4. září 2012

Octovací školení se vydařilo

Děkuji velice čtenáři za následující komentář, který mi udělal radost, a bylo by škoda, kdyby zapadl (:-)))

"Můj čerstvý příběh: na pátek 30.8.2012 odpoledne jsem v naši vesnici svolal zájemce o "problematiku octování". Přišlo 35 lidí (vesnice má asi 500). "Perfektně" mi vyšlo počasí, nýbrž bylo po sprejování, prostě hustá deka ... :-) Vyvařil jsem cca 10 litrů v rychlovarce, a hle po 3 minutách (foukalo jen velmi málo) se přímo nad námi vytvořil téměř modrý koláč. Všude kolem obzoru deka stále setrvávala. Celé to trvalo asi hodinu, pak jsem přestal vařit a cca do 30 minut se obloha zase zatáhla. Sousedé odcházeli s rozpačitými názory (jako "to je blbost", nebo "to je mág ten Honza" :-)). Ti co zůstali, těm jsem popovídal jak "to" zhruba funguje (těch bylo 10). Skutečný příběh pro mne teprve začal. Sobota 8:00hod, naprosto stejné počasí, od 9:00 se to nad vsí začalo rozestupovat, koláč tam vydžel až do večera (a byl mnohem větší). Je mi naprosto jasné, že nejen těch 10 lidí co si vyslechli minipřednášku, nýbrž všech 30 lidí co vidělo na vlastní oči výsledek octování, celou sobotu octovalo. v Ocet versus umělé počasí"

(P. S. Orgonet: Obrázek Díra v mracích nepochází ze zmíněné akce, je pouze ilustrační. Ale takhle nějak to skutečně může vypadat, díra se obvykle zvětší od obzoru k obzoru.)

9 komentářů:

  1. Skoda ze kdyz nekdo neco takovyho dela nepujci si kameru a nezkusi to zaznamenat cele vim rika se to lehce :D ale prece jen by to asi otevrelo oci vice lidem kdyz by videli nazornou ukazku toho jak to funguje ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Niekedy vylejem ocot na tác, niekdy nie a máme aj tak pekné počasie.
    Sucho to áno, ale úroda dobrá.
    S octom mi napadlo : viete niekto akú reakciu/chemiu vyvolá soda bikarbona a ocot ? Pení to ako fras, prská, a čistí.
    Nebola by to možná cesta ako rýchlejšie dostať octík do ovzdušia ?
    Bed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu reakci se sodou bych moc nedoporučoval, protože ocet zreaguje dřív, než se stačí vypařit. Vznikne tím octan sodný, voda a oxid uhličitý, což by moc účinné nebylo. Z toho důvodu také nedoporučuji rozlévat ocet na chodník či silnici, protože tam často bývají zásadité částice, které s octem reagují podobně jako soda.

      Vymazat
  3. Dobre je seznamit sousedy s faktem ze ocet funguje jako levna a vyborna nahrada Roundapu

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho jsem se tak nenasmál :)
    Perfektní práce, jak otvírat lidem oči!
    Alfa

    OdpovědětVymazat
  5. 10 litrů vyvařit v rychlovarce za 3 minuty se opravdu nedá ...

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den,
    mnohokrát Ti děkuji, Orgonete, že jsi to dal jako příspěvek.
    Teď bych si dovolil dva komentáře k diskuzi:

    Anonymní4. září 2012 12:50 - byly to 2 hodiny, takže nevím, kdo by se na to koukal a sestříhaný film je nicneříkající. Je dobré to zkusit :-)))

    Anonymní4. září 2012 23:58 - možná jsem se špatně vyjádřil, takže oprava: ocet jsem vařil 1 hodinu a už po 3 minutách se vytvořil modrý koláč. Ocet se vyvařuje mnohem rychleji než voda tzn. 10 l no problem - takže opět, je dobré to zkusit :-)))

    Zdravím

    Honza
    Brno

    OdpovědětVymazat
  7. Jelikož je mačkání rozprašovače s octem nezábavná činnost, vymyslela jsem jiný způsob: nasucho hodně nahřeju ocelovou pánev se silným sendvičovým dnem, odnesu na balkón a pomalu nalívám ocet. Sice hodně prská, ale odpařuje se okamžitě. Pánev se po chvíli ochladí, ale je to velice efektní, do ovzduší se dostane velká dávku najednou.

    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co takhle zkusit tohleto. Napadlo mě to dneska takhle večer. Možná, že s tím máte už někdo zkušenosti.:

      http://www.growshop-ok.cz/products/tlakovy-rozprasovac-objem-5l/

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.