5. listopadu 2011

Meteorolog o aktuální inverzní situaci

Zdravím,

Vyjádřím se teď k trochu k aktuální situaci v počasí.

Už 2 týdny se nám výrazně nezměnila meteorologická situace. Stále je tlaková výše na východ od nás, a přes střední Evropu prochází stálé jihovýchodní proudění. Jihovýchod - vždyť to je nejteplejší a nejsušší proudění, jaké může nastat na podzim, tak proč je skoro pořád zataženo a kromě fénového Severovýchodu Moravy né zrovna teplo? Odpověď mají oficiální zdroje v rukávu - inverze! Jednoduché, stručné a umlčující. "Situace se výrazněji nemění - tak jak byste chtěli změnu na obloze, buďte rádi že občas slunce vysvitne, když zafénuje přes hory föhnové proudění..."

To, že tlak vzduchu je v normálu, jak už tu bylo zmiňováno (1010-1020 hpa při přepočítání na 0 mnm) ne vysoký, jak je hlásáno ve zprávách; a není to tedy typická anticyklonální zimní JV inverze, co tu máme - to už je detail!  Ještě větší detail ale zřejmě je, že skutečnou teplotní inverzi jsme tu v posledním týdnu měli tak maximálně 1/4 času a nikdy se nevyskytovala víc jak nad zhruba půlkou ČR naráz a dost se to měnilo. Ale kdo si tohle umí zjistit z veřejnosti? Pár desítek meteoamatérů a ti nad tím stejně zřejmě neuvažují... Takľe tu prostě máme stálou inverzi a šmytec...

No dobře, mohl by někdo říct, asi té inverzní oblačnosti dlouho trvá než se rozpustí. Sledovali jste snímky z družice poslední 4 dny? Byl tam prakticky stále stejný obrázek. Přesto že teplota ve výšce se proměňovala, dneska třeba byla ráno nad Moravou o víc jak 5°C nižší než včera = k inverzi to mělo daleko, tak ale, světe div se - dnes paradoxně bylo zataženo i na Moravě...

Takže jak vidíte - ani nemusím zmiňovat masivní sprejování střední Evropy, ani vlnění oblačnosti, abych už ukázal, že něco není v pořádku...

K tomu vlnění se ale teď dostávám. Prohlídněte si tento obrázek
http://3.bp.blogspot.com/-qTOOpw6dVDk/TrEa4tnlMAI/AAAAAAAAGYw/QSGifJfXIv8/s1600/201111020856_METOP2_CZ2_RGB124.jpg
Podrobně si prohlídněte vlnění nízké oblačnosti. Východní okraj nízké oblačnosti je zvlněn výraznějšími vlnami nataženými směrem Západ-Východ. Zbytek je vlněný méně pravidelně, ale vesměs kolmo k předchozímu - Sever-jih. Nutno dodat, že přes celou střední Evropu v tuto chvíli proudilo velmi homogenní, středně silné, jihovýchodní až Východní proudění! Jak by se tam tato 2 pochybná vlnění mohla přirozeně takto utvořit? Orografií? Podívejte se na fyzickou mapu Česka. Zdají se vám pohoří na Moravě tak tvarovaná, aby přechodem JV-V proudění přes ně vzniklo takové pravidelné proudění jako tam je? Stejně i v těch Čechách - je tam snad terén tak pravidelný, aby tvořil kolem 100km dlouhé pásy rovnoběžných vln oblačnosti?
Šlo by pokračovat v méně očividných věcech, ale chci se držet vyloženě zjevných věcí a nezabíhat moc do spekulací (o vlivu umělého vypařování tyto dny atd...)

Pěkný den,
Snowman

15 komentářů:

  1. Ahoj Orgonete ! Tak je tomu skutečně tak, inverze se tady v mém okolí (část Chebska) nekoná.
    Vlastně...to, že je všude jinde ošklivo a šedivo jsem si všiml až ze satelitních snímků a díky zvýšeným průletům chemoplánů. Chtěl bych doporučit všem gifterům, aby se víc pozajímali o tzv. vodní indukční modifikaci Chembusteru. Výsledky jsou spektakulární. A taky se tím potvrzuje další věc. Na velikosti záleží.

    OdpovědětVymazat
  2. To je hezký, že to víme, ale co se s tím dá dělat? Octování na takovouhle deku moc nezabírá - trochu se pročistí vzduch, něco málo zamrholí a vše se nasune zpět!?! Sluníčko jsme již týden neviděli.....

    OdpovědětVymazat
  3. No u nás (Slovensko-Žilina) bolo výnimočne včera a dneska pekne slnečno 15C.

    OdpovědětVymazat
  4. kufstein v rakousku 495mnm hlasi 23.9 st.celzia ,aktualni teplota a hahnenkamm 900mnm kolem 20 st.,a CB 9st. divne nee

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.topky.sk/cl/100299/1290659/Bleskova-povoden--V-Janove-zabila-sest-ludi-

    Pred chvilkou to dali na TOP.sk

    MS.

    OdpovědětVymazat
  6. další způsob jak octovat :D
    http://orwa.wbs.cz/OZNAMENI.html

    OdpovědětVymazat
  7. No, a k vůli této ocelové obloze, co se na nás dívá, všechny lidi v mém okolí bolí hlava, jsou nervózní, ani neví proč, na všechno nadávají, jsou nevyspalí, protože vstávají ve 3 ráno,nemůžou zabrat, sledují neustále počasí, kde na novinkách v počasí se každou druhou hodinku objeví sluníčko, pak zas ne a už neví čemu mají věřit.Mám otázku, mohli by se páni meteorologové se na něčem shodnout?

    OdpovědětVymazat
  8. hezky se to převaluje http://kamery.humlnet.cz/cz/videa/snezka2/20111102

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím kdo všechno v tom s námi jel. Začalo to někde kolem ČB. U nás na Vysočině prooctováno taky dost - auto celé poblité :-)
    Stojí za kouknutí:
    http://files.uloziste.com/fotky1/s3097bf870b63fcd/f60967183aecdce4-3.jpg

    Michal and Vlabi

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes sme mali v Bratislave slnecno a cez 20 stupnov celzia. V aute mi ukazovalo, ze je vonku 23 stupnov. To je na dnesny datum uzasne. Myslel som na to, co sa tu spominalo, ze slnko mozno viac hreje. Na oblohe sa sice sprejovalo, ale aj sylfovalo :). Dufam, ze sa to pocasie uz coskoro u Vas zlepsi.

    OdpovědětVymazat
  11. Díky snowmane, potvrdil jsi my mé vlastní sledování a pozorování a úvahy. Denně nad tu deku jezdím a dívám se do kotliny České a dost mi to "smrdí" nepřirozeností...
    Namur

    OdpovědětVymazat
  12. Ostravsko dnes krásně, ale jakmile se zatáhne obloha, je mnoha lidem špatně od žaludku. Co to s námi dělají? Co to máme za svinstvo v luftu?

    OdpovědětVymazat
  13. Dnes jsem byla celý den v Drážďanech, u nás inverze a tam modré nebe a sluníčko celý den. Foukal celkem svižně vítr, takže se i hezky dýchalo :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Pomalu se začíná zvětšovat "propast" mezi těmi co chtějí vědět a tím "velkým zbytkem".
    V úterý jsem jel autem se známým, a mezi hovorem o běžných věcech jsem se díval na hnusné šedo fialové zamžení obzoru a slunce, které bylo sotva vidět přes deku chemtrails a přemýšlel, co to musí být za ubožáky co to provádějí (zdravím vás). No, a můj známý najednou prohlásil, jak je dnes krásně modrá obloha....kdyby to bylo možné, tak by bylo slyšet,jak mě spadla čelist na zem.
    Je mi smutno, že mnoho lidí musí mít snad vypláchlý mozek, jak si vysvětlit, že si nepamatují jak vypadá modrá obloha? TO modrá je nyní šedá?

    OdpovědětVymazat
  15. Že by ostrá zkouška technologií PSI na obyvatele ČR ? Důvodů je dost pro podobný útok ze strany klimoušů!!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.