13. listopadu 2012

Praha: Stop genetickým modifikacím dnes v 17.00

Ahoj Orgo.
Vím že o GMO na Orgonetu něco je, ale tady je to hodně ucelené:
Měj se fajn a dík za uveřejnění degenerace ovoce a zeleniny.

P. S. Orgonet: Díky, ano, je to pěkné a obsáhlé shrnutí z webu http://www.dsss-praha.cz/ Vyvěšuji aspoň kousek jako upoutávku. 

Vidím, že sdružení právě dnes pořádá v Praze demonstraci, viz http://www.dsss-praha.cz/news/dsss-praha-stop-genetickym-modifikacim/.


DSSS Praha - Stop genetickým modifikacím

07.11.2012 18:42

KDY: 13.11. 2012 od 17:00

KDE: před Ministerstvem zemědělství (Těšnov 65/17, mapka místa)

Téma: GMO – spása pro lidstvo nebo cesta do pekel?

  
Jsme znepokojeni názorem Ministerstva zemědělství ČR, které nekriticky přijímá a propaguje genetickou modifikaci rostlin a živočichů, přičemž zcela přehlíží všechna s tím spojená rizika. DSSS Praha zpracovala materiál, který Vás seznámí s problematikou GMO. Představí Vám dané téma, seznámí Vás s vědeckými studiemi ohledně účinků GMO na lidský, zvířecí organismus a životní prostředí, ukáže Vám jak by svět vypadal podle firmy Monsanto (největší světový producent GMO potravin), zmapuje současnou situaci v některých zemích včetně ČR a v závěru Vám představí proč by podle pražské DSSS měly být GMO zakázány.

Materiál můžeme doporučit každému, kdo se zajímá o životní prostředí, kvalitu potravin, či o zdraví svých blízkých. K přečtení ho naleznete (ZDE). Pokud také nesouhlasíte s genetickými modifikacemi, tak nás přijdte podpořit před Ministerstvo zemědělství ČR. Řekněme NE - GMO.


Více zde: http://www.dsss-praha.cz/news/dsss-praha-stop-genetickym-modifikacim/


07.11.2012 18:22

I.   Co je to GMO? Co všechno se modifikuje? Historie modifikací.

              Na rozdíl od běžných šlechtitelských postupů, kdy se vybírají nebo mutagenezí vytvářejí odlišné (žádoucí) formy znaků, vzájemně se kříží jejich nositelé a dalšími opakovanými kříženími s nejlepšími odrůdami stabilizují požadované vlastnosti nové odrůdy (její vytvoření vyžaduje 10, ale i více let úsilí šlechtitelů), při genetických modifikacích se obvykle hned od počátku využije špičková odrůda a metodami genového inženýrství je do ní cíleně vpraven jeden nebo několik málo genů pro zcela nový znak či znaky, jejichž přenos by klasickými metodami nebyl uskutečnitelný (např. pro vzájemnou nekřížitelnost partnerů, příslušnost dárcovského organismu do jiné skupiny, říše apod.). Významné je, že takto jsou přenášeny pouze geny, jejichž účinek je dobře znám z původního organismu dárce a jemu příbuzných organismů, kam byly přenášeny při studiu jejich účinku. Je proto jen velmi málo pravděpodobné, že v novém organismu příjemce bude účinek vybraného genu jiný, či dokonce takzvaně nepředvídatelný.  (1)
            Většina lidí zná jako geneticky modifikované většinou jen některé druhy plodin jako kukuřice, sója, některé obiloviny. Rozsah genetických modifikací je však daleko širší a zahrnuje nejen rostliny, ale i živočichy, viry, bakterie a člověka.

Genetické modifikace rostlin
      
       Asi nejznámější geneticky upravenou plodinou je  bt kukuřice. Ta obsahuje transgen pro δ-endotoxin, získaný z baktérie Bacillus thuringiensis, Rostlina pak produkuje toxin, který hubí některé škůdce (např. zavíječe kukuřičného).  
       Velkou skupinu GM tvoří plodiny tolerantní vůči herbicidům, nejznámější je Roundup ready sója s tolerancí vůči herbicidu glyfosátu. Kukuřice T25 je tolerantní k herbicidu fosfinotricinu (účinná látka glyfosinát amonný) obsahuje transgen z bakterie Streptomyces viridochromogenes.
       Některé plodiny se modifikují k účelům, aby se přizpůsobily lokálním klimatickým podmínkám jako sucho (brambor, tabák). U rostlin jsou hormony cytokininy zodpovědné za opadávání listů. Vlivem sucha produkce cytokininů klesá, proto jsou rostliny modifikovány, aby produkci cytokininů zvětšovaly a přečkaly tak i několikatýdenní sucho.    Problémem některých oblastí  přesolená půda, způsobená zavlažováním z podzemních vod s vyšší koncentrací minerálů, popř. v pobřežních oblastech ohrožených zaléváním mořskou vodou. Proto bylo vytvořeno např. GM rajče, schopné přežít a plodit i v těchto podmínkách.
       V chladnějších oblastech se pěstuje GM tabák a brambor, obsahující transgen ryb z chladných moří. Podobně se testují také nemrznoucí jahody, které při modifikaci změnily barvu (viz obrázek).
                        

Celý článek zde.

2 komentáře:

  1. aaa tak DSSS se nám chce zalíbit, tak se pouští do takových to témat. Aha,tak u nich je to určitě jen populismu. Bože chraň před takovýma stranama a členama této strany.

    OdpovědětVymazat
  2. zpracovali materiál:-)))

    opajcli to od Greem peace

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.