30. prosince 2012

Těšíme se na komety 2013

Díky čtenáři za odkaz, připomínající, že se v roce 2013 můžeme těšit se na jarní i podzimní kometu! 
(O podzimní kometě ISON už tu článek máme, http://orgo-net.blogspot.cz/2012/09/uvidime-jednu-z-nejjasnejsich-komet.html, a můžete se tam dočíst i to, že to je kometa, kterou si "manifestovala" moje malá vnučka (:-)))


Zdroj: http://technet.idnes.cz/kolem-zeme-proleti-kometa-jasnejsi-nez-mesic-f3o-/tec_vesmir.aspx?c=A121229_140351_tec_vesmir_js


Kolem Země proletí kometa, 
která bude jasnější než Měsíc v úplňku

29. prosince 2012 14:03

(Pozn. Orgonet: Na obrázku je světelná show, kterou vytvořila kometa Getty z r. 2007 nad Chile. Tak se opravdu máme na co těšit ((:-))


Nedávno objevená kometa ISON, která příští rok na podzim proletí kolem Země, bude podle odhadu vědců zářit jasněji než Měsíc v úplňku a na obloze bude viditelná i pouhým okem. Velkou podívanou si však lidé užijí pouze za předpokladu, že se kometa během své pouti směrem ke Slunci nerozpadne.

Agentuře Reuters to řekl astronom Donald Yeomans z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Kometa se má podle výpočtů přiblížit na 1,9 milionu kilometrů ke Slunci a tohoto bodu dosáhne 28. listopadu 2013. Na obloze bude viditelná od října 2013 do ledna 2014. Kometa prý bude mít velmi dlouhý prachový ohon a díky její vysoké jasnosti ji zřejmě bude možné pozorovat i ve dne. Vědci však stále počítají i s tím, že se vesmírnýobjekt rozpadne, jako se stalo už mnohokrát v minulosti.

Kometu objevili ruští amatérští astronomové Vitalij Něvskij a Arťom Novičonok na CCD snímcích pořízených reflektorem projektu International Scientific Optical Network (ISON) na observatoři poblíž ruského Kislovodsku nad ránem 21. září 2012. Jejich objev potvrdila pozorování astronomů v USA.

Kometa dostala označení C/2012 S1 (ISON) a jmenuje se tedy netradičně podle zkratky projektu a ne podle svých objevitelů.

Její dráha je velmi podobná dráze komety, která kolem Země proletěla v roce 1680 a taktéž byla viditelná i za dne. Vědci dokonce spekulují, že tyto dvě komety mohou pocházet z jednoho mateřského tělesa.

V příštím roce bude možné pozorovat hned dvě komety. V březnu se má na obloze objevit kometa Panstarrs (C/2011 L4), která má být viditelná dalekohledy. Její jasnost se očekává podobná jako u vlasatice Hale-Bopp, která kolem Země letěla v roce 1997.

Více informací anglicky třeba zde.


1 komentář:

  1. .... A co Keshe Foundation ???...... Ziadne novinky ? Alebo to uz nikoho z nas nezaujima ?.... Mna ano. Rad by som nasiel mejake nove info na Orgonete...
    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.