26. listopadu 2011

Atlantická blokáda protržena?

Navazuji na předchozí Snowmanův článek o blokádě Atlantického proudění.

Včera večer ta situace vypadala ještě beznadějně zablokovaná, a dnes ráno koukám, že tu pršelo! Dle satelitů se zdá, že se blokáda v noci narušila.

Ale daleko pravděpodobněji klimouši zákeřně vyrobili přechod umělé "fronty" nad ležící studenou masou vzduchu za účelem mrznoucího deště a ledovky.



Srážky nebyly nejsilnější tam, kde je vidět nejvíce oblačnosti (výše), ale šly v pruzích, nad StřČ aJČ začaly v této "haarpové vidlici" a postupovaly dále do Rakouska, cestou sílily.


Tady celkem slušně "sprchlo", a sem tam je tu ledovka. Takže opatrně!

Pokud si správně vykládám legendu k snímku Airmass (není to tak jednoduché, a nemůžu teď najít přesný výklad barev, ale přísahám, že nedávno tam byl), tak si klimouši udržovali do včerejška za blokádou masu neuvěřitelně teplého vzduchu (červená barva), zatímco Evropa ležela ve studeném (modrá a zelená barva). Když už se jim blokáda protrhla, využili teplého vzduchu nad studeným k vytvoření náledí.

Vzduchové masy dle teploty včera:



Vzduchové masy dle teploty dnes:





5 komentářů:

  1. mam tu napsané, že v pondělí hlasili na ct24 ze bude v sobotu určitě pršet. Zarazilo mě, že někdo tvrdí že bude za 5 dni prset, kdyz nevi jak bude druhej den, ale vyplnilo se...

    OdpovědětVymazat
  2. tady po dlouhé době voní vzduch....NORMÁLNĚ a svítí Slunce ...centrum-Praha,jo pustte si veleznámou epizodu Reinkarnace..http://www.uloz.to/5552781/1-14-faktor-psi-zakazany-sever-reinkarnacia-avi

    OdpovědětVymazat
  3. R - červená: rozdiel kanálov 5 a 6
    G - zelená: rozdiel kanálov 8 a 9
    B - modrá: inverzne kanál č. 5

    Kanály č. 5 a 6 poskytujú informáciu o rozložení vlhkosti v strednej a hornej troposfére, kanál č. 9 o vertikálnej mohutnosti oblačnosti a kanál č. 8 o koncentrácii stratosférického ozónu. Vysoká koncentrácia stratosférického ozónu je typická pre studené vzduchové hmoty polárneho pôvodu (zobrazujú sa modrou farbou), naopak nízka koncentrácia sa spája s teplými vzduchovými hmotami. Tento produkt je veľmi vhodný pre sledovanie vývoja tlakových níží, pri detekcii potenciálnej vorticity a dýzových prúdení na rozhraní vzduchových hmôt.

    (zo shmu.sk)

    OdpovědětVymazat
  4. fialová = hnusně studenej vzduch
    r.m.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak včera bolo aj na Slovensku pekné slnečné počasie...Ale dnes sa to už nedá povedať.Aspoň v okolí Bratislavy.Hmla od rána. Len je na škodu že aj SHMU nemá webcameri.....Tak aspoň nech u Vás svieti slniečko......M.S.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.