27. září 2011

Protest v italské opeře Nabucco


Děkuji čtenářce za následující příspěvek. Ta píseň je minimálně "zimomriavka" (jak tu někdo podobným zážitkům krásně říká), a pokud vnímáte text, tak vás to může i rozbrečet, jak se stalo mně ...tak přidávám i překlad textu.


"PROSÍM - NEJDŘÍVE SI PŘEČTĚTE TEXT A POTOM POSLOUCHEJTE. JE TO OPRAVDU SÍLA A NÁDHERA.

To je opravdu síla všech sil, hudba je prostě mocná. Přátelé milí, existuje několik druhů protestů.  Jeden z nich vám chci ukázat -  výňatek z opery G. Verdiho Nabucco - sbor zotročených Židů odvlečených po prohrané válce do Babylonu asi 590 před našim letopočtem.
Opera se hrála v Římě letos při příležitosti 150 výročí moderní Itálie za přítomnosti neoblíbeného Berlusconiho a starosty  Říma, který v rámci projevu před zahájením opery kritizoval škrty rozpočtu na kulturu. Už před začátkem opery byl dlouhý potlesk (Italové, jak víte, milují Verdiho a jeho opery a většinou znají opery nazpaměť a slavné árie zpívají často). Opera proběhla normálně až k uvedenému sboru, v jehož textu jsou slova: "Oh má země, tak krásná a ztracená!" V  hledišti bylo zvláštní napětí, které cítil dirigent i účinkující.
Když skončil sbor otroků, byl obrovský aplaus. Dirigent slyšel výkřiky "Opakovat! Viva Italia!  A rozruch neustával. V Itálii není zvykem opakovat části v průběhu opery, ale nakonec, když se rozruch utišil, obrátil se dirigent na Berlusconiho a řekl:  "Souhlasím s Viva Italia! Jsem Ital. Cestuji po celém světě a teď se stydím za to, co se děje v mé zemi a proto (k obecenstvu) přijímám Vaši prosbu o opakování! - Nejen  pro vlastenecký obsah, ale při dirigování slov "Oh má krásná ztracená země" myslím na to, že když budeme takto pokračovat, zničíme kulturu, která tvoří historický základ Itálie. V tom případě bude naše země opravdu ztracena." Potom řekl: "Já, Motti, jsem mlčel po léta. Nyní bych chtěl dát této písni skutečný význam. Jsme doma v Římě, v divadle se skvělým sborem a nádherným doprovodným orchestrem. Navrhuji Vám, abyste se připojili, a budeme zpívat všichni spolu“. Potom zahájil opakování písně sboru, obrátil se k publiku a dirigoval jejich zpěv. Lidí byli vidět jen tmavě, protože světlené bylo jen jeviště, ale jak publikum, tak všichni na jevišti, zpívali ve stoje. Když sbor skončil, bylo vidět, jak si ženy zpívající ve sboru utíraly slzy. A můj komentář: Také je nám třeba takové Nabucco."
http://www.youtube.com/embed/G_gmtO6JnRs





Překlad textu:
Va, pensiero - Leť, myšlenko

Leť, myšlenko, na zlatých křídlech,
usaď se na svazích a pahorcích,
kde jemné, mírné, sladké vánky
naší rodné země vydávají krásnou vůni.

Pozdrav břehy Jordánu
a zřícené věže Sionu.
Ó má země tak krásná a ztracená!
Ó vzpomínko tak drahá a osudná!

Zlaté harfy věštných proroků,
proč visíte němé na vrbě?
Oživte znovu památku naší vlasti
a mluvte k nám o časech minulých!

Pamětlivi osudu Jeruzaléma, 
vydávejte hlas syrového nářku, 
či kéž vám Pán vdechne harmonii hlasů, 
která změní utrpení v dobro.

7 komentářů:

  1. Tak si myslím, že po blogovací pauze se neustále zkracuje doba, kdy Orgonetovy stránky rozklikávám. Asi to bude těmi vibracemi, které se i tady neustále zvyšují a vítězí pozitiva. Akorát mi narůstá spotřeba kapesníků :) Díky za tu sílu, která tě žene a předáváš ji i nám... M.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je PECKA! Řítíme se už v pěkně rozjetém vlaku!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ...oh...slzy jako hrachy a jak krásně se mi spustilo z nosu....Lidský Duch je Veliký!!!! Děkuji! Milan

    OdpovědětVymazat
  4. Je krásné vidět, jak se lidé probouzí a že při té podívané tečou slzy, to jen ukazuje otevřené srdce. Díky M.

    OdpovědětVymazat
  5. Nase Nabuco je Fidlovacka ;-),ta prava hymna,cela,ceskej duch!Je treba zvednout hlavy pratele a udelat neco pro svuj narod a svou zemi,abysme se pred svejma detma uz nemuseli stydet!

    OdpovědětVymazat
  6. Celej svet zacina vrit,patri lidem a meli by si ho vzit zpatky,lidi vychazeji do ulic a zadaji zpatky svou kulturu a svobodu,svy prava,zivotni jistoty,stesti,vsechno to co jim jejich vlady nechaly sebrat,nebo to zasmelily do ciziny,par jedincum co si kupujou bezohledne svet kterej patri nam vsem,deje se spousta veci,ktery v televizich a Murdochovych mediich neuvidite ani o nich neuslysite a neprectete si o nich,ale lidi si je navzajem pisou a natacej,nemeli bysme zustat pozadu,vsichni kterejm zalezi na budoucnosti i na stesti ,na vlastnich detech i vsech co prijdou po nas.Je cas se probudit a zacit jednat,v miru,klidu,ale nekompromisne,zadat zpatky co nam bylo sebrano a co nam a nasim detem patri,nasi dustojnost a nasi vlast!............proud

    OdpovědětVymazat
  7. Je to nádhera...vidět kolem sebe to lidství...když je před námi skrýváno...Orgonete taky si myslím a cítím, že jsi zvolil správnou cestu, o konspiracích už víme skoro vše, mně to stačí, teď je potřeba obrat a zabývat se krásnými věcmi, které povznesou naše srdce i duši, tak jako nádherný koncert Il Divo nebo tento zážitek, kdy se lidské bytosti semknou ve své podstatě....pláč je očistný a my se potřebujeme očistit...
    ještě jednou díky,
    Coccinelle

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.