14. března 2016

Nassim Taleb: Lidé nevolí Trumpa nebo Sanderse, volí zničení mocenského zřízení.

Nassim Taleb: Lidé nevolí Trumpa nebo Sanderse, volí zničení mocenského zřízení.
Orgonet 14. 3. 2016


Známý americký akademik libanonského původu, finanční poradce a provokativní filosof Nassim Taleb (viz níže o jeho bestselleru Černá labuť) vystihl současné dění v USA na svém facebooku takto:



„Státní mocenské zřízení“, složené z novinářů, mluvících hlav prodejních automatů dobře volících slova, byrokratických kumpánů, lobbistů v tréninku, polointelektuálů čtoucích New Yorker, prázdných obleků dbalých na svou image, washingtonských uchazečů o renty a dalších „správně smýšlejících“ členů hlasitě se projevujících elit, nemá tušení, co se děje, a nechápe neplodnost svých argumentů. Lidé nevolí Trumpa (nebo Sanderse). Lidé prostě volí tak, aby zničili mocenské zřízení."




P. S. Ke knize Černá labuť

Anotace

Bestseller amerického akademika a investičního poradce libanonského původu analyzuje fenomén "černých labutí", tj. nepředvídaných jevů a událostí s významným dopadem na život jedince nebo celé společnosti, jakým byl např. teroristický útok z 11. září 2001, fenomenální úspěch společnosti Google či nedávná globální finanční a ekonomická krize. Autor - jeden z mála odborníků, kteří nástup krize předvídali - věří, že příčinou naší nepřipravenosti na podobné zlomové události je především setrvačnost našeho myšlení v podobě přílišné důvěry ve statistiky a prognostiky, přehnaného kategorizování, hledání "logiky" vývoje či soustřeďování se na specifika tam, kde bychom měli přemýšlet spíše v obecných kontextech. Jeho kniha, vyzývající k tomu, abychom přehodnotili náš ustálený pohled na svět a přiznali si, jak málo o něm víme, patří dnes k nejdiskutovanějším pracím ve svém žánru, deníkem Times byla označena za jedno z nejvlivnějších děl posledních šedesáti let a díky autorovu širokému rozhledu, smyslu pro humor a zdravé provokativnosti je i velkým čtenářským zážitkem.


2 komentáře:

  1. Práce pro něho se dělá:
    "Paraziti nikdy netvoří,jen se zmocňují cizího. Je to fenomén Démona Kraca ze starého Egypta (odtud DemoKracie) - on vymyslel,jak přeměnit viditelné otroky, které bylo třeba oblékat, krmit, hlídat, zajišťovat bydlení na "skryté", kteří se sami starají o sebe o své ubytování, ale zároveň se sami mezi sebou okrádají, případně zabíjejí a to jen proto, aby měli víc penězí než ten druhý. Démon Kraca se jen smál - práce pro něho se dělá, přírodu si drancujeme sami, a náklady mu klesly na nulu" (Anonymní 16. února 2016 2:30)
    Lidé prostě volí tak, aby zničili mocenské zřízení:
    "Ani s oživováním matrixu se Démon Kraca nemusí namáhat. Práci mu dělají lidé sami. Od matrixu si pořád něco slibují a čekají. A bojí se odpojení. Namísto toho, aby věřili v sebe a chtěli poznat sebe, drancují se sami. Sami si matrix bezvýchodně naplňují a také si ho obhajují, v případě potřeby zabíjejí. Jejich poznání nejde po spirále, ale sisyfovsky se točí v kruhu." (Anonymní 18. února 2016 15:12)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavý článek o tom, co že to dělali egyptští kněží, kteří se zaprodali temnotě:
      http://www.nwoo.org/2016/03/16/v-zaznobin-zide-byli-vytvoreni-egyptskymi-knezimi-jako-vecni-vnitrni-otroci/

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.