4. října 2012

Nový nález papyru zmiňuje Ježíšovu manželku 2.


Zdroj:


(Pozn. Orgonet: Druhá část je poměrně odborná, ale mě to eminentně zajímá, protože podobné věci byly dost dlouho můj chleba. Tito lidé k věci přistupují skutečně vědecky velmi poctivě, žádná podjatost... přitom dr. Kingová zastává mimořádně významné místo na výspě křesťanské teologie .....)


Prozkoumali útržek pod velkým zvětšením. Byl velmi malý – pouze 4x8 cm. Nápis byl nepravidelný a nerovný, z ruky amatéra, ale ne neobvyklý pro onu dobu, kdy mnozí křesťané byli chudí a pronásledovaní.

Byl napsán v koptštině, což je egyptský jazyk užívající řecké písmo, a přesněji v sahidické koptštině, což je dialekt z jižního Egypta, řekla dr. Luijendijková v interview.

Co je přesvědčilo, bylo pravděpodobně blednutí inkoustu na papyrových vláknech, a stopy inkoustu na ohnutých vláknech na roztrhaných okrajích. Zadní strana je tak matná, že je viditelných jenom pět slov, a jedno částečně: „moje mat(ka)“, „tři“, „pro kterého“.

„To by bylo nemožné padělat,“ řekla dr. Luijendijková, která přispěla ke konferenčnímu příspěvku dr. Kingové.

Dr. Bagnall uvažoval tak, že padělatel by musel být expertem na koptskou gramatiku, rukopis i způsob myšlení. Většina padělků, které viděl, byla pouhými slátaninami. A pokud by to byl padělek, který by měl vzbudit senzaci nebo někoho obohatit, proč by ležel tak mnoho let ladem?

„Je těžké vykonstruovat scénář, podle něhož by někdo padělal něco podobného. Náš svět se zrovna nehemží nepoctivými papyrology,“ řekl dr. Bagnall.

Kousek je otrhaný přibližně do obdélníka, takže dokument postrádá text přiléhající shora, zdola, zprava i zleva – pravděpodobně práce dealera, který rozdělil větší kus tak, aby maximalizoval svůj zisk, řekl dr. Bagnall.

Proto chybí většina kontextu. Ale dr. Kingová byla udivena větami z fragmentu jako „Moje matka mě dala životu“, a „Marie je toho hodna“, které se podobají zlomkům z Evangelií Tomáše a Marie. Experti se domnívají, že tyto byly napsány koncem druhého století a přeloženy do koptštiny. Ona se domnívá, že i tento fragment je opsán z řeckého textu z druhého století.

Význam slov „moje žena“ je nepochybný, řekla dr. Kingová. „Tato slova nemohou znamenat nic jiného.“ Text za slovy „moje žena“ je odříznut.

Dr. Kingová nedala otestovat stáří inkoustu uhlíkovou metodou. Řekla, že by to vyžadovalo příliš mnoho škrábání a zničilo by to tuto památku. Plánuje, že nechá inkoust otestovat spektoskopií, která by mohla přibližně určit jeho stáří podle chemického složení.

Dr. Kingová poskytla svou přednášku časopisu The Harvard Theological Review, který požádal tři vědce o recenzi. Dva zpochybnili autenticitu fragmentu, ale ti viděli pouze fotografie v nízkém rozlišení, a nevěděli, že experti v papyrologii viděli originál a posoudili ho jako pravý, řekla dr. Kingová. Jeden ze dvou zpochybnil gramatiku, překlad a interpretaci.

Ariel Shisha-Halevy, významný koptský lingvista na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, byl dotázán, a poslal v září e-mail: „Domnívám se – na základě jazyka a gramatiky – že text je autentický.“

Hlavní pochyby byly odstraněny, a Revue plánuje zveřejnit článek dr. Kingové v lednovém vydání.

Dr. Kingová řekla, že bude naléhat na majitele, aby se zveřejnil, aby se předešlo vytváření konspiračních teorií.

Názor, že Ježíš měl manželku, byl ústředním námětem bestselleru a filmu „Da Vinciho kód“. Ale dr. Kingová říká, že nehodlá mít nic společného ani s kódem ani s autorem. „V každém případě, neříkejte, že to dokazuje, že Dan Brown měl pravdu.“

4 komentáře:

  1. Ahojte, všem doporučuji přečíst si knížky: Marie Magdalena, Svatá nevěsta od Tau Malachiho, trilogii Marie Magdalena-očekávaná, Kniha lásky a Prince básník od Kathleen McGowanové, dále i http://www.ulozto.cz/xQWvzZv/tajemstvi-bible-skutecna-mari-magdalena-avi
    a dále http://myty.info/search.php?rsvelikost=sab&rsrazeni=priorita&rstext=all-phpRS-all&rstema=79
    Co je pravda najdeme v našich samotných srdcích... v lásce a úctě ženám i mužům... m.

    OdpovědětVymazat
  2. Jolana:
    Na to, co se bude dít, co se stane v příštích letech, nás upozorňuje sám Pán Ježíš Kristus. Od listopadu 2010 nám dává poselství. Těch poselství je již téměř 600. V poselství 558 z 20. září 2012, říká mimo jiné toto:

    "...Lži, které se vynoří a v kterých budou popírat pravdu o mé existenci prostřednictvím série nepravd, začnou zaplavovat zemi.

    Řeknou, že mé tělo může být ještě nalezeno. Řeknou, že jsem byl ženatý. Řeknou, že jsem byl pouhým prorokem...."
    Všechna poselství - pro toho, koho to zajímá - najdete tady:
    http://www.varovani.org/
    S láskou Jolana.

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji pro všechny koho zajímá osoba Ježíše a události okolo jeho osoby - Jesus Lived in India: His Unknown Life Before and After the Crucifixion (http://www.amazon.com/Jesus-Lived-India-Unknown-Crucifixion/dp/0143028294/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1349621281&sr=8-1&keywords=jesus+lived+in+india), Mimo jiné také o jeho ženě, ale i o tom, že Ježíš nezemřel na kříži /a tedy nemusel z mrtvých vstávat/, o lidech, kteří mu tehdy pomohli i o jeho dalším životě a poklidné smrti ve stáří v Kashmiru...

    Všem jen fajn den! :)

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.martinus.sk/?uItem=135909

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.