18. března 2013

První český meteorolog, který vidí úpravy počasi

V rámci osvěty ohledně klimaterorismu tento týden znovuvyvěsím některé články od našeho sympatizujícího meteorologa s přezdívkou Snowman. Ozval se nám poprvé v září r. 2011, a od té doby je stále prvním (a současně jediným i posledním českým meteorologem), který se vyjádřil k úpravám počasí. (A druhým ve světě, první byl Američan Scott Stevens, kterého to samozřejmě stálo živobytí.) 

Snovman pro nás napsal asi 17 odborně fundovaných článků. Měl zde i svůj blog se všemi svými příspěvky. Avšak vzhledem k dlouhodobé odmlce se tento blog ztratil z webu (žádná konspirace, po půl roce blogger maže neaktivní blogy.) 


Vzhledem k tomu, že od r. 2011 se počet čtenářů zmnohonásobil, noví čtenáři, kteří většinou nehledají v archívu, se jistě rádi seznámí s jeho názory. Takže tento týden postupně vyvěsím pár Snowmanových článků, a všechny ostatní najdete pod štítky Meteorolog a Snowman (viz dole pod článkem).

Poprvé publikováno zde: http://orgo-net.blogspot.cz/2011/09/prvni-cesky-meteorolog-ktery-priznava.html

Snowman nabízí spolupráci

Dobrý den, v prvé řadě bych chtěl říct, že si velmi vážím Vaší práce na Orgonetu. Skutečně podrobně rozebírat tuto problematiku totiž moc nechtějí ani stránky tipu Osud; takže vaše odvaha založit Orgonet přinesla opravdu mnoho dobrého. :-) (Pozn Orgonetu: Nebyla to odvaha, nýbrž zvědavost.)
Důvod, proč Vám takto píši, je ale v prvé řadě trochu jiný. Chtěl bych se pokusit v některých věcech o konstruktivní kritiku.
Nejdřív Vám ale napíši něco o sobě.
Já se už několik let zabývám amatérskou meteorologií, s tím, že zpočátku jsem neměl o ovlivňování počasí žádná data. Vždy mi ale na počasí něco nehrálo; rozhozené cykly střídavě směřující vstříc globálnímu oteplování a době ledové; stále se zhoršující přesnost modelové předpovědi; rychlé přibývání extrémních jevů; nepochopitelné výkyvy různých indexů; nelogicky se chovající polární zalednění; atd, atd... A pak jsem se před necelými 2 roky dostal díky několika lidem k většině dat, které znáte Vy; a všechno mi do sebe zapadlo. :-)
O Vaší stránce jsem se dozvěděl teprve před několika měsíci, ale od té doby ji pravidelně sleduji.
No a co považuji za jediný větší nedostatek Vaší stránky - myslím si (omlouvám se, jestli se pletu), že nemáte příliš rozsáhlé meteorologické znalosti. Soudím, to podle článků, kde rozebíráte různé aktuální situace a jevy počasí.
To že stavíte na jasně správných datech, je jedna věc; ale jejich interpretace do konkrétních jevů už je věc trochu složitější.
Přestože je počasí v obrovské míře řízeno, pořád v atmosféře platí stejné fyzikální zákony; a ti, co řídí počasí, to pochopitelně dělají co nejjednodušeji - využívají přirozených procesů, které korigují, a zasahují do nich tak, aby získali požadovaný výsledek. On je to v podstatě i jediný možný způsob jak řídit tak obrovské množství rychle se pohybující hmoty - atmosféru. No a tím pádem i uměle utvořená oblačnost atd, funguje velmi podobně jako ta přirozená; stejně tak každá fronta/bouřka/cyklóna, pořád funguje vnitřně velmi podobně těm, co jsou popsány v meteorologické teorii; no a podrobnější znalost meteorologické teorie, je myslím velmi potřebná k opravdu správnému "dešifrování" skutečných atmosférických procesů, které tu teď probíhají."
....
"Určitě je pravda, že nejdůležitější je tato data šířit mezi co největší počet lidí; což se vám daří opravdu obdivuhodně.
V čem ty meteorologické nepřesnosti a neznalosti jsou jedině problémem, je v konfrontaci s meteoamatéry, případně i profesionály. Problém je v tom, že (jak mám vypozorováno), tak i z těch meteorologů, kteří nejsou úplně zablokovaní v tomto ohledu, tak si velká část myslí věci typu "Když toho už o meteorologii tolik vím, tak mi rozhodně nemohlo uniknout něco, na co by přišel nějakej laik; takže takovej laik je mě tak maximálně pro smích". Možná kdyby byla odbornost na vyšší úrovni, mohli by někteří meteoamatéři měnit názor; a to by myslím byl hodně velký úspěch; protože aktivních meteoamatérů je v Česku jen několik stovek; ale je to v jistém smyslu půlka ČHMÚ, kvůli vzájemné spolupráci, atd..."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.