10. dubna 2013

Jak vyčistit oceány od plastů

Nedávno nám Aolian poslal jedno otřesné video o mořských ptácích, kteří umírají s vnitřnostmi plnými plastového odpadu. Viz http://orgo-net.blogspot.cz/2013/03/smutne-video-o-ptacich.html

Díky čtenáři za odkaz na článek, z něhož svítá naděje ...


19letý Holanďan vynalezl zařízení na čištění oceánu, které může odstranit 7 250 000 tun plastů 
http://inhabitat.com/19-year-old-student-develops-ocean-cleanup-array-that-could-remove-7250000-tons-of-plastic-from-the-worlds-oceans/





Timon Singh, 26. 3. 2013
Překlad: OrgoNet

19letý Boyan Slat odhalil plány na vytvoření zařízení pro čištění oceánu, které může odstranit ze světových oceánů 7 250 000 tun plastového odpadu. Zařízení je složeno z ukotvené soustavy plovoucích rour na zachycování plastů a platform na zpracovávání, která může být rozmístěna po celém světě v místech tzv. "mořských skládek". Zařízení se nepohybuje oceánem, ale překlenuje radius těchto „skládek“, a působí jako obří trychtýř. Úhel rour směruje plastový odpad ve směru platform, kde ho lze oddělit od planktonu, filtrovat a uskladnit pro recyklaci.



Ve škole Boyan Slat  vytvořil projekt, který analyzoval velikost a množství plastových odpadků ve světových mořských skládkách. Jeho závěrečné pojednání získalo několik cen, včetně Nejlepšího technického designu 2012 na Delftské technologické univerzitě . Boyan během léta 2012 tento projekt dále rozvinul, a o pár měsíců později jej představil na konferenci TEDxDelft 2012  . 



Dále založil Nadaci pro čištění oceánu, neziskovou organizaci, která je odpovědna za rozvoj jím navržených technologií. Jeho důmyslné řešení by mohlo potenciálně zachránit stovky tisíc vodních živočichů a snížit množství znečišťujících látek (včetně PCB a DDT), aby se nezabudovávaly do potravního řetězce. Mohl by také ušetřit ročně milióny jak na nákladech na čištění, tak na narušení turistického ruchu a poškození námořních lodí.

Odhaduje se, že proces čištění by mohl trvat asi pět let, a mohl by vysoce zvýšit povědomí lidí o světových skládkách plastů v oceánech. Slat říká na svém webu: „Jedním z problémů preventivní práce je, že neexistuje žádné zmapování těchto „mořských skládek“, protože odpadky jsou rozptýleny na miliónech čtverečních kilometrů. Avšak tím, že rozmístíme zařízení, se odpad bude hromadit podél trubic, a tím se umožní zviditelnění těchto oceánských skládek  . Je třeba zdůraznit význam recyklace a snížení spotřeby plastových obalů. Více o celém projektu najdete zde: http://www.boyanslat.com/plastic4/

19 komentářů:

  1. šikovný kluk! - teď jen jestli se najde vůle to taky dotáhnout do konce a realizovat to, co vymyslel...

    OdpovědětVymazat
  2. To je stejně závažné téma jako znečišťování moří ropou.

    Mám tu jednu zajímavost na závěr :

    (http://www.novinky.cz/koktejl/298628-objevil-se-mobilni-telefon-i-na-ceskych-zaberech-z-roku-1938.html).

    Jedná se o to, že se začínají množit případy, kdy byly odhaleny na původních starých filmových záběrech něco jako mobilní telefony v rukou telefonujících(do onoho záhadného přístroje mluvících) lidí (zajímavé, že zatím jen ženy !)již v roce 1928(USA,film s Chaplinem),1938(USA,továrny DuPont - trhaviny, plasty, elektronika),1938(Československo, pouť na Sv.Horu u Příbrami). Další odhalení budou jistě následovat.

    Zdá se proto, že N.Tesla, J.Watt, T.A.Edison a další velikáni vynálezectví v oblasti elektřiny 2.pol.19.stol. a 1.pol.20.stol., byli se svými objevy, výzkumy a pokusy daleko ve předu na svou dobu, než nám dnes oficiální nauky veřejně tvrdí !

    Proč byla existence mobilní telefonie více jak půl století před veřejností utajována ? A proč ji vzkřísilo poté právě Norsko ? Utajované aktivity mezinárodního dosahu u Norů mi vůbec připadají čím dál tím více podezřelé, jak v minulosti, tak také dnes ! Není možná náhoda, že se tam děje v oblasti plitiky, mystiky a okultní magie něco podobného jako zde u nás v ČR ! Jinými slovy řečeno, byly vybrány dva rozdílné genocidní modely jako vzor, šablona pro nwo !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by zajímalo, kde na ty mobily brali signál. Měli UFO družice, nebo co?

      Vymazat
    2. Dobrá otázka ! Tak pátrejme dál. Jak řekl klasik - zahulíme, uvidíme :-)

      Vymazat
  3. Tak tohle je nechutný...

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Tak ten už nemá čim. Bůh je bankrot, jako EU...

      Vymazat
    2. Bůh nebyl, není a nikdy nebude bankrot - to jenom blbost lidská je nekonečná jako ON !

      Vymazat
  5. To je krása. Stále při svých konzultacích s lidmi vidím nastupující generaci kladně. U mnohých je vidět, že mají v hlavě připraven "návod na úklid planety" a to i co se týče jaderného odpadu. Kéž bychom jim v budoucnosti dokázali nepřekážet.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že to někdo takhle napsal. Pořád se nadává na mladou generaci, ale je mezi nimi mnoho ušlechtilých duší. Vidí, cítí a jednají úplně jinak. Sama to vidím ve škole, třeba u mladých kolegů nebo studentů vůbec. Držím jim palce, protože bude nelehké vypucovat celou planetu a to nejen od plastů :-) Pěkný večer JaJi

      Vymazat
    2. No hlavně ji musíme vypucovat od různých Rothschildů, Rockefelerů a podobné parazitní havěti !

      Vymazat
    3. Taky nejsem co se mladé generace týče vůbec skeptická - je mezi nimi tolik báječných a šikovných lidí... A navíc narozdíl od nás mají i zkušenost z cestování po světě, domluví se v cizím jazyce, jsou pohotoví, sebevědomí.

      Vymazat
  6. http://www.youtube.com/watch?v=Obc6Smi__Y8

    OdpovědětVymazat
  7. Více takových lidí věřím jim a doufám z celého srdce aby se tato planeta uzdravila snad jsme taky kousek udělali

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasnej nápad a technologie. Nemám slov:) prostě úžasný:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. úžasné, ale příčinu to neodstraní ...

      Vymazat
  9. Video len poukazuje na naše vlastné konanie. Každý ruku na srdce, koľko mesačne kúpite plastových fliaš a následne ich vyhodíte do kontajnera? Čo myslíte, kam putujú odpady z plastov? Všetky prímorské krajiny a mestá to remorkérmi, kontajnermi vyvážajú do mora...však more, oceán je obrovský, nie?
    Kto nám ukáže ako využívať zbytky,keď všetko je balené a dodávané iba v plastoch, konzervách ? Videla som posledne nápad vyrábať z vrchnákov od pl. fliaš rohožky pred dvere (napr.)... ale je to na každom z nás?
    Takže sme nakoniec pohoršení z dopadu vlastnej viny???
    Všetkým pekný deň.

    OdpovědětVymazat
  10. shodou okolností jsem viděla dopad plastového odpadu na Havajských ostrovech i tam kam nejezdí lidi a přesto jsou tam haldy plastu, které vyvrhlo moře (ani tam nemusí jezdit turisté). Sláva za někoho mladého, kdo má nápad. Snad to dokáže dotáhnout do konce. Zamyslela jsem se nad sebou taky, co můžu udělat. Občas chodím s taškou a sbírám v lese lahve. Není to moc, ale kdyby to udělalo víc lidí, taky by to asi bylo vidět.

    OdpovědětVymazat
  11. Oceán plastů

    http://www.youtube.com/watch?v=7aYhJWya-fk

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.