Díky, Namure, výborný postřeh!
Ahoj, dnes ráno se mi dostala do ruky zajímavá věcička, která mě hned inspirovala ke zkoumání.
Jedná se o obyčejný ohřívací polštářek. Gel, plíšek. Ohneš plíšek a gel začne krystalizovat a hřát. Jak jednoduché. Opětovným ohřátím(vařením), vrátíš ztvrdlý
gel to tekutého stavu a vše můžeš opakovat. Pak jsem našel i jedno "vysvětlení" -
Trochu vysvětlení. Princip jevu, díky kterém polštářky hřejí, je založen na uvolnění tepla během krystalizace soli z přesyceného roztoku.
Soli (látky) se obecně rozpouštějí. Maximum, kdy se nějaká chemická sůl (látka) rozpustí, se nazývá rozpustností dané soli. Nad toto maximum se řada solí již nerozpouští a zůstává v nerozpuštěné formě v roztoku. Své samozřejmě hraje i teplota. Jsou známé pokusy například s kuchyňskou solí, kdy se za tepla rozpustí co nejvíce soli, takto nasycený roztok se oddělí třeba slitím do jiné nádoby a ponechá vychladnou. Obvykle dojde ke krystalizaci. Vykrystaluje v podstatě to, o co se při vyšší teplotě rozpustí více než je potom v rovnováze při teplotě laboratorní rozumějte pokojové. Bohužel kuchyňská sůl je k těmto pokusům docela nevhodná, protože s rostoucí teplotou se nerozpuští zas tam mnoho a tím pádem i výtěžek krystalizace není co do množství krystalů uspokojivý a mladí experimentátoři mohou být zklamáni. K těmto pokusům se například dobře hodí modrá skalice (pentahydrát síranu měďnatého), kterého se s rostoucí teplotou rozpouští mnohem více a krystaly jsou také hezké. A stejně jako jsou rozdíly v rozpustnosti různých solí, je rozdíl i v uvolněném krystalizačním teple.
Druhou věcí je vlastost některých látek tvořit za dané teploty tzv. přesycené roztoky. To znamená, že krystalizace nenastane a roztok za dané teploty obsahuje více rozpuštěné látky než je jeho tabelovaná rozpustnost.
A teď přichází to hlavní.
Krystalizace obecně potřebuje nějakou inicializaci, což bývá třeba malá nečistota v roztoku, nerovnost na povrchu nádoby, mechanický otřes způsobený třeba ponořením nějakého cizího předmětu nebo třeba i zbytek nějakého krystalku původní nerozpuštěné soli!!!
To je to tajemství nastartování vyhřívání zmíněných polštářků. V polštařcích je přesycený roztok, který je při běžné teplotě nestabilní (vzhledem ke krystalizaci). Běžný pohyb v polštářku ustojí, ale v okamžiku, kdy třeba uvnitř roztoku o sebe "škrtnou" hrany nějakého plíšku či nějaké pružinky schované v pružné plastové trubičce, dojde k inicializaci krystalizace a tím k uvolnění tepla.
Zpět do roztoku se vykrystalovaná látka dostane opětovným zahřátím, při kterém musí dojít k dokonalému rozpuštění, aby případný nepostřehnutelný nerozpuštěný zbytek nebyl po vytažení z hrnce tou inicializací. K inicializaci může dojít i nešetrným vyjmutím nebo kombinací. Jedná se o trihydrát octanu sodného. Tato látka má mj. tu vlastnost, že se při zahřívání rozpouští v té tzv. krystalové vodě (trihydrát), takže do polštářku té vody tolik nepotřebuje. Co se týče ekologické vhodnosti či toxicity, není důvod k panice, jedná se o sůl kyseliny octové, která je k prostředí docela šetrná (samozřejmě, záleží na množství) a s člověkem to taky nemusí moc zamávat (samozřejmě, záleží na množství).
Soli (látky) se obecně rozpouštějí. Maximum, kdy se nějaká chemická sůl (látka) rozpustí, se nazývá rozpustností dané soli. Nad toto maximum se řada solí již nerozpouští a zůstává v nerozpuštěné formě v roztoku. Své samozřejmě hraje i teplota. Jsou známé pokusy například s kuchyňskou solí, kdy se za tepla rozpustí co nejvíce soli, takto nasycený roztok se oddělí třeba slitím do jiné nádoby a ponechá vychladnou. Obvykle dojde ke krystalizaci. Vykrystaluje v podstatě to, o co se při vyšší teplotě rozpustí více než je potom v rovnováze při teplotě laboratorní rozumějte pokojové. Bohužel kuchyňská sůl je k těmto pokusům docela nevhodná, protože s rostoucí teplotou se nerozpuští zas tam mnoho a tím pádem i výtěžek krystalizace není co do množství krystalů uspokojivý a mladí experimentátoři mohou být zklamáni. K těmto pokusům se například dobře hodí modrá skalice (pentahydrát síranu měďnatého), kterého se s rostoucí teplotou rozpouští mnohem více a krystaly jsou také hezké. A stejně jako jsou rozdíly v rozpustnosti různých solí, je rozdíl i v uvolněném krystalizačním teple.
Druhou věcí je vlastost některých látek tvořit za dané teploty tzv. přesycené roztoky. To znamená, že krystalizace nenastane a roztok za dané teploty obsahuje více rozpuštěné látky než je jeho tabelovaná rozpustnost.
A teď přichází to hlavní.
Krystalizace obecně potřebuje nějakou inicializaci, což bývá třeba malá nečistota v roztoku, nerovnost na povrchu nádoby, mechanický otřes způsobený třeba ponořením nějakého cizího předmětu nebo třeba i zbytek nějakého krystalku původní nerozpuštěné soli!!!
To je to tajemství nastartování vyhřívání zmíněných polštářků. V polštařcích je přesycený roztok, který je při běžné teplotě nestabilní (vzhledem ke krystalizaci). Běžný pohyb v polštářku ustojí, ale v okamžiku, kdy třeba uvnitř roztoku o sebe "škrtnou" hrany nějakého plíšku či nějaké pružinky schované v pružné plastové trubičce, dojde k inicializaci krystalizace a tím k uvolnění tepla.
Zpět do roztoku se vykrystalovaná látka dostane opětovným zahřátím, při kterém musí dojít k dokonalému rozpuštění, aby případný nepostřehnutelný nerozpuštěný zbytek nebyl po vytažení z hrnce tou inicializací. K inicializaci může dojít i nešetrným vyjmutím nebo kombinací. Jedná se o trihydrát octanu sodného. Tato látka má mj. tu vlastnost, že se při zahřívání rozpouští v té tzv. krystalové vodě (trihydrát), takže do polštářku té vody tolik nepotřebuje. Co se týče ekologické vhodnosti či toxicity, není důvod k panice, jedná se o sůl kyseliny octové, která je k prostředí docela šetrná (samozřejmě, záleží na množství) a s člověkem to taky nemusí moc zamávat (samozřejmě, záleží na množství).
Prý se krystalizace inicializuje zvukem toho plíšku při ohýbání - psal někdo znalý. Proč ti to píšu? No mně ten proces hned připomněl bouřkové mraky a vůbec tvoření umělé oblačnosti. A třeba to někoho inspiruje k dalšímu "boji" proti chemplastmrakům. A opět - za vším je krystalizace....nějak se mi vše točí kolem krystalické mřížky. :-)
Tak toť vše. Namur
Asi trepnem blbosť, ale minapadá, že čo keď aj zvuk "lietadiel" spôsobuje reakciu v mrakoch ?
OdpovědětVymazatVše je možné...vždyť víme úplný prd...:))) No před deštěm taky často zahřmí.... třeba... Tká trep a trep...to je krásný slovo, trepnem...:))))
OdpovědětVymazatTrepať či tárať, ono to vyjde nastejno :)
OdpovědětVymazatpřečti si to po sobě, některé věty nedávají smysl příklad: " Vykrystaluje v podstatě to, o co se při vyšší teplotě rozpustí více než je potom v rovnováze při teplotě laboratorní rozumějte pokojové."
OdpovědětVymazat