8. května 2013

Film: Zakázané vzdělávání



Ahojky Orgo, doporucuji ke zhlednuti i sdílení tento dokument, otevrel mi svým zpusobem oci!
Krasny den a diky za tvou praci ;-)
Tom


Orgonet: Díky, prima film!!!



Informace k filmu z youtube:

Zveřejněno 3. 05. 2013
Moderní škola je dvě stě let stará a je stále považována za hlavní formu vzdělávání. Škola a vzdělávání jsou pojmy, které jsou široce diskutované na akademické půdě, ve veřejné politice, vzdělávacích institucích, médiích a občanské společnosti. Od svého vzniku se škola vyznačuje strukturami a postupy, které se již dnes považují za překonané a velmi zastaralé. Její hlavní nedostatek je v uspořádání, které nebere v úvahu povahu učení, svobodu volby a význam lásky a lidských vazeb v individuálním a kolektivním rozvoji.

Z těchto úvah vzešly v uplynulých letech revize, návrhy a změna myšlení. Dokumentární film "Zakázané vzdělávání" ukazuje, jak moderní školství vznikalo, s jakými výzvami se potýká a předkládá možná řešení. Zároveň zkoumá alternativní přístupy a zviditelňuje ty zkušenosti, které se odvážily změnit strukturu vzdělávacího modelu tradiční školy.

Ve filmu je více než devadesát rozhovorů s učiteli, vědci, odborníky, spisovateli, matkami a otci. Je to cesta napříč osmi zeměmi Latinské Ameriky a čtyřiceti pěti nekonvenčními vzdělávacími zkušenostmi, kterou dosud vidělo nebo si stáhlo již více než deset miliónů lidí. Film byl společně financován více než sedmi sty koproducenty a nabídnut k volnému šíření do celého světa. Z filmu se ve španělsky mluvících zemích stal jedinečný fenomén, zcela nezávislý projekt nebývalého rozsahu, který odhaluje skrytou potřebu a volání po nových formách vzdělávání.

Webové stránky projektu:
http://www.educacionprohibida.com/

Český překlad filmu vznikl s pomocí International Montessori School of Prague a nakladatelství DharmaGaia.

http://www.montessori.cz
http://www.dharmagaia.cz/knihy_pro_ro...









6 komentářů:

  1. csfd.cz/film/342152-educacion-­prohibida-la/

    OdpovědětVymazat
  2. Vzhledem k tomu,že přednášky od Ivanky Adamcové jsou mi zatím nejblíže k srdci i když všechny si ráda poslechnu,ale Ivanka je prostě moje SuperStar,tak si zde dovolím napsat jednu prosbu o pomoc,kterou jsem dnes na jejích stránkách našla at.prosba o pomoc s překlady videí,bližší informace zde:http://www.ivanka-centrumduchovnipomoci.cz/news/prosba-o-pomoc-s-preklady-videi/
    Děkuji s láskou Jarmila

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jsem zrovna v práci a nemám možnost se hned na dokument podívat, co by mě zajímalo teď nejvíce, kdy dokument vyšel? Jestli je to novinka.. Díky! Tom(ne autor:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nu doufám tedy, že film zhlédnou především ti, co pracují v našem vzdělávacím systému, a hlavně, že si to vezmou k srdci...

    OdpovědětVymazat
  5. Vím, že zastánci,“ klasika staré školy":-) ke mně teď vyšlou nejméně 300% negativ.energie)), ale já to nějak ustojím.:-) Mám opravdu nesmírnou radost, že to, co jsem vždycky cítila a myslím si o systému školství, tu v poslední době svobodně vyjadřuje tolik lidí, učitelů, kteří přibližují své naprosto reálné představy, které mohou přejít do života, pokud se dokážeme zamyslet. Vždycky to pro mne byl skličující pocit ,že jsem s takovýmito názory, jaksi ve svém okolí sama, ale zároveň si uvědomovala, že okolí zatím pouze ještě není připraveno na úvahy tímto směrem.. Je Pochopitelné, že tento náš chorý společenský systém nemůže vyplodit , nic jiného než zase jen chorý vzdělávací systém. Děti jsou náš poklad a bytosti, které k nám přichází pro naše láskyplné vzájemné učení na společné cestě v tomto bytí. Náš současný vzdělávací systém je hlavně o intelektu a egu , to rozhodně nemá nutně co dočinění s inteligencí a láskyplnou tvořivou kreativitou . Video je skvělá příležitost k zamyšlení se nad našimi doslova absurdním společenským systémem v kterém chceme , aby naše děti nadále pokračovaly ...! S láskou Laira.

    OdpovědětVymazat
  6. Mylně jsem se domnívala, že toto téma bude stejným námětem k diskuzi, jako bylo očkování , ale je vidět, že všechno je stále ještě i tady nějak jinak. Jasně, vždyť naše děti jsou úplně v pohodě, mají toho víc, než jsme měli my, a že nejsou šťastné…?? Proboha lidi probuďte se!!! Vzdělávací systém je vlastně takovým jakýmsi udržovatelem, této otřesné reality, přesně a věrně kopíruje hodnotový systém celé naší společnosti. Děti jsou do něj násilně vmanipulovány, ať se jim to líbí nebo ne, jsou tímto hodnotícím systémem důsledně poškozovány a doslova mrzačeny ! Budete dál pokračovat v tom, že budete povinně svěřovat své děti vzdělávacímu systému, který nechá děti , aby si vzájemně ubližovaly ( , vzájemně se poškozovaly) a navíc byly neustále ve stresu pod tlakem množství informací , které mají zpracovávat a být za to hodnoceny..?? Jediným výsledkem je, že na konci vzdělávac. systému vyplivne z 98 % poškozené jedince, které jdou pokračovat v této „pasece“, co jsme dopustili. A kde je Láska? Kam se poděla? Co , že to všichni hledají za štěstí a očekávají od druhých…? Toto téma je totiž vyjádření našeho souhlasu či nesouhl. a žádosti pokračovat , či nepokračovat v této realitě, která nás obklopuje. Učme se proto naše děti i samy sebe milovat správným způsobem a uvědomujme si , že jen my jsme ti co s tím něco mohou udělat, ne „ONI“. Hódně lásky všem ! Laira
    Opravdu víte, co vaše děti prožívají a cítí ? Mnozí tento film znáte , zachází do extrému, ale zamysleme se, jak je kolikrát velmi tenká hrance mezi tímto příběhem a tím co se skutečně v dětech odehrává. Všechny děti jsou naše děti, ne jen naše a ty vaše….!!!
    Název filmu : „Zkažená mládež“ http://www.youtube.com/watch?v=fmlABtw_A0Q

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.