16. října 2012

Pěstování geneticky modifikovaných plodin v ČR

Z nejasností v komentářích k předchozímu článku o válce s Monsantem vyplývá, že bude dobře založit zde téma GMO v ČR. Zde jsou odkazy na pár článků, které o tom zrovna nacházím netu, a spoléhám, že čtenáři doplní další informace, ať to tu máme pohromadě (:-))) 
Třeba jak je to s označením GM potravin a tak ...


Pěstování geneticky modifikovaných plodin v Česku: odkazy na články 


  1. 2008: http://www.greenpeace.org/czech/cz/media/press-release/seznam_pestitelu_GMO_v_CR/ )
  2. 2008: http://ekonom.ihned.cz/c1-47345040-ptali-jste-se-na-geneticky-modifikovane-plodiny (Podle toho se u nás pěstuje jeden druh gmo kukuřice a jedny brambory.)
  3. 2008: http://www.novinky.cz/domaci/139899-cr-patri-v-pestovani-geneticke-kukurice-k-evropskym-rekordmanum.html
  4. 2009: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/60784-kvuli-geneticky-modifikovanemu-krmivu-hrozi-zemedelstvi-v-eu-vazna-krize/
  5. 2010: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/jihomoravsky-kraj/97626-geneticky-modifikovane-kukurici-se-na-jihu-moravy-dari-ve-zbytku-republiky-uz-ji-nechteji/
  6. 2010: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/102220-gmo-losos-mozna-brzy-dostane-zelenou/ (to se ČR netýká, ale jen tak pro zajímavost...)
  7. 2011: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/139336-geneticky-modifikovana-kukurice-je-podle-vedcu-neskodna/
  8. srpen 2012: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/190776-cesti-zemedelci-upousti-od-pestovani-geneticky-modifikovane-kukurice/

Kdo znáte lepší/novější odkazy, pošlete!

(No vida, dle odkazu z r. 2011 mám trenažer na GM kukuřici skoro pod okny - Dubné, Žabovřesky u ČB ... prý to bylo spáleno na bioplyn. (:-)


Modifikovaný kukuřičný škrob: 

Neznamená to geneticky modifikovaný, je to fyzikální úprava. (Modifikace =  úprava.)
(Nelze vyloučit, že škrob pochází z oné GMO kukuřice, ale u nás velmi pravděpodobně ne, pěstuje se jí málo, hlavně pro zvířata a na bioplyn.)

Z odkazu http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92062 :

Výraz „modifikovaný“ u slova „škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního (nativního) škrobu. Znamená to, že škrob (např. bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový) byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven, aby se dosáhlo takových fyzikálních a funkčních vlastností, v důsledku kterých splňuje tato látka v potravině svou úlohu – nejčastěji jako stabilizátor či zahušťovadlo.
Přírodní škroby, nejsou považovány za aditiva (nemají přidělena čísla E a jejich použití není regulováno předpisy o aditivech), ale za „potraviny“ - podobně jako např. sůl či cukr. Podobně nepatří mezi aditiva ani rozpustné škroby vznikající pouhým štěpením přírodních škrobů pomocí kyselin, enzymů či vysokých teplot.
Na rozdíl od toho modifikované škroby, které byly připraveny ze škrobů složitějšími zásahy než pouhým štěpením, se řadí mezi aditiva (čísla E 1404 až 1451), a jejich použití je regulováno vyhláškou o 304/2004.
Přídavek této látky do potravin je naprosto obvyklý a je přípustný i do potravin pro děti. (sk)



Odpovědi na můj dotaz ohledně GMO.

Dobrý den,
Váš dotaz je pravděpodobně reakcí na široce publikované výsledky studie profesora Séraliniho, který došel ke zjištění, že potkani dlouhodobě krmení GM kukuřicí zemřeli nazhoubné nádory nebo trpěli jinými zdravotními komplikacemi. Výsledky tohoto pokusu jsou zcela ojedinělé, v mnoha jiných studiích nebyly zaznamenány žádné škodlivé účinky GM plodin na zdraví zvířat. GM kukuřice, sója,řepka atd. se pěstují a bez problémů konzumují již více než 10 letv USA, Kanadě a dalších zemích. Proto jsou výsledky prof. Séraliniho nyní přezkoumávány dalšími odborníky, jak v české republice, tak v EU.Teprve po jejich vyjádření podniknou případně úřady další kroky. 

Máte pravdu, produkty hospodářských zvířat (maso, mléko, vejce), krmených GM plodinami, nejsou v tomto směru označovány. Důvodem je skutečnost, že tyto produkty se nijak neliší od produktů zvířat, krmených bez GMO, takže pravdivost případného značení / neznačení by nebylo možné laboratorně dokázat.

Evropská unie není soběstačná především v pěstování sóji, která je hlavním bílkovinným krmivem např. pro prasata a drůbež. Evropa tedy většinu sóji dováží např. z Jižní Ameriky, kde se pěstují GM odrůdy. Je tedy pravděpodobné, že v krmivu uvedených zvířat mohou být složky z GM sóji. Krmné kukuřice se do EU dováží méně, dovoz kukuřičných krmiv ze třetích zemí do ČR je minimální.

Používání GMO je zakázáno v ekologickém zemědělství, pokud tedy chcete mít naprostou jistotu, kupujte bio produkty.

S pozdravem ministerstvo ZP.

Dokolečka dokola...
Hans.

10 komentářů:

  1. Na novinkách je video seskoku padákem z 39 km.Tam je vidět,že už nemáme modrou planetu ale šedě zakalenou.Doufám,že se probudím ze zlého snu.
    S pozdravem Hans

    OdpovědětVymazat
  2. Řada odběratelů stejně jako jinde v Evropě totiž požaduje certifikát potvrzující, že mléko, maso a vejce pocházejí ze zvířat, která nebyla krmena GM plodinami. ( Vytaženo z Greenpeace ).
    Můj plán. Tlačit na velkoobchody, které se rádi předhánějí a předvádějí, sypat jim mejly do schránek s otázkami na jejich produkty ohledně GMO.
    Hans.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doporučuji nakupovat v obchodech Náš grunt s nechodit do hypersuper.

      Vymazat
  3. Doporučuji přečíst.

    http://www.vlastnihlavou.cz/zamestnanci-monsanta-neji-geneticky-modifikovane-potraviny/

    OdpovědětVymazat
  4. Také velmi zajímavé...

    http://www.gate2biotech.cz/kupuji-evropane-geneticky-modifikovane-potraviny/

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravim,urcite by stalo za to zverejnovat,kde presne se nachazeji lokality na kterejch to svinstvo roste,a kdo ho pestuje,diky.........proud

    OdpovědětVymazat
  6. Ráda bych tomu věřila, že u nás GMO kukuřice je zakázaná, tudiž není používaná. Víme však, že velkoobchodní řetězce obchází zákony kdy se jim hodí,tutiž záruka žádná.Například teď jsem koupila v supermarketu plato vajec s velkým štítkem za celofánem, že vejce pochází z českého chovu od českých nosnic.Otevřu doma plato a tam vejce s razítkem "DE".Takže,že nejíme hnůj jako pokusní králíci,mi nějaký úsměvný zákon nezaručí.Ála jogurty a vše, kam se dává škrob,je lépe se vyhnout.Mě osobně "nesedí"na trávení ani jeden.Tak asi tak..

    dan.

    OdpovědětVymazat
  7. Kamarád chemik mne asi před rokem varoval před modifikovaným škrobem v jogurtech a jiných "dobrotách".Odbourání toho svinstva z těla je prý srovnatelná zátěž pro slinivku jako malý frťan rumu.Poukázka na budoucí zdravotní problémy hlavně našich dětí.
    V.

    OdpovědětVymazat
  8. na trhu jablka a cesnek,v biu ryzove nudle,seitan,dobacky,pomazanky,obcas pomstu Indianu-Brambory..vejce zadne,masla nikoliv,maso uzeniny nikoliv,chleb,pecivo vyhradne jednou tydne a to opet na trhu...obcas se pristihnu,ze mi staci dve jablka denne.

    OdpovědětVymazat
  9. Petr
    Koukněte sem a udělejte si sami obrázek. Můj názor je: je to jen o penězích.

    http://www.ac24.cz/videodokumenty/zivotni-prostredi/957-svet-podle-spolecnosti-monsanto

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.