20. září 2011

Video: Jaké to je proletět se nad planetou Zemí?

Internetový hit: Satelit ISS oblétá planetu Zemi, sestřih do 1 minuty. Pěkné! (Pro mé chápání to mohlo být pomalejší, tak 10x (:-)))) )



Z komentáře autora:

Time-lapse z ISS (International Space Station) při jejím noční obletu Země. Video začíná nad Pacifikem, pokračuje přes Severní a Jižní Ameriku, a vstoupí do denního světla u Antarktidy. Jsou vidět města, země i krajinné znaky, jako Vancouver Island, Victoria, Vancouver, Seattle, Portland, San Francisco, Los Angeles, Phoenix, mnohá města v Texasu, Novém Mexiku a Mexiku. Mexico City, Mexický záliv, poloostrov Yucatan, El Salvador, blesky v Tichém oceánu, Guatemala, Panama, Columbia, Ecuador, peru, Chile, jezero Titicaca, Amazonka. Je také vidět zemská ionosféra (tenká žlutá linie), satelit (55. s.), a hvězdy naší galaxie. Data byla stažena z Gateway to Astronaut Photography of Earth. K vytvoření filmu použit Virtualdub.

P.S. Orgonet. 
Všimněte si blesků nad Pacifikem. Nejsou náhodou nějak podezřele seřazené do dloooouhé řady  možná pár tisíc km? A nevyskytují se náhodou zajímavé simultánní dvojice záblesků v jednotlivých mračnech? Jak to ta příroda asi udělala?

7 komentářů:

  1. Tak teraz som sa naštvala - Orgonet vidí, ja NIČ !
    Nejaké oblačnosti , tojo, ale ten Portland ne a ne se vyjevit.
    Ale pekné to je - kto to našteluje stokrát pomalšie ? :-DDD
    Bo

    OdpovědětVymazat
  2. Keď už sme tak pozitívne naladení, pozrite si upútavku k filmu Tvorcovia kultúry so slovenskými titulkami (treba zapnúť kliknutím na CC v panely nástrojov).

    Tvorcovia kultúry:
    http://www.youtube.com/watch?v=nmc0M0sDhtA


    Zrodenie lepšieho sveta:
    http://sen.zrodenie.sk/

    "Čo ľudské ruky pokazili, musia aj napraviť."

    OdpovědětVymazat
  3. To teda nechápu. Když to letělo 80 dní, tak jak může být pořád noc a až pak den?

    OdpovědětVymazat
  4. Bo: Ta města taky nevidím, (nebo se musím hodně soustředit a zastavovat si to). Jsou opsaná z komentáře na youtube, ne že je vidím.
    Kdyby to někdo uměl zpomalit - stačilo by asi 10x (10 minut by tak člověk akorát vydržel na to koukat) to by bylo asi nejlepší ...

    OdpovědětVymazat
  5. Ten záznam není zhuštěných 80 dní, ale 80 minut - autor článku na Novinkách jako vždy přebral něco tupě ze zahraničí, aniž by o tom přemýšlel. Jeden oblet ISS kolem Země trvá 92 minut.

    OdpovědětVymazat
  6. ...Jasné Orgonetku, máš cvičené oko a ja nie :-) Bo

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.novinky.cz/veda-skoly/245025-casosberne-video-z-vesmiru-nabizi-fascinujici-podivanou-na-zemi.html

    Zde je to samé video, ale podbarvené naprosto skvělou skladbou od Ryana Farishe - Carried By The Wind. Doporučuji si poslechnout jeho album Beautiful.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.