18. března 2009

Manipulace atmosférického tlaku


(Obrázky: Jak zatahovali dnešní jasnou oblohu a jaký byl tlak.)

Dnes si moji celkem nevšímaví kolegové sami povšimli, že není něco v pořádku s tlakem. Že počasí neodpovídá tlaku, jak to bylo dřív...

Už několik dní (zhruba od neděle) se drží vysoký až velmi vysoký tlak vzduchu, mezi 1028 - 1032hp, což by normálně odpovídalo krásnému jasnému počasí. Ale my máme skoro pořád zataženo. Sem tam vykoukne sluníčko ... třeba dneska ráno se jim ta tlaková výše trochu vymkla, bylo pár hodin azuro, ale samozřejmě to tak nenechali...

Tak si myslím, že trénujou na stav vyjádřitelný větou "Za jakýchkoli podmínek je možné do 2 hodin jakékoli počasí". A mají na to super vybavení. Jejich obrovská mračna se šíří během pár hodin přes celou Evropu. Jakási jejich vlnění zase udržují oblačnost v uctivé vzdálenosti od některých oblastí. (Španělsko a Portugalsko mají už pár měsíců bohužel tu smůlu, mají pořád jasno ...) Zajímalo by mě, kde se bere ta spousta energie, kterou k tomu musejí spotřebovat. Zřejmě mají jakési technologie na čistou energii.

Nedávno zase byl tlak mimořádně nízký po několik dní, na barometru to bez ustání pršelo, a přitom udržovali celkem jasnou oblohu.

Legrační je zmatenost (nebo mazanost?) povětrnostních hlasatelek v televizi. Ty mají přesné instrukce o plánovaném počasí, ale někdy je fakt těžké ho zdůvodnit. (Ale je to od nich hezké, že se ještě snaží). Např. včera na ČT1 ukázala Alenka satelitní snímek, na němž byla obrovská bezoblačná oblast vysokého tlaku pronikající od severu od Německa k nám, přičemž předpovídala na příští den déšť a sněžení. V dosahu 2000 km nebyl však ani mráček, který by se blížil k nám... Řekla něco jako: vidíte zde tu oblačnost (ukázala tu bezoblačnost), pak si toho všimla a řekla, to jsou vlastně jen takové maličké mráčky, co z nich bude pršet :-))))) Jo nemá to lehký... No a výrobci se dneska celý den snažili fest, aby splnili plán. (U nás teda nesplnili, nepršelo. Ale zatáhli, to jo.)

Údaj o tlaku si tedy můžeme tak leda strkat za klobouk.

Nic s tím holt nenaděláme, ale střechu si přece jen nemusíme od nich nechat odfouknout, budeme-li mít cloudbuster a slušnou síť TB.

3 komentáře:

  1. jojo, je to divný :)

    už dva dny po sobě ráno čistá obloha (Ostrava), slunko peče že by člověk šel ven v tričku, a odpoledne deka a sněží. Ani Cloudbuster na balkoně nepomohl, i když je fakt že žádné TB ještě v okolí nejsou, takže je na to sám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cloudbuster tu obrovskou spoustu umělé oblačnosti nemůže odstranit, ale stáhne z ní DOR, takže přeháňky/vítr nejsou tak silné, aby uškodily. Víc asi dělat nejde.
    Dnes opět vysoký tlak, 1028, nad Polskem byla přes noc nastříknuta žlutá deka (to se vždycky dělá přes noc, aby vydržela, protože slunce ji rozpouští). Nad ni se přes den našlehá vysoká vrstva a máme tu sněhové přeháňky za vysokého tlaku vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  3. Super takže v OV již CB působí. Díky. V brzké době budu stavět svůj CB(budu ho mít na zahradě a trvale v provozu). Já si říkal, že něco na tu oblohu působí. Tipnul bych tak od podzimu 2008. Jinak ve svém okolí TB rozdávám. Muglinov 6 kousků, Heřmanice 2 ks, + doma 2ks HHG + UAN 1ks HHG. Hodlám ještě obložit hlavně vysílače. To Vaše CB bych tak tipnul někde jižní město. Tím směrem se otevítá obloha.Ale je to jen doměnka.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.