25. února 2013

Jak přijít o peníze: bacha na druhý pilíř penzijní reformy

Díky čtenáři za upozornění na zajímavý článek.
Převzato z: http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1717-jak-prijit-o-penize

Jak přijít o peníze
24. 2. 2013



Už jste si všimli, že za největšími průšvihy stojí ta nejdrobnější opomenutí? Malé střípky informací, u kterých by vás skoro ani nenapadlo, že jsou podstatné…?


Jak to myslím? Dám příklad. Tuhle mě skolila chřipka. Mám podezření, že nebyla ani lidská, ani ptačí, ani prasečí, ale přinejmenším sloní, protože jsem skoro nevěděla o světě. V těch vzácných chvílích, kdy mi to myslelo, jsem si vzpomněla, že děti ještě nejedly, a že by tedy bylo záhodno, aby má drahá mužská polovička přestala civět do Facebooku a vyrobila pro děti nějaký pokrm. Následovat dotaz, jak se to dělá.

A mé vysvětlení, jak upéct kuře. Poté opět následoval dotaz, zda se kuře jí bez přílohy, a mé vysvětlení, že nikoliv, že si ke kuřeti mají uvařit brambory. Kdo by čekal, že poté se již manžel konečně odebral do kuchyně, mýlil by se. Následoval ještě dotaz, jak se vaří brambory. A mé vysvětlení včetně toho, do které ruky uchopit nůž a do které bramboru, včetně techniky loupání, vody v hrnci, brambor v hrnci… Nu, manžel se konečně odporoučel. Po velmi dlouho době (loupání byl patrně tvrdý oříšek) mě vzbudil z mrákot jekot jedné z ratolestí: „Tatíí! Poblinkaly se ti brambory a jsou všude na zemíí!“ Aha, secvaklo mi, zapomněla jsem zmínit, že brambory vykypí, pokud se neztlumí teplota. Holt stalo se. A bylo po polovině oběda. Kdo by to byl řekl, že taková prkotina bude tak důležitá?

Čert vem naše brambory, mám tu jiný horký brambor. Už jste se radovali, že ono opelichané téma penzijní reformy definitivně vyčpělo se zprávou, že k poslednímu lednu vstoupilo do druhého pilíře pět tisíc lidí? Že tím je věc uzavřená a odsunutá do kategorie „to nestojí za řeč“? Tak já vás vyvedu z omylu. Čeká nás ještě hóódně, ale opravdu hóódně velký průšvih – vzešlý z prkotiny.

Tak tedy pokud vás náhodou stihne nápad vstoupit do druhého pilíře, dejte si velký pozor na jednu malou a celkem nenápadnou větičku ve smlouvě. Protože pokud si jí nevšimnete, může se stát, že se ke svým penězům už vůbec nikdy zpátky nedostane. Jakpakto? Mezi lidmi totiž ještě není příliš rozšířené povědomí o tom, že čerpat naspořené peníze lze pouze za předpokladu, že klient splní podmínky pro vznik nároku na starobní penzi. A tyto podmínky jsou dvě. Pozornost se obyčejně věnuje jen dožití se důchodu. Jenomže druhou podmínkou je minimální povinná délka pojištění (někdy se jí nesprávně říká "odpracované roky"). Dlouho to bylo 25 let. Jenomže teď se prodlužuje. A všichni, kteří budou odcházet do penze po 1. 1. 2018, musí spořit aspoň 35 let. Nespoříte 35 let – nedostáváte penzi. A jinak než výplatou penze se k penězům ve druhém pilíři nedostanete. Vy budete v důchodu, vaše peníze budou ve fondu, a nebudete smět k sobě. A státní důchod budete mít snížený, protože jste přeci zapsaní ve druhém pilíři. A úspory mít nebudete, protože jste si přece spořili do fondu.

Ale zkuste si tuhle informaci najít! Zkusmo jsem propátrala nejrůznější weby, oficiální i komerční, zda ji objevím. Nic. Tuhle informaci objevíte až v zákoně, a kdo z běžných lidí čte nečitelný zákon?

Markéta Šichtařová

Související články:

Update 26. 2. 11.30: Díky čtenářce za následující komentář, kde máte i odkaz na znění zmíněnoho zákona. 
Nedalo mi to a ověřila jsem si to. Jak píše Pavel, penze bude vyplacena PO DOSAŽENÍ NÁROKU NA STAROBNÍ DŮCHOD. Ten vzniká lidem, kteří dosáhnou důchodového věku až po roce 2018, po 35 letech důchodového pojištění (viz http://business.center.cz/business/pravo/zakony/duchodpoj/cast4h1.aspx). Je pravda, že "důchodové pojištění" a "spoření" můžou být dvě různé věci. Ale důchodové pojištění je taky formou spoření, pokud na jeho výši závisí výše důchodu, ne? Podle mě tady jde v podstatě jen o více možných způsobů, jak si článek vyložit. Podstata problému ale zůstává stejná: pokud občan není důchodově pojištěn alespoň 35 let a dosáhne důchodového věku po roce 2018, nemá nárok na starobní důchod a tím ani na čerpání SVÝCH naspořených peněz z druhého pilíře.
A máme to tady. Stát využívá své možnosti a těží z neznalosti občanů...
Protože může. A protože až na to dojde, viníci už budou z politiky dávno pryč, budou si užívat své vlastní penze a chudákům důchodcům zbudou jen oči pro pláč. Upřímně doufám, že do té doby se tady všichni probereme a nenecháme to dojít tak daleko.

46 komentářů:

  1. Pokud vím, tak v tom druhém důchodovém pilíři je obsaženo ještě jedno čertovo kopýtko: že totiž, kdo jednou tu smlouvu podepíše, tak už ji nikdy nemůže nijak vypovědět. To je doslova taková podmínka, jako když se člověk upíše ďáblu. Bude třeba nezaměstnaný a bez peněz- a přesto bude muset povinně spořit do druhého pilíře. Když na to nebude mít a bude něco dlužit, úroky budou stoupat a našimi poslanci posvěcení lupiči za bílého dne- exekutoři, pak dílo zkázy dokončí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že spoření povinné není a že se dají píspěvky na účet snížit během trvání smlouvy na minimum nebo zmrazit... Neboalespoň u toho normálního spoření to tak je... Tohle s těma exekutorama je dost přehnaný...

      Vymazat
    2. Na školení nám říkali, že sice ze systému už nelze vystoupit, ale když nebudete mít např. práci, tak tam nic nemusíte posílat, nikdo Vás nebude uhánět ani Vám nebudou naskakovat dluhy, ale taky Vám nebude nic přibývat a nic se zhodnocovat. A nepůjde to ani do tzv. vyloučených dob jako při výpočtu normálního důchodu. Jinak i školící lektorka říkala, že by chtěla vidět toho blázna, který do toho (většinou z nevědomosti) vstoupí. Prý je to možné pouze pro mladého člověka, který má min. 30tis. hrubého a má nastartovanou kariéru, že víceméně nehrozí, že by mohl být bez práce. Ale i tak, aby trnul, aby dlouhodobě neonemocněl. A spíš jako doplněk k jinému zajištění v důchodu. Protože hlavně nikde není dáno, že nemůžete dostat méně než jste tam vložili (krize na finančních trzích apod).
      Vlaďka

      Vymazat
    3. ahojte :-)

      při čtení těch podmínek pilířů jsem se v první chvili velmi pobavil, tj jak povídá koment nahoře a naprosto mě mrazilo v zádech při pomyšlení, že toto mohl nekdo podepsat..je mi líto lidí kteří si to nepřečetli.. Podmínka, kdy nemohu do konce života nic vypovedět se rovná podpisu dáblu jako známe z pohádek... připravují na nás zajímavé pasti že? :-)))

      btw v dobrém-> uvítal bych plodnější diskuzní komenty než chlácholení typu "myslím že to jde zmrazit.. apod" Exekutorský inženýry jj bacha na ně samozřejmě že jim to kápne do noty! :-)
      Osobně jsem četl podmínky a byl jsem vpravdě naprosto šokován!
      a dodávám že takovýto dokument tj "do konce života..." snad nemože nikdo brát ani vážně? :-)))))

      schválně, kolik lidí že podepsalo? na bednu nekoukám tak nevím, prý snad ke 4tisícům... (tolik????!!!) :-o

      Vymazat
    4. S těma exekutorama to vůbec přehnané není, naopak exekutorští "kombajnéři!" budou mít zlaté žně !!!

      Vymazat
    5. Samozřejmě, že to není přehnané. Naše rodina totiž již zažila exekutory na vlastní kůži. Asi před deseti lety si dcera přivydělávala pár korun lepením plakátů. Dostala za to tenkrát asi 4 pětistovkové pokuty, ale ta hudební skupina, pro kterou je lepila, ji uchlácholila, že o nic nejde, že policajti vždycky ty lístky zahodí. Po sedmi letech, asi tak před třemi roky, přišlo dceři jako blesk z čistého nebe rozhodnutí od soudu, že má zaplatit dvakrát jedenáct tisíc korun. Dcera byla bez úspor, a tak jsme to bez řečí za ni museli zaplatit my rodiče. Čili ze dvou tisíc (4x500) exekutoři jako mávnutím kouzelného proutku bezpracně a papírově vyrobili 22 000 Kč.

      Vymazat
    6. Jako v tomhle případě slova myslím a na školení nám říkali jsou k ničemu. Buď to tam je tak dané v zákoně a pak to jde, že v případě finanční krize pojištěnce se dá snížit částka nebo pozastavit placení. Což u těch starých pojistek tak je. Nebo je to jen myslím a na školení někdo říkal, ale až příjde na věc tak žádný myslím, nebo pojišťovák co vykládal někde něco na školení bez podpory tohoto v zákoně, nebude nic platný, prostě ty lidi budou mít smůlu. A na co se budou odvolávat, na to že jim někdo kdysi řekl že si myslel, nebo na školení někdo něco říkal?A s exekutory, nebuďte naivní, budou tam pak coby dup. Vymáhání dluhů je tady jeden z nejvýnosnějších kšeftů. Né práce u strojů, zemědělství, služby, ale vlastně parazitování na neštěstí druhých. Opomenutá faktura, pokuta, platba o den později a šup desetitisíce zisku na tom.

      Vymazat
    7. ze 2 tisíc 22. to je ještě hezký:) mě udělali z 2x pokuty za 1000,takže taky ze dvou dvakrát po dvaceti litrech. A nikdo se mě na nic neptal. No comment

      Vymazat
  2. Důchodový věk mají, nárok na penzi ne: překvapení pro stále více lidí. http://finance.idnes.cz/narok-na-statni-duchod-06l-/penze.aspx?c=A121217_114326_penze_sov

    OdpovědětVymazat
  3. Druhý pilíř penzijní reformy nezapře rukopis asociála Drábka: Jako vždy - samý problém http://www.blisty.cz/art/67653.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je spíš Drápek, zadrapuje se do našich peněženek a účtů !

      Vymazat
  4. Druhý pilíř je podvod.Vědělo se to ještě před jeho zavedením.I z toho důvodu lidé houfně uzavírali smlouvy před koncem minulého roku do prvního pilíře. A kdo hlasoval ve sněmovně pro tuto legální zlodějnu?Karty jsou stále špatně rozdány.Většina je většina.Příspěvek je vhodný,je potřeba na to lidi upozornovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chcete říci další předpěstovaný megatunel pro další generaci zlodějských politiků, lobbystů, bankéřů a dalšího lehkoživkového póvlu : staří mají ukoryt už skoro nažráno, teď přijde řada na jejich děti a vnuky ! Tak občane, ohýbej pořádně hřbet, a dej sem svoje peníze, my už víme co s nimi !

      Vymazat
  5. Buďte zdrávi všichni čtenáři i buď zdráv ty autore tohoto odvážného, pravdonosného webu. Chci se podělit o pár otázek: Co je to Pojištění ve své skrýté podstatě??? Není to náhodou dnes už přežitek, stejnětak jako celý současný peněžní systém a spousta dalších věcí? Kolik lidí chce základní změnu, zjednodušení oběhového systému peněz? Kolik lidí už oslovil Základní Příjem?
    A proč jsme tak masově posedlí důchodem, vlastně tím co bude, víc než tím co je? Proč se nestaráme radeji o vytvoření trvalých a soběstačných hodnot pro každou rodinu, každého člověka? To jest domov a malý kousek vlasti k němu, na které je rodina schopna se uživit i v době "ekonomické krize" a bez problému a přirozeně se dokáže starat i o prarodiče? Asi jsem naivní, jsem mlád (25 let), avšak jsem hluboce přesvědčen o Základním Omylu, kterému většina stále věnuje pozornost- samotné peníze. S pozdravem z Chomutova J. Vysokomenský

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tobe chlape tleskam(jeste jste nevymreli,huraaa),a jeste vic ti tleskam ze to vis a jsi tak mladej,a jestlis na to prisel i sam,pak ti vyslovene aplauduju. A to rozhodne nemyslim jako ironii nebo vysmech,ale jako uznani!!! Jen tak dal a jen houst,co nejvic vas takovejch a dokazeme to vsichni spolu :-).Udelals mi prima den,diky:-).....proud

      Vymazat
    2. Budte Zdráv, Blahopřeji, Poklona a Pane :-)
      Jaké je nejlepší pojištění? žádné :-)))) Co je pojištění ? Zlodějina :-))) takovéto názory často slýchám a vlastně bych s nimi i souhlasil pokud bych snad směl či mohl něco posoudit ... což nedelám a mám lehčí život.. :-)))
      Energii věnuji rozšiřování políčka, pracem venku, potěchou kterak to či ono nádherně roste a jak to pane chutná :-) soběstačnost je jednou ze základních priorit , rovná se to svobodě :-)))
      ano děda chtěl loni orat a pluh prostě do ruky nedostal :-))), jsem mnohem radši když mačká čudlíky na jeřábu ze stavby kterým poháním svůj dočasný pluh :-))) s láskou si poořu i když uvažuji že dědu nechám příště jet aspon poslední brázdu, jenže tu on asi odmítne no uvidíme :-)))

      krásný den všem
      s láskou
      sv.

      Vymazat
  6. Peter Staněk ze Slvenské akademie věd o 2. důchodovém pilíři:
    O 20 rokov dostaneme figu borovú !
    http://www.youtube.com/watch?v=D3w69rnJ0M0&feature=player_embedded#!

    OdpovědětVymazat
  7. Pro koho je penzijní fond výhodný? Odpověď zní jednoznačne: pro penzijní fond. Všichni ostatní nechť zůstanou ve státním průběžném systému a nehazardují se svým zajištěním na stáří a to zejména v době, kdy ekonomická situace se velmi nestabilní. Krachujou banky, krachujou i fondy, penzijní nevyjímaje a co bude za 35 let ví skutečně jen Bůh. Fond však ví, že minimálně těch 35 let bude mít bezpracnej příjem bez možnosti se k němu ze strany klenta dostat. Že spoření se možná vyplatí hodním desetitisícům, o tom se dnes již zmiňovat nemusím, pokud teda fond nezkrachuje, případně nezmění se podmínky spoření :D Jedno je však jisté, ještě víc to podkope příjem průběžného systému, který je už dnes velmi napjatý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem se ptal onehdy jednoho pojišťováka, jaké plnění dostanu z pojištění škod a života v případě války, řekl mi, že by to byla tak nejistá odpověď, jako když by mi měl říci, jestli po roce 2050 budu brát od státu ještě vůbec nějaký důchod ! Takže máte v případě 2.pilíře myslím jasno, co budete brát : kulový s přehazovačkou !

      Vymazat
    2. Inspirován četbou Kiosakiho - nap. Konspirace mocných a bohatých - jsem dospěl k závěru již v době příprav příslušného zákona, že půjde o průšvih, který buď zaplatí daňový poplatník nebo lidi, co do toho pilíře vstoupí. Podobná věc se totiž odehrála v USA v 70-tých letech. Leta letoucí budoucí důchodci dostávali výpisy ze svých penzijních fondů, jak krásně se jim jejich spoření zhodnocuje a jak se můžou těšit na zhýralý důchod... Manažeři fondů si pochopitelně vypláceli své odměny... Nu a když ty masy spořičů šli do důchodu, fondy šly do háje, protože aby mohli vyplácet důchody, tak vrhli na trhy masy akcii do prodeje, čímž pochopitelně vychýlili jejich tržní cenu směrem dolu z důvodů velké nabídky a důchodci dostali vlastně zlomek toho, co by měli, kdyby si to strkali doma do slamníku... Jistě, najdou se i šťastlivci, co investovali do nějakého speciálního fondu, který chytře investoval třeba do Aplu... ale to pak není duchodová reforma, ale skrytá loterie...

      Vymazat
  8. i v hlubokém socialismu byly obezličky a ta poslední se dala obejít,že osvícenec si VČAS obešel firmy,kde makal,ale neměl doma smlouvy...a v roce 1989 byl POSLEDNÍ termín...Kdo to neudělal,maká dnes do smrti, protože má duchod jen šest tisíc...nebot některé firmy ho nepřihlásily a po plyši zmizely i s doklady....

    OdpovědětVymazat
  9. kulturní uderka http://omed.cz/Karel-Kryl-aneb-Svedomi-naroda-I--1.aspx

    OdpovědětVymazat
  10. Nejkrásnější na tom druhém pilíři je fakt, že pokud se "náhodou" toho důchodového věku nedožijeme (což je reálnější při současném tempu pro maximalizování zisků), tak celý ten naspořený balíček nepodědí nikdo z příbuzných, ale vládní kasa !
    Nechci být pichlavá, ale co brání takové bandě ,co sedí dnes ve vládě, najmout za pár let nějaké lokaje, co budou chodit na určité adresy a "starat" se o to, aby majitelé 2. pilíře si těch fondů opravdu vůbec neužili ? Dnes to může znít absurdně, ale kdo by věřil před 20 lety...?

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vámi předkládáná informace není pravdivá. Při úmrtí jdou peníze z druhého pilíře do dědického řízení. Navíc.. Druhý pilíř se z větší části skládá z peněz, které člověk normálně platí na sociální pojištění a z menší části z jeho vlastního vkladu. Zeptám se Vás.. Pokud celý život platíte státu sociální pojištění a zemřete pře důchodem, tak někdo dědí po vás něco z toho, co už jste zaplatila??

      Michaela

      Vymazat
  11. Bacha na to ! Stát už nás vúbec nechrání a nebrání proti nikomu, a "tunely" číhají na nás na každém rohu !

    OdpovědětVymazat
  12. říkám to všem raději si kupte stříbro ;) za posledních 12 let u stříbra byla nákupní síla u stříbra o 350% větší... u zlata o 450% ale zlato je tak trochu problematičtější komodita...

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Orgonetku,

    nevím odkud čerpá informace paní Markéta Šichtařová, ale co vím určitě je to, že nemá pravdu. Prošel jsem celý zákon 426/2011 Sb. a nikde jsem nenašel ani jednu zmínku o tom co popisuje tj. závislosti doby trvání důchodového spoření a výplaty penze.Po dosažení nároku na starobní důchod, bude všem vyplacena penze a to tak jak si sám určí . Chtěl byl napsat pár vět i neználkům, kteří se ozvali.
    Matematika je prostá :
    pokud si člověk bude šetřit na důchod ve III.pilíři např. 1000 Kč , dostane od státu příspěvek 230 Kč. Z toho vyplývá , že pokud bychom těch 230 Kč nazvali jinak, třeba zhodnocením mnou vložených 1000 Kč a výsledek po příspěvku bude 1230 Kč/měs. dá se říct, že je to úrok ve výši 23 %.
    Kde vám dnes uložené peníze zhodnotí 23% ( pominu podnikání na burze). Pokud o něčem takovém víte, prosím nenechejte si to pro sebe a poskytněte radu i ostatním . A paní Markétu Šichtařovou prosím, aby příště si věci ověřila, než je dá na vědomost ostatním a hlavně neználkům. Ono by se to dalo nazvat i jako šíření poplašné zprávy a ta je nějak taxována zákonem.
    Pavel

    Tak nevím, jestli je někdo ono místo ze zákona schopen přesně citovat, nechť se ozve.
    Orgonet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážený pane Pavle,

      musím s Vámi souhlasit, že paní Markéta Šichtařová uvádí ve svém článku velmi nepřesné a zavádějící informace. V čem s Vámi ale souhlasit nemůžu je zhodnocení ve III. pilíři. Vámi uváděný státní příspěvek není možné považovat za zhodnocení ani za úrok. 23% ze státního příspěvku + nějaké malé (většinou 2%) zhodnocení penzijního fondu Vám Vaše peníze vydělají v prvním roce. V druhém roce už je to méně a takto se zhodnocení zmenšuje v každém roce až do 60ti let věku, kdy penz. připojištění končí..

      Matematika je taková:
      V prvním roce vložíte 12 000 Kč, dostanete 2760 Kč = zhodnocení 23%
      V druhém roce vložíte 12 000 Kč, už máte uložené 14760 Kč a dostanete zase 2760 Kč = zhodnocení 10,3%
      A tak to pokračuje dál..
      Všechny peníze jsou navíc zhodnocovány úrokem, který daný penzijní fond (dnes penzijní společnost) generuje..

      Tímto jsem jenom chtěla uvést na pravou míru omyl, že zhodnocení penzijního připojištění může být 23%.

      Michaela

      Vymazat
    2. Michaela má pravdu ! Ve 20-tém roce spoření je výnos ze státního příspěvku již pouze 0,94% ! Takže trvalé zhodnocování ročně o 23% prostřednictvím státního příspěvku je zavádějící chiméra. Ale když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají, praví jedno velice trefné české pořekadlo ! A důvěřivých adeptů se na uzavření smlouvy asi najde dost !

      Vymazat
  14. O co tady jde je fakt, že pokud budeme myslet na to, jak se zařídit, abychom byli v důchodu zabezpečení, budeme se podílet na zhoršování současnosti. Penzijní fondy peníze investují. Co je burza? Co jsou akcie? Parazitování na skutečných hodnotách- lidské práci a jejich produktech. Peníze vydělávají peníze, nejsou kryté reálnou hodnotou. To s čím se na burze obchoduje je to, co potřebujeme teď tady, nebo tam, kde mají zrovna méně. Pouze se uměle navyšuje prodejní cena na úkor výrobní sféry. Na co nám bude zboží, potraviny či jiné, ležící někde ve skladu a čekající, až hodnota dosáhne uspokojivé výše k prodeji, tedy zisku? Tohle je parazitismus, který bohatství použitelné a potřebné teď odsouvá z dosahu lidí. Copak to chcete podporovat?
    Radim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto prof.Keller proto správně říká, že současný systém se překlápí do podoby NESOUMĚŘITELNOSTI. Tedy, že chudé vrstvy budou ještě chudší (z principu věci,kdo někdy do chudoby spadne, už z toho NIKDY nevybředne !), a boháči ještě bohatší. Arogance a opovržení chudými bude mít u boháčů vysoce provokativní urážlivé formy a prostředky, proti kterým se chudí budou sotva bránit. Bude tu tedy třída zavržených a vyvolených, nic mezi tím !

      Vymazat
    2. Burza a akcie jsou užitečné nástroje, neboť pomáhají tvorbě cen a je to tedy nedílná součást tržní ekonomiky. Centrální plánování se neosvědčilo. Slyšel jsem ještě o nějaké třetí cestě, a o ekonomii založené na zdrojích... ale nějak nevím co to je a zda to je vůbec možné... takže pokud něco takévého existuje, sem s tím a prověřit to v praxi... Jinak: Centrální plánování může za to, že toho a toho je nadbytek a něčeho jiného nedostatek, protože centrální plánovač nikdy, nikdy, nikdy... nemá možnost plně pochopit a odhadnout čeho a kolik je třeba vyrobit pro uspokojní oněch velice různorodých potřeb a požadavků spotřebitelů... Potíž je, že co máme zde, je daleko od správného trhu... Podívejme se na tu všudypřítomnou korupci, na nedostatečné zákony či jejich nevymáhání (netrestání korupčníků - tunelářů) nebo na to, jak trhy totálně destruuje frakční rezervní centrální banovní systém... který vytváří cyklus ekonomických bublin a jejich praskání a který nás tedy ožebračuje... Osobně věřím, že odstranění současného finančního systému centrálních bank a pořádná spravedlnost by vedla i k sociální reformě přirozenou cestou...

      Vymazat
  15. Pavel napsal
    "..dá se říct, že je to úrok ve výši 23 %...Kde vám dnes uložené peníze zhodnotí 23%"

    To je zavadějící, protože se ty peníze nehodnotí každý rok, ale jednorázově takže přepočteno za 10 let to už je jenom 2,3%, za 30 let 0,76% a to jenom tehdy když to někdo nevytuneluje, to už nevypadá tak zajímavě.
    Dále tu máme inflaci, která v roce 2012 byla 3,3%, čím déle peníze zůstanou někde ležet, tím méně si za ně koupím.

    OdpovědětVymazat
  16. Nedalo mi to a ověřila jsem si to. Jak píše Pavel, penze bude vyplacena PO DOSAŽENÍ NÁROKU NA STAROBNÍ DŮCHOD. Ten vzniká lidem, kteří dosáhnou důchodového věku až po roce 2018, po 35 letech důchodového pojištění (viz http://business.center.cz/business/pravo/zakony/duchodpoj/cast4h1.aspx). Je pravda, že "důchodové pojištění" a "spoření" můžou být dvě různé věci. Ale důchodové pojištění je taky formou spoření, pokud na jeho výši závisí výše důchodu, ne? Podle mě tady jde v podstatě jen o více možných způsobů, jak si článek vyložit. Podstata problému ale zůstává stejná: pokud občan není důchodově pojištěn alespoň 35 let a dosáhne důchodového věku po roce 2018, nemá nárok na starobní důchod a tím ani na čerpání SVÝCH naspořených peněz z druhého pilíře.
    A máme to tady. Stát využívá své možnosti a těží z neznalosti občanů... Protože může. A protože až na to dojde, viníci už budou z politiky dávno pryč, budou si užívat své vlastní penze a chudákům důchodcům zbudou jen oči pro pláč. Upřímně doufám, že do té doby se tady všichni probereme a nenecháme to dojít tak daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo je to tak. Prolezením informací - souhlas. Bohužel. Ta vlna občanů, kteří budou rozčarováni právě bude následovat. Nedostanou se lehce ke svým úsporám na důchod, protože je to provázáné mnoha faktory.tj. umělými oddáleními čerpat starobní důchod jako takový.
      Jedině co mě hřeje je, že to padne dřív, než se bude moci dílo zkázy dokonat,tak jak je políčeno.
      Energie peněz je roztočena celosvětově na maximum, asi tušej, že je to poslední možnost se nakapsovat a zaopatři,proti většině.


      Vymazat
    2. Spíš tuší výbuch a zhroucení současného finančního systému. Proto ten jejich kvalt !

      Vymazat
  17. Nehádejte se nám tady.......maříka má hodně rozměrů, ale co vím jistě, že vlády za posledních pár let nevygenerovaly nic, na čem by jsme měli nedej bože vydělat...........
    Ps: nezapomeňte k těm výpočtům přidat inflaci, daň z úroku a poplatky za vedení......ono to pak taky vyjde jinak.....hlavně....vy jim věříte? :-)

    OdpovědětVymazat
  18. A který ze zbývajících pilířů má význam. První či třetí?
    Jaká jsou jejich pro a proti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno chabrus - promyšlené tunelování soukromých peněz daňových poplatníků !

      Vymazat
  19. Ráda bych ještě doplnila.. Vláda nevygenerovala žádný produkt, tudíž ani žádné výnosy atd. - penz. spoření, jen právní prostření k němu. Tyto produkty jsou naštěstí spravovány soukromými institucemi. A na našem trhu jsou skvělé společnosti a skvělé produkty, které dokáží člověka na penzi zajistit, pokud o to má zájem!

    Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to byla názorná ukázka pokrytecké nabídky zprofanovaných "skvělých" finančních společností a jejich "skvělých" produktů ! Jojo, někomu se holt líbí mít každý měsíc lehkoživě 40 tis. a víc kč, a u dělá pro to všechno, aby si je udržel, třeba i ďábelským úpisem, když to bude nutné !

      Vymazat
    2. Agitátoři a zažraní manažeři všech skvělých finančních společností, víte co nám můžete ? Políbit ....

      Vymazat
  20. :) Michaelou, jste mne rozchechtala.....upřímně...napište sem, až budete důchod pobírat...i o těch skvělých společnostech... Hlavně žádnou agitku nyní....

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den,

    Michaela je chytrá holka a má pravdu. Možností na zabezpečení na důchod je celá řada. Pokud nevěříte státu, investičním firmám zaopatřete se sami.

    A teď k těm 35ti letům. Do této doby se počítají studia, mateřská, vojna, 2 roky na pracáku a odpracované roky. To kromě notorických nepracujících zvládne každý. Zároveň pokud toto nesplníte nemáme nárok ani na státní důchod. Podmínky jsou totožné a to tady nikdo nezmiňuje. I přesto že se minimum těchto osob najde, stále nepřichází o vlastnost dědictví 2. pilíře.

    Druhý a třetí pilíř jsou jen součástí celkového spoření na důchod u mladších lidí. Ale málo kdo si to přizná a ještě méně je těch kdo jsou schopni se reálně zajistit.

    Marek Galetka


    OdpovědětVymazat
  22. Marku, Marketo, proč lidé platí daně, sociální pojištění, DPH, ty daně pak ještě tzv. zazzaměstnavatele a jiné platby? Aby si pak ještě sporil na to, o co se ma starat stát, který si občané za tímto účelem platí ve formě daní? Starobní důchod, je pres 100 let stará záležitost....i když existoval již v Babylone......jestli se vám zda málo, kolik neplatí na soc.odvodech že mzdy......pak možná....ale platíme opravdu hodně nato, abychom platili ještě dopojisteni........ Prostě je to jen další manipulativní podvod...... vyvolávat strachy že stáří již v mladí.....
    Tak to vidím já.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  23. Je to tak - všude a ve všem provokovat u lidí strach ! Tak je mocní tohoto světa mají v hrsti, a kdykoli je v té hrsti pak mohou zmáčnout, aby vydali další energii vč.té finanční !

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.