17. srpna 2009

Letos je i málo tornád - vědci jsou zklamáni.

Jak to vypadá, letos je nejen málo hurikánů, ale i málo tornád. A to zrovna když vědci v USA zahájili projekt jejich zkoumání. Je to určitě voda na mlýn odpůrců teorie globálního oteplování, které by mělo přinášet čím dál více extrémů počasí, a najednou je to naopak. Gifteři by se rádi domnívali, že to je způsobeno rozdaným orgonitem ... není to nemožné, ale může to být i jinak. 

Neodpustím si spekulaci, že výrobci počasí to letos dělají vědcům naschvál a smrště nevíří. Mají je třeba dostatečně nacvičené z předchozích let, a třeba ty vědce z projektu neměli tak úplně prověřené a bylo možné, že by se některý z nich něčemu na vzniku tornád podivoval a chtěl by to zveřejnit a ... prostě co by si dělali problémy.

Anebo jsou výrobci počasí zaujati zrovna jinou činností. Třeba v té době měli své energetické kapacity namířené jinam. Ale dost výmyslů.

Tornáda musí být děs, při každém mraku lézt do sklepa ... ale umějí s tím žít. Tak ať jim v Americe klidná sezóna vydrží.

Článek z AP - překlad Orgonet:


Mírná sezóna v Tornado Alley frustruje vědce


ELANIE S. WELTE (AP) – 30. července 2009

Des Moines, Iowa: 
Tento rok byl v Tornado Alley neobvykle mírný, což je samozřejmě dobrá zpráva pro lidi, kteří tam žijí, ale trochu frustrující pro vědce, kteří plánovali lov na tornáda jako součást výzkumného projektu v hodnotě 10 miliónů dolarů.

„Jste tam každý den kvůli pokusům, jste vybaveni a připraveni. A když se po celou dobu nic neděje, je to frustrující“, říká Don Burgess, vědec z Univerzity Oklahoma. Ale rychle dodal, že je rád, že relativní klid znamenal méně zranění a méně škod.

Ve státním měřítku až do 30. června bylo tento rok (2009) 826 tornád, ve srovnání s průměrně 934 tornády ve stejném období po minulé tři roky, jak říká Státní laboratoř pro prudké bouře v Normanu, Oklahoma. Nejvíce tornád udeří v Tornado Alley (Tornádová alej), která se táhne od Texasu a Oklahomy do Kansasu, Nebrasky, Iowy a Minnesoty.
Během pozoruhodného 17denního období klidu od poloviny května do začátku června nebylo nikde ve Spojených Státech pozorováno tornádo. A přitom toto období bývá typickým vrcholem sezóny v Tornado Alley.

„To bylo velmi nezvyklé“, řekl Joe Schaefer, ředitel Centra pro předpovědi bouří v Normanu, které, stejně jako Laboratoř pro prudké bouře, pracuje pod Státní povětrnostní službou.
Meteorologové připisují relativní klid nikoliv něčemu hrůzostrašnému, jako je globální oteplování, ale posunům v tryskovém proudění, ke kterému čas od času dochází. Když tryskové proudění běží na jaře přes centrální státy od jihu na sever, je většinou spousta tornád. Když jde spíše od západu k východu, jako tento rok, tornáda jsou méně běžná.
Klid se ukázal rozčilujícím pro lidi jako Burgess a další výzkumníky pracující na projektu Vortex 2, který je financován Státní vědeckou společností a Státní oceánskou a atmosférickou správou, aby studoval květnová a červnová tornáda. Kromě jedné smrště ve Wyomingu toho výkumníci ke zkoumání moc neměli. 

Relativní klid následuje po hrůzné sezóně 2009, kdy bylo do konce června zaznamenáno 1 304 tornád a 121 mrtvých. V celém minulém roce bylo 1691 tornád a 126 mrtvých.

Organizátoři Vortexu 2 doufali, že blízký pohled na zabijácké bouře tento rok, kterého se účastnilo více než 100 vědců a asistentů z různých univerzit a vlády jim pomůže přesněji předpovídat bouře a zvýšit dobu varování.

„Nedala se najít žádná tornáda“, řek Harold Brooks, meteorolog-výzkumník z Laboratoře pro prudké bouře.

A když se už udělalo nějaké tornádo, současně se objevily jenom dva trychtýřovité mraky, a ne až tucty, které se mohou vytvořit.

„Žádné dlouhé dráhy masívních zabijáckých tornád“, řekl Schaefer. „Přicházela po jednom či dvou.  

Ale i v tomto klidném roce byly ničivé bouře. Nejhorší tornádo udeřilo v noci 10. února v Lone Grove, Oklahoma. Zabilo 8 lidí na parkovišti mobilních domů. V říjnu také zemřela jedna osoba, když smršť zničila kostel a mobilní domy v Hickory Grove, Ga. Do konce června zabila tornáda v celém státě 21 lidí.

„Kdyby nebylo toho únorového extrému, byl by to docela dobrý rok“, řekl Schaefer.

V jižních státech se vyskytuje více zimních tornád. Ale na jaře a na začátku léta se ohnisko přesunuje do středu. Tato oblast je na tornáda obzvláště úrodná, protože se zde sráží horký suchý vzduch ze západu s vlhkým vzduchem, který proudí nahoru od Mexického zálivu.

V Tornado Alley bouře nejčastěji udeří v pozdním odpoledni a brzy večer.
„Kdybyste tu žili nějakou dobu, věděli byste podle chování počasí, co očekávat.“ řekl Jim Bruggeman, který žije ve měsě Templeton, Iowa. „Je-li opravdu horko a vlhko, víte, že odněkud se přižene bouře.“

Ve většině obcí na Středozápadě mají výstražné sirény a lidé mají doma ve sklepě vodu, konzervy a rádio na baterie, a také knihy a hry, aby jim ubíhal čas čekání na vyjasnění.

Bruggeman ajiní řekli, že při klidu od smrští se lidé nenudí ani neztrácejí bdělost. „Když tu žijete dost dlouho, nezneklidňujete se tím, a když k něčemu dojde, prostě děláte, co je třeba. Každý ví, co má dělat.“ řekl.

Harry Hillaker, státní klimatolog z Iowy, řekl, že je obtížné říci, zda se tento rok v Tornado Alley zapíše do knihy rekordů a kdy se něco takového jako 17denní období klidu dříve stalo.
Řekl, že hlášení o tornádech se v posledních letech tak zlepšila, zejména od r. 1990, co Národní meteorologická služba používá Dopplerův radar, že srovnávat běžné souhrny a čísla z předešlých dekád je jako srovnávat jablka s hruškami.

Organizátoři Vortexu 2, neboli Ověření původu rotace v experimentu s tornády, poznamenali, že jde o dvouletý projekt, a řekli, že v příštím jaru bude další pokus.

Betty Michels, jejíž dům v St. Peter, Minn., byl zničen v r. 1998 bouří, řekla, že poučením z této pohromy je neriskovat. Řekla, že si nepamatuje, že by tento rok zaslechla sirény, ale pokud by zazněly, zamířila by do sklepa.

Samozřejmě by byla ráda, kdyby se tornáda nekonala po celé léto.
„To by bylo krásné“, řekla.




2 komentáře:

  1. nema s tym nieco Bill Gates? Na itnews.sk som cital clanok o tom ze chce vytvorit organizaciu, ktora chce tornadam, nicivym burkam a pod. vcas zabranit,...

    OdpovědětVymazat
  2. no ted jsi to zakrikl, vcera se cr tornado prehnalo... zas hnusna umela oblacnost a z niceho nic hotova spoust

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.