16. září 2012

Co cvičí Ramstein 2012: Jak lépe bombardovat

Motto: Komentář čtenáře k článku http://orgo-net.blogspot.cz/2012/09/stihacky-kyselina-citronova-umely.html, v němž se divíme, že nad námi při octování zakroužila dvojice stíhaček :
Anonymní1 4. září 2012 6:35: Stíhačky lítají, protože probíhá cvičení Ramstein - do 21.9.

To vím taky, že je cvičení. Ale co že to u nás vlastně ty stíhačky 15 zemí NATO + USA cvičí? Jenom tak si lítají, jako můry ke světlu, aby si provětraly křídla v naší české kotlině? Moc místa tu na to nemají ...

Jisté je, že se cvičí na lepší bombardování a zabíjení lidí. 

A tak mi zvědavost nedá, a lovím na netu, zda najdu nějaké podrobnosti.

Dokument základny Ramstein vydal tiskové oznámení o cvičení RARO (Ramstein Rover) se základními informacemi (anglicky), viz
http://www.airn.nato.int/press/2012/RamsteinRover12_Initial%20Release%20FINAL.pdf
Stručně řečeno, cílem je údajně zejména FAC - Forward Air Control - předsunuté letecké navádění. Zúčastněné státy se učí koordinovat své akce při této činnosti.

Článek USA Air Force o témže anglicky http://www.af.mil/news/story.asp?id=123317682
Opět se zde hovoří o FAC. Vyplývá z toho, že USA to učí ostatní.

Co je FAC - předsunuté letecké navádění?

Zde je o tom pěkný srozumitelný článek napsaný u příležitosti podobného loňského cvičení.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/137299-americani-cvicili-ceske-vojaky-v-navadeni-letadel-na-cil/
Přečtěte si ho, zde to jen kratičce shrnu.
Stíhačka letí na cíl, ale nechce se splést a střílet či bombardovat do vlastních řad, jak se občas stane, anebo do civilistů, nýbrž do nepřítele. Při letu proto označí domnělý cíl "paprskem smrti", a pozemní návodčí jí ho dovolí nebo nedovolí zničit. Představte si ten fofr.
Je to používáno v Iráku, Afghánistánu, Libyi, prostě všude, kde válčí Američané, kteří také v tomto oboru školí ostatní. Čeští návodčí jsou vysoce ceněni.
Video v článku vám ukáže problematiku velice názorně.

Poučení pro mne:

Jak plyne z uvedeného článku a videa, stíhačky musejí být vybaveny vyspělou zobrazovací technikou, která jim umožňuje přesně zaměřovat svůj "paprsek smrti". Takže asi není problém "podívat se někomu do tváře".

Armádu nemůže nezajímat počasí! Bylo by opravdu divné, kdyby americká armáda, která již dnes "vlastní počasí" (nemusí už čekat do roku 2025), se vydávala na milost jeho vrtkavosti. Před každou leteckou akcí se oficiálně provádí "zálet počasí". Podle mne nejde jen o to zjistit, jaké je kde počasí, ale také si ho upravit podle potřeb.

Systém FAC zahrnuje zajisté i technologii na zjištění míst, kde bude třeba mimořádných opatření z důvodu vysoké záporné ionizace vzniklé naším octováním ...

Takže přelety nad našimi hlavami, zahrádkami a cloudbustry  určitě nejsou náhodné. Jednak se dívají, co jim kde kdo tropí, že se jim třeba nedaří vytvořit požadovanou oblačnost, jednak viz citát z výše uvedeného článku:
"Hodně pomáhá i psychologický efekt, když se pouze objeví letoun nebo vrtulník," doplnil jeho kolega. "Pokud nepomůže zastrašení, teprve potom se přistupuje k odhozu munice," dodal.
Jasně že to ve vás hrkne, když vám nízko nad hlavou zaburácejí a zakrouží dvě zlověstně vypadající stíhačky, které si tak zpestří cestu z letiště v Náměšti do jihočeského cvičného prostoru Boletice, kde navádějí na cíle nebo zasahují cíle ... (Avšak zatím nezastrašily (:-)))

Malá letadla pro FAC

Pro FAC se používají i malá letadla, viz odkaz http://www.cc.gatech.edu/~tpilsch/AirOps/facs.html, Proto asi nám nad hlavami často krouží i všelijaké Cessny, a během nynějšího cvičení Ramstein se netrhnou.
Ono to civilní letiště na Hosíně nebude asi financováno jen amatérskými nadšenci pro létání, to by ani nebylo možné ... i tato malá letiště jsou jistě nedílnou součástí slídícího systému NATO.

Jak stíhačka vyrobila dlouhatánský oblak

Předevčírem mě poslali na zahrádku pro jabka, bylo už navečer, obloha různorodá, sem tam nějaké harpíkové beránky, na jižní straně neurčitá řídká oblačnost. Náhle se ukázala stíhačka, možná že i vyletěla z budějovického letiště v Plané, protože jakoby stoupala, a prolétala s velkým hlukem onou řídkou oblačnosti, ve směru východ - západ.

Do čtvrt hodiny se ona řídká oblačnost zformovala do absolutně rovného předlouhého pravidelného pásu oblačnosti od obzoru k obzoru.

Bohužel nebylo čím to vyfotit, tak sem dávám jen z internetu něco, co vypadá podobně. Říkají tomu squal line nebo shelf cloud. Ale ten pás od ČB nebyla bouřka, byl to jen jeden pás, zbytek oblohy byl jasný.
Tak si myslím, že ta stíhačka ten pás vyrobila, možná vedl až do Boletic, nevím (:-)))

Schopnost vyrábět oblačnost vojenské letectvo jistě má, mohou se v ní schovávat, a taky se většinou schovávají. Ukazují se jen když chtějí zastrašit ....

Ten dlouhý oblak vypadal tak, jak ukazují tahle videa, ale byl jen jeden, zbytek oblohy jasný.



Dlouhé mraky v Mexiku 



19 komentářů:

  1. JJ. v pátek jsem to zaregistroval v Ostravě

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký večer,tak přesně takovouhle dlouhou(ale opravdu jen jednu) čáru jsem v ten samý den asi kolem 8h měla nad naším domem,ale byla stráááášně dlouhá,žádný konec ani začátek(řikala jsem si,co je to zas za kravinu :).Máme tady taky cb v rybníčku,tak se to pak jaksi přetrhlo,či co.Ty stíhačky,opravdu letělo 5 ve formaci,pak je ještě doháněla další.A těch nablblých letadýlek,aspon jedno za den,už jsem si říkala,že si vezmu prak :).Oni se nás opravdu snaží strašit(z kraje se člověk aj i lekl),ale ted na ně mávám,jen si říkám,jestli jsou ti piloti úplně vygumovaný,nebo co?A tak když oni s počasím nic(jak nám tvrdí),tak já přece se svýma trubkama taky nic a není co řešit,že?T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko jak píšete o tom přetrhnutí nad rybníkem, tak mě napadlo jestli oni nemapujou kde všude se jim vytvoří díry, když to dělají takhle plošně.
      Nemáme se čeho bát, smrt přece neexistuje, je to pouze změna pro naši duši ;)

      Vymazat
    2. To si pište, že monitorují činnost tzv.klimateroristů - paradoxně tak označují praví klimouši ty, co se proti nim brání ! Fuj, velebnosti, to je k zbl.tí... :)

      Vymazat
  3. a ted něco zcela pěkného...http://www.cestyksobe.cz/aron-clovece-neboj-se-a-zij-ad1358/

    OdpovědětVymazat
  4. Veleznámá náramnost...aneb AUTOBUS jí neujel..http://www.youtube.com/watch?v=fHImoFhq72I

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně takové dva pruhy jsem vyfotila v pátek 14. 9. 2012 odpoledne nad centrem Prahy (stála jsem na Václaváku). Už si musí být hodně jistí, že ty zombie dole nezvednou hlavu a nepohnou závity k přemýšlivé činnosti. V případě zájmu ráda foto dodám.

    OdpovědětVymazat
  6. V pátek okolo 19:30 se přesně takovýto pás vyskytoval také nad Čebínem u Brna. Měl směr SV-JZ (směřoval tedy někam nad Náměšť n. O.). Mám i fotky. Zajímavé je, že také na snímcích z družic byly tyto linie stejného směru patrné, postupně se přesouvaly nad Slovensko (nad sobotním ránem byly už mimo ČR) - čím byly způsobené netuším, ale evidentně se jednalo u umělý jev. Vojta

    OdpovědětVymazat
  7. Myslíte toto? Foto z Vrbatova návrší (Špindlerův Mlýn/Harrachov), zde:
    http://i1240.photobucket.com/albums/gg498/katushkaablog/P9100055.jpg
    http://i1240.photobucket.com/albums/gg498/katushkaablog/P9100056.jpg

    ze dne 10.9.2012

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,jo, něco takového bývá k vidění i mezi CK a CB obvykle v ose SZ-JV...

      Vymazat
  8. Potvrzuji výskyt v pátek 19:45 Rozdrojovice (kousinýnyek od Čebína). Směr SV-JZ, na obě strany až kam jsem dohlídl. Měly jsme táboráček s pár sousedama, všichni říkali, že je to neskutečné - nezbývalo mi nic než souhlasit ... :)))

    Zdravím všechny
    Honza
    Brno

    OdpovědětVymazat
  9. tradice zavazuje http://www.thelivingmoon.com/47brotherthebig/01archives/Aldebaran_Mystery_Jim_Nichols.html

    OdpovědětVymazat
  10. jj taky jsme s manzelem zaregistrovali takový úkaz...Zábřežsko...Stihačky tu taky stále otravuji :-(

    OdpovědětVymazat

  11. Tady Česku asi nejde o mraky....
    http://www.novinky.cz/domaci/278998-nato-cvici-v-namesti-jak-nejlepe-bombardovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato adresa už je cenzurována, nelze nalézt. Jak rychle.

      Vymazat
    2. Ale lze : zadejte jen tuto část - http://www.novinky.cz/domaci/.Po načtení stránky zadejte do vyhledávače na té stránce vpravo nahoře text - nato cvičí v náměšti... a máte článek přístupný i s fotografií bombardéru.

      Vymazat
  12. Dnes mají stíhačky asi leteckej den, v Brně, jako za totáču. Chemobordel nestačí?:(

    OdpovědětVymazat
  13. MfDnes sekce Věda a vesmír: Reportáže : VIDEO : BITEVNÍKY NAD VLTAVOU.pODÍVEJTE SE NA pRAHU, JAK JI SAMIneuvidíte. //Ńalétávali z jihu od Barrandovského mostu a do středu Prahy podle Vltavy! V úrovni Vyšehradu začali za sebou vypouštět bílé stopy (chemtraills?!?) Je to vidět nejprve z pravé strany bitevníku ALBATROS L-39 potom kamera švenkne na levé křídlo mezi bitevníky č.6. a 2 a za nimi zůstává bílá čára nad Vltavou je vidět v momentě, kdy jsou nad bývalou budovou ÚV KSČ (dnes min. dopravy) a nalétávají levým obloukem nad Žižkov). .. Reportáž je z 11.září 2012 o víkendu tito letci z tzv. Breitling Jet ´Teamu nalétávali ve výšce 500m v rychlosti 500 km/hod- proletěli kousek od Václavského náměstí. Breitling Jet Team je jediná nevojenská(sic!) letka na světě a již léta ji vede Jacque Bothelin. O víkendu letěli přes Prahu do Hradce Králové na leteckou show CIA F.,, - to video byste měli pro OrgoNet ztahnout a vystavit, stojí to za to. ...A jen tak mimochodem MfDnes 31.08.2012 ,,Čeští tygři,, převzali ochranu Pobaltí. ,, Tím de facto skoro na celý měsíc resp. 4 měsíce si nad výsostným územím ČR dělají cizí mocnosti na nebi své vojenské pokusy. Kdo z vás občané se místo do země podívá na nebe. Zdravím.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj vsem.V sobotu rano se mi sama od sebe zapla mp3...asi nahoda...v patek jsem videl 30 blesku bez hromu.a pak jsem se docetl o cvičení...Suma sumarum...záblesky se vždy stahují do telekomunikačních věží, podle mne jde o nějaký projev odběru statické elektřiny v okolí které ochladí vzduch i o několik stupňu...v sobotu rano nasprejovaný velký pás oblačnosti a na něm podelné a příčné vlny jako síť...v sobotu večer došlo k vyčištění oblačnosti, protože nějaký vlastenec zaoctoval a bylo vidět jak během dvou hodin se celá špinavá oblačnost rozpouští. celý den svítílo na chemku slunce a přirozená oblačnost nemohla stoupat nahotu jako by přikrytá poklicí...no máme to pěkné spojence...nad rozpuštěnou oblačností svítily panely nějaké dručice...oblačnost se stříká patrně jako ionosferické zrcadlo.a celá planeta vč ionosfery se považuje jako dutinový rezonátor(over horizont radar)..prostudujte take terahertzové elmg záření...ohřívá to mraky na 100 procent výkonu...proudová letadla za sebou víří vzduch a vlna je cítit i na zemi...kupuju ocet od českých výrobcu :)-funguje to, ale musite mit velikou vatru ktera udělá kanál horkého vzduchu až do nebe...velký zahradní oheň cca 30-40 kWatt...ocet nelít přímo do ohně ale nechat odpařovat na plamenem, třeba polevat horní poleno...odpor se bude šířit s uvědoměním...někteří lidé už tomu začínají věřit...červené slimáky na nás taky vrhají z letadel...nasavají se asi s vodou někde v deltě, kde tankují do potřikových stroju...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.