5. května 2015

Blíží se Internet hranici svých možnosti?

Britská vláda investuje do vysokorychlostního internetu ... z pohledu nás, kteří vidíme za vším spiknutí, to lze vidět asi takhle: Když už je čím dál těžší lidi zabavit novinami a televizí (hodně lidí už je nevnímá, v USA např. pouhá 2% mladších čtenářů věří médiím), internet je ještě nějakou může bavit ... odborníci však namítají, že zrychlovat a rozvíjet Internet nejde donekonečna...

Na druhou stranu, málokdo asi zapochybuje, že tento technologický problém by byl v budoucnu neřešitelný...

(Článek je upraven/zkrácen, neb články Daily Mail jsou typické tím, že se tam pořád dokola omílají ty samé informace: proč? aby novinář dostal více zaplatit za delší článek? Nebo angličtí čtenáři nejsou s to pochopit něco, co se řekne jednou, ale potřebují to číst nejmíň 5x?)
= Orgonet =


Je Internet na pokraji kolapsu? Vědci varují: web by mohl dosáhnout hranic své přenosové kapacity za pouhých 8 let a v r. 2035 by mohl spotřebovávat veškerou energii vyrobenou v Británii.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3064915/The-Internet-reach-limit-just-eight-years-warn-engineers.html
Ben Spencer, 3. 5. 2015
Překlad (zkráceno) Orgonet.

Britská vláda investuje do superrychlého přenosu internetových dat. 



Vědci však varují: Internet směřuje ke „kapacitnímu zhroucení“, kdy nedokáže naplnit naši poptávku po stále rychlejších datech. Významní inženýři, fyzici a odborníci telecomů jsou svoláni koncem měsíce na setkání v Londýnské královské společnosti, aby diskutovali, co se dá dělat k odvrácení krize webu.

Obrovský rozmach internetové televize, streamových služeb a stále výkonnější počítače zvýšily tlak na naši komunikační infrastrukturu.

- Jak by web mohl zkolabovat?
Kabely a optická vlákna, které posílají informace do našich laptopů, smartphonů a tabletů, dosáhnou svého limitu. Vědci varují, že věda již dosáhla svého limitu a že vláknová optika již nemůže dostat do optického vlákna více dat. Internetové společnosti by mohly položit další kabely – ale to by znamenalo mnohem větší výdaje. Experti říkají, že bychom mohli platit dvojnásobek, anebo mít internet, který se občas vypíná. Tlak na síť by mohlo zmírnit uchovávání informací ve velkém na „serverových farmách“ místo jejich přenášení.
- Energetická náročnost Internetu:
V současné době internet spotřebovává mezi 8 a 16% energie v Británii. To je ekvivalent 3 jaderných elektráren. Protože užívání internetu se zvyšuje, množství potřebné elektrické energie se každé 4 roky zdvojnásobuje. V r. 2020 Británie pravděpodobně dosáhne hranic své kapacity v přenášení dat.
Jestliže bude používání dále narůstat, v r. 2035 by internet mohl spotřebovat veškerou elektřinu v Británii. Británie tak nebude schopna vyrobit dostatek energie.

Dosud se inženýrům dařilo uspokojovat poptávku, za posledních 10 let se zvýšila rychlost internetu 50x.

V r. 2005 měl širokopásmový internet maximální rychlost 2 megabitů za sekundu. Dnes jsou v mnoha částech země dostupné stahovací rychlosti 100Mb za sekundu.

Ale experti varují, že věda dosáhla svých hranic a vláknová optika už nepojme více dat.

Podle prof. Andrew Ellise, který spoluorganizuje setkání Královské společnosti 11. května, budou výsledkem dražší účty za internet nebo pauzy při užívání internetu.

Prof. Ellis z Aston Univerzity Birmigham řekl našemu listu: „Ve výzkumných laboratořích začínáme docházet k bodu, kdy už nemůžeme do jednoho optického vlákna dostat více informací. Intenzita je taková, jako byste stáli proti slunci. Rozšíření na trhu je asi 6 – 8 let opožděno za výzkumnými laboratořemi – takže za 8 let to bude skutečností, už tam nedostaneme více dat. Poptávka stále roste a je stále těžší udržet krok. Mnoho let se nám to dařilo, ale přicházíme k bodu, kdy musíme přijít s nějakými radikálními myšlenkami, jinak náklady dramaticky vzrostou.“

Užívání internetu narůstá takovým tempem, že prof. Ellis předpovídá, že v r. 2035 by Internet spotřeboval veškerou energii vyrobenou v Británíi, a Británie by nebyla schopna uspokojit potřebu.


Obr. Optícká vlákna jsou flexibilní průhledná vlákna o síle lidského vlasu. Informace jsou proměněny ve světlo, poslány vláknem a pak opět transformovány na informace.


Až dosud internetové firmy s nárůstem poptávky prostě posílaly optickým vláknem stále více informací. Ale optická vlákna dosáhla své fyzické kapacity a nedokážou už přenést více světla. 



Obr: Jak vypadá Internet: Každá žlutá linka je jeden z hlavních optických kabelů, které přenášejí internetový provoz po celém světě. Jsou to „inženýrské sítě“ internetu, mnohé z nich vedou pod mořem.

Internetové společnosti by mohly natáhnout více kabelů – ale to znamená zvýšení cen.

Prof. Ellis: „Když položíte druhý kabel, zdvojnásobí to náklady. Je to zcela jiný obchodní model. Myslím, že je třeba diskuse s britskou veřejností, zda jsou ochotni přejít na tento model za účelem zvýšení kapacity. Jsme ochotni platit více? Nebo máme přestat rozšiřovat kapacitu a spokojit se s tím, že internet nebude nepřetržitý?“

„Přenosy dat také budou spotřebovávat stále více energie. Internet spotřebuje stejně energie jako letecký průmysl – asi 2% celé spotřeby energie v rozvinutých zemích. A to je jen pro přenos dat. Když k tomu přidáte počítače, telefony, televize, pak je to až 8% spotřeby energie ve státě. Pokaždé když se zvýší rychlost internetu, stoupá i spotřeba elektřiny potřebné k tomuto přenosu.“

„Je to docela značný problém. Pokud budeme mít dostatek optických kabelů, abychom uspokojili poptávku po přenosech, dojde nám za 15 let energie. Veřejnost se musí rozhodnout, jestli chce využívat svou cennou elektřinu z větrných elektráren na elektrická auta, nebo na více internetu. Diskuse musí začít teď.“


Británie už teď spotřebovává až 16% energie na používání internetu a každé 4 roky se míra zdvojnásobuje. Hlavní spojoví operátoři spotřebovávají 1 – 3% státní energie v Británii – ekvivalent tří jaderných elektráren, a do roku 2035 by mohlo používání internetu spotřebovat veškerou britskou produkci energie.

Ne všichni jsou však přesvědčeni, že situace je vážná. Andrew Lord, vedoucí optického výzkumu Britského telecomu a hostující profesor na Essex University tvrdí, že vědci přijdou s řešením. Profesor Lord, který promluví na setkání Královské společnosti, řekl, že nároky na přenost dat by uvolnilo jejich skladování na „serverových farmách“. Řekl: „Internet nezkolabuje. Má ještě v sobě mnohé pásmové možnosti".

Mluvčí Britského Telecomu řekl: „Současná generace technologií bude stačit nárokům na internetová pásma ještě po mnoho let, ale samozřejmě jsou třeba nové technologie, které by zajistily narůstající požadavky v budoucnu. Proto spolupracujeme s významnými univerzitami, abychom mohli překonávat současná omezení a abychom se dostali do nové fáze výzkumu.“

„Je předčasné spekulovat, jaké budou ceny v budoucnosti, protože je ovlivňuje mnoho faktorů. Pokud by nedocházelo k dalšímu rozvoji, samozřejmě by mohlo dojít ke „zhroucení kapacity“, ale proto se scházejí experti, aby prodiskutovali, co je možné udělat pro odvrácení tohoto nebezpečí. Pokud bychom neudělali nic, znamenalo by to ovšem omezení dat, konec neutrality internetu a zvýšení jeho cen.“


12 komentářů:

  1. I kdyby civilní věda selhala a nevynalezla nic lepšího než je současná technologie internetu, vojenský výzkum, který je až 50 let vepředu, ve vhodný čas jistě odtajní nějakou další ze svých tajně používaných technologií, tak jako nám svého času "přenechal" třeba mobily a GPS, aby nás lidi mohl lépe sledovat ...

    I když, takový kolaps internetu by jistě nebyl mnohými nevítán (třeba mnou) a byl by pro společnost přínosný, protože místo shánění (zbytečných) informací a zábaviček by lidé mohli doopravdy něco tvořit ve hmotě ... včetně mě ...

    OdpovědětVymazat
  2. Už aby to kleklo. Modlím se za kolaps internetu denně. Asi málo ㋡
    Kvantové počítače a s nimi jejich způsob šíření a zpracování informace jsou v pokusném provozu. A s tím i energetická nenáročnost takto postaveného počítačového světa.
    Britští vědci zase jednou uhodili hlavičkou o hřebíček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kebyže nie je internet, doteraz veril/a by si tomu čo sa hovorí v správach v televízii, nevedel/a by si nič o chemtrails, haarp, atď, atp, o škodlivosti očkovania, atď, atp.......
      TAKŽE NECHÁPEM, PREČO STE ZA KOLAPS INTERNETU, ĽUDIA......

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  3. Patentový úrad treba zrušiť, pretože už bolo všetko vynájdené... Nie je vám to povedomé?

    OdpovědětVymazat
  4. Energetická náročnost internetového připojení se naopak snižuje. Vzhledem k tomu, jak se v dnešní době rozšiřuje připojení pomocí optického kabelu až do bytu se nedá mluvit o zvyšující se energetické náročnosti. Již není zapotřebí switch v každém baráku pro rozvedení připojení pomocí metaliky.Optický kabel se jenom navařuje a pro svůj provoz již nepotřebuje žádný zdroj elektrické energie. Přenos probíhá z centrálního switche s SFP výstupama a to rovnou do routeru u zákazníka. Není tedy potřeba nic navíc a naopak energeticky náročné prvky v síti ubívají. Toť mé postřehy od poskytovatele, kde jsem zaměstnán. Za úvahu stojí spíše množství obsahu, které si vyžaduje adekvátní počet serverů. Na druhou stranu, s dnešní technologií si server může každý udělat doma a již je to i uživatelsky přívětivé a jednoduché. Pověst bezdrátových vysílačů pro přenos internetu kazí společnosti O2, T-Mobile a Vodafone, kteří na střechy cpou vysílače o výkonu 150W a více, oproti klasickým 1W max. Nemluvě o tom, že vám to smaží mozky a ani o tom nevíte. Tady se už dá o spotřebě hovořit. Kapacita internetu jako taková není ničím vyjádřena a nemá žádné pevně dané hranice.

    OdpovědětVymazat
  5. V te studii se vubec nepocita s depopulacnim programem elit.....

    OdpovědětVymazat
  6. Všichni tu tlachame jak jsme otevreni a pritom jsme vsichni zavřeni doma u kompu :-) pravda orgo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Keď sa stane internet PÁNOM človeka, potom problém JE. Ale ako sluha je dobrý, viď informácie, ktoré sa vďaka internetu šíria, a s ktorými rezonuje tvoja duša..... To ti za to nestojí ? Bez internetu by si už MOŽNO mal/a čip....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  7. http://imageproxy.jxs.cz/~nd06/jxs/cz~/992/516/1c1d5ffffc_100898515_o2.png

    OdpovědětVymazat
  8. Něco na tom bude. Stačí si jen uvědomit jaké obrovské energetické nároky má např. takový vyhledavač Google. Vždyť to jsou tisíce počítačů na jedné hromadě!

    OdpovědětVymazat
  9. Co se týká internetu, měl bych spíš obavy, že v první řadě bude v EU (USA) zavedená cenzura (omezení internetu) jako v Iránu, Číně, Rusku a dalších zemích. Řekl bych, že se to svým způsobem již dávno děje všude, stačí retušované googlemaps a pochybné řazení výsledků vyhledávání. Donedávna byly datové limity i na připojení kabelem - není problém je znovu zavést a při překročení buď snížit přenos dat nebo další data zpoplatnit. Spíš bych tipl, že bude snaha o "zkoupení" a ovládnutí datových center "vyvolenými" a internet tak přestane plnit svou základní funkci svobodného média, tak jak ji již dávno neplní novinový tisk, rozhlas a televize. Snad do té doby rozvineme svoje telepatické schopnosti a internet nám bude jen pro smích ...

    OdpovědětVymazat
  10. pomalu, ale jistě...jako chemtrails

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.