4. února 2013

Teal Scott o chudobě


Z videa Teal Scott: Otázky a odpovědi 1, od 32. min.)

Jak mám dosáhnout štěstí, když žiji na hranici chudoby?

Teal: 
Je čas si uvědomit, že peníze nemají nic společného se štěstím. Chápu, že mnohým z vás to nejde pod nos, protože to zní, jako když to říká někdo, kdo nikdy chudý nebyl. Je to stejné jako s nemocí. Když prožíváte extrémní chudobu, je pro vás obtížnější zaměřovat se pozitivně. Zaměřovat se na hojnost a prosperitu. Přesně tak je to i s nemocí a bolestí. Ale bez ohledu na to, jak moc jste chudí – vaše štěstí vychází pouze z toho, na co se zaměřujete! 

Nezáleží na tom, jestli jste ve vězení, nebo jste chudí jako kostelní myš, vždycky jsou tu věci, na které se můžete zaměřit a které způsobí, že se budete cítit emocionálně dobře. To je skutečný cíl. Pokud jste chudí a chcete prožívat dostatek, soustřeďte se na dostatek, který již máte! Jste-li smutní, a chcete se cítit veselí, musíte se zaměřit na to, co způsobí, že se budete cítit emocionálně dobře.

Problém je, že lidé se většinou zaměřují ledabyle. Nechápou, jak moc je to důležité. Dělají to tak, aby to bylo co nejsnadnější. Zaměřují se na to, co mají přímo před sebou. Pokud se zaměřujete pouze na to, co vidíte před sebou, zaměřujete se pouze na své zhmotnělé minulé myšlenky! Když se zaměřujete na to, co je, dostanete více toho, co je. Jste chyceni v bludném kruhu. Lajdácky soustřeďujete svou pozornost na to, co je, místo abyste si představovali to, co byste skutečně chtěli. A ty věci sladili s tím, co máte. 

Ten, kdo žije v chudobě, by se měl rozhlédnout kolem sebe a soustředit se POUZE na hojnost čehokoliv, co již má. Nejlepší je představit si, že jste třeba mimozemšťan nebo někdo, kdo se má hůř než vy.

Řekněme, že jste relativně chudí – ale rozhodně ne tak jako lidé ve 3. světě. Představte si, že jste ze země 3. světa. Podívejte se očima tohoto člověka na svůj život a sepište si, co máte a oni ne. Pokud jste skutečně ze země 3. světa, pak si představte, jaké by to bylo žít na ulici, nebo v divočině, napospas živlům. A z tohoto pohledu se podívejte na to, jak DOBŘE se proti takovému člověku máte. Co by řekl o vašem životě někdo, kdo nemá střechu nad hlavou? Někdo, kdo nemá co jíst? A když se soustředíte na to, co máte, uvidíte, jak se vaše nálada začne zlepšovat. Že vaše emoce se začnou zvedat. Soustředili jste se totiž na to, co rezonuje s vibracemi hojnosti – tedy s tím, co si přejete, a odvrátili jste pozornost od chudoby, kterou prožíváte.

Když se stane, že zkusíte toto cvičení a začnete se cítit špatně, je to proto, že se soustřeďujete na něco, co ve vás vyvolává pocit VINY. Například: jste relativně chudí, a představíte si chudáka ze země 3. světa, jak se dívá na váš život. Když začnete cítit negativní emoce, znamená to, že se viníte za to, že jste si vůbec dovolili pomyslet na něco tak negativního. Není to vina cvičení, ale toho, že se sami obviňujete. Když si uvědomíme, kolik věcí vlastně máme, můžeme se cítit skoro až provinile. Jako když matka řekne dítěti: „Važ si toho, že máš jídlo, tamhle děti v Africe trpí hladem!“ V tomto konkrétním případě je problémem vina. Musíme rozlišit, zda pociťovaná negace vychází z pocitu viny, nebo z něčeho jiného.

Všichni máme ve svém životě nějakou hojnost. Ať už je to nějaká vlastnost osobnosti, nebo nějaká materiální věc, po které jiný touží. Když si uvědomíme, jaké přízně se nám díky těmto věcem dostalo, povede se nám v životě lépe. Když se soustředíte na nedostatek, budete ho zažívat více. A nedostatek nesouzní s tím, kým ve skutečnosti jsme. Hojnost je v souladu s tím, kým jsme. Kdykoliv se zaměřujete na nedostatek, odpojujete se od své vlastní podstaty. A to přináší utrpení.

2 komentáře:

  1. Mimochodem,ten vyse uvedenej web patri cloveku,kteryho si pro jeho moudrost a lidskost,nesmirne vazim.......proud

    OdpovědětVymazat
  2. Jakej vyse uvedenej web?

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.