11. května 2015

V 21 zemích OECD nestačí 40hodinový pracovní týden s minimální mzdou udržet rodinu nad hranicí chudoby, v Česku by nestačil ani 80hodinový

V 21 zemích nestačí 40hodinový pracovní týden s minimální mzdou udržet rodinu nad hranicí chudoby

Submitted by Tyler Durden on 05/07/2015 21:50 -0400
Překlad Orgonet



Minulý týden jsme zde psali, že demokratičtí zákonodárci v USA prosazují to, čemu říkají „12 dolarů v r. 2020“, což, jak ukazuje název, znamená snahu zvýšit v příštích letech minimální mzdu na 12 dolarů za hodinu. Republikáni argumentují, že kdyby se demokratům splnilo jejich přání a zvýšila by se hladina mezd téměř o 70%, Američanům s nízkými příjmy by to spíše uškodilo než pomohlo, protože počet zániků pracovních míst, která by se ztratila kvůli šetření zaměstnavatelů na příliš vysokých výdajích na pracovní sílu, by smazal výhodu, která by připadla pracovníkům, kteří by měli to štěstí a nepřišli o práci. 



Bez ohledu na to, kdo má či nemá pravdu v předpovědích, co se stane s pracovními místy o minimální mzdě, když se tato výrazně zvýší, jedno je jisté: Mnoho pracujících rodin závisí na státní pomoci, aby vyšlo s příjmy, což napovídá, že žít s minimální mzdou je při dnešní ekonomice těžké; nová studie OECD ukazuje, že ve 21 z 26 zemí, které mají minimální mzdu, není dostačující pracovat 40 hodin denně, aby rodina žila nad prahem chudoby. 

Organizace OECD (Organizace pro ekonomickou kooperaci a rozvoj) se sídlem v Paříži vykreslila pochmurný obraz situace ve členských zemích na různých kontinentech. Tato organizace o 34 členech zjistila, že v 26 zemích existuje zákonná minimální mzda, a pohráli si s čísly, aby je mohli porovnat.






Zde je více z Bloombergu.

V uvedené tabulce modrá čára u 21 zemí ukazuje, že ani práce na plný úvaze 40 hodin týdně nedostane rodiny z relativní chudoby. V seznamu je zahrnuta i Francie, domov 35hodinového pracovního týdne, která se téměř dostala na práh. Pracovníci s minimální mzdou, kteří živí manželku a dvě děti, tam musejí pracovat 40,2 hodin, aby dostali rodinu nad hranici chudoby. (Hranice chudoby je definována jako 50% průměrné mzdy ve státě.)Zapomeňte na siestu ve Španělsku. Tam byste museli pracovat více než 72 hodin týdně, abyste unikli pasti chudoby. Ukazuje se, že je to spíše norma a ne výjimka.











13 komentářů:

  1. Pak že neumíme být v něčem nejlepší!! Když přidáme spotřebu piva a rakovinu tlustého střeva, je vidět, že můžeme vyhrávat statistiky, když chceme......

    OdpovědětVymazat
  2. Druhá strana mince - každé zvýšení minimální mzdy automaticky zvedá vyměřovací základ Zadravotní pojišťovny a OSSZ. Živnostníkovi, jenž se babrá s řemeslem v odstrčených lokalitách se leckdy podaří vydělat v hrubým i 10.000 měsíčně. Po odvodu je to zhruba 6.000. Kde je režie a další. A zisky se po zvýšení minimální mzdy nezvednou. Co zbyde ? Proč u nás nejsou vesničtí promítači, čističi bot... protože aby měli svoji 8.000 měsíčně, musel by bydělat asi 16.000,- A to už nelze. I kdyby se posrali. Zbývá částečně černota, což je nesprávné, ale když krade celá vláda, pak je to omluvitelné, nebo se na to vysr** a jít na úřad práce a nechat se vláčet ve veřejně prospěšných pracech v oranžové vestě jako trestanec.

    Někde je něco shnilého ve státě "dánském"

    Není tím dotčeno právo na slušnou mzdu. Jen noticka k zamyšlení.

    Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Při průměrné mnzdě 27 000 CZK se hranice chudoby pohybuje okolo 13,5 tis. měsíčně. Minimální plat je 9200 měsíčně / 55 za hodinu ( při 8 hodinovém pracovním týdnu je to 9200), což je na hranici životního minima pro 4 člennou rodinu. k tomu se ale musí připočítat sociální jistoty, které přidává stát ( příspěvek na děti, školné, bydlení, dorovnání životního minima, nějaká forma sociální podpory pro druhého dospělého člena rodiny etc.).
    Jednoduše se tedy dostane každá taková rodina s pracujícím jediným člověkem ze 4 ( to vám přijde normální?) přes hranici chudoby. Opět máte zmanipulované informace, pane orgo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D ne Orgo, ale VY máte zkreslený pohled, to Vy pletete páté přes deváté:-) Anebo....anebo vycházíte z různých sociálních podpor pro tzv. privilegovanou menšinu, která dostává různé benefity o kterých píšete (školné, jízdné, léky, různá dorovnání na členy rodiny apod) , které ta většina ostatních rodin ale nedostane s "jedním pracujícím člověkem za stanovenou min. mzdu :-) Eh, proberte se. :-)

      Vymazat
    2. Na to školné,bydlení ,dorovnanie živ.minima a soc podpora to sa aj tíka neočmudeného Čecha? Len pre tých kakaových pričmudených lebo u nás sa aj dôchodok pre nich inak vypočitava .Diskriminovani neošmudený Slovak dostane tak pred jedine tú orange vestu aj to po skonční šikany po meste musí odovzdať.

      Vymazat
  4. Bože, jak hluboko jsme jako otroci poklesli na ceně ! Pro srovnání :Ve středověku stačilo lopotit v časech žní na panském či vyvést krávu na louku, aby se uživilo 10 dětí Za první republiky, ale i za monarchie stačilo, aby pracoval muž, hlava rodiny. A uživil na hranici relativní chudoby svoji ženu, pět dětí a většinou k tomu i své staré rodiče. Po válce (ač to nebylo tolerováno) stačilo, aby pracoval muž a uživil dobře svoji ženu a své tři děti. Včetně platby za žití v paneláku. Po sametu 89. stačilo, když pracovali oba, muž i žena, aby v klidu uživili svoji rodinu o dvou dětech a dnes už ani nestačí, že pracují oba, aby uživili jedno dítě na hranici chudoby. Ale lidé jsou prý šťastnější, protože jim nikdo nebrání, aby si vzali půjčku a jednou za rok se jeli podívat do Chorvatska nebo do Itálie. Že už nezbývá čas ,jako za starých špatných časů, navštívit své babičky, tetičky či další rodinné příbuzné už ani v neděli, nad tím šťastně zotročení už mnoho nepřemýšlí. Ale možná to bude tím, že sociální dávky, umožňující alespoň jednou denně si řádně propláchnout hlavu krabicovým vínem za dvacku, a to po dlouhých 14 dní, z nás dělá věčně šťastný národ ve všech dobách poroby. Tolik blaha nám přeci neumožňovala ani monarchie, ani první republika a už vůbec ne ti zlí bolševici!
    A dle tabulek bude ještě lépe ! Bůh s námi

    dan.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsme na tom tak katastrofálně, že se nevejdeme ani do tabulky ??? Že my jsme první vždycky v tom negativním :(( Výsledek drakonických zákonů, tzv. Kalousko-viny, Drábko-viny, Hégro-viny atp.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to, jak řekl K.Schwanzenberg "Nebojte pani hrabenko, lidi tady za par let budou mi tu problém nažrat se, a pak jim bude fuk co komu budeme vracet....a vidime to všichni na sobe, kolik musime venovat praci, abych sebe a rodiny uzivili.

    OdpovědětVymazat
  7. V článku je:
    "...mzdu, není dostačující pracovat 40 hodin denně, aby..."
    Pracovat víc než 40 hodin denně bude asi hodně těžké, když den má jen 24 hodin... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 členové rodiny musí bouchat 16ky, aby se dostali z chudoby.
      2*16=32, to jest skoro těch 40 hodin denně ;-)

      Vymazat
  8. Na jedné straně je u nás i čtvrtstoletí po převlékání kabátů velmi nízká průměrná mzda (cca pod 30% průměru v Německu), ale na druhé straně máme velmi vysoké odvody na zdravotní a sociální pojištění, které v evropském porovnání patří k těm vůbec nejvyšším.
    Přitom mnoho druhů zboží je u nás při tak nízké mzdě na srovnatelné úrovni jako v Německu, popř. v řadě případů je toto zboží i po přepočtu nevýhodným kurzem dokonce dražší.
    A také si klaďme otázku, proč je stále neoprávněně podhodnocována česká koruna? Jeden ekonom to zdůvodnil tak, že přeci u nás je výrazně nižší produktivita práce než v Německu, proto ten kurz musí být takový. Ale není to pravda. Řada lidí ví, že jsou u nás podniky předstihující produktivitu práce v unii i v Německu.
    Za první republiky jsme byli v ekonomické vyspělosti na třetím místě v Evropě (za Německem a Francií), ale pak nám temňáci pustili žilou a jak hluboko jsme klesli. Viz např. mnichovská dohoda. Někdo si troufl napsat, že tato dohoda jako akt mezinárodního práva nebyla dosud anulována.
    Máte málo peněz? Tak se vystěhujte na město a pracujte o sobotách a nedělích, jak doporučoval sametový politik dyba.

    OdpovědětVymazat
  9. V Čechách dokazeme i to! Pracovat 40 hodin denne..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Čechách dokážeme i to, že když Mohamed nepřijde k hoře, přijde hora k Mohamedovi. Takže by si nás ve světě měli vážit o to více.

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.