20. září 2012

Zkušenosti matky: Jaké je to ne-učit děti doma?

Děkuji převelice Kateřině, matce pěti dětí, které (ne)učí doma, za krásný inspirující příspěvek! Katko, až ty děti odrostou, určitě napíšeš nádhernou knihu ... Carky a hacky chybí proto, že Kateřina píše z Anglie, snad to nemusím přepisovat (:-)))


Ahoj Orgonete,

Ach rada Ti napisu jaky je to ne-ucit deti doma. Jenom nevim, jestli se nerozjedu vic nez bych mela, nemam cas zestarnout, takze jsem hyperaktivni grafoman, jedna z vyhod byti a ziti s detmi. Ze by clovek starnul? Na to neni cas, cas je na dulezity a pravdivy veci, ne na clanky o vraskach..

Poprosila jsem deti o chvilku s tuzkou a papirem, zadala kolonky “vyhody” a “nevyhody unschoolingu” z jejich pohledu, protoze je to samozrejme hlavne o nich, i kdyz moje a manzelova sebeucta a vira v pravdu v tom jedou stejne.

Tedy k vyhodam:

·         Muzes vic cist
·         Muzes hrat stolni hry
·         Muzes si dat prestavku kdykoliv chces a potrebujes
·         Muzes se ucit o vecech ktery te zajimaj
·         Vsichni umime varit
·         Nemusis zvednout ruku kdyz se na neco chces zeptat
·         Muzes bejt s tatou a mamou vic a pracovat s nima
·         Muzes vstavat kdy chces nebo potrebujes a jit spat az skoncis co delas
·         Jsi vic kreativni

Nevyhody? Ach premyslely deticky, mely pocit ze je chudak kolonka prazdna, i dohodly se ze aby nebyla smutna, tak napisou ze ve skole potkas vic lidi, takze mas moznost mit vic pratel.

I vmisila jsem se do debaty a zeptala se na pocet pratel ve skole a nyni, doma, v “bezskoli”...jeden chlapecek pravil ze ve skole mel rad jednoho kluka, ale on jeho doopravdy ne, ted napocital sest kamaradu. Slecna mela sedm tehdy i nyni a treti musketyr pravil ze ve skole mel jednoho kamarada a asi sedm ne-kamaradu, nechce pry jim rikat nepratele, ale lehky to tam nemel, ted ma sest malejch lidi s kterejma si rad hraje.
Jeste dodali ze ve skole mas vic kamaradu, ale nejsou to opravdovy kamaradi, ted, kdyz jsou doma,  se ostatnima detma muzou opravdu pratelit, protoze s nima muzou delat veci...to prosim rekly.

A co na to ja? Mas pravdu, ziju v Anglii, proc? Prvni syn se mi narodil v roce 2000 a me bylo od ty chvile jasny ze tuhle uzasnou dusi ceskymu skolstvi napospas nedam. A ruznejma zabavnejma cestama, pres Waldorfsky skolstvi (ach boze ), katolickou skolu (ach boze rozboze ) jsme se vsichni dokodrcali k nasemu uz ctvrtymu roku unschoolingu. Samozrejme, ja i  manzel jsme zarne priklady podvedomyho programovani, jeden si mysli jak to zvlada, jak si je vedom rozdilu mezi cernou a bilou, jak si ceni svobody, ne tak, jede to tam vzadu porad, clovek se v jednom kuse chyta za nos, nebo spis prekvapene cuci co mu to tam z toho zadniho supliku v mozku leze. Jeste nectou jo? To je strasny, to budou hloupy...neumej hodiny? No to snad ne...jakto ze pisou jak kocouri? Co vy to jste za rodice?...to je jako mate porad zavreny doma? Vy jste nejaky podezrely...a jede to a jede. Kdyz se ale jeden zastavi a koukne co ty deti vlastn e porad a bez ustani delaj a tvorej, co umej v porovnani s jejich vrstevnikama , no zastavis se a jsi hrdej a stastnej a dokazes se podivat do zrcadla a rict: jo, ja svy deti miluju. A vis co? Hehe, oni milujou me. Jedem v tom spolu.

Byly ve skole jen par roku, nejstarsi slecna (13 )tam stravila  tri roky, v deseti neumela (proskolena...) cist, psat, pocitat, co ona to tam ty TRI roky delala? Ted cte bichle, dela klenoty z polymerovy hliny, sedi nad tim cely dny, prodava je a za peniz pekny, pomaha pani s ucetnictvim, vytaci krasny veci na soustruhu, hezci nez strejda od vedle, ma krasny dlouhy vlasy, ne zadnou modni patku, usila si krasny saty, vari jak spousta vysokoskolacek nikdy nebude, uci se na piano...

Dalsi kluk (12 ), tri roky skolstvi, jenom na to pomyslim a uz se mi zrychluje dech. Hodnej kluk, se smyslem  pro humor a pomoc druhejm. Po roce ve skole si zacal v pokojicku vylepovat ty metrosexualni chlapce fotbalove a dozadoval se tricek a bot jaky nosi Beckham, s nim to skoncilo dost rychle, nechtel chodit do skoly, sikanovali ho tam osklive, trikrat sel pro pomoc za pani ucitelkou a ona pry domluvila chlapcum, ktery ho za to bili vic, pak uz nikomu neveril a trvalo to 14 dni nez o tom vubec promluvil. Co je doma, plakaty sam polozil ke kamnum, preferuje cervenou zed s obrazem litajicich balonu nad Parizi co si koupil sam, fotbal hraje bosej, leze na stromy, vi kde je kazdej stat na svete protoze ho to bavi, filozofuje o Pratchettovi a zase si hraje s ostatnima. Cleba dela lepsi nez ja a dneska nam udelal spagety, vod zacatku, mouka, vajicko, co ja vim co tam dava, ja do ted spagety kupovala,  to byla vecere...

Nase dalsi krasavice (10 ) je hodny krasny kote, rada dela veci lidem pro radost. Ve skole mi ji oblepovali zlatejma hvezdickama a vselijak vychvalovali az jsem se zdesenim zacala pozorovat ze z nevinny holcicky se stava tridni vymazlenecek. No jasne ze je to hezky ze se dite umi koupat v ucitelcine prizni, ale boze, ferovyho na tom neni nic a chci dceru rovnou a ne tridni vlezlou premiantku. Tahle ticha vlezla zmena byla asi nejdesivejsi, ona vsechno umela, vedela, hodna byla, nadana, ale menila se mi pred ocima na karieristku kocici...nebrat...ted cte, dela sperky, sije, pece, pracuje na zahrade, dela na trampoline premety, nezastavi se.

Dalsi maly princ to ve skole bral tezko, ten jenom zatvrzele sedel a dival se do stolu, toho proste nezlomili, ten nechtel a nechtel, z toho nebylo proste nic. Jenom nam jednou prisel domu v soku ze ho vybrali jako hrdinu dne a velikyho pomocnika za to ze jednomu decku na dvorku spadla trikolka a on ji pro to dite zved.  Rikal ze to je snad jasny, kdyz vidi ze je potreba tak pomuze, co z toho delali za predstaveni. To rikal kluk, malej, co se tam od tech lidi prisel ucit. Jo, nevim co, ale jak zit, to ne. Ted, doma, protoze chtel , si z mosazi udela nuz, opravdickou kudlu, zasazenou v nejakym rohu, moc pekny, sousedce udelal tinkturu z kostivalu, aby ji nebolely kolena, mesickovou mast, jitrocelovej sirup, pampeliskovej med...

A jak si uziva nase nejmladsi princezna? Jsou ji ctyri, (dela ze )pise, (dela ze ) cte , vysiva si polstar, dela koralky, jezdi na kole, tancuje, zpiva a pamatuje si texty az me vzdycky zarazi, meje nadobi, usila si rukavice, vi jak se dela kolac, no, nezastavi se, ta zije naplno. Zadna skolka, ctyri sourozenci...

Jo, deti jsem popsala, treba je to dlouhy, ale prijde mi, ze popsat jak je kazdymu tomu decku muze bejt asi tak nejuzitecnejsi popis toho velkeho “proc”. Vime, ze kdyby byly ve skole, uz bychom s manzelem davno pradavno nemeli poneti jak nase deti myslej, co chtej a proboha proc to chtej,  proc si nehrajou, proc se nesmejou, proc chtej X-box, proc je nic nebavi a million dalsich jinych “proc”.

Nikdy, nikdy bych se nevracela ke skolstvi, neni to skolstvi, je to instituce kde se soustruzej duse. V jakymkoliv prevlecku,  vzdycky tam tlacej cizi idealy do cistejch zvidavejch spravedlivejch dusi za duverivejma ocima... za jakym ucelem  nechci az tak uplne vedet.

No ale co bylo krasny, prekrasny, jak se rika ze pravda dela radost...trpeli jsme s detma skolstvi a ja rada hledam novy napady, knizky, nazory. I jen tak, ze zajmu (jojo, andele nam ji seslali ) jsem objednala Dumming Us Down od Johna Taylora Gatta. To byla moc hezka chvilka. Zacla jsem vecer, pri uspavani dcery, po prvni strance jsem zacla citit jak mi zrychluje tep, po strance osme jsem vybehla z pokoje, bezela k manzelovi a cetla tech osm stranek. Do tydne byly deti ven ze skoly, vratej se tam jenom z vlastni touhy, ja jim nikdy nic takovyho nutit nebudu. (pomoct najit univerzitu nebo vyssi skolu podle zajmu je neco jineho, s tim rada pomuzu pokud budou chtit...). jak on tam popisuje co se nam vsem delo, no jeden by vybeh na louku a rval “ano, boze, ted vidim”

Uz je to dlouhy, vid? Kdyz o tom se tak hezky pise...zhustim to (nezkratim :)

·         Nekdy chodej spat pozdejc, jo, ale protoze s nima koukame na takovy filmy jako je Cesta nebo Green Beautiful, pak si o tom povidame. Ctu jim knizky, Pana prstenu jsme na vyzadani precetli trikrat, Monte Christa, Tri musketyry, Jacka Londona, Cernosskyho Panaboha a pany izraelity... nikdo nas nehoni a kdyz doctu tak kecame o tom “co by kdyby”.

·         Meli jsme tejden se Sacred geometry, sedeli jsme vsichni u stolu, vsude papiry, kruzitka, pravitka, hadali se o tuzky, to jsou dila, maturitu mam, ze je geometrie takova nadhera jsem nemela poneti. Jeste v noci jsem si na svoji pest konstruovala krychli ze dvou danejch bodu a osy, nebo tak nejak, no, bavila jsem se asi az do tri...

·         Jedem k mori kdyz chcem, skacem do pisku a utikame pred vlnama kdyz ostatni deti koukaj z oken vydejchanejch mistnosti se zarivkama.

·         Chodime spolu vsichni na hodiny klasickyho tance, deti videj ze tata a mama jsou uplne stejny dreva jak oni a vsichni jsme velmi hrdi kdyz pretancime sal v rytmu tanga bez chyby, vsichni, spolu

·          Vsechny (az na nejmladsi ) deti si natvorily nekolik svych osobnich orgonitu, je krasny videt jak o tom opravdu premejslej, ctou o kamenech, tvarujou med, cekaj az to ztvrdne, maj to u postylek... behaj okolo baraku s octem v rozprasovaci a radujou se kdyz se nam objevuje modra nad hlavama :)

Da se to srovnat s rodicema v praci a detma ve skole? S vecerama plnejma unavenejch lidi ktery si maj o moc min o cem povidat protoze kazdej zije neco uplne jinyho nekde uplne jinde? Proto jsme tady?

A bohaty nejsme, v zadny sekte taky ne, jsme normalni lidi co milujou svy deti a moc, ale opravdu moc se timhle ucej a jsou za to vdecny. (kdyz teda deti zrovna neresej kdo sebral tu tuzku nebo nuzky nebo si sed na houpacku kdyz jsem si chtel sednout jaaaaa...to jsem pak na chvilku vdecna min, ale to prende :)

No, vidis Orgonete, zeptal si se...a ona rada pise. O detech jeste radsi, o stastnejch, svuj  zivot zijicich detech uplne nejradsi.

 Jo, tak bych rekla ze “odskolovat” deti doma je prace, jasne, ale moc prijemna. A pravdiva. A kdyz si predstavim ze bych mela jit na tridni schuzku, k nejaky slecne co ma Vysokou skolu pedagogickou...aby mi rikala co maly dite potrebuje. Slecna jedna vzdelana, proskolena, naucena, vytrenovana, prozkousena. Rekla by mi neco o pravde? Prirode? Umeni? Lasce? Pomoci? Jinejch lidech? Hre? Uceni? .....................................
Ja vim ze nerekla, takovy na pedakach nerostou :)

Mej se moc krasne Orgonete  a dekuju

katerina

17 komentářů:

  1. Zdravim:-),Hezounky psani,takova skola by se mi bejvala taky libila,ale nasi na ni nemeli jaksi cas,museli pracovat,aby nas uzivili(dalsi nespravedlivy tema)....proud

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Katko!
    Na tuhle cestu jsme se s našimi dětmi vydali až tedˇ v září. Jaká svoboda! Kolik radosti a smyslu v tom vidíme! /Okolí si často myslí něco jiného. Hlavně nejblizší rodina. Časem to bude O.k., zvyknou si na to, že děláme něco jinak než jsou zvyklí./
    Jsem učitelka prvního stupně ZŠ. Po mateřské/neuvěřitelně mě těch 9let doma změnilo!/ jsem se pak v práci nestačila divit.Byla jsem překvapená v jakém soukolí jsem se to ocitla, jak hodně kolegů žije- jako by táhlo pomyslné břímě /jako soumar s klapkami na očích/. Šok pro mě i byl, když starší dcera nastoupila do školy a já viděla, kolik energie tam ztrácí,aby si vybojovala dobré místo při soutěžích,aby nebyla poslední v šatně...kolik času tam marní opisováním a sezením v lavici...Začali jsme s domácí školou a uvidíme,kam nás to povede dál.Katko,vaše /ne/učení doma je nám inspirací.
    Cítím,že je to velmi přirozená cesta pro duši.
    Krásné dny! Nadja

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň Katerino :)

    Mám malú dcérku, do školy je to ešte ďaleko, ale uvažujem, že až príde čas, nechala by som ju doma. Neviem ako je to u vás v Čechách, ale tu na Slovensku, je zatiaľ možné domáce štúdium len do 4. ročníka ZŠ a rodič musí mať pedagogické vzdelanie alebo zabezpečiť súkromného učiteľa.. Tiež rodič musí v žiadosti napísať dôvod, prečo chce dieťa vzdelávať doma. Veľmi by ma zaujímalo či to je podobné u vás a aký dôvod ste udali, aby žiadosť bola schválená... Lebo dieťa je zdravé, schopné školy, len nechcem aby bolo vyučované klasickým spôsobom...
    A tiež by ,ma zaujímalo, či učiteľa máte na papiery ale o výučbu sa staráte sama.. Lebo vyškolený pedagóg doma má rovnaké vzdelanie ako učitelia v škole...

    Za prípadnú odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem, aj iným rodičom čo už s tým majú skúsenosti...
    Pekný deň. Aďa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den!
      Hodně věcí o domácím vzdělávání jsem načetla na http://narovine.cz/zakladni-skola/domaci-vzdelavani/ nebo v diskusích na www.rodina.cz nebo www.domaciskola.cz

      V Čechách funguje Asociace pro domácí vzdělávání a skupina domácích školáků je plně funkční tým/pořádá různé akce, funguje pravidelné rozesílání informací/.
      Psychologický posudek máme z poradny z Prahy od pana PhDr. Václava Mertina, který sleduje vývoj v domácím vzdělávání od prvopočátku a domácí školství podporuje./ V naší krajské poradně si s námi nevěděli rady.Byla to ztráta času./
      Peníze. Ano, je to problém.Dočasný.Ale bude to stát za to. Pomyslnému vyššímu standardu, který jsme si vybudovali při dvou platech jsme zamávali na rozloučenou.
      Nepřemýšleli jsme nad tím,jestli si to můžeme dovolit, ale co udělat, abychom si to mohli dovolit.Cest se nabídlo více. Doma už dlouho říkáme:"Kdo chce, ten může,kdo nechce,nemusí." Nadja

      Vymazat
    2. Ahoj Nadja, na Slovensku sa to da aj na 2. stupni.. My už tak fungujeme 2. rok. Synator je nahlaseny na sukromnu školu Fantazia v Banskej Bystrici a ta mu povolila navštevovať školu v zahraničí a síce za a ms Brezovav CZ, kde majú v ramci experimentu od ministerstva skolstva povolene individuálne vzdelávanie. Majú to veľmi dobre prepracovane. Viac na www.zsbrezova.eu

      Vymazat
  4. Tohle je bezva!Jak moc bych to takhle chtěla i já pro své děti!Mám čtyři,19,17,8 a 3.Bohužel u nás v Čechách to je jasný,i přesto, že mi říkali, jak dítě musí do školky, řekla jsem ne,podle mého názoru, má mít dítě dětství co nejdéle je to možné,ale ta škola, to je bohužel horší.Obě starší děti se samy naučily psát i číst, ještě než museli do"vymývárny".Když odmala podporujete přirozenou inteligenci a dítě se může samo rozhodnout, kdy se co naučí a JAK,je to super, je to přirozené a hlavně nenásilné.Nikomu z nás se nechce do ničeho, k čemu jsme nuceni, natož pak dětem.Způsob výuky u nás je vlastně znásilňování mozků a finální výsledek je katastrofa.Dítě může mít talentu kolik chce, ale stačí, že v něčem není tak dobré jak ostatní a je to.Škola by byla dobrá věc,chyba je,že málokterý učitel si všímá, co je před ním vlastně za človíčka a že každý z těch prcků je osobnost, ale z titulu dospělého,tudíž rozumnějšího:-)))se snaží tyto vlastnosti u dětí potlačovat.Když byl můj sedmnáctiletý na zkoušku ve školce, shodou okolností psycholožka testovala děti.On se s ní ale vůbec nebavil, později mi řekl, že ta paní se ho ptala na hloupé otázky:-))Nicméně po čase jsem dostala od této rádoby psycholožky dopis, kde uváděla, že můj syn má nízké IQ.To jen proto, že se s ní syn nebavil.Mimochodem musím podotknout, že již ve čtyřech letech luštil křížovky a osmisměrky, uměl hodiny atd atd, takže žádné nízké IQ.Paní psycholožce jsem vysvětlila, že nemůže a nebude posuzovat moje dítě ve svých předepsaných 10ti minutách, když já jsem s ním 24 hodin denně!!Čerstvě po škole, nabiflované tabulky a jěště k tomu bez vlastního dítěte, tudíž bez zkušenosti, ale takhle to prostě je.No, dneska je syn na gymnáziu a chystá se na MATFYZ!!!Každé jedno z mých krásných dětí má určité talenty a já je v nich s radostí budu podporovat a žádná škola jim to ničit nebude.Krásný den všem přeji, Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Milý Orgonete...to je tak něco krásného a inspirativního.Úplně se mi rozbušilo srdce a naplnilo nadějí do budoucna.Děkuji ti,že se zajímáš i o toto téma .Budu se těšit i na další příspěvky o domácí vyúce našich dětí.Zdraví Pavla :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Fandím všem, co to dokáží,ale jsou k tomu nutné nejméně dva předpoklady: 1.rodiče schopni svým založením se jim takto věnovat a za 2.moci zůstat dlouhodobě doma z finančních důvodů,aby jeden dokázal rodinu uživit, co znám široko daleko,tak většina normal lidí si to prostě nemůže dovolit.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný dopis :-) Kéž bych si mohla dovolit svoje dítě doučovat. Chlapec začíná od září první třídu...Vidím na něm, že je hodně zvědavý, zajímá ho příroda, zvířata... Měl rok odklad, paní psycholožka ho zařadila do tabulky "hravý" ...
    Hodně čteme encyklopedie a snažím se mu věnovat, jak jen to jde...Snad se brzy vše obrátí v prospěch našich ratolestí... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když je hravý, tak mu dát montessori pomůcky pro objevy...

      Vymazat
  8. Mili rodicove,
    bez nasich tuzeb/chteni se nic neobrati v prospech, ale kdyz budou chtit ucitele opet "strajkovat" je treba uderit hrebik po hlavicce a zainteresovat nas a deti do "ucitelstvi" a naplne vyucovani/praxe. kdyz se podivate kdo je autorem ucebnic, zjistite ze jsou to lide, kt. "zfabrikovane" vytvori "ucebni napln cim blbejsi a odtrzenejsi od zivota, tim je lepsi a vice vyhovujici".Nastoupit Vek Vodnare muze, ale na nas na clovecenstvi se to vubec NEMUSI zobrazit.
    Zdalipak jste si vsimli u deti, ze vubec nejsou od prvnich trid vedeny k rucne dovednosti- nekresli, nemodeluji,nemaluji, ne-...vse je jim promitano obrazem a mluvou ucitele z pocitace potazmo z nastenek. Je to zamer - nevytvori se jim MENTALNI TELA, proste "nevyvinou se" ani citove ani rozumove. Je potreba se o tom bavit verejne a na urovni - s uciteli, ministerstvem i socialni pece a rodiny.Cirkev vymiva mozky jeste lepe a dovednej na to taky pozor. Zadne americke skolstvi Duhoveho kralovstvi a pasovani za rytire. Zalovme v lidovych pohadkach a moudrosti predku.

    OdpovědětVymazat
  9. Jen k tomu příjmu... Žijeme z jednoho platu - za 16 tisíc čistého měsíčně (4 lidi a hromada malých i velkých zvířat), vycházíme, neděláme dluhy, hlady netrpíme, zimou také ne, obléct je co... Dobrovolná skromnost je ten recept.
    Myslím, že spousta lidí tohoto příjmu také dosahuje. Můžete učit děti doma, jen chtít.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hypoteku asi neplatite, vsak? :-) Tina

      Vymazat
    2. přesně tak, se zahradou a jídlem z přírody to jde ale ve městě ne.

      Vymazat
  10. V Anglii mají krásné sociální dávky, takže si tu můžou dovolit. V česku by sama jako běloška v domácnosti dostala pouze 500kč na dítě, pokud by manžel vidělal pouze minimální mzdu. Je to krásné ale jak na to finančně v čr? Taky nechci dítě ve škole, kde už máme navíc islámskou propagandu ve školkách, wifi, zářivky,, poviné fuj obědy, pouštění mimonu...

    OdpovědětVymazat
  11. Ráda jsem si článek přečetla. Též jedeme unschooling a dává mi to smysl, přesně, jak píšete. Jen jedna věc mě zamrzela. Závěrečné škatulkování učitelů - učitelek. Je mnoho takových (znám je), kteří mají ty nejlepší úmysly a snaží se přesně toto dětem předat, stát se jejich průvodci a mrzí mě, že je všechny předem odpískáte. Jak pak mohou vznikat nějaké hlubší vazby mezi učitely a rodiči, když chybí apriori porozumění?
    Nicméně je úžasné mít napojení na své děti a vše prožívat společně s nimi.Eva

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj všem, co se mi velice osvědčilo, je webová stránka http://skoladoucha.cz může sloužit jako podpůrný materiálke školní látce. Jedná se o audionahrávky, které děti budou bavit.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.