29. května 2013

Maďarsko spálilo 500 hektarů GMO kukuřice

Maďarsko v minulých dnech spálilo 500 ha GM kukuřice. A neprovedli to žádní aktivisté (proto také se oseté plochy u nás utajují, aby je někdo nezničil), nýbrž je to politika maďarské vlády proti GMO.
Již v roce 2011 bylo v Maďarsku zaoráno 1 000 ha GM kukuřice.
Překládám zde článek, který vyšel nejprve v Brazílii a byl přeložen do angličtiny. (Bohužel neumím maďarsky, takže si to nemohu ověřit v maďarském tisku, ale zajímalo by mě, co tam píšou. Pokud někdo umíte, pomozte.) 

Maďarsko ničí plodiny z GM osiva od Monsanta
27. 5. 2013
Překlad: OrgoNet

Maďarsko zaujalo neohrožený postoj vůči biotechnickému gigantu Monsanto a rozhodlo se zničit veškeré plochy oseté GMO osivem od Monsanta. Podle ministra pro rozvoj venkova Lajose Bognara bylo tento týden spáleno kolem 500 hektarů zaseté kukuřice. Záměrem státu je, aby tento stát neměl žádnou produkci pocházející z geneticky modifikovaného materiálu.

Podle informací z portálu Real Pharmacy 23. 5. 2013 byla zničená kukuřičná pole roztroušena po celém Maďarsku a oseta byla teprve nedávno. Tak se nemohl rozšířit jedovatý kukuřičný pyl do vzduchu a nevzniklo žádné nebezpečí pro obyvatelstvo.


Maďaři byli první, kteří se silou postavili proti EU, pokud jde o použití transgenického osiva. V minulých letech maďarská vláda zničila již více porostů kukuřice z Monsanto osiva. Ministr Bognar řekl, že od pěstitelů jeho země je vyžadováno, aby nepoužívali geneticky modifikované osivo. Již v roce 2011 bylo v Maďarsku zaoráno 1 000 ha GM kukuřice, ještě před květem, aby nemohla kontaminovat vzduch a okolní porosty.

Evropská Unie má politiku volného pohybu produktů mezi zeměmi bloku. A tak maďarské úřady nedokážou zjistit, jak se osivo dostalo na jejich území. Avšak, jak řekl Lajos Bognar, „to nám nezabrání detailně zjistit použití tohoto osiva na našem území."

Podle maďarského tisku má země ještě tisíce podobně postižených akrů. Podle zpravodajského portálu Portugal Mundial se farmáři hájili proti obvinění z použití geneticky modifikovaného materiálu prohlášením, že nevěděli, že osivo pochází od Monsanta.

Protože již uplynula téměř polovina vegetačního období kukuřice, je příliš pozdě na novou setbu. Takže letošní úroda je zcela ztracena. A aby to bylo pro farmáře ještě horší, společnost, která jim prodávala GM osivo, zkrachovala, takže nemohou dostat kompenzace.

Článek Real Pharmacy 19. 5. 2013: http://www.realfarmacy.com/hungary-destroys-all-monsanto-gmo-corn-fields/

24 komentářů:

  1. jj. Maďaři jsou odbojní,mají to v krvi a jsou sousedé, safra, kdyby tak nakazili svým jednáním flegmatické Čechy:-)) Je to první vlajka. A nebojej se. Dobrá zpráva na dnešek. Díky Orgo ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvedava, kdy postihne madarskou zemi podobne tornado, jako v odbojnem Texasu.

      Vymazat
    2. Nebo jim spadne letadlo s vládními činiteli, jako se to stalo polské vládě za to, že odmítla protichřipkové vakcíny. A ještě byla navíc tak drzá, že chtěla uctít památku obětí z Katyně.

      Vymazat
    3. Nebo jim spadne letadlo.... To je ale kyd! Chce to trochu reálného uvažování!

      Vymazat
    4. Pro Anonymní30. května 2013 20:26

      Je vidět, že je tu ještě plno polospících ještě neprobuzených jedinců :-) Vydržte ještě chvíli, ono to jistě přijde :-)

      Vymazat
  2. Tak to mas pravdu, su odbojni!!! dufam,ze to budu aj ostany a postavia sa! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. JJ. Maďaři se toho nebojej... :)

    OdpovědětVymazat
  4. S Monsanto-m do plynu (oheň je plyn), aspoň na pol hodinu.... !!!

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
  5. šikulky..výborně.

    OdpovědětVymazat
  6. Nechápu, jak může zelená a ne moc vzrostlá kukuřice hořet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se divíte ? např. i mokré smrkové větve hoří. Sice to kouří jak z lokomotivy, ale hoří jen to praská. tak proč by nehořela zelená kukuřice ?!

      Vymazat
    2. Taky nechápu,sotva vzešlá,čerstvá,šťavnatá ,plná vody hoří opravdu špatně.Navíc fotka je zdá se pouze ilustrační,protože kukuřice takhle na konci května opravdu nevypadá.Jsem proti používání GMO plodin,ale tahle zpráva je spíše kontraproduktivní.GMO je podle mne pěkné svinstvo,v době kdy se platí zemědělcům aby nepěstovali normální potraviny,protože je jich v EU nadbytek,je blbost pěstovat tyhle velice nebezpečné a neodzkoušené hnusy.Pokud nás ovšem někdo nechce vyvraždit,pak to dává smysl.

      Vymazat
    3. Samozřejmě, že chce ! Přečtěte si něco o georgtownských deskách (např.zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/Georgijské_poradní_kameny ), o malthusianismu ( např. zde : http://cs.wikipedia.org/wiki/Malthuziánství ) nebo si opatřete další zdroje (jako např. zde : http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1720-globalni-elitismus-charakteristicke-rysy-zlych-lidi), a pak budete vědět, že globalisté se chtějí zbavit min. 6 miliard lidí, a to, podle dalších informací, ve velmi krátké době !

      Vymazat
    4. příteli , ještě pořád je net pod jejich dohledem, takže veškeré informace..nebrat vážně

      Vymazat
    5. I když je net pod jejich dohledem, mají mnoho mezer, škvír a děr, kudy jim cenzuryhodné informace unikají. Jsme toho na netu dnes a denně svědky. Takže zase tolik nepřehánějte - přeci víme, že strach má velké oči !

      Vymazat
  7. zde je přehled kde se pěstovala kukuřice MON 810 v roce 2012 http://www.mzp.cz/cz/mista_pestovani_gmo

    OdpovědětVymazat
  8. To tady napadlo jen 2 lidi, že pokud se toto odehrálo nedávno, nanejvýš tedy v květnu, tak kukuřice v této fázi nemůže hořet! Hořet by mohla jen kukuřice zasetá vloni a nechaná přes zimu až do ted, což zemědělci taky nedělají, a ikdyž dělají, tak sečou v zimě, klidně i v lednu, ale v květnu je bud brzy, nebo pozdě tohle technicky provést.. dál pátrat nebudu v odkazovaném článku, jen píšu svůj postřeh zemědělce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě to napadlo, ale třeba to něčím polili (to by si ekologicky nepomohli)...
      Třeba byla od loňska
      Proto vyzývám, jestli je tu někdo, kdo umí maďarsky, ať se na to podívá přímo do maďarského tisku, jestli tam o tom něco je.
      Zaorání by bylo pochopitelnější ...

      Vymazat
    2. Když GMO rostliny jenom zaoráte, nebezpečí plynoucí z GMO v půdě tím neodstraníte. Maďaři to správně pochopili, že GMO rostliny lze zničit jenom ohněm !!!

      Vymazat
    3. Je potřeba si uvědomit, že Maďarsko je více na jihu, takže kukuřice dozrává dříve než u nás. Z fota vyplývá, že kukuřice je suchá.

      Vymazat
  9. Klobouk dolů před Maďary. Už abychom i my měli tolik odvahy.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak to ti Maďaři dělají, že v květnu mají kukuřici na poli dozrálou a suchou, jako u nás v říjnu?

    OdpovědětVymazat
  11. A nemůže to být jen ilustrační foto?

    OdpovědětVymazat
  12. Zkoušel jsem dohledat cokoliv na maďarských zpravodajských serverech (i bulvárních), ale našel jsme jen jeden nebo dva odkazy na brazilské a anglické články.
    Naopak jsem našel starší zprávy z roku 2011 o tom samém. Tedy tipuji na kolující "fámu" a skoro bych si troufl říct "urban legend". Škoda.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/09/hungary-destroys-all-monsanto-gmo-corn-fields.aspx
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/08/genmodositott_buzat_vetettek_baranyaban/

    Zkuste někdo popátrat hlouběji, jak to tehdy dopadlo.

    Hlas_z_Vysočiny

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.