8. března 2011

Kolik vitamínu D vlastně potřebujeme?


Následující čerstvá studie poskytuje významné informace:

Studie zjistila, že megadávky vitamínu D pomáhají v prevenci rakoviny prsu a dalších nemocí
NaturalNews, 7. 3. 2011, Ethan Huff

Současná státem doporučená dávka vitamínu D, která je 400 – 600 mezinárodních jednotek (IU), je nedostatečná k tomu, aby působila jako prevence rakoviny prsu, jak ukázala nová studie publikovaná v časopise Protirakovinný výzkum. Vědci z univerzity California, Lékařské fakulty San Diego (UCSD) a Lékařské fakulty univerzity Creighton (CU) objevili, že pokud se denně berou mnohem vyšší dávky vitamínu D než státem doporučené, riziko vzniku mnoha závažných onemocnění se snižuje asi o polovinu.
„Zjistili jsme, že u dospělých je nutný denní příjem 4000 – 8000 IU k tomu, aby byla udržena potřebná hladina vitamínu D v krvi, která je nutná k tomu, aby bylo o polovinu sníženo riziko mnoha nemocí – rakoviny prsu, rakoviny tlustého střeva, roztroušené sklerózy a diabetu typu 1,“ řekl Cedric Garland, DrPh., profesor rodinné a preventivní medicíny v Moorově centru pro rakovinu na UCSD.
„Byl jsem překvapen, že potřeba příjmu vitamínu D pro prevenci nemocí je tak vysoká – mnohem vyšší než minimální příjem 400 IU za den, který byl potřebný k prevenci křivice ve 20. století.“
Studie, vycházející ze zkoumání několika tisíc dobrovolníků, kteří denně brali mezi 1 000 a 10 000 IU vitamínu D, odhalila, že k dosažení potřebné úrovně v krvi, 40-60 nanogramů na mililitr nebo vyšší, je potřeba mnohem vyšší příjem vitamínu D. Při této hladině je mnohem vyšší pravděpodobnost, že nedojde k závažnému onemocnění.
„Nyní, když byly zveřejněny výsledky studie, se stane běžným, že dospělí budou brát denně 4 000 IU vitamínu D,“ řekl Garland. „To je mnohem nižší dávka, než 10 000 IU, což je dávka, kterou Institut medicíny pokládá za hranici nízkého rizika, a její prospěšnost je významná. Nyní je čas, aby každý začal brát více vitamínu D, aby zabránil některým hlavním typům rakoviny, mnoha dalším nemocem a zlomeninám.“
Prameny pro tento článek:

6 komentářů:

  1. No ja osobne beru denne 8 000 IU.Ale nevim jestli delam dobre, kdyz sem si denni davku rozdelil.Rano 4000 a vecer 4000.Mohlo by se to uzivat hned rano najednou?Co myslite?

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáte někdo odkaz na nějaké osvědčené kapky s vitamínem D3, které nejsou na předpis? Prosím jen ty co máte opravdu vyzkoušené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ty jsou dobré, přírodní z ovčí vlny - Jamieson Baby Bébé D3 400 IU v 1 kapce. Nity

      Vymazat
  3. ja som kúpil tu:
    http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-Highest-Potency-5-000-IU-240-Softgels/22335?at=0
    super cena a poštovné bolo iba 4 doláre

    OdpovědětVymazat
  4. Beru už půl roku Kombisol D3. Stál necelých 50 Kč. Když jsem to spočítal, tak by mi měl vydržet při 4000IU asi na tři čtvrtě roku. Pak si ho zase objednám u veterináře, kam chodím na očkování se psy. Ahoj!

    OdpovědětVymazat
  5. Najlepšie je Slniečko na vitamin D . Bez receptu-zadarmo a vtej najlepšej forme Božieho daru. Na slniečko denne a máte vitamínu HABADEJ !!! Rakovina kože je stých chemických krémov na opalovanie,čo si hlúpy ľudia mažú na telo, abz ich slnko nespálilo !!! Nemažte si telo krémom ,ale choďte na slnko denne bez krému a mate vitamínu D toľko, že Vás ochráni pred rakovinou !!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.