4. června 2013

Fotoexkurze do radarů Brdy a Skalky

Díky čtenáři za následující odkaz, který nás zavádí do nitra meteorologických monitorovacích a modifikačních radarů Brdy a Skalky. Myslíte, že obsluha si je vědoma všech funkcí radaru, či jsou jejich modifikační funkce řízeny na dálku? Obrázky kliknutím zvětšíte.

Převzato z http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=&c=A130530_154657_domaci_top&foto=TOP4b88cc_a.JPG
















17 komentářů:

  1. Myslíme, že vědí úplný kulový :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oblbnout technika, který se stará o technické zařízení, kterému rozumí, není zase tak snadné.

      Vymazat
    2. No určite to vedia. Odborník sa v problematike vyzná a keď s tým pracuje, zaujíma ho to, tak to je tá správna kombinácia na pochopenie funkcie zariadenia.

      Vymazat
  2. Zajímalo by mě ,kdo je jejich hlavním velitelem ,kdo je řídí.Vojsko ? naše? nebo USA?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím si,že patří vojsku... http://www.army.cz/images/id_8001_9000/8753/radar/k34.htm

      Vymazat
    2. myslím si,že patří vojsku... http://www.army.cz/images/id_8001_9000/8753/radar/k34.htm

      Vymazat
    3. Spíš meteorologům.

      http://pocasi.chmi.cz/meteo/rad/

      Vymazat
    4. Mají to ve všech zemích NATO propojené s centrálou, která to ovládá, aniž by konkrétní obsluha vůbec tušila, co se děje.

      Guess

      Vymazat
  3. Řídí si to amíci přes svoje lidi, kteří mají trvalý azyl u našeho ministerstva obrany.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer, myslím,že by to mohli řídit od jinud.Bylo by to jednoduší.I v Německu si povodně rozhodně nevyrobyli sami.Ve jménu Světla ahoj

    OdpovědětVymazat
  5. ono jedna věc je servis a druhá řízení. Ono v podstatě ani obsluha radaru, která vyhodnocuje naměřené informace ani nemusí mít tušení, co vše radar umí a bez jejich vědomí i dělá. Naměřené hodnoty pro stanovení počasí můžou být zlomkem schopností radaru. Komu tyto radary vůbec patří? ČR? Možná by vlastník taky dost prozradil. Např. výrobcem magnetronu, dle foto, je Alabama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastníkem této dvojice radarů je Český hydrometeorologický ústav, jehož zřizovatelem je ministerstvo životního prostředí.

      Vymazat
    2. Vždyť říkám, že je to amíků. Obsluha či spíš údržba může znát jen nějaké základní informace, týkající se údržby a provozu radaru, ale co skutečně všechno umí, to ti technici skutečně znát nemusejí. Nebo mohou, ale pak budou pod přísahou mlčenlivosti až za hrob ! Takže, i kdyby věděli, nepípnou ani hlásku - vyhazov by byl jistý !

      Vymazat
    3. Obsluha bude minimálně znát celkový vyzařovaný výkon (někde musí být pojistky a nějak konkrétně tlustý kabel)

      Jestli parametry radaru souhlasí, si může přepočítat (a případně změřit) každý trochu zběhlý student FELu. Vzorce, podle nichž se záření šíří, jsou veřejně známé (stačí zajít do technické knihovny). Pokud by tam byla nějaká strašlivá tajemství, asi by je nebylo zase tak snadné utajit.

      Vymazat
    4. Ono v mnoha podobných případech se osvědčila velmi dobře praxe, že pod svícnem je největší tma. I lidé-ovčani nezaznamenávají mezi sebou vlky v rouše beránčím, a pak se diví,když na ně nečekaně zaútočí !

      Vymazat
  6. Magnerton z Alabamy funguje ´plně stejně, jako z Tesly Rožnov-jenže tu už vytunelovali.Co takhle nastudovat si, jak magnetron,klystron (dvourezonátorový,nebo reflexní),nebo karcinotron(nic společného s rakovinou) funguje? Případně Gunnova dioda?A jaký je rozdíl mezi trvalým a pulzním výkonem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty pulzy jsou asi pěkný svinstvo, což ?

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.