26. října 2011

Hovory s Bohem o zahradách a přírodě

Mně se ten vtip poslaný Richardem tak líbí, že ho tady vyvěsím. Převzato z: http://www.ekozahrady.com/dobry_vtip.htm


Hovory s Bohem: O zahradách a přírodě

Jednoho dne se Bůh zeptal Sv. Františka ....

Bůh:
 Franto, ty víš všechno o zahradách a přírodě, co se to děje tam dole v USA? Co se to stalo pampeliškám, fialkám, sedmikráskám a těm dalším věcem, které jsem před věky vysázel?  Měl jsem perfektní bezúdržbovej zahradní plán. Ty rostliny rostly v jakékoliv půdě, vydržely sucho a hojně se samy množily. Nektar z dlouhotrvajících květů přitahoval motýly, včely a hejna zpěvných ptáků. Očekával jsem tedy, že už uvidím krásné zahrady plné barev a květů. Ale všechno co vidím jsou zelené fleky...
Sv.František: To všechno ten kmen, který se tam usadil, Pane. Říkají si Příměšťáci. Začali říkat tvým květinám „plevel“, ze všech sil je hubí a nahrazují trávou.
Bůh: Trávou? Ale to je tak nudné! Není to barevné. Nepřitahuje to včely, motýly, ani ptáky, jenom ponravy a žížaly. Je to citlivé na teplotní změny. Chtějí tihle Příměšťáci opravdu aby tam rostla tráva?
Sv.František: Očividně, Pane. Podstupují při jejím pěstování velké utrpení. Začnou každé jaro hnojit a hubí všechny ostatní rostliny, které se v trávníku objeví.
Bůh: Jarní deště a teplé počasí pravděpodobně způsobuje, že tráva roste opravdu rychle. To musí být Příměšťáci velice štastní.
Sv.František: Vypadá to, že ne, Pane. Jakmile trochu povyroste, sekají jí někdy i dvakrát do týdne.
Bůh: Oni jí sekají? Suší jí jako seno?
Sv.František: Nikoliv, Pane. Většina z nich jí hrabe a dává do pytlů.
Bůh: Do pytlů? Proč? Je to cenné? Prodávají to?
Sv.František: Ne Pane, právě naopak. Platí za odvoz.
Bůh: Tak počkej chvilku: Oni to hnojí aby to rostlo, a když to roste, tak to sekají a platí za to, aby se toho zbavili?
Sv.František: Ano Pane.
Bůh: Tihle Příměšťáci musí cítit velkou úlevu v létě, když vypínáme déšť a zapínáme horko. To dozajista zpomalí růst trávy a ušetří jim to hodně práce.
Sv.František: Tomu nebudete věřit, Pane! Když tráva přestane růst tak rychle, vytáhnou hadice a platí ještě více peněz za zalévání, aby mohli pokračovat v sekání a odvážení.
Bůh: Děsnej nesmysl! Alespoň že si nechali nějaké stromy. To bylo ode mne geniální, musím se pochválit. Stromům narostou na jaře listy pro krásu a letní stín. Na podzim opadají a vytvoří přirozenou pokrývku, aby zadržely vláhu v půdě a chránily tak stromy a keře. Navíc se rozloží na kompost aby obohatily půdu. Je to přirozený cyklus života.
Sv.František: Raději si sedněte, Pane. Místo toho je Příměšťáci hrabou na velké hromady a platí za jejich odvoz.
Bůh: To není možné!! A co dělají aby chránili kořeny stromů a keřů před mrazem, a aby udrželi půdu vlhkou a nespečenou?
Sv.František: Po tom co vyhodí listy kupují něco v igelitových pytlích, co se nazývá mulč. Přivážejí to domů a rozsypávají to na místo listů.
Bůh: A odkud tento mulč berou?
Sv.František: Oni kácí stromy a rozemelou je, aby tento mulč vyrobili.
Bůh: Dóóóst!!! Už na to raději nechci myslet. Svatá Kateřino, ty máš na starosti kulturu. Jaký film je na programu dnes večer?
Sv.Kateřina: „Blbý a blbější“ Pane. Je to opravdu hloupý film o ...
Bůh: To je OK, klidně to pusť. Myslím že jsem o tom už slyšel od Františka.
Autor tohoto vtipu je neznámý, anglická verze dle níž jsem překládal se nachází na http://www.scythesupply.com/God&StFrancis.htm 

17 komentářů:

  1. Došlo mi, že keď chcem byť božská nemám dnes ani zajtra hrabať lístie, šetriť na drahú kosačku, "makať" okolo domu... how easy.
    ALE ĆO BUDEM POTOM ROBIť ?? Zožerie ma nuda !
    Nuž čo, zato budem trošku božskejšia :-)))
    Som rebel, mám SlOBODNÚ VOĽU,
    trúfnem si nekopírovať božský plán do detailu, však ON mi odpustí, zniesol už aj iné blbosti čo som natropila. Skúsim sa s Ním dajako dohodnúť ...

    Tento vtípek mi Orgonetku padol dobre, je krásne, svieti Slnko, spala som 10 hodín, silu mám ako Suvorov.
    Prajem Ti elán pokračovať vo veselom duchu, d í k, je tvojou zásluhou, že tu na stránke je táák dobre.

    Prajem krásny deň všetkým, i Tebe Pane Bože,

    Bo

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tomuto Orgonete tleskám.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné, kdyby to nebylo pravdivé, tak i vtipné.

    OdpovědětVymazat
  4. Pred domom chcem mať pokosený trávnik, aby som si tam mohol posedieť alebo zahrať futbal. Čo je na tom divného? Skúste chodiť v nepokosenej tráve, ako to hryzie. Takéto články píšu ľudia čo stále sedia v paneláku a v živote neboli v reálnej prírode. Dúfam že ani tento článok mi neuverejníte.

    OdpovědětVymazat
  5. ... juj nepokosená tráva, ta nehryzie, práve tá je mäkká, hryzie práve hrubšia tráva, vysoko kosená, ale vraj je to dobrá akupresura na nohy. :-). Lenže my sme holt už fajnoví.
    Ešte takto, po čom chodíš, toho informáciu do seba dostávaš. Keď po kamilkách, tak máš antiseptickú ochranu, keď po pokrive dostaneš zadarmo prekrvenie, cez póry ... a pod.
    Bo

    OdpovědětVymazat
  6. Ad Anonymní 26. října 2011 12:55
    Pokud na trávě chcete hrát fotbal nebo třeba i golf, tak je to pochopitelné, ale hubit chemií sedmikrásky na obyčejném trávníku před domem jen proto, že to podle současné módy není hezký trávník (mně se naopak nelíbí jedlolitě zelený), to je dost zvrácené. Ale vlastně je to každého věc, pokud mu ta chemie neuteče ze zahrady.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné, k zamyšlení a ještě k tomu vtipné :D ...
    Toto jaro jsem zažila něco podobného...máme velkou zahradu a v dolní části se rozrostli pampelišky... Mamka je nešťasná, sousedka nás lituje, a zároveň se děsí doby odkvětu... a já se kochám a zažívám nirvánu jak je ta úžasná zářící žlutá překrásná ...a v duši chválím Gayu

    OdpovědětVymazat
  8. Všechno začíná u maličkostí jako je i to moderní posedlé sekání a chemizování trávníků, jak chcete aby se země očistila od chemtrailisování když sami toto děláte na zemi,je to divné uvažování a myšlení.Většina zemské populace je tak chemická že si už ani nedovede představit život bez chemie,kam jsme to dospěli????? potom chceme a mluvíme o lásce která všechno ,,za nás vyřeší". Tomuto chemizování se dá říkat láska? Ani náhodou,pak není divu jak lidé zvráceně myslí a dělají.Veškerá změna k lepšímu vždycky začíná u mě,ne u druhých až oni nějak začnou pak se možná přidám anebo taky ne protože zatím nic nechápu,tou otupělostí chemie a tak to jde stále dokolečka.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro někoho jsou bylinky v trávníku plevel, pro jiné jsou nejvýživnější potravinou pro krásnou hladkou pleť a husté lesklé vlasy.
    Např. červený jetel má až 25 m hluboké kořeny.
    V jeho listech a květech je opravdová výživová hodnota.
    A tak bychom mohli pokračovat...

    Právě dnes jsem si ze svého již skoro 3 měsíce neposekaného trávníku pěkně zasypaného podzimním listím z 50 letého Jasanu utrhla listy pampelišek, jitrocelu , červeného jetele ( i s květy),kopřivy a přidala jsem 3 stvoly svého řapíkatého celeru a 4 listy lichořešnice a rozmixovala jsem to vše se žlutým melounem.
    Úžasné a energeticky přímo kosmické.
    Miluji svůj výživný a pestrý trávník. :-))
    Marie

    OdpovědětVymazat
  10. ...lidé si na vesnici opravdu zvykli všechno chemizovat, no máte pravdu, teď mi to došlo. nová móda. Proto nikomu nevadí, že na nás odzhora stříkají chemické směsi, když sami hromadně chemikáálí přímo pozemsky. Já jsem mamce letos zakázala chodit po zahradě s batůžkem a měli jsme krásnou bohatou úrodu. Pokud pominu jednodenní květnový mráz, který zničil ořechy a broskve. Brambory, rajčata nadúroda.. soused vedle nás ty své pravidelně s dobrým pocitem ošetřoval proti plevelu, proti mandelinkám. Já jsem je párkrát týdně prošla s kopačkou či s kelímkem... a strávila jsem tam stejný čas jako on, když tam pochodoval s hadičkou.

    OdpovědětVymazat
  11. 21.43.
    Marie, my bychom chtěli vidět vaši krásnou hladkou pleť a husté lesklé vlasy, pochlubte se prosím, pošlete fotku!

    OdpovědětVymazat
  12. Tiež mi spálilo listy hrozna v jari, nič som nerobila a taká nadúroda, že až.

    OdpovědětVymazat
  13. Je to přesně tak, jak to kdysi řekl starověký egyptský hermetik Hermes Trismegistos : že"všechno nahoře je tak jako to, co je dole. A všechno dole je tak jako to, co je nahoře". Těžká filosofická definice, ale sedí přesně na ty "pažouty"(trávníkáře). Proto se nelze divit tomu,když se dole chemizuje, že se chemizuje i na obloze !!! Prostě všechno souvisí se vším !!!

    OdpovědětVymazat
  14. Pro Anonymní 21.43.:
    Sice nepošlu svou fotografii, jelikož si ji nechávám pro své budoucí stránky, ale pošlu Vám alespoň dva odkazy ,jak vypadá 60 letý a 50 letý muž žijící na syrové stravě včetně tzv. plevelů!
    Zde 60 letý:
    http://rawveganwarrior.com/

    Zde 5O letý Markus:
    http://www.markusrothkranz.com/go_raw_now/go_raw_now.html

    OdpovědětVymazat
  15. Anonym 27. října 2011 11:34: Černochovi neverím ani no smedzi očami. Nesie krompáč aby niečo robil a pritom má oblečené snehobiele vyželené tielko.

    OdpovědětVymazat
  16. Vždyť nám to barevní (cizí i naši) vzkazují naustále : že práce je jen pro bílý magory. Oni, že prý nemusí. A tak to taky je !!!

    OdpovědětVymazat
  17. my travu nehnojime, ale obcas kosime a takto sme dovolili rast dateline, no nie je to krasa? http://ssissa.rajce.idnes.cz/zahrada/#P1100780.jpg

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.