20. února 2013

Chelemendik: Moudří Češi už brzy poznají, co vše jim bylo ukradeno

Díky čtenáři za tip na dobrý článek.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Analytik-Chelemendik-Moudri-Cesi-uz-brzy-poznaji-co-vse-jim-bylo-ukradeno-263255


Analytik Chelemendik: Moudří Češi už brzy poznají, co vše jim bylo ukradeno
18. 2. 2013

ROZHOVOR: Známý ruský spisovatel a mediální analytik Sergej Chelemendik, který už dvacet pět let žije v Bratislavě, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamýšlí nad úlohou Václava Havla, dopadu jeho politické činnosti na dnešní média či nad předsudky, které jsou v české společnosti šířeny proti Rusku.



Veřejnou debatu nedávno značně rozvířila část rozhovoru prezidenta Klause pro polský týdeník Do Rzeczy, kde kritizoval politiku Václava Havla. Ten je pro česká média a některé společenské elity takřka modlou. Máte pocit, že ho obdivují nekriticky a že se o něm nesmí říct špatné slovo? Jak je možné, že většina českých novinářů razí tezi „Bůh Havel, ďábel Klaus a ďábel Zeman“?

Mainstreamová média ve většině vysílají lež. To je zbraň, kterou používají k tomu, aby přinutila ne jednotlivce, ale celé sociální vrstvy a dokonce národy chovat se k jejich prospěchu. Myslím, že v souvislosti s Havlem je lží velmi mnoho, neboť se ignorují podstatné události spojené s jeho činností.

Jde především o dvě podstatné věci. Havel byl jedním z nástrojů na rozložení československé federace. Nejúčinnějším nástrojem. Názory na federaci jsou různé, ale stále víc lidí se bude vracet k myšlence, že Češi a Slováci jsou odsouzeni k tomu, aby spolupracovali. Je to jejich osud, stalo se to několikrát v dějinách a stane se to znovu. Tím pádem rozklad federace byl do velké míry nevyhnutelným neštěstím a byl vyvolaný tím, že vítězové studené války nechtěli tak velký kus strávit naráz. Museli ho rozkrájet.

Osobní úloha Havla je nezastupitelná, protože on přišel s velkou lží, která vypadá až scestně a směšně, že války skončily, přichází světový mír a jak Češi a Slováci mohou vyrábět zbraně, nástroje na vraždění? Proto prý musel být zrušen zbrojní průmysl.

Velká část zbrojního průmyslu se nacházela na Slovensku, tak toto předurčilo základ pro rozklad federace a předurčilo to i vývoj na Slovensku, kde Havel populární vůbec není. Zůstaly po něm krajiny, které jsou stále hladové. Jde o celé střední Slovensko. Celé generace lidí se tam živily z výroby tanků, které se celkem dobře prodávaly. Přišel „mírumilovný“ Václav Havel a řekl, jak to, že si my troufáme vyrábět tanky.

Druhá z Havlových úloh, která je dost ignorovaná, je prosazení falešné ideologie liberalismu, jejíž stoupenci jsou v Česku označováni jako pravdoláskaři. Český národ Havlovi uvěřil a po revoluci se z něho stvořil hrdina. Pokud se český národ bude podle této liberální ideologie řídit, je odsouzený k zániku.

Dalo by se tedy podle vás říct, že většinu novinářů tvoří právě ti přesvědčení pravdoláskaři, anebo jsou pouze poplatní majiteli svého média, který sleduje své konkrétní zájmy?

Myslím, že platí obojí. Celkově jde o falešný směr, kde čeští novináři i politici donekonečna mluví o hodnotách. To je klíčové slovo. Zda jsou správné, špatné, či jiné. Za hodnoty jsou definovány liberální představy, které tento svět každý den svým reálným životem popírá. Představy a ideové hodnoty budou jiné, v různých zemích se plasticky mění a ten liberalismus je zaostalý, je to taková chráněná oblast, která je přikrytá obrazem Havla. Je to dominantní ideologie a novináři se vždy snaží sloužit mainstreamu. Je pro ně výhodné v to věřit, když jim za to ještě platí.

Pokud rozeberete největší česká média, jakou odvádí práci?

K českému mainstreamu, ať se neurazí, mám stejný vztah jako ke slovenskému. Je pro mě informačně záporný a sleduji ho jen okrajově. Raději sleduji analytická média, která mi dají nějaké informace. V životě nebudu číst MF Dnes…

Málokdo si však uvědomuje, že němečtí vlastníci dominantních českých médií jsou pod další kontrolou dalších vlastníků a ti už vůbec nejsou z Německa. Možná jsou američtí, bruselští, možná nadnárodní a tak dále. To nejde ani přesně definovat. A tito vlastníci prosazují jednu linii, kterou je možné vidět jednoduše. Když se někde stane něco, co je pro tyto vlastníky zajímavé, přichází to zhora až do českých médií. Jsou to takové povinné zprávy.

Pokud po mně chcete názor na to celé, tištěná média bych ani nezmiňoval, protože ta dožívají. Boj se bude odehrávat v televizi, bude to boj o obrazovku a o internet. Nejvíc se bude vyvíjet na internetu a české prostředí je v tomto, stejně jako slovenské, totálně zaostalé. Většinou totiž jde jen o verzi tištěných médií vložených na internet, což není správné. Nelze to dělat tak, že vezmu to, co se vytisklo a dám to na internet. To v Česku, a už vůbec ne na Slovensku, skoro nikdo nedělá. Jde o zaostalost a ten, kdo ji překoná, bude úspěšný.

Když jste mluvil o nadnárodních organizacích a Bruselu, přešel bych teď víc k politice. Je zajímavé, že z českých parlamentních stran je nejvíc euroskeptická KSČM. Čemu se dá vystupování a reálné prounijní kroky ostatních stran připsat?

Stejně tak jako mediální, existuje i politický mainstream, kterým je pro Českou republiku Evropská unie a euroatlantická integrace. A protože je tento směr stále aktuální, jsou tak všechny politické strany i orientované. Je třeba si uvědomit jednu věc. Češi a Slováci si myslí, že EU nás přijala jako rovnoprávné členy. Tak to ale není. Skoro to vypadá tak, že nás spíše kolonizovali, stali jsme se kolonií dalších silných členů.

Lidé na to postupně přicházejí, a proto si myslím, že ten další politický mainstream v Čechách i na Slovensku bude spojený s postupným uvědoměním toho, že nejsme žádní rovnoprávní členové, že nás tak nikdo nebral a sebrali nám celý průmysl, majetek a tak dále. V Řecku třeba už tohle je politický hlavní proud, strany tam s tím vyhrávají volby.

Považuji Čechy za historicky moudrý národ, který tím, že byl vždy ve středu dění, velmi vnímá vlivy z venku, vybírá si, co je pro něj výhodnější a tak dále. Myslím, že až většina lidí ucítí, a teď to nemyslím vůbec cynicky, co je pro ně výhodnější, bude se to obracet.

Česká ekonomika je výrazně svázána s tou německou, respektive evropskou a ta není v žádné dobré kondici. Mohla by naši ekonomiku zachránit bližší spolupráce s Ruskem a obecně východem nebo i jižní Amerikou?

Jenže, co je česká ekonomika? Do jaké míry české podniky patří Čechům? Jestliže je tak osmdesát procent v jiných rukou, tak v tom je i odpověď. To není majetek českého národa, ten to bude muset nějak strávit a přežít. Že jim slibovali blahobyt, štěstí, lidská prává a všechno možné, lidé to poslouchali a časem si majetek nechali sebrat. Sebrali majetek a mohou sebrat i území a z lidí se stanou bezdomovci, ani to není vyloučené.

Pokud jde o samotnou orientaci, Češi v tom jsou mnohem pružnější než Slováci. Češi v sobě mají dost obchodního ducha. Sice se říká, že Češi mají horší vztah k Rusku než Slováci a možná je to pravda, když se ale podíváme na čísla, v obchodě to není vidět. Český obchod s Ruskem mnohonásobně převyšuje obchod se Slovenskem. Slováci sice Rusko na dálku milují, ale obchodovat neumí. Česká republika si parciálně může pomoct dalšími směry, ale obávám se, že Česko fakticky nepatří Čechům, takže bude záležet na tom, jestli německý či jiný majitel továrny něco takového dovolí.

V českém mediálním i politickém prostředí je stále protlačována představa dnešního Ruska jako diktatury a velkého nebezpečí a hrozby pro ČR. Co si o tom myslíte?
Je tu celková mantra, že Rusko je říše zla, že Rusko je zlo. V Čechách je to velmi šířené, řekl bych dokonce, že v posledních dvaceti letech je toto oficiální ideologie českého státu, že Západ je dobro a Rusko je zlo, což se projevuje i v démonizaci Ruska. Druhá strana věci však je, že možná až třetina lidí v Praze žije přímo či nepřímo z peněz, které sem dostanou miliony ruských turistů. A Češi to vědí.

Démonizace Rusů ale podle mě u Čechů neuspěje, protože oni mají svůj pohled na svět a vědí, že Rusové nejsou jen ďáblové. Teze, že Ruska je třeba se bát, je v České republice velmi rozšířená, anebo je to spíš oficiální teze. Jde o něco podobného, jako kdybychom v Rusku měli tezi, že Němce je třeba nenávidět. Je to jedna z tezí propagandy, která podle mě dožívá svoji dobu a přijde něco jiného. Přičemž netvrdím, že to bude v opačném smyslu, že s Ruskem je třeba se přátelit.

Je třeba ale pochopit, že vývoj je reálně na Východě a stále víc Čechů rozumí tomu, že Rusko je schopné dohody s Čínou a Indií o novém geopolitickém bloku. Toto je rozhodující, ne to, co tu napíší pravdoláskaři. Mohou psát, co chtějí, nic tím na věci nezmění.

Podobným způsobem se dá tedy vysvětlit i to, proč jsou součástí onoho politického mainstreamu záležitosti typu boje proti globálnímu oteplování, obnovitelné zdroje, údajný boj za lidská práva atd.…

O čem je ta lež, kterou vyrábí mainstream? O tom, aby lidé viděli něco, co jim ukazuje obrazovka a neviděli to, co se děje v realitě. A vaše otázka zapadá do toho, co jsem již říkal. Myslím si, že český hlavní proud tak, jak je uspořádaný, končí svoji existenci, protože ta ideologie se blíží ke konci. Každá ideologie ve světě, ať už to byl socialismus, kapitalismus, imperialismus… všechno má nějakou svoji životnost. Svět se mění, současná ideologie něčemu slouží a my jsme v době, kdy dožívá, a vznikají nové.

Chtěl bych také zdůraznit ruská média. Ta jsou sice kontrolovaná, je tam vládní mainstream, ale celkově nabízí mnohem více různých informací, že si z toho člověk může vytvořit obraz světa, má tu možnost. Když si člověk vytvoří obraz světa z českých médií, zblázní se. Dostane se do neřešitelných problémů, říká se tomu kognitivní disonance, tedy nevědomá reakce mysli na rozpory mezi postoji a skutečným stavem věcí. Něco jiného uvidí v médiích a něco úplně jiného v reálu.





37 komentářů:

  1. čechům nebylo nic ukradeno protože jim nic nepatřilo
    a za privatizaci je zodpovědný klaus ježek tříska a další v žádném případě havel ten byl jen figurkou bez vlivu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vše bylo národní majetek,takže každý vlastnil jednu patnáctimiliontinu,což bylo ve starých cenách(1989)hodně přes milion.A Havel byl sice nasazenou figurkou světovládců,ale to jsou všichni.A z těch figurek měl,troufám si tvrdit vliv největší.Zkuste si něco najít o polistopadovém vývoji u nás,ale ne u přisluhovačů režimu.To co jste napsal(a)je slušně řečeno tragikomické.
      S pozdravem Hans

      Vymazat
    2. To nebylo tragikomické, to byla názorná ukázka dobře provedeného pravdoláskařského brainwashingu !

      Vymazat
    3. Nemaš o tom ani šajnu

      Vymazat
  2. At si rika kdo chce co chce,Chelemendik nas zna lip,nez se zname my sami,a je to obrovska skoda,jeste bysme mohli hodne zachranit a zmenit bez sahnuti si az uplne na dno a krvavejch nepokoju.Ta moznost se ale umerne s nasim narodnim srabstvim vzdaluje,bohuzel,on to vnima uplne jasne a my kterejch se to predevsim tejka,zase jako obvykle nikoliv.....proud

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je totiž úděl sr.čů, musejí být rozmáznuti jako ho.no u cesty

      Vymazat
  3. "Celé generace lidí se tam živily z výroby tanků, které se celkem dobře prodávaly". Řekl bych, že je to docela špatný příklad. Pan autor je tak "trochu" mimo realitu. Kdybychom vyráběli atomové zbraně, protože se přeci tak výborně prodávají, tak je to v pořádku? Pochopím - např.sklářský průmysl - železárny, textilky apod., toho je škoda, ale zbrojařský průmysl?....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano pravda umíme vyrábět i jiné věci než zbraně , těch je po světě až až nemyslíte ??

      Vymazat
    2. Tak ať se ten bojarý filuta ukáže, ať místo tanků prodá třeba tramvaje, trolejbusy, vlaky metra apod. Když má tak silácké řeči, ať nám ukáže, co za nimi stojí ! Jestli jen "prach a broky" nebo něco více !
      Kecálkovat totiž umí každý nýmand schovaný anonymně za kompem !

      Vymazat
  4. Havel Československo nerozdělil, to je pitomost, byl naopak zásadně proti. Rozdělili ho pánové Klaus a Mečiar a byl to podvod na Slovácích. Pod zástěrkou falešného nacionalismu s heslem ,,vládnime si sami" uchopili p. Mečiar a spol. moc, aby mohli v klidu celou zemi vykrást a nikdo jim do toho nemluvil. Nebýt vytvoření Československa, tak by Slováci už možná nebyli a na Slovensku by se mluvilo maďarsky.
    Klaus teď, po 10-ti letech prezidentování kolem sebe kope aby odpoutal pozornost od chyb, které udělal, viz oposmlouva se Zemanem. Za současný špatný stav mohou právě tito pánové a jejich strany. Tanky se výborně prodávaly v rámci RVHP a ,,pomoci" do spřátelených zemí, kam se vyvážela revoluce. Zbrojní průmysl byl ale na dobré úrovni právě pro tento fakt. Zbylý průmysl ale dožíval z toho, co vybudovali naši otcové a dědové.
    Co se týče Ruska a orientace na východ, tak si tam každý může udělat výlet a udělat si obrázek. Já tam byl a i když Ameriku, potažmo Západ jako takový nemusím, tak proti Rusku v Americe žijeme my. Jsem Čech a vždy jsem záviděl Němcům (spíš jsem z toho byl smutný), jak hned za hranicemi je čisto, pořádek, kvalitní zboží. A čím dál na východ se situace zhoršuje, lidé zhrublí, nevychovaní, nedostatek zboží, korupce, atd. Přitom je to ale zřejmě nejbohatší stát, má vše - ropu, plyn, zlato, atd. Někde asi soudruzi udělali chybu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Havel byl jen loutkovým vykonavatelm cizí moci. Proto byla na něho vytvořena již před tzv.sametovou revolucí tzv.vyvolencova krycí legenda, ze které se po jeho smrti stalo svaté dogma, asi jako v případě holocaustu vůči židům za 2.sv.války.
      Starší lidé mají vždy dost zkušeností s nepřátelským systémem, který jim vládne a diktuje podmínky jejich života. Proto je tento prohnilý systém nedokáže tolik ovlivňovat v jejich zkušenostech, názorech a přesvědčeních. Mladí jsou často nepopsaný list, a tak systém štve mladé proti starým s cílem umlčet, zlomit zkušensoti generací se stejným prohnilým a nepřátelským systémem. Pokud se toho mladí dožijí,získají stejné poznání jako ti staří - tedy, že systém je vůči nim veskrze nepřátelský a nebezpečný. A proto se musí naučit včas se proti němu bránit !

      Vymazat
  5. Múdry to človek, kiež by bolo takýchto viac...
    Aj tak si stále myslím že časom opať vznikne obdoba Československa, keď pochopíme, že patríme k sebe, a dúfam že to bude čím skôr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než Československo, to dřív budeme oficiálním protektorátem Reichu

      Vymazat
    2. Hm, tomu se česky říká předposraženost.(prosím, neberte to osobně Anonymní). Juraj říká prostou pravdu. Naše krajiny a lidé jsou spojeni neviditelnou nití ducha našich společných předků. Ať si věda a politika a takzvaná his-torie žvaní co chce. Jazyky a kultura jasně odhaluje pravdu;-)

      Vymazat
  6. "Sebrali majetek a mohou sebrat i území a z lidí se stanou bezdomovci, ani to není vyloučené."
    Tohle mě prostě jako Čecha bolí. Bolí mě když vidím co zbylo po cukrovaru Hrochův Týnec, který byl před svým zánikem zmodernizován. Bolí mě když vidím kdo vlastní minerální vody, kde se vyrábí sirky, Sunar, výrobky Hamé, Delisa. Bolí mě jak jsme přestali být soběstační a jsme jen přepravní místo v Evropě, skladiště, překladiště, transportní křižovatka. Bolí mě ty lány jen řepky, kukuřice, pole solárních panelů.A bolí mě když vidím jak je půda prodávaná po mnoha hektarech cizincům, co budeme dělat pak až bude všechna půda v cizím držení a My tady budeme jen v nájmu, dělat pro jiné. Plno lidí za tuhle zem zemřelo, bojovalo a My si ji necháme rozkrást, zplundrovat, vytěžit a rozprodat a to mě bolí, ten pocit bezmoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že nám západní tzv.demokratická evropa nic nedá a chce si z nás udělat kolonii pro svůj odpad a lacinou pracovní sílu,jsem tušil hned od začátku,i proto jsem hlasoval proti vstupu do EU.Byl jsem v menšině,takže máme co jsme chtěli.Bohužel stále si většina myslí,že EU je ráj.Dál budeme jíst jedovatý odpad,a necháme se okrádat nadnárodními společnostmi.Chci být rovnoprávným členem EU,ne podřadným sluhou.Chci žít ve zdravém prostředí,jíst jídlo,které se tady vypěstuje a vyrobí a mimo jiné budou mít i lidé práci.Stačilo by jenom aby naše vlády trochu podporovaly vlastní rodnou zem.Ale asi nemůžou.EU by se zlobila.

      Vymazat
    2. Ďakujem, hovoríte mi zo srdca...

      Vymazat
    3. Mně to jen nebolí, mně je z toho pořádně hnusně.

      Vymazat
    4. Před mnoha lety byla v Kotli p.Jílková debata na táma kudy se bude ubírat vývoj naší republiky.Samozřejmostí byly "žádané" bláboly o budoucí prosperitě,zaměstnanosti,stoupající životní úrovni.Naproti tomu jeden z účastníků tvrdil,že se naše zamě stane tranzitem a překladištěm,průmysl a půdu budou vlastnit cizinci.Na kameru ukazoval podlady,které mohly doložit jeho tvrzení.Byl vypískán,protože patřil do KSĆM. A opět "zvítězila Pravda a Láska nad Lží a Nenávistí"
      Vlasta

      Vymazat
    5. jak jinak, že ?!

      Vymazat
    6. K šípku s národním poraženectvím a cynismem!!! Vraťme si lidé sebevědomí, svou čest a hlavně SVOU VLAST!

      Vymazat
  7. holt je to vývoj...a je příznačné,že to vidí lidé ZVENČÍ...moudrému Čechu trvá do moudrosti tak asi kolem dvaceti let uporného pravicování a likvidace sociálních vymožeností,co předkové vydřeli za sto let svými odbory a stávkami,mnohdy krvavými...

    OdpovědětVymazat
  8. pán píše blbosti, cíleně ? ., o konverzi zbrojního průmyslu , nejvíce na Slovensku, rozhodla ještě slovenská komunistická vláda před listopadem , místo tanků se měly vyrábět buldozery , takže to nebyl nápad Havlův, a jako prezident ani nic zakázat nemohl , o tom rozhoduje vždy vláda a parlament !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesnažte se nám tady podsouvat zase svoje blbosti, které ani kdybyste chtěl, relevantně neobhájíte před nikým !

      Vymazat
    2. Jo, podívejte se na Zaorálkovo odhalení ze záznamnu v poslanecké sněmovně z ledna tohtoto roku, a pokud nejste paranoik, musíte mu dát za pravdu, a opustit bláboly, které sem píšete !

      Vymazat
  9. Nic není věčné. Nic neroste do nebe. Totéž platí i momentálního systému. A ten je právě na vrcholu. Jeden společný prvek se systémem předešlým má . Už není schopný svým lidem nic dát. Žádná nová technologie, žádný pokrok dále.Únava, apatie. Je to jen zdání lidského úsudku, že celý ten systém je tak dokonale podchycený, že je neporazitelný. Ale v momentě, kdy něco jakoby zakrní, tak "nebe reaguje" . Je to taková Boží zákonitost. To jeho zákony vesmíru dbají o to, aby bylo vše v pohybu a pokud se něco "zasekne", dává tomu impuls k dalšímu vývoji. Jako u jedinců přichází např. deprese.
    Jinak zůstávám v klidu. Ať se děje co se děje, budou to ne Češi nebo Slováci, ale všechny Slovanské země, které se jednoho dne spolčí a vytvoří silný a mírumilovný národ, možná už navždy. V tom je to kouzlo. Žádný národ už nebude víc nebo méně. EU nám to jen načala. Takový ten mystický porod v bolestech.

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, perioda, cyklus 20 let se naplnily, a pády vlád po celém světě přijdou brzy, už mnohde klepou na dveře

      Vymazat
  10. Liberál je ekonom, který uznává samořídící schopnosti ekonomiky s minimem státních zásahů. To Havel určitě nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě nebyl, ale co byl určitě a zaručeně - humanitární bombardista ! To mu šlo velice dobře !

      Vymazat
  11. Orgonete,Orgonete,koukam ze sis dovolil vyvesit antiHavlovsky prispevek.:) Bohuzel uroven manipulace lidi okolo fenomenu Havel je tak velka,ze to vetsina lidi nikdy nepobere..Jak rikam,měli po nem pojmenovat veznici u nas v Plzni na Borech a ne letiste.MB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a kdy se probereš ty ? manipuluješ sám sebou..., pokud budeš získávat informace jen z Netu , nikdy se pravdu nedozvíš !

      Vymazat
    2. To bylo naprosté Bingo !!!! Věznice V.Havla na Borech - to nemá chybu !!!!

      Vymazat
    3. "Bohužel úroveň manipulace lidí okolo fenoménu Havel je tak velká, že to většina lidí nikdy nepobere"
      Tak tato věta by se měla vytesat do nějakého památného obelisku, třeba do kamenného podstavce sv.Václava na Václav.náměstí !

      Vymazat
    4. Anonymní 22.2.13, 7:47

      Hlavně že vy pravdoláskaři víte vždycky všechno nejlíp :P

      Vymazat
  12. Být v EU je stále šílenější. Dnes jsem vyplňovala nicneříkající papír pod názvem "nařízení 1084". Jsme ještě svéprávní jako stát???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dočkáte se ještě lepšího statusu, až rodné číslo (ne vy jako osoba se jménem a příjmením) bude vyplňovat oběžníky, hlášení, žádosti a různé formuláře zase jen pod číslem. Absurdita úřední anonymity taK bude mít své další oběti !

      Vymazat
    2. No to se tedy hodně přiblížíme praxi v lágrech za 2.sv.války ! Tam se lidé taky všude hlásili a registrovali jen přiděleným vytetovaným číslem ! Nebyli už lidi, byli JEN ČÍSLO ! Něco neživého, odstranitelného jako třeba použitý papír na WC !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.