25. února 2014

Snowden: Snaha tajných služeb diskreditovat nežádoucí online projevy

Glenn Greenwald 24. 2. 2014 zveřejnil další ze Snowdenových materiálů s názvem "Umění klamu". Překládám stručné shrnutí dle článku RT. 


Západní špionážní služby vytvářejí "kyberkouzelníky" k manipulaci online informací
25. 2. 2014
Překlad: OrgoNet
Obrázky: Printscreeny z dokumentu.



Tajné jednotky v rámci globální špionážní sítě „Five Eyes“ („Pět očí“) zahajují tajné online operace, jejichž účelem je provést invazi, klamat a řídit internetové komunity i jednotlivce prostřednictvím šíření falešných informací a užívání taktik sociálních věd.

Tyto týmy vysoce trénovaných profesionálů mají několik hlavních cílů, jako „vpravit na interenet veškeré možné druhy falešných materiálů“, a „využít sociálních věd a dalších technik k manipulaci online rozprav a aktivismu za účelem vytvoření žádoucích výsledků“, oznámil Glenn Greenwald na webu Intercept https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtrig-manipulation/ na základě tajných uniklých dokumentů poskytnutých Edwardem Snowdenem, bývalým zaměstnancem NSA http://rt.com/news/snowden-overclassification-manning-award-859/ .

Nová informace pochází z dokumentu JTRIG (Joint Threat Research Intelligence Group) https://firstlook.org/theintercept/document/2014/02/24/art-deception-training-new-generation-online-covert-operations/ britského hlavního vedení státních komunikací (GCHQ), který se nazývá „Umění klamu: Trénink pro tajné online operace“, který je přísně tajný a pouze pro šíření v rámci partnerství sítě „Pět očí“, která zahrnuje Velkou Británii, USA, Austrálii, Kanadu a Nový Zéland. 



Dokument vykresluje, jakých taktik se používá pro dosažení hlavních cílů JTRIG. K těmto taktikám, kterým jde o „diskreditaci cíle“ - jednotlivce patří „operace pod falešnou vlajkou“ (poskytování falešného materiálu online, jehož zveřejnění má diskreditovat „cíl“), blogové příspěvky od falešných obětí (psané jménem oběti k šíření falešné informace) a zveřejňování „negativních informací“ online, kdekoliv je to účelné.

Další diskreditující taktiky používané proti jednotlivcům jsou „medové pasti“ (použití sexu k vlákání „cíle“ do kompromitujících situací), změna fotografie „cíle“ na sociálních médiích, posílání e-mailů a textovek „kolegům, sousedům, přátelům, atd.“.

K „diskreditaci společnosti“ může GCHQ „vypustit důvěrné informace prostřednictvím tisku či blogu, zveřejnit negativní informace na příslušných fórech a zastavit/zničit obchodní vztahy.“

Hlavním cílem JTRIG, jak je definováno v dokumentu, je využít „online techniky k tomu, aby se něco událo buď ve skutečném nebo virtuálním světě.“ Tyto online tajné akce dodržují zásadu „4D“: Deny, Disrupt, Degrade, Deceive (popírat, rozvracet, ponižovat, klamat). 



Greenwald zdůraznil, že taktika používaná JTRIG není používána pro špionáž na jiných národech, armádách či výzvědných službách, ale používají ji policejní a vyšetřovací organizace na lidi prostě podezřelé ze zločinů. „Cíli“ mohou být Anonymous, „hacktivisté“, či jakákoli osoba či entita, kterou GCHQ pokládá za nepřátelskou.

„Není obtížné si představit, jak je nebezpečné, když tajné vládní agentury jsou schopny zacílit kteréhokoli jednotlivce, který nebyl nikdy obviněn z žádného zločinu, natož aby mu byl nějaký dokázán, tímto druhem online taktiky založené na lžích, která vede ke zničení a rozvratu reputace,“ napsal Greenwald.

Navíc, „cíle“ nemusejí mít ani spojitost s teroristickými aktivitami nebo představovat bezpečnostní hrozbu pro stát. Mnohem pravděpodobněji se jimi stanou političtí aktivisté, kteří například použijí taktiku „odepření služby“ http://rt.com/news/gchq-ddos-attacks-anonymous-670/ , jak je typické pro Anonymous a „hacktivisty“, kteří obvykle způsobí svému cíli jen omezenou škodu. 



„Tyto špionážní agentury si přivlastnily moc schválně ničit reputaci lidí a rozvracet jejich online politické aktivity, i když tito lidé nejsou obviněni z žádných zločinů a jejich akce nemají žádné spojení s terorismem či státní bezpečností,“ napsal Greenwald.

Vedle osobních útoků na „cíle“ JTRIG také provádí psychologickou a sociální taktiku k řízení online aktivismu a psaní. Dokument uvádí detaily o Buňkách sociálních operací na lidech, které jsou zaměřeny na „online získávání informací o lidech“ a „strategický vliv a rozvracení“, a které detailně rozpitvávají, jak mohou být „cíle“ manipulovány pomocí „vůdců“, „důvěry“, „poslušnosti“ a „snahy vyhovět“.

S použitím testované manipulační taktiky se JTRIG snaží ovlivnit online rozmluvy a zasévat nesoulad prostřednictvím lží.

Na přímý dotaz Interceptu se agentura GCHQ vyhnula odpovědím na vyhrocené otázky a trvala na tom, že její metody jsou legální.

„Dle dlouhodobé politiky neposkytujeme komentáře k záležitostem výzvědných služeb. Navíc veškerá práce GCHQ je prováděna ve shodě s přísnými legálními a politickými pravidly, která zajišťují, že naše aktivity jsou povolené, nezbytné a přiměřené, a že je zde přísný dozor včetně státního tajemníka, komisařů pro výzvědné služby a parlamentního výboru pro výzvědné služby a bezpečnost,“ prohlásila GCHQ. 


P. S. Orgonet:
Snaze o výše popsané "podkopávání důvěryhodnosti" je do jisté míry vystaven i Orgonet, i když není zcela jistě vykonáváno zmíněnými profesionálními týmy, ale nanejvýš tak mizerně poučenými placenými trolly snažícími se používat špatně nabiflovaných pouček o sociální manipulaci (viz dokument) k mému znejistění (:-))). Nemálo "podryvných" komentů je i dílem "užitečných idiotů". To vše jde většinou automaticky filtrem do spamu, protože mě to nebaví číst.
Ale jednou možná si tyto "rozvratné projevy" nastřádám a udělám z nich poučný článek odhalující taktiky českojazyčného placeného trollingu (:-)))



7 komentářů:

  1. vida..http://www.cez-okno.net/clanok/mimozemsky-kontakt-jako-predehra-vesmirneho-vzestupu

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to bys Orgo tedy měl udělat - sepsat knihu o taktikách českojazyčného placeného trollingu. Myslím, že bys měl velký odběr, náklad ! A proč jsi vlastně ještě žádnou knihu nevydal ? Vždyť tu máš materiálu nejmíň na 10 řad dílů "Harryho Pottera" :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Podívejte se co se děje u nás na netu - http://www.novinky.cz/internet-a-pc/327969-novinky-omezuji-tlachani-v-nazorovem-foru.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlachání bych omezil, o tom netřeba študovat, ale pokud je to jen zástěrka k rozsáhlejšímu moderování a mazání tzv.nepohodlných subjektů (vetšinou konspiračně, politicky a duchovně), pak jsem rozhodně proti.

      Vymazat
  4. Součastně s tímto linkem omezování projevu chci poděkovat Orgonetovi - je patrné že v posledních měsících uveřejnuje různé názory na různé věci - neselektuje. Ikdyž názor někoho se liší od názoru v článku, nebo jeho vlastního - tomu se říká svoboda. Je zřejmé, že pokud omezuje, tak spíše sprosté a vulgární příspěvky. akceptuje i příspěvky, které se odchýlí od tématu článku. a tak to má být. ještě jednou díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noooo,ne tak uplne docela,ale snazi se :-))))))))))))).K tomu trollingu me napadlo,ze by mozna nebylo az tak tezky takovy trolly odhalit,ale chtelo by to spoluparci adminu z vic podobnejch for.Urcite dost z nas se pohybyje po vic podobnejch forech a admini nemaji problem leccos porovnavat a overovat,vcetne treba IP adres a podobne...........myslim,ze by se dalo leccos delat,aspon takovy magory odhalit a zverejnit.

      Vymazat
    2. To je sice hezké, ale prokládá tu také komentáře několika provokatérů a žvanilů. Proč asi ? Co se mu na tom může líbit ? Doufám, že to neshodí pod stůl řka, že je potřeba širokého názorového spektra. To bychom se nasmáli, že ?

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.