7. března 2013

Zatopte v kamnech, vyrobíte zároveň i elektřinu

Díky čtenáři za inspirující příspěvek, jak získat levně energii.

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/tepelne-hladinovy-generator-dgo-/hobby-domov.aspx?c=A130305_113003_hobby-domov_bma


VIDEO: Zatopte si v kamnech, vyrobíte si tím zároveň elektřinu




6. března 2013
Možnost, jak si vyrobit doma elektřinu a stát se nezávislým na elektrorozvodné síti, se rozšířila o novinku pracující s tepelně hladinovým generátorem. Z polohy "bastlení na koleně" se přesunula do prakticky využitelné pomůcky.



O výrobě elektřiny z tepla jsme psali zde. Šlo o experimentální vařič, který byl schopen vyrobit dostatek elektřiny na dobití mobilního telefonu. Nově vyráběný hladinový regulátor by už měl sloužit k plnohodnotnému dobíjení "velkých" akumulátorů vhodných pro vybudování ostrovního systému. Kdy získáte dostatek energie, abyste si v chatě mohli posvítit úspornými žárovkami, nabít notebook či pustit večer malou úspornou televizi či rádio.

"Princip je jednoduchý. Náš generátor pracuje na principu Seebeckova jevu, kdy se stýkají rozdílné kovy. Když má každý z nich rozdílnou teplotu, vzniká elektrický proud," popisuje Jan Pliska ze společnosti Tower of Spirit, která na svůj generátor má patent u Úřadu průmyslového vlastnictví (na bázi styku polovodičů s autonomní regulací výkonu).




Generátor funguje tak, že se na stěnu kamen nebo krbu nainstaluje generátor. Jeho vnější strana se chladí a při optimálním rozdílu teplot kolem 250 °C dokáže dodávat až 200 wattů výkonu. Takže když si večer zatopíte nebo když na kamnech na pevná paliva topíte, zároveň dobíjíte baterie ostrovního systému.

"To ale platí jen pro ideální podmínky. Proto v realizacích, které jsme zatím instalovali, jsme doporučovali kombinovat dva generátory, aby bylo pro nabíjení dost výkonu i v situaci, kdy netopíte naplno a každý z nich běží třeba jen na 50 procent," upozorňuje. Podle něj se baterie o kapacitě 70 Ah dobije za zhruba 2-4 hodiny.

Podle něj jsou ideální podmínky pro instalaci ve dvou případech: kdo už provozuje například na chatě nebo chalupě ostrovní systém s fotovoltaikou, ušetří za koupi akumulátorů a měniče (vice o stavbě ostrovního systému zde). To není zanedbatelná položka, tří kilowattový měnič stojí kolem 30 tisíc korun, 180Ah trakční baterie sedm tisíc. Takže pak stačí přikoupit jen dva generátory – i když jejich cena také není zrovna lidová, téměř 9 000 Kč bez DPH za kus.

Kombinace s malou fotovoltaikou je vhodná proto, že přes den, kdy je světlo a slunce, se akumulátor dobíjí z panelu, z kamen třeba večer, kdy si přitopíte.

Pro stavbu vodou chlazeného hladinového generátoru je také výhodné využít stávajícího teplovodního systému. "Generátor se musí chladit. Chladič si můžete pořídit zvlášť, ale ideální je využít rozvody do radiátorů, které mají lidi s krbovým výměníkem. Horká voda z generátoru se pak přečerpává do topného okruhu a tím se chladí a zároveň se vytápějí ostatní místnosti," vysvětluje Pliska.

Podívejte se na video, jak roste napětí na výstupu generátoru s tím, jak se roztopí kamna.

Autor: Marek Burza

9 komentářů:

  1. Tak tohle vůbec nevypadá levně (57000 Kč + palivo + občas výměna baterky). Možná jako systém pro pohon čerpadel ústředního topení, ale i tak je to drahé. Za poloviční cenu se dá koupit klasická elektrocentrála a když do ní nechcete lít benzín, poběží i na dřevoplyn - zplynovací zařízení se dá postavit i z plechového sudu.

    OdpovědětVymazat
  2. Podobně jako kup si auto hybrid elektro-benzín od Toyoty atd.za 700 000,-Kč a dražší......takže peníze,manny,peniazky....nepopírám "vynálezy" alternativních energií,ale dokud bude pořizovací cena neúměrná vúči jejímu využití pro "kupce",je to jako "lidovka,-pro masovější využití, bohužel na nic protože si to málokdo bude kupovat a radši zůstane u "starého"zdroje energií,do kterého nemusí jednorázově "vrážet" takové peníze,které se mu budou vracet dost dlouho a ještě riskuje v případě závady investici mínusovou.....

    OdpovědětVymazat
  3. Jen blbněte, ještě se toho chytí nějakej mamlas z vlády a těm ktěří si to domů pořídí, nebo dokonce budou dodávat elektriku do sítě, tak těm budem platit zase jak mourovatý. Jak někdo vyleze se zelenou elektrikou, hned mu jednu majzni neřádovi.

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak, tyto systémy co se nikdy fin. nevrátí ( a jsou ve svém důsledku kolikrát dražší) jsou na nic. A nikdo (z vynálezců) není takový mecenáš, že by vyráběl věci zadarmo...

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle vůbec neřeším, protože zatopit v kamnech je pro nás doma utopie - dům, ve kterém bydlíme, nemá komín... :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ho postav, a zruš platby zlodějských distribučních energetických firem. Řešení, jak udělat energeticky soběstačný dům je poměrně dost. Stačí se jen rozhodnout, a něco pro udělat !

      Vymazat
  6. Tak to jsem se nasmál. Koupím si zařízení za několik desítek tisíc, které má životnost nějakých 10 let (akumulátory, generátor). A zatímco od ČEZu/EONu/PRE bych měl kWh za nějakých 5-6 Kč, tak s uvedeným udělátorem mi to vyjde na 20-30 Kč - jestli ne víc. Prostě podle hesla: "Šetřit se musí, ať to stojí, co to stojí!"
    Pokud to má někdo na chalupě, kde není přívod elektřiny, tak je jednoznačně jednodušší a levnější pořídit si centrálu. Nebo někomu připadá výhodné kvůli dobití baterek v létě roztopit kamna (pokud nemám fotovoltaiku za další tisíce)?

    OdpovědětVymazat
  7. No, nemá komín. To jste udeřil hlavičkou o hřebíček :-)))
    Mohl by mi některý stavař potvrdit informaci o tzv zásobních komínech? V původním stavebním zákoně tuším platném do roku 1964 byla zmínka o „zásobních komínech“. To byl komín v nájemních domech např. dvouletkových zděných činžácích které už měly ústřední vytápění. Ovšem musely mít postaveny komíny které by se daly použít v případě velké poruchy dálkového vytápění např. při živelné katastrofě.
    V novém zákoně už to není. To by tak hrálo, aby si obyvatelstvo topilo v paneláku krbovýma kamnama. Pojem „Zásobní komín“ z webu dočista zmizel, ani smrad po něm nezůstal. Kdopak si dává tu práci a některá slova a pojmy zametá velmi důkladně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hádejte dvakrát ! Jsou to tzv.poradci, a ti mají instrukce zase od kabbalistů, jaká slova, jaké termíny musejí ze světa zmizet. Vždyť už to víte, jak to funguje : zmizí slovo, pojem, a záhy nato zmizí i skutečnost, realita, která se k tomu váže. A o to se tu nyní hraje a je velmi mnoho v sázce i v jiných zemích, kde ruka kabbaly zhoubně úřaduje !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.