22. května 2013

Nezdravé jogurty a (geneticky) modifikovaný škrob

Občas ke mně dorazí mail o nebezpečí jogurtů, což se stalo i dnes. Protože byl doprovázen naléhavým dopisem čtenářky o "geneticky modifikovaných škrobech" v jogurtu, a protože už jsme dnes nastolili téma GMO, tak se na to podívejme blíže.

Dotyčný alarmující článek, který si lidé už tři roky rozesílají mailem, a který obsahuje řadu legračních nevědomostí a nepřesností, najdete i na webu Hoax, kde visí již od roku 2010.

Pod článkem jsou tři vyjádření odborníků, naprosto seriózní, vyčerpávající a důvěryhodná, a plně s nimi souhlasím, i pokud jde o vyjádření Danone.

NEBEZPEČNÝ MODERNÍ JOGURT
http://www.hoax.cz/hoax/nebezpecny-moderni-jogurt/


První výskyt: 10.2010
Verze 1

Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost provedlo rozsáhlou výzkumnou studii na téměř 1.000 vzorcích jogurtů vyráběných různými mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené jogurty zdravé, jak tvrdí reklama. Výsledky výzkumu se ukázaly být zklamáním: jogurty nemají na lidské tělo zázračný terapeutický efekt, ani nezlepšují imunitní systém.

Podle výzkumu nemají jogurty žádná pozitivní vliv na chemické procesy v lidském zažívacím systému. Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela neprospěšné – tělo nerevitalizují, jak tvrdí reklamní slogany jejich výrobců, uvedl Medpulse.


Mnoho společností vyrábějících jogurty stále působí na potenciální zákazníky starými slogany, tvrdícími, že jejich produkty mají vysoce pozitivní vliv na zažívací systém a tělo jako celek.

Zkrátka jogurt není nic jiného, než atrapa. Navíc některé jogurty, stejně jako další typy mlékárenských produktů, mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Mnoho jogurtů dostupných dnes ve všech obchodech na světě nemá s produktem vymyšleným před několika tisíci let na území moderního Bulharska nic společného.

Stále věříte mýtům o probatických bakteriích, které zlepšují imunitní systém a zažívací trakt? Pokud ano, jste oblbováni.

V Moskvě došlo k mnoha případům, kdy lidé vedoucí zdravý způsob života byli nakonec hospitalizováni. Mnozí z těchto pacientů byli diagnostikováni s pankreatolýzou. Po dotazu na jejich jídelníček řekli, že konzumovali jogurtové nápoje Danone, jako Actimel a další. Pankreatolýza je velmi nebezpečná nemoc, která ničí slinivku.

Na tomto faktu není nic překvapivého. Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 – geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo. Geneticky modifikované typy škrobů mají velké molekuly. Chemici, kteří takové látky vyrábí, říkají, že je nemožné předpovědět, jak se budou tato molekulární monstra chovat v lidském těle.

Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách. Vědci stále neví, jestli se tyto škroby během trávícího procesu rozkládají, a jak. Faktem je, že moderní medicína nyní musí pouze umožnit předpokládat, že takové škroby útočí na slinivku lidské bytosti.

Lidské tělo očividně neví, jaký druh enzymů má vyrábět, aby rozštěpilo tak monstrózně velké molekuly.

Co se týká zázračných probatických bakterií v moderních jogurtech, bylo zjištěno, že takové bakterie mohou v lidském žaludku vydržet pouze několik minut. Protože nemohou mít na zažívací trakt léčebný vliv. Člověk by měl mít také na paměti fakt, že kultivované mléčné produkty, které byly uskladněny měsíce nebo déle, nemohou přinést vůbec nic dobrého. Když takové jogurty kupujete, jen vyhazujete své peníze (a ničíte si své zdraví – p.p.).

Verze 2

Je to tak a je to pravda - nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku.
Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, víš, že jsem nesnášela Danone, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis v nomenklatuře nenajdeš, je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá - protože aby jsi mohla uvést, že to je bifi musí to mít i v den konce záruky určitou hodnotu bakterií.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země.... bohužel je to tu.

To klidně můžeš poslat známým mám na to diplomku a represí od Danone se nebojím

/:o) Mám plakát danone s nápisem Dr. Ládin doporučuje... miliony přáteských bakterií /:o)) a stojím si za tím.

Poznámka redaktora

Nejstarší verzi tohoto textu jsem našel na serveru PRAVDA.RU v anglickém článku Modern yogurts fool several generations ze dne 20.10.2010. Ostatní verze včetně českých jsou s pozdějším datumem.

Snažil jsem se najít zmiňovanou European center for food safety and quality, ale jediná zmínka byla tomto článku na Wine News. Všechny ostatní výsledky odkazovaly na další kopie článku o jogurtech.

Existuje americká Center for Food Safety, ale ta žádnou podobnou zprávu o jogurtech nevydala.

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby

Komentář SVS

Dobrý den


Tak snad by se dalo k podivnému článku uvést toto:

Možná by chtělo uvést na pravou míru již probatické bakterie, protože nejde o probatické, ale probiotické. (probace – zkoušení × probiotikum – látka podporující biologické pochody). Ale může jít o překlep.

Nesmyslnou věcí je  je geneticky modifikovaný škrob. Škroby se modifikují buďto fyzikálně – tj. teplem, tlakem atd., nebo chemicky. Uváděný příklad E1442, to je  Hydroxypropyldiškrobový difosforečnan, patří mezi chemicky modifikované škroby, jejichž použití je v neochucených mléčných výrobcích zakázáno (vyhláška  Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, §4, odst. 3., písm. f). Do výrobku by se mohly tyto látky dostat legálně pouze spolu s ochucující složkou.

Určitě lze pochybovat o pravdivosti článku v tvrzení o neprospěšnosti jogurtů, protože existují desítky studií, potvrzujících opak. Každý student medicíny ať humánní, tak veterinární se během studia dozvídá o úloze laktobacilů a streptokoků z jogurtové kultury při antibiotické léčbě pacientů. Proč by najednou jedna studie a jeden senzační článek měl obrátit dlouholeté zkušenosti na hlavu?
Je pravdou, že jogurtové bakterie přežívají jen velmi málo průchod žaludkem. Proto jsou a mohou být kysané výrobky obohaceny tzv. probiotickou kulturou, tedy mikroorganismy, které kyselé prostředí žaludku přežijí, následně osidlují střevní trakt a zamezují množení nežádoucích, nebo dokonce choroboplodných zárodků.

Vůbec nejasné je, co myslí autor článku tvrzením o kultivovaných mléčných produktech. Kultivované snad může být lidské chování, ale u mléčných výrobků se hovoří o kysání.

V každém případě jogurt byl a je jogurtem pouze tehdy, když obsahuje ŽIVÉ jogurtové bakterie (Streptococcus  salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) ve vyvážením poměru a v množství nejméně 10 milionů v jednom gramu.

A těm, kdo mají jogurty rádi, a chtějí opravdu „jogurt“, ať si přečtou etiketu, zda jde opravdu o čistý jogurt živý bez škrobu, nějaké vlákniny exotického jména apod. Na trhu u nás takové jsou, snad lze jmenovat bílého Maxe, Hollandii selský, nebo Farmářský, a jiné….


Josef Duben
tisk. mluvčí SVS ČR



Stanovisko Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z Centra výživy FTNsP

Na internetu se opět šíří „zaručené informace“ o škodlivosti jogurtů a jogurtových nápojů. Pod hlavičkou „Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost“ a Medpulse šíří zprávy, které nemají s pravdou nic společného.

Jogurt vzniká kvašením mléka pomocí bakterie Lactobacillus bulgaricus, přítomnost těchto bakterií udržuje rovnováhu v lidském střevě, imunitní systém střeva je nucen tyto bakterie rozpoznávat, a tím se udržuje v činnosti. Některé jogurty navíc obsahují další kultury nazývané jako probiotické (nikoliv zázračné probatické (pokusné ?) – jak zapracoval automatický korektor chyb), to znamená takové, které organismu přinášejí další pozitivní efekty. Tvrzení, že po průchodu žaludkem nezůstane žádná bakterie živá, opět svědčí o neznalosti autora z oboru fyziologie nebo neochotu se jakoukoliv lékařskou vědou rozptylovat. Moderní jsou přece poplašné zprávy. Počet bakterií po průchodu žaludkem klesá, sníží se o 2-3 řády, pokud je konzumován kvalitní výrobek, zůstane ještě dostatek bakterií, které jsou účinné.

Perlou celého článku je obava autora o to, jak bude tělo rozkládat škroby (jednoduše amylázou ze slin či slinivky břišní) a jak jejich přítomnost způsobí pankreatolýzu. Překlad slova pankreatolýza je rozklad pankreatu, tato nemoc neexistuje, nebyla popsána. Akutní zánět břišní slinivky bude způsobem spíše konzumací destilátů než mléčných výrobků.

Článek řadím do své sbírky nesmyslů a věřím, že mu rozumně uvažující veřejnost dá stejnou známku jako já, tedy nedostatečnou.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.
Vedoucí gastroenterologické a metabolické jednotky
intenzivní péče II. interní kliniky a Centra výživy, FTNsP

Člen Fóra zdravé výživy



Reakce společnosti DAANONE ke 2. verzi hoaxu

Dovolte, abychom za společnost Danone reagovali na uvedené informace:

1. Jogurty jsou naší legislativou přesně definovány jako produkt vzniklý fermentací mléka, smetany nebo jejich směsí přesně definovanou symbiotickou směsí jogurtových kultur (Lactobacillus  delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus termophilus ). Živé mikroorganismy, které zajišťují přeměnu mléka na jogurt prokysáváním mléčného cukru laktózy, vyžadují optimální podmínky pro růst jak z pohledu teploty, dostatku živin a jsou citlivé na přítomnost  cizorodých látek ( antibiotik, zbytků desinfekce atd.. Proto je pro výrobu jogurtů nutné používat mléko té nejvyšší kvality. Jogurt Activia přesně odpovídá definici jogurtu a navíc obsahuje probiotickou  bakterii  Bifidus animalis subsp.lactis s kmenovým označením DN 173 010, který nese obchodní název Bifidus Actiregularis®.

2. Novorozenec má těsně po porodu trávicí trakt sterilní a postupem času je osidlován mikroorganismy. Za pozitivní je obecně považováno osidlování bifidobakteriemi.  Trávicí trakt člověka  je postupně osídlován těmi mikroorganismy, které se vyskytují v jeho prostředí a které přijme s potravou a pitím. Podmínkou , aby zůstaly v našem těle je, že musí být schopny žít při teplotě lidského těla v určité rovnováze s jinými mikroorganismy při podmínkách trávicího traktu ( bez přístupu kyslíku, určité kyselosti atd. ) a musí být schopny vyžít ze zbytků naší stravy nebo s dalších produktů z ní vzniklých. Z pohledu vývoje si musíme uvědomit, že mikroorganismy  existovaly na Zemi miliony let před lidmi. Uvádí-li se původ, je tím myšleno, že byly v lidském organismu objeveny.
K uvedeným kmenům bychom chtěli uvést:
  • Bifidus esencis neexistuje.  Autorka má patrně na mysli patentovaný mikroorganismus Bifidus animalis subsp.lactis s kmenovým označením DN 173 010, který nese obchodní název Bifidus Actiregularis a který je používán ve výrobcích společnosti Danone. Jak zjistíte z Bergeyova manuálu z roku 2012 ( jakási " bible" pro bakteriologii ), tento druh byl izolován z kojenců i dospělých lidí, a je považován za probiotický pro člověka. Má schopnost přežívat průchod žaludkem a dostávat se ve velkých koncentracích do střev.
  • Bifidus avicenc není v tomto manuálu uveden - neexistuje.
Obecně platí pravidlo, že veškeré mikroorganismy používané pro lidskou výživu jsou před použitím kontrolovány s cílem, prokázat a zajistit jejich zdravotní nezávadnost.
V posledním odstavci dochází k záměně pojmu fyzikálně modifikované škrobu a geneticky modifikovaného škrobu, tedy takového, který pochází z rostliny, kde byla záměrně změněna genetická výbava. To jsou dvě naprosto odlišné věci, které nelze spojovat. Společnost Danone používá ve svých výrobcích pouze suroviny bez genetické modifikace, takže se našich výrobků uvedené tvrzení ani nemůže týkat.
Na závěr:
Jogurtové bakterie (Lactobacillus  delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus termophilus) byly izolovány převážně z horských lučních porostů, a v lidském těle v podstatě nepřežívají (nepřežijí průchod žaludkem a dvanáctníkem). Přesto tím, že fermentují mléčný cukr na kyselinu mléčnou, hrají vysoce pozitivní roli z pohledu lidské výživy.

Danone, a. s.


Dodatek Orgonet:

Je modifikovaný škrob totéž co geneticky modifikovaný škrob?
Mnozí lidé si slovo "modifikovaný" automaticky spojují s "geneticky modifikovaný", což je . (OrgoNet s oblibou sleduje modifikace počasí (umělé měnění počasí), a určitě si nikdo nemyslíte, že jsou genetické.) 
Danone zcela správně vysvětluje:
"V posledním odstavci dochází k záměně pojmu fyzikálně modifikované škrobu a geneticky modifikovaného škrobu, tedy takového, který pochází z rostliny, kde byla záměrně změněna genetická výbava. To jsou dvě naprosto odlišné věci, které nelze spojovat. Společnost Danone používá ve svých výrobcích pouze suroviny bez genetické modifikace, takže se našich výrobků uvedené tvrzení ani nemůže týkat."
Pojem "geneticky modifikovaný škrob" nenajdete definován ani na celém internetu, kromě diskusí, kde se lidé dohadují, zda "modifikovaný" znamená "geneticky modifikovaný". 
Co vlastně znamená modifikovaný škrob? Viz wikipediaModifikované škroby: látky získávané chemickým zpracováním z jedlých škrobů v přirozeném stavu nebo ze škrobů předtím pozměněných fyzikálními nebo enzymovými postupy nebo pozměněných působením kyselin, zásad nebo bělících činidel.
A co konkrétně ono obávané éčko, modifikovaný škrob E1442? Myslím, že nejlepší stručné poučení je zde: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E1442. Žádné přímé nebezpečí nehrozí.

Charakteristika E1442:

Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu je zahušťovadlo a stabilizátor. Má velmi dobré vlastnosti při opakovaném zmrazování a rozmrazování.  Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Výroba

Vyrábí se úpravou škrobových granulí tapioka (speciální druh škrobu, který se získává z rostliny Cassava (Manihot esculenta)) pomocí 0,1% chloridu fosforilu a 8-10% propylenoxidu. Následně proběhne chemické zesíťování.

Použití

Používá se v řadě potravin, např. v instantních polévkách.

Nežádoucí účinky

U látky nebyly zjištěny žádné nebezpečné látky pro zdraví osob, pouze je při trávení možnost uvolňování mizivého množství fosforečnanu, který může způsobovat částečné vylučování vápníku z těla. Může zpomalit rozkládání potravy ve střevech.
Heslo wikipedie "modifikovaný škrob"  http://en.wikipedia.org/wiki/Modified_starch obsahuje i odstavec "geneticky modifikovaný škrob". Ale je v něm pouze informace, že se tak označuje škrob z geneticky modifikovaných potravin.
Myslím, že v Česku příliš nehrozí, že modifikovaný škrob jako přídavná látka by pocházel z geneticky modifikované kukuřice. Vědět to ale nemůžeme, označování výrobků z GMO není povinné.
Horší to mají v USA. Jak říkají tamější lidé v diskusích, pokud si koupíte výrobek, který není označen jako "organický", a je v něm modifikovaný kukuřičný škrob, můžete si být téměř jisti, že pochází z geneticky modifikované kukuřice. Viz obrázek: 90% kukuřice je GMO ...


A jeden člověk v diskusi říká moudrou větu: Jezte jen jídlo, které neobsahuje nic, co bylo vynalezeno po roce 1900 ...
Takže, myslím že žádné velké nebezpečí z jogurtů nám nehrozí. Záleží na naší volbě. Žádné jogurty obsahující éčka a šméčka nemusíme přece kupovat, vždyť to ani není jídlo!  Nechme je zdobit regály supermarketů. Pokud se bez jogurtů neobejdeme, stačí se podívat na složení a vybrat takové, co obsahují jen mléko a živou kulturu.  "Velké kousky ovoce" si do nich snadno přidáme. A nejlepší jogury mohou být právě ty nejlevnější. Pokud už mám někdy chuť na jogurt, dám si bílý Landfein za 4,90 z Normy, lahodné chuti, jen mléko a mléčný bacil ...
Ale právě teď mám období kefíru, co si doma dělám z tibetské houby a výborného (levného) biomléka z Alberta (vyrábí se na Slovensku (:-))) ). 

7 komentářů:

  1. já myslím, že profesorka Strunecká toto napsala o jogurtech mnoho a jejíc studie jsou prokázené ve třech zemích EU, a říká, že kromě Hollandie, Kunína ,choceňského a pár dalších jsou všechny jogurty spíše zdraví zatěžující, protože živé bakterie v nich sice jsou, jak Danone praví, ale zjistila, že ty živé bakterie jsou ozářené a vy když je sníte tak do 24 hod ve vás umírají. Znamená to, že se nemnoží, ale musíte jít a koupit si další jogurt, tělo si o něj řekne. Hollandia je neozářená a za aktimel by ji nevyměnila.

    OdpovědětVymazat
  2. ovšem jogurt z mléka krav krmených geneticky upravenou sójou je poněkud zase jiná sorta
    Protože se v USA obě sóji míchají, mohly by tu směs žrát americké krávy. Pro Evropana to znamená nekupovat americké jogurty a maso. Raději bych to nejedl, až uvidím ameičany co to jedí II. generaci tak možná, ale stejně asi ne.
    r-m-

    OdpovědětVymazat
  3. k jogurtom asi takto http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/bulharsky-jogurt-a74
    citala som jeden clanok, kde bolo uvedené, ze ak teda chceme naozaj zdravy a telu prospesny jogurt, mal by byt povodom z Bulharska a mal by obsahovat len bakteriu Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus, ktora sa nikde inde nevyskytuje...vsetko ostatne su len napodobeniny,ktoré pre telo nie su prinosom. JOgurt pravy je liek.
    On je to uplne rovnake aj s nasou bryndzou...bol potvrdeny liecebny ucinok originalnej bryndze http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13722-bryndza-je-najlepsi-patent-prirody/ darmo na nas z obchodov kuka v krasnoom obale jej lacnejsia verzia z kravskeho mlieka, to je len syr z pasterizovaneho mlieka, ak chceme skutocny liecebny ucinok, treba zajst na salas resp.odoberat bryndzu, zincicu (ktora dokonale nahradi aj jogurt)a ovci syr od ich predajcov....u nas taki su (certifikovani a s mnohymi oceneniami)a dokonca za priaznive ceny a ine umele vyrobky uz nejem :-)

    OdpovědětVymazat
  4. "Myslím, že v Česku příliš nehrozí, že modifikovaný škrob jako přídavná látka by pocházel z geneticky modifikované kukuřice." - Já bych tak klidnej nebyl. V ČR se pěstují GMO na několika tisících hektarů. Myslíte si že všechny skončí jako krmivo či biomasa. Nenechte se vysmát. Zvlášť když úřady v ČR jdou firmě Monsanto ochotně "na ruku". Pavel Jan

    OdpovědětVymazat
  5. dobrý den
    ja si myslím , že aj keby to bolo z GMO kukurice tak zmena génu sa netýka zrna teda % obsahu látok.
    GMO kukurica je odolná proti vijačke.
    to je všetko

    OdpovědětVymazat
  6. o to ani nejde, GMO kukurica je odolná voči vijačke. Obsah látok v zrne sa nemení.

    OdpovědětVymazat
  7. Je ostudné, jak se zde "vědecky" argumentuje. Místo toho, aby se jasně řeklo a poctivě rozebralo, jak škodí nebo prospívá škrob přidávaný do různých potravin (a zdaleka ne jen do jogurtů a kečupů), tak se zde dost hloupě plká o tom, že v nějakém článku je překlep typu "geneticky" modifikovaný škrob. Geneticky modifikovaný škrob je samozřejmě nesmysl. Ale to přeci v dané věci vůbec není podstatné. Je to ukázka demagogie gangu zaplaceného výrobci. Místo seriózní debaty o škrobech přidaných do potravin, kde principiálně vůbec nemají co dělat, se zde píše o překlepech nějaké paní co někde něco opisovala šířila. Celkem logicky se zde nabízí otázka i odpověď, proč se tento článek tak ochotně chytil těchto chyb. Jen proto, aby nemusel seriózně diskutovat o "prospěšnosti" škrobů přidávaných do potravin.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.