8. května 2013

Nová studie: Herbicid Roundup působí fatální onemocnění

Máme tu jaro, tráva i plevely rostou jako divé, a zahrádkáři opět sahají po herbicidech, zejména po reklamou vychvalovaném světově nejproslulejším Roundupu ... Nová nechutná telereklama ukazuje, jak novinka, gel Roundup na list, zahubí za den pampelišku i s kořenem ... 

Přišel tedy opět čas na tradiční sezónní varování před tímto údajně "neškodným", ve skutečnosti však nesmírně toxickým prostředkem ... 

Předchozí články o Roundupu:
http://orgo-net.blogspot.com/2012/09/sokujici-studie-gmo-kukurice-roundup.html
http://orgo-net.blogspot.com/2012/04/herbicid-roundup-od-firmy-monsanto.html
http://orgo-net.blogspot.com/2011/10/roundup-je-toxicky.html
http://orgo-net.blogspot.com/2012/04/roundup-spolecnosti-monsanto-zpusobil.html

Nová studie: herbicid Roundup působí celou řadu fatálních onemocnění 

Ethan A. Huff
Natural News
7. květen 2013
Zdroj: http://www.prisonplanet.com/roundup-herbicide-causes-smorgasbord-of-fatal-diseases-new-study-concludes.html
Překlad: OrgoNet

Obrovská nebezpečí spjatá s vystavením herbicidu Roundup od koncernu Monsanto se stávají nevyvratitelnými. Nedávno byl tento smrtící chemický koktejl opět obviněn v nové veřejně přístupné studii, která vyšla v časopisu Entropy. Badatelka z Technologického institutu Massachusetts a její nezávislý kolega zjistili, že navzdory tomu, co tvrdí průmysl, glyfosát, aktivní součást Roundupu, zasahuje do lidského trávení a biosyntézy živin, což může způsobit spoustu fatálních onemocnění.

Většina chronických chorob, které trápí západní společnost, vznikají jako důsledek reziduí, a mohou vzniknout i při vystavení Roundupu. Tento udivující fakt vyvolává závažné otázky o bezpečnosti základních potravin, z nichž mnohé se vyrábějí z GMO plodin anebo obsahují přísady z nich, a právě tyto plodiny jsou stříkány Roundupem. Jinými slovy, když rozsáhlá většina dnešních rozšířených nemocí má stejné stejné dlouhodobé projevy jako následky vystavení Roundupu, máme zde velmi reálnou krizi veřejného zdraví.

Nezávislý vědec a konzultant Anthony Samsel a badatelka Stephanie Seneff z MIT provedli velké množství vědeckých zkoumání ohledně glyfosátu, a získali údaje o tom, že tento toxin ničí mikrobiální rovnováhu ve střevech, narušuje transport sulfátu, a potlačuje normální aktivitu četných členů skupiny enzymů CYP, které tělo využívá k eliminaci toxinů a tvorbě krve. Tito vědci zjistili, že negativní vlivy glyfosátu na savce, to jest i na člověka, jsou těžce podceněny.

„Inhibice cytochromu CYP je přehlíženou složkou toxicity glyfosátu pro savce,“ píší autoři v resumé studie. „Ve základních potravinách lidí na Západě se nachází mnoho reziduí, zejména v cukru, kukuřici, sóje a pšenici … Následkem je většina nemocí a stavů spjatých se západní stravou, mezi něž patří gastrointestinální choroby, obezita, diabetes, srdeční choroby, deprese, autismus, neplodnost, rakovina a Alzeimerova choroba. „

Vystavení Roundupu je spjato s mozkovými poruchami, reproduktivními problémy a s rakovinou

Objev, že glyfosát přímo inhibuje aktivitu enzymu CYP, je významný, protože tato třída enzymů je odpovědna za regulování vlastního metabolismu. Když je enzymům CYP zabráněno v jejich funkci, může vzniknout stav známý jako dysbióza, která může vést k zánětlivým stavům vnitřních orgánů a chronickým gastrointestinálním poruchám. Tyto poruchy, jak možná již víte, jsou často spjaty se spektrem autistických poruch a s různými dalšími mozkovými poruchami.

Kromě toho bylo dokázáno, že Roundup přímo zasahuje do reproduktivních funkcí. Je známo, že Roundup je chelátor, a při postřiku plodin je nejen zbavuje živin, ale také blokuje jejich absorbci z půdy. Když glyfosát a jeho rezidua vejdou do trávicího systému, způsobují stejné poškození u lidí, protože ničí a snižují biodostupnost důležitých reproduktivních živin jako cholesterol sulfát a zinek. Bylo rovněž dokázáno, že glyfosát prochází placentou a poškozuje vývoj lidského života v mateřském lůně.

„Je běžně rozšířeným omylem, že glyfosát je pro lidi relativně neškodný. Avšak dostupná fakta dokazují, že glyfosát je možná nejdůležitějším faktorem při rozvoji četných chronických chorob a stavů, které jsou rozšířeny v západní společnosti,“ vysvětlují autoři v diskusi.

„I když glyfosát evidentně není jediným environmentálním toxinem, který přispívá ke vzniku těchto nemocí a stavů, jeho schopnost ničit střevní bakterie a zabránit sérovému přenosu sulfátu a fosfátu a zasahovat do enzymů CYP logicky musí vést k množství chorobných stavů v běžných biologických procesech.“

Abstrakt studie zde:

http://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416

Celá studie zde:

http://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416/pdf

Další zdroje článku:

http://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416

http://www.mdpi.com/1099-4300/15/4/1416/pdf

http://www.huffingtonpost.com

12 komentářů:

  1. ... ach jo, vo filme Nádherná zelená, to bolo jasne rčeno :
    čudní sú tí ľudia, najprv sejú trávniky, potom ich kosia, a potom trávia. B

    OdpovědětVymazat
  2. Nejhorší je, že nám na VŠ říkají, že je to na 100% zdravotně nezávadný .. A on geneticky modifikovaných rostlinách taky mluví jako by se nic nedělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na VŠ toho namelou, a skutek utek !!! Vysokoškoláci, taky trochu přemýšlejte hlavou, a ne kýblem močky ! Je třeba ověřovat, zda to, co vám akademici, docenti, asistenti předkládají k věření, se zakládá na pravdě, skutečnosti ! odhalujte jejich zapojení do různých spiknutí, a odhalujte jejich konspirace proti vám i nám ostatním lidem !

      Vymazat
    2. Je třeba ověřovat nejen když to říkají akademikové, ale vždy.

      Vymazat
  3. Je možné nějákým způsobem bojovat proti legálnimu prodeji zde v ČR? Když uz byla firma i s jejími produkty v jiných zemích odsouzena? Když existují studie? Vždy když zahlédnu omylem reklamu v TV, tak se mi otevírá kudla v kapse... Co s tím???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete bojovat proti roundupu individuálně, sám za sebe, tak jako to dělám já. Neustále totiž všude propaguji jako dokonalou náhražku jedovatého roundupu neškodný, ekologický ocet. Až lidé postupně zjistí, že skutečně stačí chodníky polít octem a mají na rok od plevele i mechů pokoj, tak snad přestanou alespoň na své zahrádky používat jedy z Monsanta.

      Zde jsem v diskusi na Zvědavci zpropagovala ocet a někteří diskutéři napsali, že to s tím octem tedy zkusí, když ho tak moc vychvaluji: http://www.zvedavec.org/nazory-5503.htm

      Vymazat
    2. Na Slovensku bude 25.5.2013 Pochod proti Monsantu!!!

      http://www.freepub.cz/2013/pochod-proti-monsantu-na-slovensku/

      Vymazat
    3. Parádní nápad. Neoctujeme, žádné chemtrails, pouze se zbavujeme plevele z chodníků.
      To je opravdu hodně dobré.

      Vymazat
    4. Monsanto je v ČR dobře zabydlené a těší se podpoře politiků, vědců a zainteresovaných organizací.

      Vymazat
    5. Když přihodí Monsanto nějaký ten milionek dolarů všimného na účet politických stran, proč by to nešlo ?!

      Vymazat
  4. V Praze se chodníky stříkají Roundapem, všechny okraje, aby tam nebyl plevel, když jsem město upozornila, že jsem četla, že Roundap je toxický, odpověděli mi:Vaše obavy jsou zbytečné. Totální herbicid Roundup je standardně používaný chemický prostředek na ničení plevele. Patří mezi legálně prodávané prostředky, což znamená, že prošel zákonem stanoveným přezkoušením státní hygienické stanice z hlediska jeho účinků na život a zdraví lidí i jeho vlivu na životní prostředí. K dispozici máme dokonce i vyjádření, že jeho používání neškodí psům a kočkách při jejich náhodném kontaktu s postříkaným porostem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ono je to trochu složitější. Samozřejmě použití Roundupu, stejně jako řady jiných neselektivních herbicidů a obecně velké řady přípravků na ochranu rostlin není úplně bez rizika. Odsoudit ale jeden přípravek, i když v daném segmentu nejvíce používaným, nic neřeší. Podle Registru přípravků na ochranu rostlin Státní rostlinolékařské správy zaujímá Roundup ve všech svých variantách a registracích pouze přibližně jednu třetinu všech registrovaných přípravků s účinnou látkou glyfosát v ČR, takže i kdyby se Roundup zakázal, tak to stejně nic nevyřeší, protože se přejde na jiné přípravky se stejnou nebo podobnou účinnou látkou. Tím se nikterak nechci zastávat konkrétně Roundupu a už vůbec ne firmy Monsanto. Jde také o to, že v zemědělství jsou používány, nebo byly donedávna používány desítky, až stovky látek, které vykazují daleko větší toxicitu, často i akutní, než právě Roundup, viz některé zoocidy fungující jako nervové jedy (např. organofosfáty, karbamáty, DDT atp.).
    Ale nebojte, blýská se na lepší časy :) 1.ledna roku 2014 vstoupí v platnost zákon o povinném uplatňování zásad integrované ochrany rostlin (IOR), což výrazně omezí používání chemických prostředků (prakticky jen na nevyhnutelné případy) v rostlinné výrobě. No a to, jestli si pak budou lidé "roundupovat" svoje záhony a chodníky, místo toho aby vzali do ruky motyčku, to už bude jejich volba...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.