20. listopadu 2012

Galaktické zarovnání planet 21. - 23. 12. 2012

Jelikož někteří píšete komentáře, že v onu dobu planety nebudou v žádném zvláštním postavení, tak se pokusím uvést na pravou míru, o co jde.
Z mnoha zdrojů vybírám tento:
http://www.2012endoftheworld.com/galactic-alignment/

Galaktické zarovnání je vesmírný jev, k němuž dochází jednou za 26 000 let. Nastane tehdy, když rovník slunce, rovník Země a rovník galaxie Mléčné dráhy jsou zcela v jedné linii. V posledních 3 500 letech Země pomalu, ale jistě směřovala směrem k centru galaxie Mléčné dráhy.  K tomuto zarovnání dojde při zimním slunovratu.

Co se děje při galaktickém zarovnání?

Pozice A ukazuje, kde bylo naše slunce a sluneční soustava v Mléčné dráze před 3 000 lety.
Pozice B ukazuje pozici našeho slunce před 1 500 lety.
Pozice C ukazuje, kde bude naše slunce 21. - 23. prosince 2012. V tuto dobu, v době prosincového slunovratu, bude naše sluneční soustava přesně v centru galaxie Mléčné dráhy - v galaktickém zarovnání.



Update 21. 11. 2012: 
Pro jednoduché porozumění nám výše uvedený obrázek stačí, ale celkově je to složitější, protože ten jev je prostorový.
Podrobné informace, s nimiž souzním (a které chápu, takže je může pochopit každý (:-))), můžete najít na webu http://www.infinitelymystical.com/essays/2012-a-new-understanding.html
Je tam zcela logicky, fyzicky i mytologicky vysvětleno, proč Mayové zvolili pro konec svého dlouhodobého kalendáře právě 21. 12. 2012. Je to den, kdy z jejich pohledu (z místa vzniku kalendáře na jihu Mexika) dojde k "posvátnému trojitému znovuzrození slunce". Podrobnosti na zmíněném webu (anglicky). Mnoho názorných videí.
(Zajímá mě to, ale není v mých silách tolik překládat. Kdyby se někomu chtělo...)



66 komentářů:

  1. Moc děkuji za snahu. Konečně mám jasno. Orgonete, patří Ti velký dík. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. no,obecně se věří,že ke galaktickému zarovnání 21.12. opravdu dojde.Pokud nám ty astrologické grafy nelžou.Program je program,dílo člověka.Asi tak.
    Druhou věcí je,že nebe je vždy tak trochu "napřed".Dávám to úmyslně do uvozovek.Jde o to,že zatímco planety vytváří seskupení planet,na Zemi se dle astrologů projeví účinek až za nějakých 11-12 let.Alespoň tak jsem kdysi kdesi četla.A pro nás pozemšťany to znamená,že další roky na Zemi budou ve stavu různých zvratů, aby takříkajíc Země dokončila všechny své záležitosti a srovnala se též.K jakým zvratům dojde,si netroufám tvrdit, pouze usuzovat.
    Takže,opakuji,co už jsem řekla: 21.12.se podle mě nic "nadpozemského" nestane, očekávám však něco ze strany našich vládců.Možná fingované Ufo přelety,obrazy na nebi, nevím.Avšak,v průběhu dalších období už to bude zajímavější.
    Takže,kdo má víru,ať neklesá na mysli, když to, co čekáme, nebude hned.

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. astrologie není astronomie

      Vymazat
    2. tak na to si kapnul takhle sem si to představoval taky ale newedel jsem ze by si to mohlo myslet víc lidí tak to je ok :D

      Vymazat
    3. Jo, taky si myslím, že se změny budou dít s časovým odstupem...
      Taky jsem rád, že jsem našel velmi podobnou představu o dění někoho jiného, díky.

      Vymazat
  3. z pohledu od Centra už jsem dávno v zákrytu

    OdpovědětVymazat
  4. To sedlo! :-) To je snad nejčastější misinterpretace, tedy že se všechny planety mají seřadit do jedné přímky. Díky za názorný obrázek! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.pravidlazivota.cz/pz2_merkaba.htm#pz2:47merkaba

    http://www.pravidlazivota.cz/pz9_dim.htm#pz9:47dim

    http://www.pravidlazivota.cz/vz1_foton.htm#vz1:47foton

    atd.

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslel, že se naopak Sluneční soustava v ramenech galaxie vzdaluje od jejího středu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovoluji si reagovat. Střed galaxie je něco jiného než "galaktický rovník". Pro představivost: Galakticky střed analogicky odpovídá jádru naší planety a galakticky rovník odpovídá pozemskému rovníku který obíhá kolem dokola středové pásmo planety. Takže je zhruba v podstatě jedno v jaké hloubce galaxie se nacházíte. Takže i v jejich periferních oblastech se můžete dostat do oblasti rovníku.

      Jaroslav Chvátal

      Vymazat
    2. Pokud (dle Daniela) gravitace planet a sluncí působí něco jako odpuzující se magnety, pak se nemohou vzájemně srazit, ale jen kolem sebe proletí, případně ten silnější odhodí toho slabšího stranou ?

      Vymazat
  7. Všude čtu, že astrologové v tom mají jasno. A co astronomové? Ještě jsem neslyšel (nečetl) názor astronomů.Je tomu opravdu tak jak je výše psáno?

    OdpovědětVymazat
  8. dan.: vlivy planet jsou samozrejme i horoskop,kterej sedi jako zadek na hrnec,pokud vis kdy presne a kde jsi se narodila.ten souhlasi na 100procent a to je dukaz,ze vlivy a polohy planet se projevuji okamzite,pises ze se to projevi az za x let.nevim kde jsi to cetla,ale nedaval bych tomu moc duveryhodnosti :) je to dokonale zarizeno a predem naplanovano,pro zajimavost muzeme treba zjistit ,ze kdo se narodil ten a ten den,v tu a tu hodinu a minutu ,tak je takovej a makovej,vcetne jeho dispozic.to plati samozrejme i o budoucnosti,muzeme dopredu spocitat,kdy se narodi nekdo hodne vyjimecnej treba, podle vlivu planet.programu je par dobrejch na to,treba tady:http://stary.astromat.cz/index.php?mb=1&pm=1
    tak si to vsici vyzkousejte,pokud znate i minutu narozeni,tak to budete mit hodne presny.jednou jsem zkousel zadat datum narozeni kamaradek co jsou dvojcata a jsou 2 minuty od sebe a uz v tom byl docela rozdil a na kazdou z nich to sedelo presne:)
    zdravim jirik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. astrolog s astronomem by měli sedět u jednoho stolu.A k astrologii bych řekla jen tolik: Astrologie je věda, z které se dnes dělá pouťová atrakce.Nejsem si ani jistá, jestli vůbec dneska někdo tento obor ovládá.

      dan.

      Vymazat
    2. Většina jsou jen pouhými "pouťovými atrapáři"

      Vymazat
  9. http://www.bohuslav.com/2112.html

    OdpovědětVymazat
  10. Soudě podle označení BC za letopočty, jde o roky před Kristem (Before Christ) a ne před 3000 a 1500 roky ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Je rozdíl se na to dívat na fotce protože při 3D zobrazení Galaxie jako dvojitého toroidu je pozice ke středu vpodstatě stejná při pozorování z ramene,kde se naše Sluneční soustava nachází,tedy při pozorování ze Země.Galaktický rovník protíná Země 2x do roka a znamená to letní a zimní slunovrat z pohledu pozorovatele na Zemi,z tohoto místa pozorovatele se uvidí co "nastane" až tedy Slunce -jak se píše "protne" Galaktický rovník.....ale ti nejsenzachtivější budou asi zklamáni a nejvíc "Galaktičtí středové"........ a jedeme dál,no, Nekonečno....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne,mate pravdu vcera sem to chtel sem napsat,ale clovek se tu uz boji rict vlastni nazor,aby mne neukamenovali,lidska hloupost nezna mezi
      L.

      Vymazat
    2. Ale, ale, nebuďte zase tak přehnaně vztahovačný, hlavu vám dosud nikdo neukroutil ! :)))

      Vymazat
    3. "Galaktický rovník protíná Země 2x do roka" .. na to jste přišel jak?

      Vymazat
  12. Obává se, že avízovaný obrázek a komentář k němu je silně zmatčné povahy. Nechci to nijak dalekosáhle rozebírat rozebírat, tak jsem si dovolil pouze několik zásadních bodů:

    1) Dne 21. 12. 2012 by mělo být naše slunce (nikoliv sluneční soustava) zarovnáno s galaktickým centrem (středovou rovníkovou osou) POUZE z profilu pohledu pozorovatele, a to ještě pouze v určitých částech našeho světa nikoliv však fyzcky prostorově a topologicky.

    2) Naše sluneční soustava koná dva základní pohyby: a) Krouží kolem galatického jádra a tato jedna otáčka trva cca. 225 milionů let, b)Krouží kolem hvězdy v hvězdokupě Plejády zvané Alcyon (proto se této hvězdě také někdy říká "Centrální Slunce". Době jednoho oběhu zde trvá 25 850 let čili ccca. 26 000 let a tomuto cyklu se také někdy říká "Platonův Rok"

    3) Z výše uvedeného vyplývá že naše sluneční soustava realizuje dva souběžné pohyby v galaktickém prostředí

    4) Pohyb naší sluneční soustavy kolem galaktického jádra má "kývavý pohy", kdy střídavě přechází ze severní galaktické hemisféry do jižní galaktické hemisféry". Z pozice pozorovatele se tak vytváří křivka zvaná sinusoida. Ovšem časový úsek jedné horní a spodní půlperiody netrvá 26 000 let ale podstatně déleší dobu. Tady si zřejmě půdovní autor plete dohromady cyklícký vstup a výstup z tzv. "fotonového pásu", který ale souvisí s pohybem sluneční soustavy kolem Alcyonu (viz. čtyři hinduistické cykly: satya yuga, dwapara, yuga, treta yuga a kali yuga).

    5) "Fotonový pás" je hmatatelný důkaz existence energetických systémů jejichž struktura má tvar "torusu". Všechny živé systémy od buňky počínaje až po galaxii konče mají disponují energetickou strukturou "torusu", kdy v oblasti severního pólu vyvěrá mocný produ energie, který je strukturován do dvou rotujících vláken, kteté virtulentně (torzně) obtáčí vnjší strukturu toru, aby tyto energie byly poté jednak nasávány skrze jižní pól do vnitřní vertikální osy torusu a tím uzavíraly tvořivý cyklus (chobot tornáda, středová osa hurikánu, kmen stromu, trup lidského těla, jsou objektivizované pro ldiské smysly vnitřní vertikální středové osy energetického torusu. A jednak energie vyvrhovaná ze severního pólu thorusu má tendence se shlukovat poděél horitontální rovníkové osy systému. Proto i z pohledu těla galaxie je podél rovníkové osy největší energetický potenciál o nejvyšších vibracích. Rotující energie přesouvající se od severního k jižnímu pólu je vnímána v určité vývojové fázi galaxie v podobě tzv. "galaktických ramen". Naše sluneční soustava se nachází v galaktickém rameni Orionu. (pro více informací ohledně projekce živé hmoty a torusu, viz. např. materiály dr. Mattiho Pitkännena).

    6) Vzhledem k rozměru naší galaxie (její průměr je odhadován na 26 000 let) není možné aby fyzicky procházela naše sluneční soustava skrze prostředí galaktického rovníku během několika dní (jak je ale patrné) z původního materiálu. Ve skutečnosti to trvá několi tisíc let s algorytmem několika desítek tisíc let.

    7) Energetické vztahy galaktické vztahy horizontální přímky (galaktický rovník) a vertikální středové osy galaktického thorusu (spojující severní a jižní galaktický pól) - tzv. galaktický kříž, mají svou přímou analgii k rotačnímu pohybu naší sluneční soustavy kolem hvězdy Alcyon čili Centrálního slunce a navazující astrologických korespondencím v rámci osy propojující letní a zimní slunovrat (vertikální osa) a jarní a podzimní rovnodennost (horizontální osa). Tyto vztahy pak tvoří fundamentální základ prakticky všem mystickým aspektům, šamanským a dalším tradicícm starověkých civilizací a kultur na naší planetě. Tento fundamnetální základ se vztahuje tedy k mechanice pohybu naší sluneční soustavy uvnitř našeho galaktického prostředí a podstatu strukturálního tajemství "kříže jako takového".


    Omlouvám se za to že jsem se moc rozepsal ale cítil jsem potřebu vyjádřit výše uvedené body vztahující se k nastíněné problematice.

    Přeji hezký den.

    Jaroslav Chvátal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to já budu pane Chvátal stručnější a lidovější : lidí (hlavně tzv. vědci) vědí o světě (Zemi) a vesmíru úplný ho...Nicméně je to fajn,takový volný přístup k informacím,ne?

      Vymazat
    2. Dobré, ale mně se víc líbí tohle: http://www.infinitelymystical.com/essays/2012-a-new-understanding.html

      Vymazat
    3. Děkuji za vysvětlení p.Chvátal,něco podobného mne taky hned napadlo,když jsem viděl tuhle fotku a cítil jsem se k tomu taky vyjádřit,ovšem byl jste rychlejší a Vaše vysvětlení je víc na úrovni.......zdroj informací např.z Vašeho Matrixu 2001 poskytuje větší obzor a představivost a já osobně jsem za ně rád. S pozdravem Martin Vrba.

      Vymazat
    4. J.Chvátal:

      Brilantní vědecká analýza, ale bohužel podstatnější je to padání masek lidí a odhalování se jejich pravé podstaty ve světle. V poslední době je to velmi intenzívní, dalo by se říci denně něco nového, často šokujícího. Je to vidět všude okolo, u mě osobně a ano i u Vás.

      Zdraví,

      Hlavatý

      Vymazat
    5. Děkuji za odpověď ane Hlavatý.

      "......ale bohužel podstatnější je to padání masek lidí a....". Možná by bylo lepší říci.. "bohudík...".

      Jaroslav Chvátal

      Vymazat
    6. Pane CHvátal a pane Vrba, nahánějte si platící čtenáře v jiných vodách na jiných webech. Orgonet je seriozní a přátelský web, ne samolibě drze vlezlý spam-ař. Orgonet také nědělá na vašich stránkách komerční reklamy za účelem zvýšení zisku. Vyměňte už tu svou kapitalistickou hlavu za něco užitečnějšího a všem dostupného !

      Vymazat
    7. Konecne rozumne vysvetleni,lehce pochopitelne i pro laiky ,dekuji Ludvik

      Vymazat
    8. Anonymní21. listopadu 2012 16:35

      Pane CHvátal a pane Vrba, nahánějte si platící čtenáře v jiných vodách na jiných webech. Orgonet je seriozní a přátelský web, ne samolibě drze vlezlý spam-ař. Orgonet také nědělá na vašich stránkách komerční reklamy za účelem zvýšení zisku. Vyměňte už tu svou kapitalistickou hlavu za něco užitečnějšího a všem dostupného !
      ---------------------------------------------------------------
      Pane anonyme, děkuji vám za Váší reakci ale mé příspěvky zde ve fóru byli čistě o vyjádření názoru k problematice a o ničem jiném. Nemohu se vyjadřovat za pana Vrbu, ale mám za to, že vyjdářil spontáně své myšlenky. V mých příspěvcích nikde nepodlo ani slovo reklamy. Nemyslím si, že by mé reakce byly samolibé a drzé. Byly k tématu a k věci. Pochopil jsem, že mluvíte za Orgonet, neb ho zmiňujete. Pokud Vám zde vadím, tak Vás svou přítomností už dál nebudu provokovat. Každopádně mi bylo ctí sem do diskuze pár svých příspěvků vložit. Přeji Vám vše dobré.

      P.S. Mnohé věci jsou velmi relativní. Kdysi dávno jsem posuzoval lidi podle toho jak jsem je aktuálně viděl, třeba i toho opilce v příkopu. Pak mne ale kdosi naučil chápat a vnímat, že neexistuje jen jeden život a že ten opilec ve skutečnosti hraje určitou důležitou roli, kterou na sebe vzal s požádáním Vesmíru. Mnoho lidí mi říkalo, dej si na stránky charitativní organizace které sponzoruješ a kterým pomáháš, viz třeba "Bazalaka" v Č. Budějovicích. Mne to ale příjde pokrytecké, to třeba dělají rádi politici, aby se ukázali jak velci humanisté jsou - to je psychologie. Pro mne jsou důležité vděčné pohledy těch, kterým jsem dokázal svými finačními prostředky pomoci. Vy jste si ale pane Anonyme vytvořil svůj vlastní pevný názor na mne a já ho ctím...

      Vymazat
    9. Já jsem se vyjádřil jen v tom smyslu, že byste se zde měl prezentovat jako každý jiný komentátor - za sebe, a ne jako mentor nebo insider - vlastník placeného webu. Vy ty rozdíly, díky Vaší profesionalizaci v oboru, již zřejmě nevidíte, ale já ano ! Tím nebylo řečeno, že tu nemůžete prezentovat své názory, jen je prosím nemíchejte se svými komerčními aktivitami a zájmy !

      Vymazat
  13. Moje zdroje tvrdí že tohle špatně: pouze se zarovná země, slunce ve vztahu rovníku galaxie , do středu galaxie nám chybí miliony světelných let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že jsme také od středu galaxie velmi daleko. Alespoň mám ten dojem z knih Carla Sagana, již zesnulého významného vědce a astronoma !

      Vymazat
  14. Step21. listopadu 2012 9:19

    A tak to já budu pane Chvátal stručnější a lidovější : lidí (hlavně tzv. vědci) vědí o světě (Zemi) a vesmíru úplný ho...Nicméně je to fajn,takový volný přístup k informacím,ne?

    -------------------------------------------------------

    1) Víte je vědec a Vědec. Tak například Matti Pitkännen je svými kolegy všeobecně považován za blázna, stejně dopadl například dr. Paul LaViolette, kteý jako první na začátu sedmdesátých let minulého století objevil pohyb sluneční soustavy kolem hvězdy Alcyon a stovky dalších. Nelze přece házet všechno do jednoho pytle. Stejně tak není všechno pouze černé a bílé.

    2) Vám někdo brání přístupu k informacím? Mám za to, že cenzura snad už ani není. Zvonilo se proto u v roce 1989. Ale to je mimo dané téma galaktického zarovnání.

    Jaroslav Chvátal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Chvátal nehrajte tu před námi úplného hlupáka stran cenzury, zvláště v českých médiích ! Jste k smíchu !

      Vymazat
    2. Chápu, ale já to myslel ironicky, proto jsem zmínil to zvonění v roce 89.

      Vymazat
    3. Tak se vyjadřujte jednoznačně. Mnohosmysly jsou často ke škodě než k užitku, víte ?!

      Vymazat
  15. Děkuji Vám pane Vrba. Vážím si toho, že jste se pod svůj příspěvek podepsal. Děkuji také Orgonetu, že můj příspěvek zveřejnil, myslel jsem ho upřimně a nikoliv jako nějaký atak na informace, které orgonet ohledně "galaktického zarovnání" odprezentoval. Omlouvám za gramatické chyby v onom příspěvku a za chybu ve výkladu (správěně by mělo být, že..... "průměr naší galaxie činí 26 000 světlených let"). Jaroslav Chvátal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carl Sagan ve svých knihách uvádí průměr Mléčné dráhy kolem 100.000 světelných let. Takže podstatně více, než uvádí p.Chvátal.

      Vymazat
  16. Orgonete, blahopřeji. Když se i přes svoji vytíženost a kvalitu svých stránek p. Chvátal rozhodl zapojit do diskuse.

    OdpovědětVymazat
  17. Srdečně zdravím spřízněné duše, ale nemyslím si, pane Chvátale, že tady zrovna jde o přístupu k informacím, ale o to, vědět, kde je hledat. Tady přece není vědecký blog. Každý jsme na jiné úrovni a upřímný zájem o tématiku nemusí být jen z podrobně informovaných kruhů.
    Zdraví Boban

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlasím s Vámi pane Bobane. Vaše věta: "....Každý jsme na jiné úrovni a upřímný zájem o tématiku nemusí být jen z podrobně informovaných kruhů...." je naprosto výstižná. Hlavně se oprostit od arogance, nepovyšovat se a snažit se najít společnou řeč, toť apel k vědecké obci.

      Vymazat
    2. Lidi, "neháčkujte se" tu pro slovíčko, nepřispívá to nikomu z nás ! Spíše se učte krotit a kultivovat svoje Ega. Tím celé věci spíše pomůžete, včetně těm, co se teprve z temné duality probouzejí !

      Vymazat
  18. Děkuji za odpověď ane Hlavatý.

    "......ale bohužel podstatnější je to padání masek lidí a....". Možná by bylo lepší říci.. "bohudík...".

    Jaroslav Chvátal



    Přesně jste to vystihl! Bohu dík je správně! Zdraví, Hlavatý

    P.S. Kritizovat p.Chvátala za to, že má většinu článků na Matrixu placených je myslím zbytečné. Koho to zajímá číst, tak ať si zaplatí a koho ne tak ať tam nechodí, tak jako tam nechodím a nic neplatím ani já. Soukromě si myslím že p. Chvátal je tak unikátní mysticko-vědecká figura v čr že má v alternatívním vývoji posledních 10-ti roků svoje určité místo a každému to mohlo spíše něco dát, než něco vzít i když se vším nesouhlasí. Každý si musí střípky té svojí skládačky poskládat sám za sebe..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zásadě nic proti p.Chvátalovi nemám. Uvidíme, jak se zde vyprofiluje :)

      Vymazat
    2. vaše rétorika a vašich příznivců mi připomíná rétoriku provokatérů z osudu.biz !

      Vymazat
    3. Já určitě nejsem příznivec pana Chvátala a po uzamčení Matrixu před několik lety jsem ho dlouho považoval za veřejného nepřítele. Časem se ale ukázalo, že dobré informace se dají najít i jinde a zhruba od začátku tohoto roku jsem na úrovni, že dneska už nečtu skoro nic až na výjimky. Jen to rychle proletím včetně diskusí, abych měl přehled o aktuálním dění. Prostě to už nepotřebuju, většina je stejně balast. Mám už dlouho sbaleno, protože na toto období a jeho možnosti čekám několik tisíc let. S pozdravem, Hlavatý

      Vymazat
    4. Pozdravujte pana Prota, určitě si máte o čem hodně povídat

      Vymazat
  19. Vesmír.......takže všichni Ve-smíru,jo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smiřovat se mezi sebou navzájem chce velkou dávku vzájemné tolerance. Takže upřeme svou pozornost i tímto směrem !

      Vymazat
  20. Galaktický rovník je rovina procházející středem slunce a hmotným středem Galaxie, což znamená, že Slunce jim projít nemůže, protože na něm neustále leží (není to náhoda, ale důsledek definice galaktického rovníku). Naopak Země skrz galaktický rovník prochází pravidelně dvakrát za rok (důsledek sklonu roviny ekliptiky ke galaktickému rovníku).
    Autor možná měl na mysli galaktickou rovinu, což je plocha v jejiž blízkosti leží většina hmoty Galaxie. Slunce prošlo skrz rovinu galaxie naposledy před cca 3 miliony let a příště tak učiní za nějakých 30 milionů let. Dále bych rád opravil mylný údaj, jež zde v diskuzi padl, a to ten, že průměr Galaxie je asi 26000 "let". Průměr Galaxie je 28000 pc (parsek), což odpovídá asi 91336 ly (světelných let).

    Milí diskutující, drazí čtenáři. Je třeba otevřít oči a nenechat se manipulovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Chtěl jsem to sem takhle napsat, ale vzal jste mi to z "klávesnice". :-)
      Prostě jsou dva pojmy:
      Reálná galaktická rovina = vzhledem k nepravidelnosti a neohraničenosti Galaxie težko určitelná plocha, přes kterou projde naše sluneční soustava za 30 mil. let +/- pár set tisíc let (takže určení s přesností na minuty je nesmysl). V současnosti se nacházíme několik desítek světelných let mimo tuto rovinu.
      Galaktický rovník (souřadnice) = v podstatě jen "čára" na mapě hvězdné oblohy (průmět roviny přibližně procházející středem Mléčné dráhy), kterou zavedli astronomové jako další virtuální souřadnicový systém pro určování polohy vasmírných objektů. Slunce kvůli zjednodušení posunuli do této roviny (těch pár světelných let posunu je vzhledem k velikosti Galaxie zanedbatelný).
      Co se týče galaktického středu - je to bod na gal. rovníku. Vzhledem k tomu, že galaktické souřadnice se odvozují od jádra galaxie, byl až do roku 1959 jako nulový bod pro tuto soustavu souřadnic průsečík galaktického rovníku a ekliptiky. Když se zjistilo, že galaktický střed leží asi 5° pod ekliptikou, byl nulový bod přemístěný tam.
      Tedy: Země, Slunce a galaktický střed se nazarovnají ani reálně, ani virtuálně, minimálně několik set tisíc (možná miliónů) příštích let.

      Vymazat
    2. Přesně o této velikosti,rozpětí Mléčné dráhy psal i Carl Sagan - kolem 100.000 světelných let. Takže Vás údaj...asi 91336 ly (světelných let)...sedí ! Palec nahoru !

      Vymazat
  21. Já osobně proti panu Chvátalovi nemám opravdu nic zlého.Dokonce jeho web,ten starý,původní a "volný" jsem měl v oblíbených.Teď,tedy již delší dobu,již ne.Když tam občas nahlédnu,mám pocit jako kdybych stál před velkými a zamčenými železnými vraty.Mám ten pocit....O Osudu ani nemluvě.Mám z toho pocit,jako když mi někdo řekne:"já něco vím,ale nepovííím.A nebo povím,ale dáš mi pár tvých duhových kuliček".
    Za to zde mám pocit,jako když vlezu do své oblíbené hospůdky,s oblíbenými pochutinami,se stálými oblíbenými návštěvníky.Ponechám stranou cenovou skupinu :o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímal by mě skutečný a pravý důvod, proč sem p.Chvátal zavítal až nyní, když mnohá léta před tím Orgonet velmi dobře znal a dosud zná ! Mám takový dojem, že se to stalo ve chvíli, kdy začal Orgonet mít exkluzivní informační zdroje !

      Vymazat
    2. Pan Chvátal jen překonal svoje Ego a nabídl střípek svého vědění zdarma. Dříve nebo později bude stejně muset Matrix plně otevřít, tak jako to bylo dřív. Jinak si myslím že by úplně zanikl, nikdo za takovéto informace nebude ochoten platit a kdo ví jak dlouho fin. systém v současné podobě vydrží-podle mě už teď je v agonii, posledním tažení. Hezký víkend přeje, Hlavatý

      Vymazat
  22. A není to nakonec jedno?
    Za měsíc uvidíme. :-)
    P.S. To hádání je o nás a ne o tom, kdo ho vyprovokoval...a o tom to je. :-))
    Liliana

    OdpovědětVymazat
  23. Můj názor je sice laický, ale i tak ho sem napíšu: Galaxie nemá žádný pevně daný tvar (jako např. Zeměkoule nebo fotbalový míč), žádné přesně určitelné hranice odkud až kam, takže by se u ní podle mého dal dost těžko stanovit galaktický rovník jako přímka (tak, jako je daný třeba pro Zemi). Galaktická rovina je při obřích rozměrech galaxie taky pořádně široký prostor, čili sotva může někdo říct, že právě v tento den a tuto hodinu se Sluneční soustava nachází právě v tom rovníku, ve stejné rovině - nebo jak to napsat... Ono je dost dobře možné, že jsme galaktický rovník už dávno protli, stejně, jako že nás to teprve čeká, protože "cestování" či "přesun" přes galaktickiou rovinu při její šíři se nekoná jen v jeden den nebo v ten konkrétní čas. Tím spíš, že při v podstatě neohraničenosti galaxie (přesně spočítatelné) není ani jasné, kde přesně ten galaktický rovník je. Znovu podotýkám, že se na to dívám jen jako absotlutní laik, jen prostě z pohledu zdravého selského rozumu a logiky. A z toho stejného důvodu nejsem ani nijak předem vycukaná z nějakého 21. prosince. Není k tomu žádný důvod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá rotující galaxie ve formě disku je jistým způsobem po velmi dlouhou dobu stálý útvar. Na tomto základě lze min.empiricky měřit určité hodnoty včetně průměru takového disku. Proto s tímto komentářem nemohu zcela souhlasit.

      Vymazat
  24. Nevyhánějte prosím pana Chvátala s diskuze, protože má a hlavně chce něco sdělit. Jestli Vám to ještě nedošlo, tak vlastní názor na důležité věci si můžu udělat pouze na základě průniku několika kvalitních názorů a pokud jen vyměním mainstreamové zdroje za jeden dva alternatívní zůstávám dál ovcí, pouhou "alternatívní ovcí". Odložte prosím svoje klasická dogmata a předsudky, protože doba si to žádá.

    Hezký den přeje,

    Hlavatý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť jej nikdo nevyhání ! Jen je mu různou formou naznačováno, aby se přizpůsobil charakteru a způsobům diskuse na Orgonetu, nic víc ! Pokud bude vehementně všem opravovat názory a různá mínění, pak takové mentorství a insiderství zcela jistě narazí ! Na svém soukromém blogu si to může dovolit, chovat se a vyjadřovat se, cenzurovat diskuse, podle svého. Ale tady je na návštěvě, a podle toho se také musí chovat !

      Vymazat
  25. Me jako nevjetsiho laika by zajimala pouze jedna malickost:jak si muzeme byt jisti tvarem a velikosti nasi galaxie,pokud vim nachazime se v jednom z ramen mlecne drahy,takze asi tezko muzeme videt celou nasi galaxii.Nechce se me verit ze nejaky lidsky vyrobek uz opustil mlecnou drahu,nebo-li nasi galaxii a udelal pro vedce fotecku aby vedeli jak vypadame zvenci,mile rad se poucim kdyby my to nekdo chtel vysvetlit budu rad.zdravim vsechny Ludvik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vychází to z pozorování dalších podobných galaxií. Pokud se na galaktický disk dívám shora nebo zespoda, vidím kulatý střed s roztočenými srpkovitými rameny, něco jako rotující mnohoramennou hvězdici. Pokud se však dívám na tento disk z profilu (proti rovinné ploše toho disku), uvidím jen "tlustou úsečku", z jejíhož středu na obě strany vystupují "polokoule" středu galaxie. A tuto "úsečku" vidíme i my ze Země, protože Sluneční soustava se nalézá v této rovinné ploše disku ! Proto nemůžeme vidět onen roující galaktický disk !

      Vymazat
  26. Diky ,jednoduche vysvetleni,takze sem mel pravdu nemuzeme videt nasi celou galaxii,predpokladame jak asi vypada z pozorovani dalsich podobnych galaxii?Ludvik

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, neodpustim si komentar, ze me mrzi, ze je spousta prispevku o nicem, jak tu na sebe prispevovatele reaguji.
    Staci preci napsat ja s tim nesouhlasim a tecka. Nebo uvest svuj nazor.

    Doufal jsem, ze existuje jednoznacny vyklad o postaveni teles ve zminovany den (ze se to da ze znamych pohybu jasne a presne odvodit a popsat srozumitelne laikum s urcitou toleranci co je a neni "stred", kdyz je tak daleko :o)). Ale z toho "hastereni" moje predstavivost utrzila rany, takze jsem to vzdal.
    Nicmene jsem si uvedomil, ze neni podstatne, jak presne a kde jednotliva telesa v ten den budou. Zajimave je to, ze o tom postaveni je zminka v davnych zdrojich v dobe bez teleskopu a PC a presto celkem odpovidajicim zpusobem popisuje to, co se moderni veda snazi nyni "potvrdit".
    Nemene dulezity je taktez davno zmineny fakt, ze toto postaveni teles bude mit nejake vzajemne pusobeni "uvnitr" vesmiru. Nemusi to nutne znamenat, ze to Zemi posune jinam, nebo ji to roztrha na kusy, nemusi se presouvat hmota, muze se presouvat energie, ci co.
    Pro me zustava otazkou, jak rychle a jak moc se to muze projevit, na coz jsme tu nikde odpoved nenasel.

    DJ

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.