28. dubna 2013

Bezdomovec, který zachraňuje planetu

Díky čtenáři za odkaz na povzbudivý článek!
http://www.topky.sk/cl/1000680/1347656/Slovenskom-sa-siri-viral-bezdomovca-hrdinu--Takto-zachranuje-v-Bratislave-planetu-


Slovenskom sa šíri viral bezdomovca hrdinu: Takto zachraňuje v Bratislave planétu!




včera o 17:55
BRATISLAVA - Tento človek si zaslúži obrovskú poklonu! Reč je o jednom z bratislavských bezdomovcov, ktorý sa aj napriek svojej náročnej životnej situácii rozhodol namiesto bezcieľneho túlania venovať činnosti svetu oveľa prospešnejšej. Jedinečný muž bez domova chodí od jedného kontajnera k druhému a separuje odpadky, na ktoré obyčajní ľudia pozabudli. Fotografia, ktorá ho zachytáva pri jednom z jeho "rajónov" v bratislavskom Ružinove sa okamžite začala šíriť internetom.

Bratislavského bezdomovca v akcii sa podarilo zachytiť Martinovi, ktorý sa so svojím úlovkom neváhal podeliť na sociálnej sieti. "Musím sa podeliť o zážitok, ktorý ma dnes ráno dostal do šoku a nemého úžasu," začína s opisom piatkovej príhody Martin, ktorý si na ceste do práce všimol pri kontajneroch bezdomovca.

Spočiatku to nepovažoval za nič nezvyčajné, no po chvíľke pozorovania mu takmer vypadli oči z jamiek. "Ten človek vyberal z kontajnerov všetky plechovky, triedil ich na hliníkové a kompótové, lisoval ich nohou a hádzal si ich do rôznych igelitiek na vozíku," opísal Martin a dodal, že okrem ďalšieho triedenia kartónu a papiera bezdomovec vyberal všetky plastové obaly z každého kontajnera na komunálny odpad a každú fľašku, ktorá sa dala, opäť zlisoval a všetky hádzal do kontajnera na plasty.
Uvedomelý tulák dokonca zbieral aj vrchnáky z fliaš, ktoré boli popadané popri kontajneroch a hádzal ich dnu. Keď sa ho Martin spýtal, či to robí pravidelne, vyrazil mu dych. "Povedal, že áno, každé ráno, na rôznych uliciach, bral to ako svoje rajóny," píše. V ešte väčšom šoku ostal po tom, čo sa ho spýtal, prečo toto všetko robí. "Povedal mi, že chce, aby bol tento svet lepší a tak sa snaží k tomu prispieť aspoň tak, ako je to v jeho možnostiach," dodáva s tým, že za plechovky a papier bezdomovec samozrejme dostane aj nejaké drobné v zberných surovinách, aby prežil.
Martin ostal po jeho odpovedi v nemom úžase. "Tento uvedomelý bezdomovec robí niečo, čo by malo byť úplne samozrejmé pre každého z nás a ruku na srdce, kto z nás naozaj oddelí aspoň tie základné plastové a papierové odpadky? Priznávam sa, že ani ja častokrát nie," pozastavuje sa nad tulákovou chrabrosťou.
Fotografia bezdomovca hrdinu už koluje internetom, na sociálnej sieti ju dovedna videli a zdieľali tisícky ľudí, ktorých tulákova hrdinskosť dojala."Neskutočné, až mi vyhŕkli slzy," píše Diana. "To, že je bez domova, neznamená, že je bez rozumu a bez srdca, som rada, že si to niektorí ľudia uvedomujú," dodáva Silvia. Tento bezdomovec svojou záľubou možno planétu nezachráni, no je dobré vedieť, že ešte stále existujú ľudia, ktorí sa svet snažia robiť krajším.

21 komentářů:

  1. Nevěřili by jste, ale i v Česku jsou takoví. Třeba v Brně. Myslím si, že správně pochopili svoji situaci a napravují si tak své minulé chyby, zároveň tím ukazují i nám, co by jsme měli dělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám podobný zážitek. Bezdomovec v tomto případě však nic netřídil, ale sám od sebe uklízel kolem popelnic, zatímco esoteričky opodál jen koukali, jak jejich mazlíčci zanechávají exkrementy poblíž. Zřejmě si myslely, že to za ně odklidí archandělové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak si poznal že to jsou esoteričky? dokud budeš nenávidět a závidět , neposuneš se ani o krok !

      Vymazat
    2. Ty plky o archandělích a světelných tělech neesoteričky nevedou. Nenávist spíše čiší z tebe bo s tím rezonuješ!

      Vymazat
    3. http://orgonet-team.blogspot.com/2013/03/pseudoduchovni-svet.html

      Vymazat
  3. Krásný:) každý bezdomovec si zaslouží naší pomoc a určitě s vděčností příjme:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si nejsem tak jistý ! Jedna známá mi říkala, že nějakým bezdomovcům přinesla šaty a jídlo, a oni ji odbyli, že když pro ně nemá peníze (asi na chlast a cigára), tak "ať táhne odkud přišla" ! Takže ne všichni bezdomovci jsou "košer"! Kdo je chce lépe poznat, ať se ubytuje na pár dní jako bezdomovec na lodi Hermés, kotvící na nábř.kpt.Jaroše u Štefánikova mostu v Praze na straně Letenského tunelu. Pozná, kde společnost dává jako džungle právo silnějšímu !

      Vymazat
  4. Mám taky jednu pěknou zkušenost s bezdomovcem v Praze. Taxíkem jsem se sestrou, která má poškozené obratle, dojela do prodejny zakoupit inv.vozík. Z prodejny jsem již sestru vezla, aby se po dlouhé době "dostala mezi lidi." Cestou jsem si všimla, že mi při jízdě vadí na kolech zbytky igelitu, tak jsem je začala sundavat. Najednou se u nás objevil bezdomovec, přiložil ruku k dílu a odnesl igelit bez řečí do koše. Na nic nečekal, pozdravil a odešel. Byla jsem v příjemném šoku. S láskou JananR.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezké. Není důležité, jak vypadáme, co na sobě nosíme, zda máme luxusní auta, velké domy atd., ale jak se chováme a co nosíme v srdci.......... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si s tímto poněkud nesouhlasit : "Není důležité, jak vypadáme, co na sobě nosíme..." Ne nadarmo se totiž vyskytlo přísloví : "Podle peří poznáš ptáka, podle řeči nezdvořáka !"

      Vymazat
  6. http://uloz.to/xbNEj3Yt/dr-steven-greer-sirius-2013-better-quality-mp4

    sirius k sosnuti, zatim bez titulku....

    OdpovědětVymazat
  7. milý bezdomovec viděl asi toto..http://www.youtube.com/watch?v=-K9TZg7lC2w

    OdpovědětVymazat
  8. Môj známy , bezdomovec, po rozvode nechal manželke s dcérkou byt a šiel. Tu opatroval deduška, tu babičku, obrobil záhradu, vyčistil gazdovstvo, a tak.
    Raz zavítal do dedinky na Spiši, pomotal sa , a napokon starosta našiel riešenie. Na samote ďaleko od dediny býva stará pani. A je tam veľký obecný les, neudržiavaný. Nuž vybavil mu prácu, ubytovanie u panej, pomohol s dokladmi a vybavením dôchodku. Dokonca ho prihlásil na trvalý pobyt v obci. Bez čísla domu ale aj tak sa dá.
    Komu česť tomu česť.
    Nuž a ja ? Keď zazvoní dám najesť, čisté ponožky, umyje sa, a vždy pomôže s padajúcou psychikou. Jeto šaman :-))
    B

    OdpovědětVymazat
  9. Bolo to v našom hlavnom meste Poszony? Prosím Martina, aby prišiel nafoťiť ako sa nakladá s triedeným odpadom na východe, tu je to ináč...
    ..na dedinách ako je naša, odvážali triedený odpad dve firmy. Vrecia boli farebne odlišené. Dnes odváža už iba jedna firma, a okrem komunálného odváža iba zvlášť odseparované celé plastové fľaše (nestlačené!!!).Čiže „smotanu“, ktorú odpredávajú do SRN. Ostatný plast – sáčky od všetkého,obaly z másiel,kelímkyPVC,atď, to už neberú, takže všetko dáme do komunálného….
    Prevdepodobne sa panstvo z ministerstva nechce deliť s firmami o dotácie z EU.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tááááák, tam hldejme "jádro pudla" ! Korupce na radnicích, na obcích i v komunálu

      Vymazat
  10. Tento článek jednoho našeho světoběžníka poukazuje na to, co máme za poklad naší zemi českou mezi ostatními zeměmi světa (Zdroj: http://www.zvedavec.org/)

    Část 4 - Kanaďané a multikultura II.

    Faktem je, že služby v Čechách jsou příšerné. Chtěl jsem se třeba nechat ostříhat. Vedle mého bytu je bývalá kočárkárna a dnes holičství kadeřnictví. Vlezl jsem dovnitř a ihned jsem byl ochotně informován, že mne mohou objednat na příští týden. Já mám dost plný diář i bez toho abych se omezoval terminy na holiče, tak jsem odmítl. Myslel jsem si, že půjdu do hypermarketu Globus, kde před pokladnami je řada obchůdků a také holič. Tam jsem si myslel, že přijdu a případně chvíli počkám a odejdu ostříhán. Chyba lávky. I tam mne byli ochotni maximálně objednat.

    Člověk neustále čte v novinách jaká je v Čechách bída, nezaměstnanost a jak lidi nemají ani na jídlo. Z mého pohledu v Čechách je tolik paniček, které jsou ochotny dát tisícovku za „hlavu“, že vytěžují tisíce malých kadeřnictví, takže nemáte bez objednání šanci. To mne vzali bez objednávky i v té socialistické Kanadě bez problémů. Tady jsem dopadl tak, že za 14 dnů jsem letěl do Azerbaijánu a ostříhat jsem se nechal v Baku. V Čechách je „krize“ s tisíci nezaměstnanými, ale když si chcete zaplatit službu tak máte smůlu.

    V době jarních prázdnin jsem byl doma a chtěl jsem vzít rodinu na lyže do Italských Alp. Dva dospělí a dvě děti bez dopravy na týden stojí kolem 40 tisíc korun. Zjistil jsem, že Alpy jsou prostě české hory. Ještě přes weekend tam zněla italština, ale v týdnu zcela převládla čeština s minimální příměsí polštiny a ruštiny. Prostě rodin, které si mohou dovolit dát za týden v Alpách 50 tisíc jsou desetitisíce. A jezdí v autech za víc než půl milionu. Když vodím děti do školy a školky, tak vidím paničky, jak dělají totéž. To, v čem jezdí, jsou zjevně druhá auta v rodině a jsou to obvykle vozy v ceně tak od půl milionu do milionu korun. A zdaleka to nebyli jenom Pražáci. Vedle u stolu seděla rodinka z Ostravy. Takže celkem bez ohledu na to, co se píše v tisku myslím, že Čechy pořád mají početnou a zdravou střední třídu. Což nevylučuje to, že někteří lidé mají opravdu hluboko do kapsy. Jenomže tak je tomu i v nejbohatších státech světa, to Čechy nejsou žádné specifikum.

    Čechy mají mnoho nevýhod. Ale když to zvážím a srovnám s mnoha jinými zeměmi, prozatím mi to přijde, že pro mne a mou rodinu je to pořád pro žití nejlepší místo na světě. Doufám, že to tak zůstane.

    OdpovědětVymazat
  11. Bezdomovec dělá svět lepší tím,že uklízí a třídí bordel po tzv. lepší sortě lidí ??Jako parodie a ironie dobrý.Pokud to je myšleno vážně,tak je to prvotřídní blbost !Doma říkám ať netřídí ty plastové kelímky a dají to na jednu hromadu,protože odměnou za tu námahu jim bude zvýšení ceny za odvoz odpadů,nebo v blízké době postavená spalovna někde v okolí,kde ty kelímky stejně skončí.Chceli někdo"zachráňovat svět",tak ať začne třeba tím,že nebude kupovat ty sajrajty v PET láhvích a používá jednu igelitku do roztrhání.A taky třeba ať zbytečně nejezdí autem,pokud to skutečně není nezbytně nutné.Což většinou není.A to se zde už nemíním zabývat lidským dobytkem,který je schopen v přírodě (nebo v příkopě u cesty)odhodit jakýkoliv odpad vč. těch zmíněných petek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stepe, to co jste napsal se asi pokrytcům moc líbit nebude. Když někdo chce zachraňovat planetu je to stejná parodie, jakoby blecha chtěla zachraňovat psa :o)

      Vymazat
    2. Efekt jedinca sa zdá byť maličký, ale zámer je velikánsky. B

      Vymazat
    3. Jde hlavne o to ze ukazuje ostatnim lidem jak by se meli chovat

      Vymazat
  12. Odpad třídím, prostě mi to nedá :-)) , nemůžu si pomoct, je to minimum co mohu já sama ve svém nejbližším okolí udělat, ikdyž svou denní spotřebou po mně zůstane jen pár slupek od zeleniny a sáček od extrud.plátku, :-))). Dokud neumíme zhmotňovat a odhmotňovat věci, tak bude zatím dobrý ten odpad opravdu třídit:-)), protože každým dnem se skládky zvětšují a narůstají, toxický odpad, který uvolňují do půdy, vody, potravního řetězce. Co si myslíte , že dáváte dětem, když jim kupujete biopotraviny? Biopole farmářů vedle skládek odpadu, úžasný model, viďte? Milujete své děti, a chcete pro ně to nejlepší? Proč pro ně neroztřídit pár kelímků , petek, papíru a hliníku? I pro ně samotné je to obrovsky motivující a přínosné, protože to podporuje jejich sebevědomí, že si váží svého života na této nádherné planetě. Ale stejně je úžasné, jak už ve všech úrovních vědomí probíhají pozitivní změny. Není to jen o třídění odpadu, ale i naší zodpovědnosti k prosazení projektů recyklace odpadů, které musí být urychleně dány do denního života. Země i lidé na ní, si zaslouží lásku, proto hledejme správné cesty! S láskou Laira

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.