5. listopadu 2015

Finsko zavede základní nepodmíněný příjem

Na světě se již naštěstí vyskytují státy a města, kde pokrokoví politici zkoušejí nová řešení pro nové fungování světa. Je jasné, že na světě není a nikdy už nebude dostatek placené práce pro všechny. (Práce je samozřejmě  na světě pro všechny víc než dost, ale ne takové, na níž se dá vydělávat...) Nelze již dlouho fungovat dle současného matrixového otrokářského modelu "každý člověk na světě si musí živobytí zasloužit prací". 

Úroveň výrobních prostředků je již taková, že je možno snadno vyprodukovat základní potřeby pro všechny obyvatele planety. Svět jednou (možná to pár generací potrvá) musí dospět k tomu, že člověk si zaslouží živobytí jen tím, že přijde na svět; ono je vlastně nedůstojné, aby si základní potřeby člověk musel "zasloužit". Na Zemi to zatím funguje tak, že (převážnou) část výsledků práce jedince si přivlastní nikoli jedinec, který pracuje, ale ten, co vlastní výrobní prostředky/má moc/sílu. 

Základní nepodmíněný příjem by mohl být řešením (dokud se lidé nevyvinou k vyššímu vědomí a budou schopni se obejít zcela bez "peněz".) 

=Orgonet=


Finsko připravuje experiment s univerzálním základním příjmem
http://inhabitat.com/finland-prepares-universal-basic-income-experiment/
3. 11. 2015
Překlad: Orgonet


Finský úřad pro sociální zabezpečení, známý jako KELA, zahájil práci na návrhu, který zaručí základní příjem každému občanu tohoto malého severského státu. Tento systém univerzální státem hrazené platby všem lidem má změnit státní systém sociálních příspěvků a potenciálně se stát vzorem pro další země, aby rovněž začaly budovat jiný typ ekonomiky. 

Až bude univerzální základní příjem plně zaveden, každý finský občan bude dostávat měsíčně nezdanitelných 800 Euro, ekvivalent 881 amerických dolarů. To nahradí celý současný finský systém sociálních dávek. Každý další příjem nad tento základ bude zdanitelný. Základní návrh KELA obsahuje i zkušební období, kdy platba pro občany bude jenom 550 Euro, přičemž některé existující přídavky jako příplatek na bydlení a a podpora příjmu budou zachovány.

Nezaměstnanost ve Finsku po minulých deset let neustále stoupá a občané dychtí po inovativních řešeních. V dubnu 2015 získala většinu křesel ve finském parlamentu Strana středu, která je pro základní příjem, s 21% hlasů. Dvě další strany, které jsou pro základní příjem, Zelená liga a Levá aliance, získaly 8 a 7 % hlasů. Dokonce i voliči nacionalistické strany Praví Finové, která získala 17,6% hlasů, podporují základní příjem (57% souhlas).

KELA má předat návrh na základní příjem finské vládě v listopadu 2016. Vláda pak zamýšlí zahájit zkoušku na státní úrovni. Město Utrecht v sousedním Holandsku již svůj experiment se základním příjmem zahájilo.

Základní příjem slibuje uvolnit pracovníky z nutnosti vydělávat si na živobytí jakýmkoli prostředkem. Díky této stabilitě v osobním životě má jedinec svobodu, aby se zabýval kreativní, podnikatelskou či humanitární činností. Lidé jsou lépe schopni udržovat rodinu a společenské vztahy. Díky pokrokovým politikům ve Finsku se celý svět brzy dozví, zda tento slib je pravdivý.

Zkušenosti s nepodmíněným základním příjmem ukázaly (Kanada, Aljaška, Indie, atd., viz informace například z české wikipedie) že zaměstnání i při základním příjmu opouští jen velmi málo lidí. Zejména ho opouštějí dočasně ženy, kterým základní příjem umožní věnovat se nerušeně mateřským povinnostem, a mladí, kterým příjem umožní nerušeně studovat a získat kvalifikaci. Zcela odpadnou státní instituce zabývající se přiznáváním a vyplácením sociálních dávek.

Referendum o základním nepodmíněném příjmu chystá na příští rok Švýcarsko.



P. S. Orgonet:
















23 komentářů:

  1. Myslím na to již nějakou dobu tato zpráva se objevila i u nás před rokem.Napřed lidi otestují jak to přijmou a ono to bylo ještě v té době nepřijatelné,podle ohlasu komentářů.Tak se dál o tom již nepsalo.Mě tato myšlenka neopustila a vím že se to podaří v co nejkratší době i u nás. Je to i součást se změnou myšlení,protože jakmile budou lidé takto zabezpečeni tak přestanou být závislí na čemkoliv to je i na práci výdělku a potom se začnou ještě víc věnovat celkové změně v myšlení a nezávislosti na zřízení.

    A o tom blokování na fb je v současnosti normální jev. Třeba tam jsou stránky o chemtrails a jeden pán co tam stále přidává příspěvky je blokovaný skoro denně .Oni si to projdou a zase uvolní po hodině nebo dvou. Se tomu směji, už nejsou schopni nic zastavit,vlak se dal do pohybu a nabírá rychlost.
    Další příznivá zpráva včera na fb že na Jamajce meditovalo 1 milon dětí za klid a mír na celé planetě. Čím více lidí vysílá světlo tím se temno(entity) zmenšuje,protože ta hutná temná energie nedostává potravu a zaniká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u nás nadhodnocený základní příjem mají již drahně dlouho nepřizpůsobiví kikáni. Jestli oni nebo jejich děti meditují za klid a mír na zemi to opravdu nevím a silně o tom pochybuji. Nadstandartní nepodmíněný příjem mají migranti a ti se určitě za klid a mír nemodlí.

      Vymazat
  2. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6892-supervulkan-yellowstone-praska-zacatek-apokalypsy

    OdpovědětVymazat
  3. to nie je veľmi dobrá úvaha, že je nedôstojné, aby si ľudia "zaslúžili" základné potreby. môžete to akokoľvek "duchovne" prekrútiť, ale fakt je ten, že na tejto planéte nepadajú pečené holuby do huby a tak je nevyhnutné vykonať nejakú činnosť na zabezpečenie si základných potrieb. ak to neurobíte Vy, musí to urobiť niekto iný. neviem, aký duchovný prínos vidíte v tom, že necháte niekoho, aby zarobil peniaze na Vaše potreby... problém je niekde úplne inde. problém je v zákonoch, ktoré upravujú každý milimeter trhu práce. rozumnejšie by bolo zrušiť minimálnu mzdu, povinné odvody a všetky regulácie, ktoré sťažujú ľuďom podnikanie a možnosť zamestnať sa.
    a ešte k tomu, kto si berie väčšinu výsledkov práce - to je zas len problém zákonov, kedy štát ochraňuje monopoly a obrie firmy, upravuje zákony na zákazku týchto firiem a toto je výsledok. keby nebola možnosť zasahovania do legislatívneho procesu zo strany firiem a zároveň by štát nehádzal polená pod nohy každému, kto chce zarábať peniaze, každý by mohol podnikať v ľubovoľnom odvetví a aj zamestnať sa v ľubovoľnom odvetví a výšku príjmu by určovala kvalita jeho/jej práce a nie umelo vytvorené neužitočné postupy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...pro Anonymní 5. listopadu 2015 14:27
      Nechapes princip teto myslenky, ti co nedelaji ted, by nedelali ani potom, ale ostatni by se snazili sami vydelat neco nad zakladni prijem, aby mohli mit to, po cem touzi a co jim zakladni prijem neumozni. Jde o to, ze by ze spolecnosti odpadly ty megatuny stresu a strachu, kterymi je dnes presycena. Lide by mohli byt lidmi .... Pak by treba ti vsemocni podnikatele zjistili, ze je treba pridat napriklad prodavackam(na ukor tucnych zisku akcionaru, kteri ve skutecnosti taky nic pro spolecnost nedelaji, protoze jen presouvaji sve penize za ucelem dalsiho bohatnuti), protoze se zakladnim prijmem by tu praci nikdo soudny nechtel delat.
      Samozrejme chapu i Tvuj nazor, ktery zni v uzsich souvislostech logicky.....

      Vymazat
    2. však ale to je úplne jedno koľko ľudí by pracovalo a koľko nie a z akých dôvodov. podstata je táto - keď ja pracujem a zarobím napríklad 1000 eur a príde štát (a tu je zas jedno, či štát "kapitalistický" alebo "sociálny") a povie mi, že davaj 500 eur sem, lebo my potrebujeme tie peniaze dať niekomu inému (a tu je zas jedno, či si tie peniaze vopchá do vrecka nejaký milý politik alebo ich dostane niektorý spoluobčan ako svoj základný príjem alebo sa z toho zaplatí niečo, na čo by som ja nikdy svoje peniaze nedala). problém je, že to nie je dobrovoľné a pokým sa budú nedobrovoľne ťahať z ľudí peniaze, tak je úplne jedno, na aké účely sa použijú. keď mám ja svojich 1000 eur, tak chcem ja rozhodnúť, za čo ich miniem a kedy a prečo. a úprimne je mi jedno, že niekto, kto nepracuje, lebo sa mu nechce, žije v strachu, lebo nemá prostriedky na svoje základné potreby. to, že existuje nedobrovoľná nezamestnanosť, nie je chybou tých, ktorí prácu majú, ale chybou zle nastaveného pracovného prostredia. alebo lepšie povedané snahou pracovné prostredie nejak nastavovať, lebo toto sú veci, ktoré najlepšie fungujú bez zásahov z "hora." základným príjmom dosiahneš iba to, že budú iné skupiny ľudí nespokojné.
      to, že by sa niekomu pridávalo sa dá zabezpečiť tak, že v slobodnom pracovnom prostredí, kde bude možnosť pracovať pre každého, kto chce, sa zníži počet tých, ktorí majú o nejakú prácu záujem a tým pádom by nefungovalo dnešné: "nepáči sa Ti? tu máme 30 ľudí, ktorí budú ochotní robiť Tvoju robotu za tieto peniaze, takže na Teba sa môžeme vykašľať." a ich vyjednávacia pozícia by sa výrazne vylepšila. ale súčasne platí, že podnikatelia môžu platy zvyšovať iba do tej miery, do akej sa im oplatí podnikať. predstav si, že máš firmu s desiatimi zamestnancami. príjem Tvojej firmy je 10 tisíc eur a bežná cena za prácu, ktorú Tvoji zamestnanci vykonávajú je 400 eur. Teba ale nestojí jeden zamestnanec 400 eur, ale stojí Ťa 700 eur, čiže na výplaty dáš 7 tisíc, zostanú Ti 3. z toho musíš zaplatiť dane a odvody a zostane Ti zhruba 1800 eur. a teraz si predstav, že Tvoji zamestnanci povedia, že chcú viac. ak pridáš každému 50 eur na výplate, pripraví Ťa to o 1000 eur, čiže Tvoj zisk z podnikania by bol 800 eur mesačne a asi sa nenájde veľa takých,ktorí by boli ochotný prijímať podnikateľské riziko za zamestnanecký plat. a tu prichádza na rad problém s tým, že keď nebude nikto podnikať, tak tí ostatní sa nebudú mať kde zamestnať.
      akcionári sú tí, ktorí poskytli kapitál na podnikanie a zo svojho vkladu chcú výnos, inak by to pochopiteľne neurobili. výška výnosu je úmerná výške prínosu vkladu pre firmu, rovnako, ako je to s prácou. keď predavačka zarobí firme 1000 eur a chce mať výplatu 1000 eur, tak sa firma môže vykašľať na to, aby mala predavačku...
      všetci chcú mať viac, či z práce alebo z vlastnenia, to je základná motivácia ľudí. či Ty, keď máš možnosť zarobiť viac, tak povieš, že nechceš, Tebe stačí to, čo máš?
      v podstate ide o to, že je potrebné brať do úvahy veľa rôznych vecí, pretože celá táto záležitosť je veľmi komplikovaná s mnohými premennými a čím viac sa do nej zasahuje, tým viac sa horší.

      Vymazat
    3. A co starobní důchodci, invalidní důchodci,ženy na mateřské dovolené nezasloužili by si lepší a důstojnější životní úroven často.? Vždyt oni pracovat nemohou nebo jen velmi omezeně. A trh práce jim často vstříc nevychází.

      Vymazat
  4. Nejsem nemajetný ani boháč,ale cítím,že tady se něco obrací k lepší budoucnosti.
    Omluvte staršího strejce a jeho náhled.

    OdpovědětVymazat
  5. mám 40 a dúfam že sa toho ešte dožijem

    OdpovědětVymazat
  6. Tento "základní příjem" koluje po netu už velmi dlouho. Je jistě skvělé, že Finská vláda nechce nechat své obyvatele pomřít hlady na ulicích. Avšak, jak říkám já, je to cesta z bláta do louže. Práce prý není. Práce by jistě bylo pro každého dost, kdyby "maximalizace zisků" nebylo hybnou pákou dnešní doby. Méně práce, kratší pracovní doba, méně pracovních dní, více manuální a intelektuální práce, atd.... to jsou všechno základní předpoklady pro to, aby člověk pocítil větší chuť do života a společnost se uzdravila. Tohle však nemaxializuje zisky, že ? Nakonec, naši snědí spoluobčané berou základní příjmy už přes 25 let a nezdá se, že by jim to bylo právě ku prospěchu. Proto, chválím návrh základního příjmu jen v jednom. Člověk nebude umírat o hladu.

    dan.
    A tak,

    OdpovědětVymazat
  7. Podľa mňa je "základný príjem" začiatok konca človeka ako druhu...........
    Prečo si to myslím ? JEDNA VEC je mať za svojou prácu dobre zaplatené (čiže napr. dokladač potravín nech nezarobí minimálku, ale dva krát toľko, rovnako učitelia dva krát toľko ako teraz, predavači, skladníci, atď....), DRUHÁ VEC je dostávať peniaze (hoci nie veľké peniaze, ale možno 300-350€ v čistom by to mohlo byť na Slovensku ?) ZA NIČ.......
    Prečo si to myslím ? Pretože človek by bol v tom prípade jediný živočích na planéte Zem, ktorý nemusí urobiť NIČ pre to, aby prežil, akurát si ísť nakúpiť potraviny a šaty za tie peniaze, ktoré dostane, aj keď bude denne vylihovať na gauči od rána do večera, alebo si zbierať kvety na lúke, či sa opaľovať a kúpať....
    Človek by sa takým spôsobom TOTÁLNE OTUPIL............ Myslím, že kľudne polovici, a trúfam si povedať že aj 90%-ám ľudstva na svete by stačil "základný príjem", ktorý by bol v každej krajine koncipovaný tak, aby sa za to človek mohol primerane najesť, obliecť, a mať strechu nad hlavou + možno 10percent z toho príjmu si každý mesiac "odložiť" (alebo podstatne viac, keby sa uspokojil so starým oblečením a lacnou stravou)..... To by prakticky znamenalo, že možno 80-90% ľudí by DEGRADOVALO, STRATILI BY SCHOPNOSŤ PREŽIŤ BEZ "DÁVOK" ZÁKLADNÉHO PRÍJMU, lebo by sa odnaučili pracovať, NEMUSELI by mať v živote žiadnu organizáciu, disciplínu, vytrvalosť, lebo K PREŽITIU by to nebolo v tom prípade VôBEC POTREBNÉ. Len malé percento z ľudí by tú organizáciu, disciplínu a vytrvalosť aplikovalo v živote.... A to buď tí ľudia, ktorým by základný príjem nestačil a tak by šli k tomu aj pracovať, alebo tí ľudia, ktorí by sa od rána do večera venovali starostlivosti o zdravie a krásu fyzického a duševného/duchovného zdravia.
    (pokračovanie v ďalšom príspevku)

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Len čo som začala čítať tento príspevok, vedela som že to píše Marek a Marek. Ja si myslím úplný opak, nástroj pridelenia rovnakého príspevku, robí čiaru. Nad ňou, pod ňou, Marek Nostradamus nepredvídaj. Sú ľudia zvyknutí pracovať celý život, vidieť to na spúste dôchodcov. A sú zvyknutí ľudia "nič" nerobiť. Keďže nič nerobia, dávajú vlastne prácu tým čo chcú robiť. V pohode. - Na začiatku to možno bude 50:50, postupne s vyšším uvedomením človeka sa tento pomer zmení. BE

      Vymazat
    2. pro Marek & Marek G.
      Ano, naprosto s Vámi souhlasím. Vaše slova jsou možná pro některé pohodáře nestravitelné sousto, ale tak, jak píšete, to opravdu s člověkem je. Základní příjem je jen hrubá záplata na už dost děravých kalhotech.

      dan.

      Vymazat
    3. a jaký smysl má "chodit do práce"? tj. dělat někomu cvičenou opici a nechat po sobě házet drobnejma (výplata)

      Vymazat
  8. 100 roků to bolševici zkoušejí, nikdy to nefungovalo, stálo to životy desítek miliónů lidí a pořád se najdou blbci, kteří to budou znovu zkoušet a vylepšovat. Komunismus nikdy nefungoval a fungovat nemůže.

    OdpovědětVymazat
  9. povedzme že u nás by to bolo tých 300 eur. Každý by plošne dostával 300 eur. Neviem či mysleli aj novorodencov. Ale povedzme že áno. 300*5 miliónov je 1.5mld mesačne, čiže 18 milárd eur ročne na vyplácanie peňazí za nič. Lenže aby sa v ekonomike nahromadilo toľko voľných peňazí, niekto ich musí zarobiť. Teraz si zvoľme, že koľko ľudí sa vyserie na prácu a budú sa vyvaľovať. No minimálne všetci Ficovoliči, ktorých je 40%. K tomu musíme pripočítať dôchodcov, ktorí už nepracujú a deti, ktoré ešte nepracujú. A samozrejme "spoluobčanov". Myslím že viac ako 1 million pracujúcich by sa nenašiel. Z daní týchto ľudí sa musí ročne nazbierať 18 milliard eur. Čiže každý z nich musí na tento blahobyt dať ročne 18000 eur. to je 1500 eur mesačne navyše oproti tomu čo platia dnes - veď štát musí z niečoho stavať cesty, platiť učiteľov a podobne na to dnes stačí priemerne 200 eur od každého z 2,5 milióna pracujúcich. Ale bude ich ani nie polovica, takže každy z pracujúcich bude musieť plaťiť na daniach 2000 eur mesačne.
    Keďže tých 300 eur je nezdaniteľné minimum, daň sa platí len z toho, čo zarobia navyše. Ak si povieme, že daň z príjmu bude 25%, tak aký musí byť priemerný plat pracujúcich aby sa zabezpečil 300 eurový blahobyt pre všetkých?
    je to 300 + 2000/0,25 = 8300 eur mesačne v hrubom.
    Ak toto zabezpečíme, môžme dávať každému 300 eur mesačne za váľanie gulí.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 18 miliard ročně? Směšná suma. Jenom česká naprosto nepotřebná armáda právě hodlá nakoupit do roku 2020 naprosto zbytečné zbraně "za desítky miliard". Viz http://zpravy.idnes.cz/ceska-armada-planuje-miliardove-investice-fii-/domaci.aspx?c=A151106_202540_domaci_ane

      Vymazat
    2. 300 mesačne, rodina s tromi osobami 900, ja sama 300. - Je to podpora rodín, mama s dieťaťom, oco stavia chalupu. Babka bude pomáhať... - Bacha - všetky ostatné podpory by boli zrušené ! Vsjo rovno.
      Taký Fico by dostal tiež 300 na osobu - ha, sladká pomsta :-D
      Takisto si myslím ako anonym hore, 8,29, že suma 18 miliard ročne je smiešna.
      Nepočítajte - už dávno je to spočítané, ešte sa aj ušetrí....
      BE
      sakra, chcem sa toho dožiť ! Pome dačo robiť ! Hlavne voľme tých čo to chcú realizovať...

      Vymazat
    3. je potřeba si tisknout vlastní peníze a ne jak to je že peníze se půjčují jednotlivým státům na úroky, protio se zvedá odchod do důchodu a pod.

      Vymazat
    4. A to ještě kdo už půjde dělat tak bude pochopitelně za práci chtít velice slušný peníze navíc. Jinak do práce stávat ráno v 5 nikdo nebude.

      Vymazat
    5. Pro Anonyma ze včerejška 8:29: Nezapomínejte na to, že těch 18 miliard je myšleno v eurech, tedy na koruny to dělá nějakých 486 miliard. A pokud by se tato legrace aplikovala u nás, pak bychom při stejném příjmu 300 euro na osobu, což u nás činí 8 100 Kč ( jistě by někdo nadával, že je to málo ), byli na dvojnásobku té částky. Pořád se vám to zdá směšná suma? Ostatně ani v článku není popsáno, kde se ty peníze na ten experiment vezmou. Jisté je, že cokoli kdokoli dostane zadarmo, tak si toho neváží a tato věc by na spoustu lidí měla devastující účinek...
      P.S. Proč se většina diskutujících stydí za své jméno? I nějaká hloupá přezdívka by byla lepší než ty anonymní příspěvky. Je to nějaká paranoia, nebo proč tomu tak je?

      Vymazat
  10. v roku 2014 bolo HDP Slovenska 75 mld eur. Prijmy do statneho rozpoctu boli 12 mld eur. Takze tych 18 mld eur (480 mld czk) je teda doooost velka suma... A to musime pocitat ze teraz pracuje 2,2 miliona ludi - po zavedeni guleváľačného ich bude pri najlepsom million, ak nie menej...

    OdpovědětVymazat
  11. Hlavním důvodem, proč se o něčem takovém začíná uvažovat je, že stále chytřejší stroje automatizují už dokonce i služby a ubývá z dlouhodobého hlediska pracovních míst. Jistě i nová vznikají, ale ty bohužel nemůže vykonávat třeba prodavačka, kterou z pracovního trhu vyšoupla samoobslužná pokladna nebo řidič, který přišel o práci, kvůli samojezdícím vozidlům. Odborníci se víceméně shodují, že pracovní trh budoucnosti bude založen na příležitostných a časové omezených úkolů, pro které se nevyplatí vymýšlet a zavádět automatizaci (praskne potrubí, voda spláchne kus silnice.... člověk to udělá a pak zase bude bez práce).
    Základní potřeby člověka už dneska téměř dokážou zajistit stroje a do 10-15ti let je zcela zajistí stroje. Takže práce pro uživení populace už nebude téměř potřeba. Pak je ovšem třeba začít přemýšlet, jak dál. Protože mít ve společnosti 35% nezaměstnaných+ 30% dětí a důchodců by při dnešním systému bylo jako výbušný koktejl- velká část na životním minimu, které ani na důstojný život nestačí a malá část pohádkově bohatých a mocných... to by nevedlo k ničemu dobrému.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.