20. února 2015

Film na víkend: Ostrov

Vřele doporučuji, tento film mě oslovil jako málokterý... =Orgonet=


O S T R O V

Ruský duchovní film

Tento film byl uveden do kin v Rusku koncem roku 2006. 

Z děje můžeme prozradit: 

Film začíná v období druhé světové války; ruskou loď se dvěma námořníky převážející uhlí přepadnou Němci a mladšího vojáka nutí, aby zastřelil svého staršího kolegu, kapitána lodě - tím si může mladík zachránit život. Zachvácen zbabělostí nakonec vystřelí... Němečtí vojáci ho tedy nepopraví a opouštějí ruskou loď, na níž však zanechají výbušninu, která po jejich odchodu exploduje. Oproti očekávání však mladík výbuch přežije...
 
Pak nás film přenáší do roku 1976 na malý ostrůvek kdesi na severu Ruska, kde je maličký monastýr. Spolu s mnichy zde dožívá své dny i otec Anatolij, bývalý mladý námořník na lodi s uhlím. Pracuje těžce jako monastýrský topič, celé dny vozí uhlí ze šífu ztroskotaného u břehu ostrova. Nocuje ve své kotelně a spí na hromadě uhlí. Za svoji dřívější zbabělost, díky níž se nechal Němci donutit, aby vystřelil na svého kapitána, a za hřích vraždy svého druha přináší Bohu tak horlivé a upřímné pokání, že mu Bůh udělil dar jasnozřivosti a konání zázraků. 

Otec Anatolij, skrývající své obdarování od Boha za jurodivost, léčí nevyléčitelně nemocné, předpovídá budoucnost, vidí věci skryté, vyhání démony... Přijíždějí sem za ním lidé zdaleka - pro každého má otec Anatolij moudrou radu, duchovní pomoc, uzdravení. 

Každý z jeho podivných činů, jimiž vyvádí z míry své bližní, má, jak se většinou ukáže až později, nějaký utajený smysl - bývá to jinotaj sdělující vážné věci. Život se svatými nebývá jednoduchý, a tak způsoby otce Anatolije nacházejí pramálo pochopení u některých členů jeho mnišského bratstva; zvláště jeden z monastýrských kněží nemůže otce Anatolije za jeho "kejkle" vystát... I jeho duši však dokáže jurodivý Anatolij uzdravit. 

Jedno však zůstává záhadou. Otce Anatolije pořád hořce trápí, čeho se kdysi dopustil, a není mu jasné, proč zrovna jemu dal Bůh takové zázračné dary... Pálí ho vzpomínka na hřích. Prosí v modlitbách svého zabitého druha za odpuštění. Avšak odpověď nepřichází. Sice celý život přinášel Bohu upřímné a hluboké pokání, nicméně pokoje v duši nedosáhl. Byl mu jeho hřích odpuštěn? Proč Bůh tímto způsobem shlédl právě na člověka, který je zatížen tak hrozným hříchem - vraždou?


Film je možno shlédnout i stáhnout na stránkách http://www.pravoslavi.cz/filmy/flash/rus/anatolij.htm

6 komentářů:

  1. Viděl jsem již dříve, líbil se mi.
    B.T.

    OdpovědětVymazat
  2. NSA! http://www.dsl.sk/article.php?article=16692

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.literarky.cz/blogy/jii-batk/19323-dtstvi-pod-palbou-aneb-zisk-na-prvnim-mist

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/5558-10-citatu-siouxskeho-indiana-ktere-vas-donuti-se-zamyslet-nad-moderni-spolecnosti

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý a pekný len smutní film a troška aby sme sa aj zasmiali a dávno som to už nevidel.

    http://rutube.ru/video/74f7e490c4985b6586edaeef48518196/

    OdpovědětVymazat
  6. Viděla jsem nedávno a je to film, který člověka čapne až na dřeň. Mohu jen doporučit. Dá se v původním znění najít na YT.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.