2. února 2015

Chorvatsko anuluje dluhy 60 000 nejchudších občanů


Šance na nový start: Chorvatsko anuluje dluhy 60 000 nejchudších občanů
http://rt.com/business/228311-croatia-erases-debt-poorest/
http://stopmensonges.com/la-croatie-annule-les-dettes-des-60000-citoyens-les-plus-pauvres/
1. 2. 2015
Překlad: OrgoNet

Chorvatská vláda získala věřitele pro plán, jehož cílem je odstranit dluhy asi 60 000 nejchudších občanů. „Nový start“ se bude týkat méně než jednoho procenta celkové výše dluhů, ale je naděje, že tento plán bude stimulovat ekonomiku v dlouhodobém měřítku. 

Očekává se, že budou anulovány pohledávky v hodnotě 31 miliónů dolarů věřiteli, kteří se přihlásili do vládního plánu. Ten zahrnuje některé banky, telekomunikační společnosti, veřejné služby, několik velkých měst a také vlastní vládní daňovou agenturu. Nikomu z nich nebudou ztráty nahrazeny. 



Program se dotkne bankovních účtů asi 20% Chorvatů z celkových 317 000, jejichž účty byly v červenci minulého roku zmrazeny z důvodu dluhů. Chorvatsko, malý středomořský stát, má celkem 4m4 miliónu obyvatel.

„Je to poprvé, co se nějaká chorvatská vláda pokouší vyřešit tento obtížný problém, a jsme na to hrdi,“, řekl premiér Zoran Milanovič.

Navíc k odstranění dluhu Milanovičova vláda počítá i s dalšími opatřeními na pomoc svým občaným postiženým dluhem během ekonomické recese, která sužuje zemi už šest let. Zagreb chce následovat příkladu Bulharska a zavést výměnný kurs příznivý pro hypotéční půjčky ve švýcarských francích.

Tento málo tradiční plán byl odhlasován vládou 15. ledna a vstupuje v platnost 2. února. Týká se dlužníků, kteří nemají žádné úspory ani majetek, mají dluh ne vyšší než 5 100 dolarů a žijí ze sociálních dávek ne vyšších než 138 dolarů za měsíc.

„Odhadujeme, že toto opatření bude aplikovatelné asi na 60 000 občanů,“ řekla náměstkyně premiéra Milanka Opačič. (…) „Tímto jim bude dána šance začít znovu bez břemene dluhů.“

Švýcarský frank byl populární u věřitelů pro svou dlouhodobou stabilitu, a v mnoha východoevropských zemích byly populární hypotéky ve francích. Ale ekonomická vřava v eurozóně vyvíjela tlak na švýcarský frank, který byl zafixován vůči euru od r. 2011, kdy nestálost trhu způsobila, že se investoři vrhli na bezpečnou švýcarskou měnu.

Fixace skončila v polovině ledna a hodnota franku byla snížena až o 20% oproti jiným měnám. To vedlo k tomu, že půjčky ve francích stojí cizí vypůjčovatele mnohem více.

Maďarsko mělo štěstí, že uniklo škodám díky programu vytvořenému vládou za premiéra Viktora Orbana v r. 2011, který donutil k tomu, že hypotéky ve francích byly převedeny na maďarskou měnou s fixní sazbou. Banky působící v zemi dostaly náraz, ale nyní maďarská vláda oslavuje, že uchránila své občany před tvrdým pádem.

O podobné akci uvažují i Polsko a Rumunsko. V Chorvatsku již mají změny v Zákoně o úvěrech již v legislativě. 

5 komentářů:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=wJoGqgrTE7A

    OdpovědětVymazat
  2. anulování dluhu je totéž, co u nás "vyhlášení osobního bankrotu".Zadluženým prostě nezůstává už vůbec nic, neboť z nouze vše, co měli, dávno zpeněžili.
    Oč tu vlastně jde ? O velkorysost státu nebo opět vydělají banky ? Zapomeňme na soucit ze strany státu, hledejme důvody odpuštění dluhu jinde. Např. v tom, že věřitelem se stane státní fond. Či nadace, sazky...úložna peněz je velmi široký pojem, ač my lidé žijící své běžné životy to tak nechápeme. Jinak se této zlodějně dnes říká novou odbornou terminologii. " Vyvedení peněz z.."
    Nevadí, že často jsou zde v těchto institucích "uloženy" i mé peníze. Které tam před tím někdo ze státní pokladny šikovně "odvedl". Nevadí mi to, protože mnohé rodiny budou tímto milosrdným gestem zachráněni prakticky těsně před popravou. Díky za každý zachráněný lidský život ! Vadí mi ale, že z těch peněz, které jsou někde odvedeny, by se dalo zachránit více zoufalých rodin. O to už však vlády takový zájem nemají.

    dan.

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujímavý článok keď chceš zverejni .Kde skončia lode vyrobené vo Francúzku pre Rusov a kto tieto šachy zaplatí sifóni to nebudú aj keď to vymysleli zobere si pôžičku od sifonou hádajte kto 3x

    http://www.auria.sk/blog/zidia-ako-otcovia-vojen-a-globalni-podpalaci

    OdpovědětVymazat
  4. U nás byly dluhy, které vznikly státu a občanům tohoto státu anulovány amnestovaným. Amnestovaní teď nedluží nic, ale občané ano - viz státní dluh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se to žije, to se to mafiánským amnestovaným kmotrů hoduje na nulové čáře jejich zlodějin, defraudací a korupcí. Stamiliony a miliardy jsou ukryty, vyvedeny, zloději očištěni, a jede se ve zlodějinách ještě větších v poho dál. Jen občan musí lichvářům-exekutorům dát i poslední boty, aby si zachránil holou kůži.

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.