3. května 2013

Neobvyklý (meteorologický?) úkaz ve Zbrašíně

http://www.rozhlas.cz/planetarium/priroda/_zprava/281581?hodnoceni=1


6. října  2002 v 13:05  rubrika: Příroda

Zjevení ve Zbrašíně

Rozhovory se svědky neobvyklého (meteorologického?) úkazu.

Byla sobota, 10. srpna 2002. Pár dní před tím první srpnové lijáky poprvé rozvodnily řeky na jihu Čech. Na severu byl zatím klid. Pouze meteorologové začínali o víkendu 10. a 11. srpna tušit, že to ještě nebylo všechno, a že přijdou další mohutné deště. Byl večer a v hospodě na návsi v obci Zbrašín na Lounsku seděli obvyklí návštěvníci: místní štamgasti, a protože byl víkend, tak i pražští chalupáři. Dřevem obitým interiérem lokálu se vznášel kouř a televize v rohu u stropu se marně snažila upoutat pozornost; svědectví o tom sice nehovoří, ale dá se to předpokládat. Bylo půl desáté, když pan Aleš Svítek vyšel na chvíli ven, před hospodu a podíval se přes náves ke své chalupě, severozápadním směrem. To, co uviděl na obloze ho, mírně řečeno, dost překvapilo: 


"Boží prst" nad Zbrašínem. 10. srpna 2002, 21:30.Foto: Petr Ferda
Vyšel jsem z restaurace a spatřil zvláštní úkaz na obloze, jaký jsem neviděl nikde jinde, přestože jsem byl i v Thajsku a nebo na Havaji. Takový západ slunce jsem opravdu ještě nikde neviděl. Protože jsem u sebe neměl fotografický přístroj, tak jsem řekl kolegovi, o kterém vím, že má digitální, aby to vyfotil. 

Úkaz trval velice krátce. Dokázal byste ho popsat? 

Trval odhadem asi dvě až čtyři minuty, než si došel domů pro fotoaparát; bydlí naproti. My jsme to nazvali "prst boží", protože to vypadalo jako zvednutý ukazovák, který hrozil na obloze se zapadajícím sluncem. 

Říkáte, že jste nikdy nic podobného neviděl. A jaké jsou vaše zkušenosti s pozorováním atmosférických jevů? Sjezdil jste kus světa, viděl jste třeba polární záři? 

Viděl jsem ji z letadla několikrát. To je sice krásná záležitost, ale taková, kterou lze pozorovat běžně. To co jsem viděl tady, jsem opravdu ještě nikdy neviděl. Mám rád přírodu a pozoruji oblohu velice často, takže něco podobného bych si asi zřejmě pamatoval. 

A nemohlo jít třeba o sluncem nasvícené mraky? 

Vůbec nevím, jak to mohlo vzniknout. I to je možné, že byla nějaká díra v mracích při zapadajícím slunci. Ale na fotografii je vidět, jakou to mělo obrovskou intenzitu; běžně, když slunce zapadá, se takový jev neukazuje. 

Říkáte, že se úkazu hned začalo říkat "prst boží". Proč? 

No, my jsme to tak nazvali potom, když začaly povodně, protože se to vlastně stalo v jejich předvečer. 

A vy věříte, že by mohly existovat nějaké podobné souvislosti? 

Člověk nikdy neví, při tom, co se děje v poslední době v přírodě a ve světě; různé katastrofy a přírodní úkazy. Je docela možné, že tam nějaká souvislost bude. 

A co další svědkové? Světelný úkaz pozoroval i místní občan Ota Malecký: 

Vyšel jsem z hospody a všichni se dívali na severozápad, kde se ukázal ten "boží prst". A bylo to před těmi povodněmi. Bylo úplně jasno, nebyla to nějaká sluneční zář nebo něco takového, byl to zkrátka boží úkaz. Já nevím, jak bych to řekl - světelný jev. Zkrátka na obloze se ukázal prst, jako boží varování. A pak začalo pršet a začaly povodně. 

I žena pana Maleckého úkaz pozorovala, nikoliv však od hospody: 

Zjevilo se to z ničeho nic. Říkám sousedce - "Ježišmarjá, co to je?" Kousek dál bylo veliké slunce. A já říkám - "Podívej se, co to je?" A sousedka mně říká - "Pojď na cigáro," a já říkám "Prosím tě, vždyť po mně jde úplně mráz. Co to je, mi řekni. Určitě se něco stane." A taky se stalo. 

Dokážete jev popsat?

Mně to připadalo jako pyramida - a takový jako "pozor". Nějaké neštěstí, že se stane nebo tak něco. Nedokážu to vysvětlit, ale určitě jsem z toho neměla dobrý pocit. Ze soboty na neděli jsem byla ve Vodňanech na dovolené a pak už jsme slyšeli, že jsou ty povodně. Víc vám k tomu neřeknu. Ale bylo to hrozné. Nikdy jsem nic podobného nezažila; je mi třiapadesát, ale tady to ne.

Pojďme si shrnout fakta. Světelný úkaz podobný hrozícímu prstu se nad obcí Zbrašín objevil v sobotu 10. srpna v půl desáté večer. Pozorovalo ho několik desítek svědků, kteří pořídili i několik fotografií; autorem té naší je Petr Ferda. Jev se ukázal na severozápadní obloze a trval maximálně pět minut, pak náhle zmizel. Protože pár dní po tomto zjevení, které vzrušilo celou obec, došlo k povodním, místní si obě události spojili: šlo prý o Boží varování. Proč by však Bůh varoval právě obyvatele Zbrašína, který velkou vodou nijak neutrpěl? A nebo to snad byl vzkaz hojné skupince pražských chalupářů, že jsou v ohrožení jejich domovy? 
Podle lounského menhirového nadšence a tak trochu i sběratele záhad Jaroslava Helšuse, který nás na případ upozornil, se rozhodně nemohlo jednat o mraky, nasvícené zapadajícím sluncem. Ty jsou podle něj zjevně nasvíceny z vrchu a jev je tedy sám o sobě zdrojem světla. Jaroslav Helšus nicméně není příliš nakloněn oné "Boží hypotéze". Spíš prý půjde o nějaký atmosférický úkaz. A proto jsme požádali o názor i meteorologa; konkrétně Martina Setváka, vedoucího družicového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Ani podle něj nejde o nic nadpřirozeného. Obyvatele Zbrašína překvapil tzv. halový jev; sluneční světlo, odražené od oblaků - tenkých cirrů vysoko v ovzduší; v době, kdy Slunce bylo už asi tři čtvrtě hodiny pod obzorem. Cirry, Cirrostraty a Cirrocumuly jsou druhy oblaků, složené z ledových krystalků a vyskytující se nejvýše ze všech - od 5 do 13 kilometrů. Dojem mraků, nasvícených z vrchu vznikl podle Martina Setváka tak, že nízká oblačnost zastínila další část osvětlené oblasti, která nicméně na okrajích mraků i nadále prosvítala. Podobné atmosférické jevy nejsou sice příliš časté, ale ani nikterak výjimečné. Dřív, než si začnete dělat vlastní úsudek o události ve Zbrašíně, prohlédněte si jejich fotografie - třeba na internetu, na adrese http://www.meteoros.de/indexe.htm. Uvidíte, že při troše štěstí a trpělivosti můžete na obloze spatřit věci opravdu nevídané. Pokud ale opravdu věříte na různé Boží prsty a nadpřirozená varování, žádná fotografie vás nepřesvědčí. S tím ovšem my nic nenaděláme. 

Náves ve Zbrašíně měsíc po události. Právě odtud pozorovala úkaz většina svědků.Foto: Frederik Velinský
Frederik Velinský
Fotografii světelného úkazu poskytl Petr Ferda, na zbrašínské návsi fotografoval autor tohoto článku.
Pořad: Planetárium  |  Stanice: ČRo SeverČas vysílání: sobota 17:10; repríza čtvrtek 03:05, neděle 19:05  

8 komentářů:

  1. Ahoj, jedná se o halový sloup :). Krásný úkaz, škoda že není vyfocený na lepší fotoaparát. Více takových snímků si můžete vyhledat na google v obrázkové sekci :)

    OdpovědětVymazat
  2. takže v pondělí 12 srpna 2002 v jedenáct hodin dopoledne začaly padat pytle vody,že přeplněné septiky okamžitě smrdlavě zaplnily kanalizaci,která to nestačila brát..druhý den to Praha vyfasovala komplet..propátral jsem začatek říčky Svarožná na Šumavě,tam hned par desítek metru od pramene voda sejmula část asfaltové silničky,kde rajtovali ku hranici pohraničníci...umělý utok..bezesporu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Porovnejte s událostmi roku 1845 (zaplavena třetina Prahy, v Drážďanech odplavený most, půlka Břeclavi pod vodou) nebo 1890 (při povodni spadl Karlův most).

      umělý utok..bezesporu... ?

      Vymazat
    2. No to si pište, že povodně na Moravě a pak v Čechách (2002) byly klimoušské útoky na pokyn globalistů. Jen mi není zcela jasné, zda za tím stáli tehdy američané nebo rusáci. I s tím chemtrails mám takový pocit, jakoby se tu obě mocnosti nad námi přetahovaly k naší škodě. Ono to totiž vypadá tak, že jakoby všechny mocnosé, že ti světa táhly za jeden provaz, ale přitom za něj někteří škubají, čímž připravují různé problémy své konkurenci moci. Je docela možné, že mocivládci se dokonce o tu globální moc hašteří, ještěří mezi sebou, a nemohou se na ní dohodnout. Navíc chtějí, až nastolením globalizace ukončí války na Zemi, vyvážet války do vesmíru !

      Vymazat
    3. to si piš že nebyly

      Vymazat
    4. Pro anonymní 4.5.13 10:14 :
      Neporovnávejte nesouměřitelné ! Neklaďte účelově až hloupě rovnítko mezi události z 19.stol. a události z 21.stol.!

      Vymazat
    5. pro anonyma 6.5.13 19:27

      "to si piš že nebyly" - a já na to : :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Vymazat
    6. pro Anonymní9. května 2013 19:37 :

      Nekladu rovnítko. Mezi takhle velkými událostmi jsou samozřejmě vždy rozdíly. Například v roce 1890 spadlo několik oblouků Karlova mostu, což se nestalo v roce 1845 ani v roce 2002.
      Povodeň v roce 1845 se odehrála v březnu, povodeň 2003 v srpnu a 1890 v září. V roce 2003 bylo ve Vltavě asi o pětinu víc vody než v roce 1845, ale povodeň proběhla jen v Čechách. V roce 1845 byla povodeň v Čechách i na Moravě zároveň. A byly i další rozdíly.

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.