2. února 2013

Islandský prezident: Nechte zkrachovat banky

Islandský prezident v Davosu: Nechte zkrachovat banky

Přepis videa ze Světového ekonomického fóra v Davosu, natočeno 25. 1. 2013. Překlad Orgonet (Video anglicky pod článkem.)


Reportér televize Al Jazeera:
Nadějí přicházející z konference v Davosu je islandský prezident Olafur Ragnar Grimsson, který právě stojí vedle mě. Pane prezidente, proč jste tak velkou nadějí, proč Island přežívá, zatímco Evropa upadá? Co děláte jinak?

Islandský prezident:
Myslím, že to překvapuje mnoho lidí, ale před 4 lety jsme byli pro svět příkladem zkrachovalého finančního systému. A teď se opět uzdravujeme, máme ekonomický růst a velmi nízkou nezaměstnanost. Myslím, že prvotním důvodem je, že jsme byli dost moudří na to, abychom vyřešili základní politickou krizi. Zejména jsme se neřídili tradičními převládajícími ortodoxními pravidly západního světa z minulých 30 let. Zavedli jsme kontrolu měny, nechali jsme zkrachovat banky, poskytli jsme pomoc chudým, aby netrpěli úspornými opatřeními, jak to vidíme v Evropě. A výsledkem o čtyři roky později je, že Island se těší pokroku a uzdravování, což je velice odlišné od ostatních evropských zemí, které prodělávají finanční krizi.

Vaše politika nechat zkrachovat banky, fungovalo by to i pro zbytek Evropy?

Myslím, že ano. Často se ptám lidí, proč pokládají banky za něco jako posvátné chrámy moderní ekonomiky. Proč soukromé banky, aerolinky a telekomunikační společnosti nenechá stát zkrachovat, když se chovaly neodpovědně? Co to je za teorii, že stát musí zafinancovat banky, kde si bankéři pracují pro svůj vlastní zisk a úspěch, a pak nechat obyčejné lidi nést jejich úpadek prostřednictvím daní a úsporných opatření. Ale lidé v osvícené demokracii toto nehodlají přijímat dlouhodobě.

A co lidé ve finančním sektoru?

To je zajímavá otázka. Po kolapsu bank na Islandu jsme zjistili jednu věc. Islandské banky, stejně jako britské a americké banky a jinde, se dávno staly hi-tech společnostmi. Jsou v nich špičkoví inženýři, matematici, informatici. A když islandské banky zkrachovaly, inovativní sektory naší ekonomiky, jako IT sektor, hi-tech sektor, v posledních třech letech rozkvetly jako nikdy předtím. Silný finanční sektor si stahuje tyto talenty z inovativních sektorů, což je pro ně špatné. Jestliže tedy chcete, aby vaše ekonomika byla v těchto oborech konkurenceschopná, což je v tomto století nezbytné, nechte zkrachovat banky.

25 komentářů:

  1. Prosím vás, po půl roce se vrátila kamarádka z Islandu a rozhodně nehovořila o takových to pozitivech. Jediné, co tamní lidé berou s povděkem je odmítnutí placení dluhu zahraničním bankám. Což ovšem vede k tomu, že se tam nehrnou prakticky žádní investoři. Mladí lidé odchází do zahraničí a většina se už nehodlá vracet. Navíc ji dost překvapilo, že snad každý druhý člověk je tam alkoholik, případně k tomu nemá daleko. Což u obyvatelky státu notoriků, České republiky, je dosti velké překvapení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale o tom to přece je. Udělali to tak, aby se stali soběstačným a žádné i nvestory nepotřebují. U nás jsme vítali investory s otevřenou náručí a dnes neexistuje naše zemědělství ani průmysl, daně končí někde jinde než u nás, tak je kalousek rýžuje z nás.
      MorPPheus

      Vymazat
    2. Váš příspěvek má asi tuto hodnotu, ale obráceně:
      Ano byla to neskutečná hrůza! Každej musel do práce a to si ještě mohl vybírat, zda přijme práci, kde se upíše třeba na 10 let a oni mu dají podnikový byt nebo nenávratnou půjčku na stavbu rodinného domku.Například jistota, že pokud budu makat a neudělám průser, budu mít práci třeba až do penze, lidi neskutečně deptala. Neskutečné násilí bylo pácháno na nemocných. Místo, aby byl vybírán regulační poplatek u lékaře a poté v lékárně včetně tučného doplatku, jako v každé demokratické společnosti za léky, odbyli pacienta tím, že za jeden recept musel zaplatit jen jednu korunu. A co teprve vnucování sociálních jistot, že po odpracování40 let má člověk právo na penzi. Ženský si vybrečely oči do krvava, když odcházely do důchodu po porození dvou dětí již v 55. letech. Kolik lidí tenkrát snilo o tom, aby mohli dělat o 10 - 15 let déle. Po operacích se dělo lidem také bezpráví. Zpravidla 6 týdnů se člověk zotavoval v nemocnici a poté doma. Vůbec mu nebylo dopřáno sladkého pocitu hrůzy, zda ho po návratu do práce hned nepropustí. A co teprve, kdyžVás do půl roku po operaci poslali do lázní. A ti komunističní tyrani nám nedali žádnou možnost finanční spoluúčasti. Ne přátelé, nedali nám možnost zaplatit si ani třetinu. Bylo to opravdu děsivé a devastující období našich dějin. Z lidí a hlavně dětí, se stala bezcitná zvěř. Za komunistů mladší vstávali v autobuse, aby pustili sednout ty starší. Dnešní mladí již znají svá práva v demokratické společnosti a pěkně zůstanou sedět. Již nikdy nechci zažít sociální jistoty ani morální zhoubu,která tenkrát panovala.

      Vymazat
    3. Všichni seveřani po celém světě chlastají "jak duha" ! Takže se tomu islandskému alkoholismu vůbec nedivím !

      Vymazat
    4. Kdybyste měli tak dlouhou a temnou zimu jako oni, chlastal by nejspíš každý z vás, co se nad tím tak pohoršujete. (A to jako abstinent alkoholismus nehájím.)

      Vymazat
    5. Nehrnú sa tam investori ktorí si vybavia desaťročné daňové prázdniny, podporu od štátu na vytváranie pracovných miest, ponúknu síce nadpriemerné platy, ale všetky zisky odídu z krajiny do zahraničia. V podstate krajinu legálne vytunelujú a po tých desiatich rokoch v krajine nezostanú už ani tie nadpriemerné platy, ale ani žiadne hodnoty, ktoré ľudia tejto krajiny vytvorili. Ďakujem, ale takíto investori nech radšej zostanú tam, kde sú.

      Vymazat
    6. nehledejte podvodné a nenažrané cizí investory, ale naopak vychovávejte svoje špičkové odborníky a obchodníky, kteří budou zárukou exportu ze země a rozvoji domácích pracovních míst. Ostatní cesty (zahraniční investoři a banky) jsou cestou do pekel, a pro zemi osud otrocké kolonie !

      Vymazat
    7. Iv, Tvůj výčet odpornosti bych ještě doplnil. Jak byla odporně levná voda ve vodovodních kohoutcich, kterou jme museli pít takřka zadarmo. Konečně si jí vážíme!! I ti důchodci právem přispívají zahraničním majitelům vodáren a kanalizací, čímž pomáhají udržet nad vodou jen tak tak jejich živořící majitelé na Bahamských i Sayshelských ostrovech.
      A jak tížil ten balík na důchodovém fondu před privatizaci. Chvála bohu že se ho naší privatizátoři rychle zbavili.

      Vymazat
  2. Konečne to niekto povedal naplno a bez vytáčok. Kontrola vlastnej meny je podmienkou úspechu.

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi dobrý příklad. O Islandu a jejich revoluci, která byla celému světu v době jejího průběhu tajena jsme se informovali několikrát.
    Pokud totiž vláda státu činí kroky, které nevedou proti jejímu národu,nerozkrádá, ale pracuje pro národ, pak národ má také zájem o takový stát. Na Islandu se změnil celý systém a pracují na soběstačnosti. Tím vznikají pracovní příležitosti a stabilizuje se i ekonomika.
    U nás máme protinárodní vládu, není to však jen o této vládě, ale o dlouhodobém systému, podmínkami záměrně položili spoustu podniků, jakož i znevýhodnili zemědělství. To znamená, že dovážíme ze zahraničí víc než produkujeme. Některé výrobky dokonce k úplnému pomatení národa se vyrábí v zahraničí s bídnou kvalitou, ale mají český obal, takže si stále mnozí myslí, že jsou českým produktem.
    Takže u nás je to úplně naruby než by to mělo být a občané se tak stali rukojmími tohoto státu. Vláda se od občanů této republiky úplně distancovala a má občany pouze za platiče, proto národ takovou vládu nepotřebuje, ale vláda národ ano. A protože vláda naprosto vše ignoruje, dokonce je zcela vůči národu imunní, tak jediné zákonné a zásadní řešení, které se mělo už dávno podniknout je ultimativní a časově neomezená generální stávka - až do splnění všech požadavků -s výjimkou zdravotnictví. Když mohli oni diktovat národu prostřednictvím zákonů podmínky, proč by národ nemohl diktovat podmínky pro zásadní změnu systému.
    Další zcela protinárodní krok je Klausova amnestie. Týká se totiž naprosto všech hospodářských trestných činů.
    Honza.

    OdpovědětVymazat
  4. http://news.e-republika.cz/article1429-Island-vyhral-soudni-proces-proti-zahrani-nim-bankam&comzone=show#threadId164

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně to řekl někdo z vysokých politiků : MUSÍME ZKRACHOVAT banky... a ještě dodám - ZNIČIT finanční impéria věčně nenažraných bankéřů ! Nejlépe by bylo ty jejich zlaté kasičky jednu po druhé vypálit a všechny bankéře rozehnat jak prašivé psy !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenásilnou formou boje proti bankám je - nemít bankovní účet ! Složenkou jde zaplatit vše, ale je to nepohodlné, že jo. Zaměstnavatel je povinen vám dát výplatu - nejste povinni mít bankovní účet pro tento účel. Já bankovní účet nemám a tím pádem na banky nemohu nadávat.

      Vymazat
    2. Stalo se, že jeden můj známý přišel ve zkušební době o práci jen proto, že za celou dobu odmítal pro účtárnu uvést svůj bankovní účet, který dosud nemá. Řekli mu, že takové lidi nezaměstnávají, a že nejsou pro firmu vhodnými adepty.

      Vymazat
  6. každá tetka duchodkyně od škopku,pokud je schopna zápasit s notasem,tak si vyhrabe banku jedinou ČESKOU s mizivou platbou za každé strčení hlavy mezi dveře...tím usoudí,že musí přijít opět Vítězný Unor a ocelová pěst mladých právníku a senátoru provede zestátnění klíčových bank a návrat ke zlatému standartu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomínejte, že ANI JEDNA banka v ČR dnes není v českých rukou ! Vše je ovládáno ze zahraničí. Jsme produktem jakési podivné počítačové hry, kde reálný děj probíhá u nás, ale hrají námi chorobní a nenasytní gambleři odkudsi z Wall Streetu a jiných banksterských doupat !

      Vymazat
  7. Nezapomínejte, že ANI JEDNA banka v ČR dnes není v českých rukou ! Vše je ovládáno ze zahraničí. Jsme produktem jakési podivné počítačové hry, kde reálný děj probíhá u nás, ale hrají námi chorobní a nenasytní gambleři odkudsi z Wall Streetu a jiných banksterských doupat !

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, jenže se pomíjí jedna důležitá věc. Geograficky je Island odříznut od zbytku světa a tím velmi na očích. Jakákoliv intervence spřátelených vojsk USSa by byla jako atomovka na Vatikán. Neměli by to čím zdůvodnit. Neměli žádné páky. Jo česko, to je jiný kafe. Když mohli rusáci, tak co bysme to nezvopákli s amíkama, akorát už by kámoši nemávali usárnou.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj lidi
    Vůbec nechci, aby to tady bylo jako před 89, bylo mi tehdy 23, byla jsem vdaná a měla prvního ročního syna....Kdyby to bylo tak úúúžasný..., byly by tehdy prázdný náměstí....Ale šel tam celej národ...Tehdy jsme žili na malý vesnici, o ničem jsem nevěděla a nikam nešla...
    Prostě ta doba dobrá extra nebyla a ani tahle doba není pro lidi přijatelná...
    Lidi opravdu musí měnit společnost od spoda..., prostě každý sám za sebe a láskyplně co nejlíp...ať se to týká čehokoli... Jinak to fakt nejde...
    A čím dýl to lidi nepochopí.., tak tím déle to bude trvat, než vybřednem z našich společných kalouskových patálií.....
    Jo - islandský, švýcarský i španělský model se mi mooooc líbí....
    Navrhuji dokonalé nastudování a následně jejich vzájemnou kombinaci s nejefektivnějšími prvky aplikovat co nejrychleji v ČR...Vždyť tady máme taky dost špičkových lidí, kteří tohle zvládnou taky..., jako ti na Islandu, ve Švýcarsku, či Španělsku.....

    Pěkný večer
    veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomínejte, že NENÍ ABSOLUTNÍ ZÁJEM MOCNOSTÍ, aby se v ČR pohnulo cokoli k lepšímu. A naši politici JIM ochotně slouží do roztrhání těla - viz Schwarzenberk, Kalousek nebo Nečas ! To je opravdu trojka k pohledání ! Na východ od nás by už dávno viseli nebo by byli o hlavu kratší !

      Vymazat
  10. Jo, Veroniko, plně tě chápu, že už nechceš minulou dobu, tehda se přeci nedalo míti živnost, odepisovat do nákladú i to cos neměla, obcházet placení DPH, brát různé příspěvky a dotace, a pak na DÚ vykázat nulu. Je vidět, že teď se ti žije líp. Mně ale ne!

    OdpovědětVymazat
  11. Na Islande sa s cudzincami veľmi nikdy nebavili http://kviz.szm.com/is1.jpg je to hrdý národ http://kviz.szm.com/is2.jpg

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Anonymní4. února 2013 21:32
    Podnikal jsi někdy vůbec??
    nejsou všichni hajzlové... Mnozí obětovali práci na ŽL vše.. rozpadly se jim rodiny, vztahy... no..., zbyla jim jen práce...
    Vím, že jsou i darebáci... Ale roky před r 1989 NECHCI!! v 50LETECH ODKLIDILI KOMUNISTI 270 000LIDÍ, kteří nesouhlasili... to máš 27 menších okresních měst... VÍŠ, MY SI SOCIALISMUS PAMATUJEME V TĚCH NEJKRÁSNĚJŠÍCH BARVÁCH.., ale ty začaly výrazně šednout, proto musela přijít "Sametová revoluce", proto tam zůstali ti samí, kteří tam byli do té doby..., ale jen pozměnili styl oblékání a vyjadřování...
    Jakmile tento systém spadne a on spadne.., vše bude odhaleno... S postupující dobou je stále více ubližováno lidem v širším spektru..., ale jejich kolektivní vědomí nabývá na síle..., protože se k těmto stále připojují další....
    Neboj, vše bude dobré...
    jsem obrovskej optimista
    veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, plně s Vámi souzním, každý musí začít u sebe. Když si každý vytvoří ten svůj svět, jak nejlépe umí, posune se celé kolektivní vědomí.
      To je tvoření reality nového světa.

      Vymazat
    2. Veroniko, plně s Vámi souzním.

      Každý musíme začít u sebe.Tím, že každý uděláme svůj svět lepším posuneme
      k lepšímu celé kolektivní vědomí.
      Myšlenky věnovat jenom tomu, co doopravdy chceme.
      Negativním zprávám nedávat pozornost.

      Artemis

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.