy, i já, prostě my všichni. Takže, Já se probouzí, a to Já jste vy, probouzíte se z iluze, že jste oddělenou entitou.

Tato iluze přišla proto, že lidé se naprosto ztotožnili s lidsky vytvořeným pojmem Já, vytvořili si iluzi oddělenosti.

Iluzi oddělenosti, že jsem já a ti druzí, odstraňuje prostá věc: dívat se na jiné lidi bez vměšování pojmového myšlení. Jenom se dívat. Pouze tehdy, když přijde posuzování toho druhého, se ten druhý stává „druhým“. A ego miluje, když se může zdůrazňovat a také se posilovat pocitem „druhosti“ toho druhého. A to činí pomocí kritizování, posuzování, stěžování si na druhého, říkání, jak je špatný.

Lidé to dělají i jako kolektivy. Jeden kmen třeba nepokládá jiný kmen za lidi. Říkají, že jsou to démoni. A ten druhý kmen si myslí o nich to samé. Dělají to i státy. Možná dnes už méně, ale když se podíváte na začátek 20. století, kdy byly dvě světové války, bylo politicky přijatelné činit z jiného státu démona. Dělal to kdekdo. Japonsko udělalo démony z Američanů, a Američané udělali démony z Japonců. Nevědomost v některých národech byla hlubší než v jiných. Démonizování jiného státu, to je ego, kolektivní ego. Propaganda.

Takže, dělá se to na osobní úrovni i na kolektivní úrovni. Ego miluje, když může zdůrazňovat „jinost“ druhého. To vše je součástí iluze.

Ale zpět k praktické věci: Dívat se na jiného člověka bez zásahu myšlení je nádherná věc, krásné duchovní cvičení, a postupně to přestane být cvičením, a stane se to přirozeným způsobem jednání s jiným člověkem. Jen se dívat, aniž by se do toho pletlo nálepkování, posuzování, a co já chci po něm a co on po mně chce... Věnovat pozornost. V tom už není pocit oddělenosti.

To je to, co dalajláma nazývá „vlídnost“. Vzniká tím skutečná laskavá vlídnost. Když je zde laskavá vlídnost, pocit oddělenosti jiné entity musí odejít, protože oddělená entita nemůže mít milující laskavost. Může se o to snažit, ale dlouho nevydrží. A v tom je ta krása.

Takže, vy jste základní částečkou probouzení vesmíru.
Čili když já se probouzím, probouzí se vesmír?
Ano.
I vesmír kolem mě, každá věc, do níž patřím, je ovlivněna?
Ano. Nejen kolem vás, ale všichni lidé jsou spojeni na hlubší úrovni, vaše probuzení ovlivňuje i lidi, kteří s vámi nejsou v kontaktu. Protože jste součástí kolektivního vědomí lidstva.
Děkuji.


6 komentářů:

  1. aano,vnitřně procítěná laskavost se muže projevovat ruzně,po evropsku zapumpovat rukou Havlovi,či Adenauerovi,potažmo Hitlerovi,orientálně se soucitně uklonit VELKÉMU SLUNÉČKO Maovi...Ovšem laskavost s egem muže dostat pěkně na zadel,když soucitnému Dalajlamovi,či Tollemu přijde domu pubertální potomek,čersvě otetovaný,courající zadnici na patách,v uších a obočí chřestící železy,žeby měl mít oprávněnou obavu vylezt za bouřky pod širák...To je záhul pro obě strany a je to opravdu zkouška ONOHO SOUCITU....

    OdpovědětVymazat
  2. jj, tiež som chytala strach v uliciach UK vidiac tetuáže, ringy, chrastítka, čierne kohúty, zelené ružové a i nekohúty, holé hlavy, reťaze.
    Nemala som sa raz večer koho opýtať či čakám na správnej zástavke autobusu. Len jedna taká čiernooká ako píšem hore tam stála. Tak som to prubla. Odpoveď ma zazdila :
    .. ale áno, stojíte madam na správnej zastávke , ale ešte máte kopec času, zmrznete! Poďte tu naproti vám ukážem cafeteriu, majú tam dobrú kávu skvelé koláčiky, veľmi lacné. Usmiala sa, žmurkla, oči zasvietili ako hviezdičky. She was so kind to me...
    Be

    OdpovědětVymazat
  3. milá Slovenko,zvaná též Bed...slovenštinu oproti dnešním JUVENILUM takžtakž si přeložím,ale poslední frikulinskou větu....SORRY,VO,E na tu potřebuji již SLOVNÍK...Muj táta,kdyby byl naživu,s užasem by komentoval ty anglické a potom SPORADICKY české napisy na pražských obchodech..To i ČESKÝ nízkopodlažný výrobek pana Kotase,TRAMVAJ,má pouze ANGLICKÝ nápis KLIMATIZACE...Český nikoliv..Táta by řekl,že Blaskowitzovi hoši vydali ROZKAS pro obyvatele a následně do 14dní jezdit VPRAVO,ale vždy byla němčina a pak čeština...I PRUVODČÍ tramavaje hlásil MUSEUM,MUSEUM....to první je NĚMECKY.....Milá BED,abychom se z těch anglismu NEPOSRL......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Alcyone, ja píšem čo mi jazyk, vlastne srdce káže. Zrovna ako TY.
      Že sa niekomu nepáči náš prejav ? nuž vidíš, lidi jsou rúzni. Zober slovník a prelož si - trošku zabudneš na tvoju ustavičnú kritiku.
      S láskou :-) BEd

      Vymazat
  4. pro mladé Slováky je užitečné si osvěžit slovní zásobu..třeba OPOŽDĚNÉ REPORTÁŽE,JAK CHUTNÁ MOC...etc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nie som Slovenka, som Moravačka, nie som mladá, nie som stará, nečítam seccondhand, používam googletranslator .
      "Som iba smietko na tvári matky ale k nej patrím"
      etc. :-) :-) :-)
      Bed

      PS : Z názvov kníh čo uvázdate p. Alcyon niečo smrdí..., také ani do ruky nezoberiem. Tolleho Echardta každú chvíľu...

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.