18. ledna 2013

Denní jídelníček Jaroslava Duška

Díky čtenáři za odkaz na článek. Dávám ho sem i proto, že to, co říká Jaroslav Dušek, velice odpovídá tomu, co prožívám právě i já.

Před vánoci mi přišlo najednou nepříjemné jíst maso, takže odešlo z mého jídelníčku. S tím, že kdyby ze společenských důvodů někdy bylo nutné kousek masa sníst, tak to nevadí.

Mám za sebou z dřívější doby přes deset let vegetariánství i veganství. Takže znám dobře problematiku, umím vařit ... Potom to bylo asi 5 let přerušeno, a už jsem zase u toho, ale ze zcela jiných důvodů. Nechci tím teď zdržovat, třeba to někdy probereme.

http://www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/13817-jak-vypada-denni-jidelnicek-jaroslava-duska

Jak vypadá denní jídelníček Jaroslava Duška

11. 1. 2013

Jaroslav Dušek: Denní jídelníček? Vypadá tak, že v něm víceméně bývá jedno jídlo a někdy je to třeba jen polévka. Postupem času jsem zjistil, že tři jídla denně nedokáži vůbec sníst, že to je strašně moc jídla. Prostě jsem vypozoroval, že jím zbytečně mnoho a začal jsem jíst méně a menší porce. Dnes bych již jen tak bez přípravy nedokázal sníst klasické jídlo včetně polévky a dezertu.
Zajímá mě, to jedno jídlo je v poledne?
Jaroslav Dušek: Většinou to tak vychází, že to je v poledne nebo po poledni. A k tomu jsem tak postupně dospěl. Protože téměř každý večer hrávám na jevišti a před představením nejím, aby mě trávení při hře nerušilo. Jednu dobu jsem zkoušel jíst obden, ale špatně se mi to dodržovalo. Třeba jsem se přistihl, že jsem v půstový den uzobl automaticky pár oříšků. Tak jsem se rozhodl, že budu jíst denně, ale málo. Cítím se tak lépe.
Říkal jste, že jíte bezmasá jídla. Moc by mě zajímalo, jak se to stane, že se člověk přeorientuje z “všežravce” na “býložravce”, pokud to tak smím říci?
Jaroslav Dušek: Já jsem to měl velmi jednoduché. Před pár lety jsem začal zkoumat, proč mě občas pálí žaludek. Zda je to po kávě, protože mě napadlo, že to způsobuje káva. Ta to ale nebyla. Pak jsem zjistil, že to dělá maso. A když jsem začal to maso vyřazovat, přestal mě žaludek pálit, bylo mi lépe a celkově mi to prospělo. No a jak jsem začal jíst méně, začal jsem zvažovat, co vlastně budu jíst. Když jíte hodně, sníte vše, na co přijdete. Tam zobnete, tu zobnete, tam ochutnáte, dáte si, proč by ne. Pak vás trošku bolí břicho, říkáte si “to jsem to dnes ale přehnal, zítra se to už nesmí opakovat!” Jenže když jíte míň, už si začnete vybírat, zda to či ono opravdu stojí za snědení. Řeknete si, že určitá plnidla vám nestojí za to, abyste si jimi zaplácli žaludek.
Takže takhle jste se tedy zbavil masa?
Jaroslav Dušek: Takhle to maso samo nějak pozvolna odcházelo a definitivně odešlo loni, 6. února, kdy jsme se vrátili z hor z Rakouska. Tam je hodně masitých jídel v restauracích, takže jsem maso pojedl a opět jsem zjistil ověřený poznatek, že mi to zase nedělá dobře. Když jsem se vrátil, tak jsem udělal takový obřad, dal jsem si v jedné restauraci candáta a tím jsem se s masem rozloučil. Poděkoval jsem mu za všechno dobré, co pro mě udělalo a vysvětlil jsem mu, že teď již budu bez něj. I svým buňkám v těle jsem to sdělil, aby nebyly zmatené.Na masu je často mentální závislost.
Dalo by se to vlastně nazvat “Jednoduchá cesta k vegetariánství”.
Jaroslav Dušek: Já o sobě ale neříkám, že jsem vegetarián. Nelpím na takovém označování. To bych musel být opravdu důsledný a to by mě asi trochu vyšinulo. Já to nemám úplně prozkoumané a nevím, v které čokoládě je nějaká emulze, která je z masa. Vím, že jsou lidé, kteří to důkladně zkoumají a upozorní vás na to, že ve sladkostech je želatina z masa. To jsou, podle mého, opravdoví vegetariáni. Já to zase takhle nemám. Já jdu spíš jenom intuicí. Vidím potravinu, která se mi zdá pro mé tělo vhodná a sním ji, tu co se mi nezdá nejím. Radím se se svým tělem.
Někdy se mi stane, že něco dám do pusy, ale zjistím, že tělu to nechutná, tak to vyplivnu. Právě v době, kdy jsem od toho masa několikrát opakovaně odcházel, byly takové recidivy, že jsem uviděl salám, který jsem měl dříve rád a říkal jsem si, že si jedno kolečko dopřeji. A ono se fakt stalo, že jsem hodil to kolečko do pusy, se starou dobrou chutí jsem skousl a najednou se mi v puse rozlilo něco tak odporného, že jsem to musel vyplivnout. V tu chvíli jsem si řekl, že se to ode mě vzdálilo a já se od téhle potraviny posunul jinam.
Je všeobecně zažitý názor, že z jídla čerpáme energii.
Když vás ale poslouchám, u vás to tak není, nebo se pletu?
Jaroslav Dušek: Mně se líbí vysvětlení, že blíže ke světlu je rostlina. Potřebujeme do těla dostat energii a většinou jde o tu sluneční, světelnou. A my jí dostáváme přes to jídlo. No, a rostlina je blíže k slunci než maso, protože je vlastně z toho světla a vody utkána. Maso vznikne až o kousek dál od slunce, protože zvíře musí tu rostlinu sníst nebo musí dokonce sníst i jiné zvíře. A často žere různé léky, odpady či dokonce kaly. A to si my potom vpravujeme zase do svých těl. Dokonce existuje názor, který říká, že jídlo vám energii odčerpává. Že jídlo jíme, když máme energie moc a potřebujeme ji srazit dolů. To se mi líbí, neboť si dobře pamatuji stavy únavy po větším jídle či dokonce po nějaké žranici.Začalo mi to být divné a nepříjemné, že když se najím, cítím se těžce a unaveně. Tak jsem jídlo omezil a bylo mi lépe, celkově. Opět jde o mentální návyk, třikrát denně se přejíst, přitom když jíte málo, klidně obden, je vám výborně.
Znovu jste zmínil, že jíst nepotřebujete. Jak je to s tekutinami ?
Jaroslav Dušek: Piji a piji hodně. Hlavně vodu a čaj, vypiji i kávu, tak jednu denně, někdy ani to ne. A potom samozřejmě ovocné a zeleninové šťávy, které si vozíme z Bio farmy.
Nákupy na Bio farmě budou naše čtenáře zajímat, prozradíte víc?
Jaroslav Dušek: K tomu jsme postupně časem doma dospěli. Řeknete si, proč bych si nezajel nakoupit na Bio farmu, byť je to relativně o něco dražší, ale zase jak se to vezme. Ta potravina je mnohem intenzivnější. Já mám hrozně rád základní potraviny jako brambory, rýži. Miluji brambory se zelím. A ani nejsem přítelem moc velkého a přemrštěného kořenění, kdy koření přebíjí chuť té potraviny. Také se doma vracíme k opomenutým potravinám, jako je pohanka, jáhly, červená čočka. Velkým objevem je dýně Hokkaidó, úžasná osobnost. Je to oranžová dýně plná betakarotenu a dělá se z ní vynikající polévka. Něco na způsob hrachové polévky – pyré. Rozkrájíte dýni na kusy, vydlabete z ní vnitřek, jadýrka a takové to voštinaté, kupodivu tam necháváte slupku, rozsekáte ji na kousky a hodíte na orestovanou cibulku. Pak vše zalijete vývarem z würzelu (bylinná směs na vývar) a rozvaříte doměkka. Pak už jen šlehačem rozmixujeme do pyré a jemně dochutíte balzamikem nebo zázvorem a podáváte. Samozřejmě, že za nákup na této farmě zaplatíte nějakou sumu, ale zcela jistě se vyplatí investovat do zdraví, neboť jídlo je podstatnou součástí našeho života a zejména našeho těla.
Já sama patřím k těm, kteří si život bez masa neumí představit. Tohle vaše povídání mě ale celkem nalomilo a proto se chci zeptat, není pak jídelníček jednotvárný?
Jaroslav Dušek: Není. Stačí se trochu rozhlédnout a hned najdete širokou paletu a škálu vynikajících potravin a chutí. Mám moc rád houby, například hlívu ústřičnou, ze které připravíte velmi chutnou falešnou dršťkovou polévku, k nerozeznání od pravé. Pohanka, jáhly, cizrna, kus-kus, sejtan, robi, kroupy, kukuřice, přece vám to tu všechno nemusím vyjmenovat. Baví mě objevovat nové chutě a necítím se nijak omezen. Někdo říká, že bez masa si nepochutná, ale já to dnes již mám obráceně. Já si nepochutnám na mase.
Moc děkuji za velmi příjemný a pro mě osobně poučný rozhovor a přeji hodně zdraví a sil jak v osobním, tak profesním životě.

30 komentářů:

  1. Pekný článok a musím povedať, že aj ja s manželom sme po novom roku vyradili mäso, proste - nechutí. A to sme jedli len hydinu a ryby. Teraz fičíme na strukovinách na sto spôsobov, fazuľa, šošovica, cícer - sú to úžasné plodiny s nízkym glykemickým indexom (po uvarení), ktoré na dlho a skvele zasýtia. K tomu ešte tofu syr a - mňáááám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám to s jídlem podobné jako Orgo. Pred svátky jsem měla nachystane hovezí v lednici a pak jsem zjistila ze to nemuzu jíst- uplny odpor.. Podotýkam ze cely zivot jsem jedla maso.. Něco se zmenilo..a díky Bohu za to. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citujem Jaroslava Dušeka : ..."...To se mi líbí, neboť si dobře pamatuji stavy únavy po větším jídle či dokonce po nějaké žranici.Začalo mi to být divné a nepříjemné, že když se najím, cítím se těžce a unaveně. Tak jsem jídlo omezil a bylo mi lépe, celkově. Opět jde o mentální návyk, třikrát denně se přejíst, přitom když jíte málo, klidně obden, je vám výborně...."...

      Mám rád Jarda Dušeka a stále ho budem mať rád, to ale neznamená, že s ním ako ovca so všetkým súhlasím ;-)... Napríklad tu vôbec nespomína čo jedol... Ak napríklad jedol 3 jedlá denne v zložení : 1. Knedloveprozelo .. 2. zeleninová polievka + makovník ... 3. chlieby so šunkou........ TAK SA MU ANI NEDIVIM, že bol z toho unavený...

      Je to o obyčajnom, ale NEVEDOMOM zavádzaní..... Jarda je piate cez deviate, a tak je unavení..... Ja som tiež bol unavený, ked som jedol 4 krát denne (nejde ani o to, že to bolo 4 krát) mix čohokoľvek, a hlavne mäsa so zemiakmi alebo ryžou..... Proste ZLE KOMBINACIE.... TEraz mám ale DOBRE KOMBINACIE... a môžem zjesť aj 400g kvalitného hovädzieho (v surovom stave) mäsa denne, či 10 kvalitných vajec ( + jedno strukovinové jedlo), a CITIM SA SUPER, som usmievavý, mám dobrú náladu, nepriberám tuk, nie som unavený :-)))) ... Ak si niekto myslí že moje príspevky sú plné agresie, a že ich píšem nervozny či vynervovaný, tak.... ste na veľkom omyle :-) ... NIkdy som nebol tak usmievavý, ako napr. posledné mesiace (dlhé)..... A PODOTYKAM, odkedy som na mojej strave, tak... ľudia ma majú radšej - tí, ktorí ma poznajú naživo. Kedysi sa so mnou skoro nikto "nebavil", dnes sa ku mne ľudia (nie ale zas na ulici) sami prihovárajú, a pýtajú sa ma na meno, a začínajú konverzáciu. Prečo ? Vyžarujem zo seba viac pozitívneho a kľudnejšieho, ako kedykoľvek predtým. Mám aj lepšiu "mluvu", lepší hlas ako som kedy mal, a väčšiu odvahu. Vnímam to tak asi posledný rok. Mäso a živčíšne kvalitné produkty jem vo veľkom posledné dva roky. Náhoda ? Nie. Prirodzená strava. K tomu samozrejme zeleninové šťavy. ;-)

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. USMEVNE : Jarda tu píše o tom, ako zvieratá zjedia aj "hovienko", a že mi ich jeme, takže by sme radšej nemali.... A pritom rastliny sú HNOJené...... Jarda, v ryže a zemiakoch + zelenine.... Máš málo vitamínov, minerálov (v porovnaní so živočíšnymi potravinami) a pramálo bielkovín a tukov. Ako sa hovorí, jedno (asi české ?) porekadlo..... Hloupý sedlák, velké brambory...

      Inak, citujeme jeden článok z JahodaPetr.cz Siberut - ostrov SAMANU (šamanov)
      : "...SIBERUT je MALÝ OSTRŮVEK ležící V INDICKÉM OCEÁNU, patřící pod správu Indonéské republiky. Leží kousek pod rovníkem NA ZÁPAD OD OSTROVA SUMATRA. Geograficky spadá do SOUOSTROVÍ MENTAWAJSKÝCH OSTROVŮ. Je pro nás zajímavý především tím, že PŮVODNÍ OBYVATELÉ – MENTAWAJOVÉ – ještě STÁLE ŽIJÍ STARÝM ZPŮSOBEM ŽIVOTA. Hlavní potravinou je jim SÁGOVÁ PALMA. Z jejích kmenů vyrábí ságovou mouku, z listů střechy svých domů, pečou v nich jídlo, ženy z nich dělají sukénky a muži si z vláken získaných ze ságové palmy vyrábí bederní roušky. SÁGOVÍ ČERVI JSOU VÍTANÝM A CHUTNÝM ZPESTŘENÍM JÍDELNÍČKU. Další potravinou jsou vodní živočichové – ryby, měkkýši a říční škeble. NEPOHRDNOU ANI HMYZEM A HOUSENKAMI. Občas si zpestří jídelníček kokosovým ořechem, a když mají štěstí, ULOVÍ I OPICI. K lovu používají nejosvědčenější zbraně – LUKY, OTRÁVENÉ ŠÍPY a oštěpy. Hroty šípů bývají zpravidla z kousku tvrdého dřeva. Rodiny chovají pro slavnostní příležitosti i slepice a MALÁ PRASATA, asi největší pochoutku, kterou znají..."

      Treba k tomu komentár ? ... Ak áno, napíšte...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    3. Vloni koncem července jsme s přítelem a jeho rodiči grilovali. Když jsme se vrátili domů, řekla jsem si, že to bylo moje poslední maso. Že už nemám chuť ani potřebu jíst ostatní živé tvory. Přítel se ke mě přidal a za dva měsíce i jeho rodiče. Maso vůbec nejíme, ani ryby. Baví mě vymýšlet nová bezmasá jídla, máme teď daleko pestřejší jídelníček než před tím, a já osobně se zdravotně cítím mnohem lépe. Nevím, co mě k tomu rozhodnutí vedlo, ale jsem za něj vděčná.

      Vymazat
  3. Mám podobný zážitek. Až do léta loňského roku jsem jedla vše a s chutí. V létě si začalo tělo jíst po svém. Začalo jíst jen když mělo hlad. A hlad mělo nějak míň než dřív, dokonce nebyl ani nepříjemný. Musela jsem odmítat nabízenou sušenku nebo kousek čokolády, protože mým očím připadala pochutina stejně lákavá jako dřevěná polička. Jednou, asi tak v říjnu, jsem stála v kuchyni a chystala se vařit sobotní oběd. A najednou jsem věděla, že už nikdy nebudu moci pozřít maso.
    A tak respektuji svoje tělo, ví koneckonců líp, co má dělat.

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi pekný článok. Ďakujem. Ja mám tiež v posledných týždňoch oveľa menšiu chuť na mäso. Ale občas sa mi ešte zažiada. A tiež veľa rokov jem z mäsa iba hydinu a ryby (a aj to nie veľa). Ale v reštaurácii sa dosť často vyskytne aj bravčové v "zeleninovej" polievke, ap. - kedysi ma to rozčuľovalo, aj teraz by som síce uvítal takú polievku bez mäsa, ale prežijem to. :) Ale v našom malom meste otvorili nedávno prvú čisto vegánsku "reštauráciu" (hovorím si, že v ideálnej dobe), kde síce varia veľmi chutné jedlá, len to kvôli malým priestorom nie je ozajstná reštaurácia (skôr taký FAST EAT OR TO GO VERY GOOD FOOD :) - jedlo si môžete zobrať zo sebou, alebo jesť pri dvoch mikro stolíkoch po stojačky z toho a s tým, čo si donesiete alebo z jednorazových prepravných obalov a s jednorazovým príborom). Ale snáď sa im aj tak bude dariť a časom to možno nejako vyriešia.
    alex

    OdpovědětVymazat
  5. Není maso jako maso.......záleží na jeho úpravě a oleje,které se použijí, a samozřejmě bílé je stravitelnější - např.ryby čerstvé nikoliv mražené,jsou úplně v pohodě pro tělo....... Taky jsem měl problémy s "trávením" a myslel jsem si,že je to masem a odvrhoval jsem ho z jídelníčku......ale po rozboru krve a vlastním rozborem následků jsem se dopídil na "vlastní kůži",že jsou to především cukry,tučné mléčné výrobky jako tučné sýry,šlehačky,krémy apod.cukrařiny a zpracování na stolních olejech -řepkového či slunečnicového nemluvě o obyčejných máslech - to je co nejvíc zatěžuje enzymy...... a cukry -jejich přeměna na nasycené tuky je pro tělo mnohem horší než tuky z masa....... i smetana do kávy dá záhul a pocit "plnosti" , nasadil jsem tedy stravu bez cukrů a mléčných výrobků,másla apod. obyčejných kupovaných a najednou je chuť i na trochu masa a pocit plnosti zmizel.Osvědčil se i olivový olej,kvalitní,když se něco tepelně upravuje-jak zelenina,tak i to bílé maso.

    OdpovědětVymazat
  6. Vřele doporučuji do jídelníčku maso vůbec nezařazovat.Osobně po tomto kroku,který považuji za stěžejní ve svém životě,se cítím daleko vitálnější a po dobu(3 roky) co nekonzumuji maso jsem neonemocněl.Hlavní důvod přechodu k vegetariánství byl ovšem etický, tedy láska a úcta ke zvířatům, respektive k tvorům co mají duši, cítí bolest,uzkost,negaci a které žel kvůli tak hloupému a neopodstatněnému zvyku, jako je pojídání masa, nesmírně trpí.Navíc jsem přesvědčen, že zvířata zde na světě nemají plnit ulohu být nějakou porcí na talíři.Lidé klesli tak hluboko, že si ze zvířat udělali sandviče a nedělní rituál s pečinkou a berou to již jako samozřejmost a dokonce jako jistý stupeň pokročilosti a vysoké životní úrovně.Jak pošetilé.....:-( Myslím však, že nyní dochází k velkému obratu v uvědomění si, že člověk nemá právo zabíjet zvířata proto aby nasytil svůj žaludek.Pouze za okolností ohrožení na životě či přežití je zdá se tolerováno Tvůrcem.Jsme duchovní bytosti a pojídaní masa nás strhává jen do negace a dalšího utrpení.Proto díky všem kdo se také dali na cestu vegetariánství či veganství a díky i těm co nad tím alespoň přemýšlí a není jim lhostejné to, jak se ke zvířatům chováme,jak jimi pohrdáme a jak jim neustále ubližujem.Nechci tu nikoho přesvědčovat o svém názoru , pouze vysvětluji, že změna je možná a pokud chce někdo pomoci světu ,přírodě, sám sobě, tak myslím , že odpoutání se od konzumace masa je výborný začátek:-) S pozdravem Ruda

    OdpovědětVymazat
  7. No, já to mám zase jinak.Celý život jsem si hlídala jídelníček. S chutí jsem se nenajedla, abych náhodou nejedla nezdravě.A tak jsem si prostě dovolila jíst,na co mám chuť.A mé tělo ví.Cesta pana Duška je jeho cestou.Každý máme tu svou vlastní.Moje vede přes střídmé požití s poděkováním a vděčností.A taky bez výčitek. J

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se stalo to stejné . Maso mám ráda a občas jsem po něm posedlá. Před vánocema jako když utne , nemůžu dát maso do pusy, odpor. Nevím co se stalo, zatím je to tak. Vera

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, také jsem vyrostla na mase,bývala to pro mě, nevím proč,lahůdka. Ale pak přišel jakýsi zlom a já raději zeleninu a ovoce. Maso sním,když nemám na výběr (závodní jídelna) Ale jak říkám, vůbec si na něm nepochutnám a nepotřebuji ho.
    Dost se o chutích a vztazích k jídlu zmiňuje Svatý pán(v křesťanském pojetí je to"Hospodin") v Baghavádgítě. Indické posvátné knihy dostatečně vysvětlují,mimo jiné, že lidé ovládaní silou Tamas ve většinové míře ("tamas" se dá v křesťanském pojetí chápat jako "temné síly,ďábelské síly) milují jídla ostrá, tučná apod.Naopak lidé ovládaní silami Sattva (tedy čisté,milující..)mají rády jídla jemná,šťavnaté plody apod.A tak i dle stravy, jakou rády jedí, je možné poznat charakter člověka. Píšu to jen po paměti a velmi obecně.Koho by zajímalo více, tak v "Bhagavádgítě".Faktem je,že platí "Řekni co jíš a já ti řeknu,co jsi zač".

    dan.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj.J .Duška opravdu můžu! já osobně maso už také nemusím.Navíc přišel jsem na to ,že má váha nereaguje na to zda jím ,či ne.Myslím,že bez masa to jde....

    OdpovědětVymazat
  11. To je velmi zaujimave ale ja sa tiez asi od vianoc nemozem na maso ani len pozriet.. uz aj par mesiacov predtym ho moje telo uz dost odmietalo, ked som zjedla viac masa bolo mi zle a nielen na zaludok ale tak celkovo krutila sa mi hlava a tak dalej.. ale od vianoc fakt ako keby utalo, nemozem, nechcem.. vela mojich znamych kruti nado mnou hlavou ze ci som normalna, ze som po tolkych rokoch zrazu uplne prestala jest maso, mnoho z nich si dokonca mysli, ze sa pretvarujem a chcem byt zaujimava.. :)) to ma dorazilo, snazila som sa im vysvetlit, ze jednoducho je to moje rozhodnutie, ze ani ja ich neodsudzujem len preto, ze to maso jedia.. jednoducho moje telo maso nepotrebuje a nechce.. a citim sa ovela lepsie.. :) viete mozno bude nieco aj na tom, ako sa to maso v dnesnej dobe vyraba. Už to dávno nie je ten prirodzeny potravinovy retazec ale ide o peniaze, ked chcu majitelia firiem zarobit co najviac na utrpení nevinnych zvieratiek, a tie su po cely zivot vaznene v hroznych podmienkach a nakoniec az utyrane k smrti. a to nehovorim, ze su napichane roznymi hormonmi a antibiotikami.. Preto sa vobec necudujem, ze nase telá to zacali odmietat. Ja napriklad verim aj v to, ze maso z takychto zvierat musí mat v sebe velmi zlu energiu...

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Dana
    Ahoj dane,to co jsi napsal je promiň hloupost.
    Kořeněná jídla a tučná jídla jedí i Tibeťané vzhledem k životním podmínkám.Čaj s Jačím tukem,máslem. Indická kuchyně to samé.Peruánští,mexičtí šamani to samé.Všude chilli. Každý jí jak to jeho tělo má rádo.
    Podle té téze a principu by to dopadlo tak,že ten jí ovoce je hodnej, ten jí chilli.
    Vždyť je to hloupost. A navíc chilli a koření jde napříč mnoha duchovně vyspělíma kulturama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro anonymní 10:47
      Jí vím, že co národ, to jiná kuchyně a chutě.Ale ve svém komentáři jsem se zmínila o tom, kterak svatá kniha Bhagavátgíta učí o posuzování dle vztahů k určitým typům jídel. Tedy v knize se přímo mluví o "přitažlivosti" a dělí ji na 3 druhy.
      Pokud se rozhodnete přečíst si alespoň odstavec "Správné poznání trojnásobného rozdělení víry", pak si možná uděláte odlišný názor, než já.

      dan.

      Vymazat
    2. Dan, co kniha, to iny nazor.... ;-)

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  13. My to doma máme trochu jinak. Maso se jedlo už v pravěku, takže si myslím, že do jídelníčku patří. Problém vidím v tom, že se dnes nechovají zvířata, ale jsou jen továrny na maso. Plné hormonů a antibiotik. Domácí čuník, drůbež, když žijí přirozeně a potom to dokážete zabít, to je myslím normální a tak to vždy bylo.
    My doma z 90 % jíme maso + zeleninu. Snažíme se sníst hmotnost masa = hmotnost zeleniny. Naopak z jídelníčku vyřazujeme přílohy. Naco se cpát moukou, v bramborách po uvaření mnoho dobrého nezůstane. Používáme zásadně olivový olej, sádlo, máslo. Týdně doma zkonzumujeme cca 10kg zeleniny. Zhruba 2/3 jsou na šťávu.
    Viktor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viktor, gratulujem :-)

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  14. Ano maso se jedlo v pravěku ovšem nikoli lidmi, tedy duchovními bytostmi, nýbrž primáty na určitém stupni duševního vývoje.Člověk původně jako světelná bytost se vyživoval pránou, postupně ovšem jak klesal(vyhnání z ráje) tak klesal energeticky a ztrácel spojení s vesmírným zdrojem.Žel takové informace v učebnicích dějepisu nenaleznete.Rovněž je si třeba uvědomit, že uloha zvířat není stát se pečinkou na talíři, nýbrž od zvířat se máme mnohé učit a sanžit se snimi co nejlépe vycházet a komunikovat.Jsou tu pro rovnováhu a harmonizaci ekosystému. A především z duchovního hlediska, zabíjet zvířata a ještě je k tomu jíst je barbarské. Nehledě na to, že jsme bytosti z anatomického hlediska bíložravci.Hormony, antibiotika apod.je druhotná záležitost.
    Každá seriozní studie vám potvrdí , že tělo se k masu chová při pozření jako k nepříteli.No myslím, že se máte nad čím zamýšlet:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Keby sme holi bylinozravci, ty OVECKA, tak by sme vedeli travit napriklad TRAVU, - to ale NEVIEME a mali by sme v crevach enzymi ako ovce, dive prasata, kravy, atd....... Ale NEMAME. Uvedom si to uz, je to LOZ, ze sme bylinozravce ;-)..... Celulozu z rastlin NEDOKAZEME stravit, na rozdiel od bylinozravcov.....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  15. My nejíme maso, mléko a vejce vůbec(5 let) a to z jednoho jediného důvodu : nechceme, aby kvůli nám a našim chutím trpěla zvířata ve všech těch velkochovech, na betonu,v klecích a řetězech, pak cestou na jatka, kde si pěkně počkají za asistence sadistických poháněčů na svou vlastní smrt.A co se týče domácího čuníka, to nám přijde ještě větší zrada, starat se o něho, abychom ho mohli podříznout, jenom proto, že jsme na něho dostali chuť.Takže zůstáváme u příloh a zeleniny.Je toho samozřejmě daleko víc na všechny možné způsoby.A to zdraví, o které většinou většině tolik jde, to přichází spolu se soucitem jako bonus.Zdravíme z Liberce a všem, i v této chvíli těžce zkoušeným zvířatům, přejeme co nejrychlejší probuzení nás,"pánů tvorstva" . Děkujeme. R.a Z.

    OdpovědětVymazat
  16. "Přijde čas, kdy pojídání zvířat bude odsuzováno stejně, jako dnes kanibalismus...a zločin spáchaný zvířeti bude trestán stejně, jako zločin spáchaný na člověku" Leonardo da Vinci
    Aký krutý dokáže byť človek k zvieratám je vo filme Pozemšťania http://www.youtube.com/watch?v=ECqXDuYNXV0
    Upozorňujem, že je to len pre silné povahy. Viem o ľuďoch, ktorí po tomto filme prestali jesť mäso. Mnohí ľudia nevedia pri pekne naporcovanom a zabalenom mäse v supermarketoch, koľko utrpenia sa za ním skrýva. Verím, že ten čas, keď ľudia prebudia vo svojom srdci súcit a lásku k zvieratám je už blízko. Jana

    OdpovědětVymazat
  17. Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte - Gary Yourofsky
    http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M

    Řeč Garyho Yourofsky : Otázky a odpovědi
    http://www.youtube.com/watch?v=0-Q6cBdftIU

    MUDr. Zbyněk Luňáček - praktický lékař o vegetariánství
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IOLEzgP1ojM

    Objasnění 15 hlavních příčin úmrtí v USA !
    ...VÝBORNÁ ODBORNÁ PŘEDNÁŠKA S KUPOU FAKTŮ A DŮKAZŮ O ZDRAVÍ vs MASO vs RAKOVINA....!!!
    http://homospiritus2012.blogspot.cz/2012/08/objasneni-15-hlavnich-pricin-umrti-v-usa.html

    Philip Wollen o etickém stravování [CZ titulky]
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=by3Z9MC3K5g

    Na jídle záleží !!!
    ...výborný dokument plný odborníků se skvělými názory...DOPORUČUJI !!!
    http://www.youtube.com/ watch?v=53YBegIfD1M


    Pravda o stravě - Co my jen jíme? - 1 část
    http://www.youtube.com/watch?v=HxB0rE09xS0

    Pravda o stravě - Co my jen jíme? - 2 část
    http://www.youtube.com/watch?v=wcZrjDcyvhs&feature=relmfu

    UTLAČOVANÝ VITAMÍN - Proč jsou chřipkové epidemie !!!
    http://www.youtube.com/watch?v=US9izSeTgOU&feature=relmfu

    tady je jejich web:
    http://zivyzivot.cz/
    ...a fejzbůk:
    https://www.facebook.com/zivyzivot.cz
    tady pár receptů:
    http://www.youtube.com/watch?v=RxmUZI62wqQ&feature=relmfu
    http://www.youtube.com/watch?v=3NspZQiAtnU&feature=relmfu
    http://www.youtube.com/watch?v=aQnfb_nuf_Y&feature=relmfu


    O VEGETARIÁNSTVÍ A DUCHOVNOSTI - Viliam Poltikovič
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x6GDd8vgu00

    Na počátku bylo světlo - film (cz tit)
    ...tenhle film trochu nabourá ty "vědomosti" které nalejvaj ve školách...
    https://www.youtube.com/watch?v=dfx_4FGzlRU&feature=related

    Henri Monfort - člověk, který 9 let žije nezávisle na jídle (hostem Jaroslava Duška!)
    https://www.youtube.com/watch?v=LI_EmGYV_3Q
    ...a ještě jednou...
    HENRI MONFORT - beseda Pardubice (25.11.2011) - o životě 9 let bez jídla!
    https://www.youtube.com/watch?v=3bRjBVQap24

    ...film o hnusu v MacDonalds...
    Potraviny, a.s. CZ
    https://www.youtube.com/watch?v=3SdmT3Ptups

    Zpráva o skutečné ceně laciných potravin / The True Cost of Cheap Food (2009) CZ
    https://www.youtube.com/watch?v=KYsGrQABum8

    Potravinový kodex: To, co nechtějí, aby věděli - LŽI O JÍDLE
    http://www.youtube.com/watch?v=E7Ve4moMTL0

    ...tento dokument z netu zmizel, ale dá se eště stáhnout tady :
    Fakta o potravinách
    http://www.ulozto.cz/xufy538/fakta-o-potravinach-avi

    ...a co se prodává u nás v obchodech...!!!
    Peklo na talíři
    http://www.stream.cz/kategorie/482-peklo-na-taliri

    ...odlehčím téma krásným filmem...v Eu nepodporován...tzn. defacto zakázán:
    Nádherná zelená
    http://www.youtube.com/watch?v=qZ2qe42ZQNM

    ...a animmovaná třešniška na dortík nakonec: Jsou lidé opravdu masožravci?
    http://www.youtube.com/watch?v=Gq4UF9uqXFo&feature=related ;

    Beda :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Nechápu o čem je tady řeč.Každý člověk má svobodnou vůli,takže
    ať si každý rozhodne o svém jídelníčku sám.Z.S.

    OdpovědětVymazat
  19. Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.

    prikáz. boha svaroga
    http://vedy.sk/sk/prikazania_bohov.php#Boh_Svarog


    Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/uvaha-nad-diskusi/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto židi jí maso výhradně kosher - tedy bez krve ! A je to na nich taky znát, že jsou před ostatními národy vpředu !

      Vymazat
    2. To je katastrofalny nedostatok vedomosti. Jedlo, co jedia zidia - koser, je najohavnejsie pripravene. Zviera zaziva narezu a nechaju stiect z krvi, je v nej neskutocne vela bolesti a negativnych energii. Ved preto su pred nami, ano ale v negativite. adal

      Vymazat
  20. Pro Dan.
    Prostudoval jsem si pasáže z dané indické knihy. Kniha je úžasná. Ale bohužel musím říct,že se mílíte.
    Viz vysvětlení.
    katvamlalavanátjušnatíkšnarúkšavidáhinah
    áhárá rádžasasještá duhkhašokámajapradáh

    Hořká, kyselá a slaná, pikantní, suchá, pálivá,
    strava těm vlivným je milá, strast, smutek, nemoc způsobí.

    Pokud strava překypuje různými výraznými chuťovými vjemy, potom je taková strava v kvalitě vášní a požitků. Taková strava nejen strhává pozornost od vnitřního klidu a spokojenosti ducha, ale může přinést i některé nemoci těla.

    Viz vysvětlení:
    Čistotu života, sílu, zdraví, štěstí a spokojenost zvyšující, šťavnatá, olejnatá, vydatná a lahodná strava, je lidmi v kvalitě čistoty ctěná.
    Čistá strava by měla být vhodná pro výživu těla, která dodá tělu vše potřebné pro zdraví. Měla by být lahodná, aby i mysl po pozření stravy byla spokojená a šťastná. Již ve verši 3.13. bylo uvedeno, že se strava má přijímat jako zbytek po oběti bohům, aby se předešlo budování závislostí na požitku ze stravy. Toto hledisku by mělo být při vaření stravy také dodržováno.


    Takže pojednání o ovládání určitými silami je chybné. Není to o ovládání. Ale je to spojeno s Feng-Shui energií v jídle.

    OdpovědětVymazat
  21. Je pravdou, že přemýšlím o tom, maso nejíst. Zatím jsem k tomu ale nedošel. A navíc, co dítě a potřeba živočišných bílkovin pro správný růst ?
    Viktor

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.